Intense aardbevingzwerm rammelt Yellowstone-vulkaan

Aardbevingen, geiseruitbarstingen en grondverhoging: Grote vulkanische gebieden zoals de Yellowstone-caldera in de Amerikaanse staat Wyoming laten hun dynamische processen op verschillende manieren zien. Soms wordt deze normale achtergrondactiviteit echter dramatischer genoemd.

U bent waarschijnlijk hier en leest deze tekst omdat u denkt dat er iets bijzonders aan de hand is met 's werelds beroemdste apocalypsvulkaan. Misschien omdat je een activiteit hebt gezien die je niet meteen kunt uitleggen. Maar waarschijnlijker omdat u een krantenartikel of een YouTube-video tegenkwam die u vertelt dat er vreemde dingen gebeuren en u besloot te googlen voor meer informatie. Als dit het geval is, neem dan 3 of 4 minuten de tijd om het volgende artikel te lezen.

Als er momenteel een aardbevingszwerm plaatsvindt in de Yellowstone-caldera, hoeft u zich geen zorgen te maken: dit is normaal en gebeurt meerdere keren per jaar. Daarover later meer.

Helemaal aan het begin: het spijt me "u teleur te stellen", maar dit artikel vertelt u niet dat de wereld zal eindigen. Ik zou het willen hebben over persbureaus, bloggers, YouTubers en andere delen van de internetgemeenschap die geld verdienen met de angst van anderen.
En verontschuldigt zich voor iedereen voor de irritante kop, maar dit is de enige manier om de aandacht te trekken van mensen die hier worden aangesproken.

Yellowstone is zeker 's werelds bekendste - wat veel mensen noemen -' supervulkaan '. Meestal vanwege zijn verschijning in verschillende rampenfilms, maar ook omdat het in het ergste geval miljoenen levens zou kunnen bedreigen. Dit is een feit. Maar het is belangrijk om de uitdrukking "ergste geval" te beschouwen. Daarover later meer.
Zoals u waarschijnlijk wel zult weten, verschijnen beroemde mensen vaak in het nieuws als ze iets doen. Als Leonardo DiCaprio de vader van zijn vriendin ontmoet, is het de moeite waard schrijven over. Tom Bradys besluit om stop met golfen met Donald Trump ook. En natuurlijk elk klein gerommel van onze Very Important Volcano Yellowstone. Een kleine aardbevingzwerm, een nieuwe geiser of iets anders dat mensen misschien interessant vinden.
Helaas - en met bijna 8 jaar ervaring met het melden van aardbevingen weet ik waar ik het over heb - kleine aardbevingen en andere vrij veel voorkomende geologische verschijnselen alleen trekken niet veel mensen aan.

Een groot lezerspubliek is belangrijk voor alle commerciële nieuwsbedrijven en websites. Websiteklikken betekenen potentiële abonnees, adverteren voor inkomsten en, tot op zekere hoogte, bekendheid. Dus, als ik een verslaggever van een grote krant was, laten we zeggen ... Daily Express en als ik lezers en klikken wil pakken met een verhaal over iets waarvan bekend is dat het een gevaarlijke vulkaan is die miljoenen mensen in een dystopisch gebied zou kunnen doden , langetermijnscenario, wat zou ik doen?

De waarheid vertellen en zeggen dat al deze kleine aardbevingszwermen daar plaatsvinden sinds het begin van onze opnames, dat ze niets betekenen en dat er absoluut geen tekenen zijn dat de vulkaan in de nabije toekomst zou kunnen uitbarsten?

Niet beter:

Yellowstone-vulkaan: aardbeving zwerm ontploft Nationaal Park - vreest dat supervulkaan kan uitbarsten

(The link bij dit Express-artikel. Maar ik raad aan: lees deze website niet. Geef ze geen klikken. Motiveer ze niet om door te gaan met hun soort "journalistiek".)

... zucht! Door dit soort krantenkoppen willen wetenschappers huilen. Vooral omdat de meeste mensen zonder kennis van kennis niet kunnen weten of de beschreven verschijnselen echt een teken zijn van iets groters of niet. En het antwoord is: NEE, absoluut NEE!

De "Aardbevingzwerm" waarvan werd gezegd dat hij het Nationaal Park "ontplofte" was eigenlijk ZEER klein. 11 aardbevingen tussen magnitude 1.6 en 3.1. Ik woon in Duitsland, een land zonder hoge seismische of vulkanische activiteit en ik kan je vertellen, zelfs hier zien we zulke "zwermen" meerdere keren per jaar!

Het wordt nog grappiger als je kijkt naar de argumentatie waarom Express denkt dat Yellowstone kan uitbarsten: "En sommige gebruikers van sociale media zeiden dat ze bang waren dat de toegenomen activiteit rond Yellowstone een teken zou kunnen zijn dat de supervulkaan gaat ontploffen."

... Social media-gebruikers zijn de bron. Sommige willekeurige mensen die te veel tijd doorbrengen op Facebook, YouTube, Twitter, enz. En ergens een opmerking achterlaten. Waarschijnlijk dezelfde mensen die zeggen dat de aarde plat is, Bill Gates heeft het Coronavirus gemaakt en Bielefeld bestaat niet.

Maar natuurlijk wil Express "journalistiek" zijn, dus verborgen achter 20 paragrafen van contextloze citaten, willekeurige feiten, tonnen afbeeldingen en advertenties vermelden ze ook een (oude) deskundige verklaring dat aardbevingenzwermen normaal zijn en geen reden tot ongerustheid , zelfs grote. Maar ... Hoeveel mensen hebben tot deze zin gelezen? Hoeveel hebben er op banners, links naar andere artikelen geklikt? Hoeveel mensen verlaten de website met valse kennis door onwetenschappelijke, misleidende en immorele berichtgeving? En hoeveel geld heeft Express daarmee verdiend?

 

Aardbevingen (rode stippen) en jonge fouten (zwarte lijnen) in groter Yellowstone-gebied. Epicentra van aardbevingen zijn geclusterd vanwege het frequente voorkomen van aardbevingszwermen. Een groot aantal fouten leidt, waarvan de meeste niet gerelateerd zijn aan vulkanisme, tot een hoog aardbevingsgevaar. Er zijn de afgelopen decennia meerdere sterke, tektonische aardbevingen geweest, waaronder aardbevingen groter dan magnitude 7. De laatste kleine vulkaanuitbarsting vond 3000 jaar geleden plaats.

 

Een bedrijf dat nepnieuws en verkeerde informatie ondersteunt, vooral op het gebied van wetenschappelijke onderwerpen, en misschien zelfs wantrouwen jegens wetenschappers ondersteunt.

Een bedrijf dat werkt: Express publiceert bijna dagelijks dergelijke artikelen (niet alleen over Yellowstone, maar ook met betrekking tot aardbevingen en andere vulkanen). En als er een dag voorbijgaat zonder het potentieel voor een ander drama met nepnieuws-apocalyps, maken ze van de gelegenheid gebruik en publiceren ze hun nieuwste artikel zodat het opnieuw in Google Nieuws verschijnt als een nieuw verhaal. De hier aangehaalde Yellowstone werd sinds 1 juni minstens vier keer opnieuw gepubliceerd ...

Het is niet alleen Daily Express. Er zijn veel andere kranten, YouTubers en sociale mediakanalen over de hele wereld die hetzelfde doen - allemaal dragen ze bij aan de verkeerde informatie van mensen dat Yellowstone een gevaarlijke moordenaar zou zijn die de komende jaren een apocalyps zal brengen.

Er is eigenlijk geen reden om dit te geloven. De aardbevingsactiviteit is de afgelopen jaren niet hoog geweest. Het tegenovergestelde: er zijn in het verleden veel sterkere aardbevingen geweest, namelijk de aardbeving van 1959 met magnitude 7. En er is niets gebeurd. Aardbevingen in Yellowstone komen dagelijks voor omdat ze bijna elke vulkaan ter wereld aantasten. Bovendien bevorderen de geologische omstandigheden rond Yellowstone aardbevingszwermen: een zeer actief hydrothermisch systeem, een continentaal verspreidingsregime en veel oude fouten. In het grotere Yellowstone-gebied zijn sinds 10.000 meer dan 2010 kleine aardbevingen waargenomen, maar de meeste waren niet direct gerelateerd aan de vulkaan.
En nee: Yellowstone is niet "te laat" om uit te barsten. Achterstallig zou betekenen dat er een periodieke uitbarstingscyclus is met een nieuwe uitbarsting elke XYZ-jaren. Maar dat is niet hoe vulkanen (of "supervolcanoes", waarvan de uitbarstingen trouwens meestal klein zijn en slechts een paar keer "super" zijn) werken: ze barsten uit als de omstandigheden worden gegeven. Dit kan dagen, honderden jaren of miljoenen jaren duren. In het geval van Yellowstone is het ook zeer waarschijnlijk dat de volgende uitbarsting, zoals alle andere, klein zal zijn holocene uitbarstingen.

Als u echter uit de eerste hand informatie over Yellowstone wilt krijgen, gebruikt u de officiële YEllowstone Volcano Observatory. Er zijn echte experts die de activiteit observeren. Experts die kunnen waarschuwen als er iets ongewoons gebeurt. En geloof alsjeblieft geen geruchten dat dingen gecensureerd worden! Dankzij de transparantie van de wetenschap, seismologische gegevens censureren is onmogelijk. Dit nepnieuws werd verspreid door dezelfde mensen die geld verdienen met ander nepnieuws - een zelfvoorzienend systeem.

Ja, Yellowstone kan op een dag een gevaarlijk object worden in de toekomst en het is erg belangrijk om te controleren wat er gebeurt. Maar het creëren van een constante mate van angst en paniek zal een ramp niet voorkomen. Als het wantrouwen in de wetenschap verder toeneemt, worden toekomstige waarschuwingen, wanneer ze nodig zijn, mogelijk niet meer gehoord. En dan wordt het een echte ramp.

Als je ooit een tekst tegenkomt over "ongebruikelijke" of "grote" of "enorme" aardbevingszwermen, enz. In de buurt van Yellowstone of een andere vulkaan, wat aangeeft dat een supereruptie op handen is, kun je er bijna zeker van zijn dat ze allemaal liegen. Ze willen uw klikken, ze willen uw geld, niet meer. Vertrouwen in wetenschappers, het zijn ook mensen die geen (na) voordeel hebben als je bang bent of niet. Als ze je vertellen dat je moet rennen, dan is het tijd om te rennen.