"Een week met ongewone aardbevingsactiviteiten"

Mexico, Turkije, Californië: In de afgelopen zeven dagen, van 22 juni tot 28 juni 2020, heeft de wereld een aantal grote en schadelijke aardbevingen meegemaakt. De Mw7.4-aardbeving in Mexico, de grootste aardbeving op het Amerikaanse continent sinds januari, veroorzaakte 10 slachtoffers en beschadigde meer dan 10.000 huizen. Minder significante schade werd veroorzaakt door twee M ~ 5.5 aardbevingen in Turkije, twee mensen raakten gewond bij een 5.8 aardbeving in Japan.
Deze evenementen, gecombineerd met een verhoogde frequentie van berichten die door ons zijn gedeeld op Facebook, leidden tot verschillende opmerkingen die zich afvroegen waarom we de laatste tijd zoveel aardbevingen hebben gehad. Verschillende mensen zeiden "een week met ongewone zware aardbevingen" of "Veel aardbevingen de laatste tijd". Meer opmerkingen met dezelfde betekenis zijn te vinden bij aardbeving groepen op Facebook.

Lijst: de meest recente aardbevingen ter wereld

Maar de vraag is: hebben we echt dagen van ongewone aardbevingsactiviteiten?

Laten we eens kijken naar de aardbevingscatalogus van de Geologisch onderzoek van de Verenigde Staten (USGS).
Waarom USGS: Omdat ze meestal meer aardbevingen detecteren dan andere instanties (bijv Geofon) en ze hebben een lager aantal foutief gerapporteerde gebeurtenissen (zoals EMSC in de afgelopen paar maanden ....).
Voor de week tussen 22 en 28 juni UTC noteerde de USGS:

1 aardbeving over M7
2 aardbevingen over M6
27 aardbevingen over M5 en
158 aardbevingen over M4 *

Wat voor veel mensen een vrij actieve week lijkt, is eigenlijk niets ongewoons. Als we deze cijfers vergelijken met de statistieken van de voorgaande jaren (zie je een uitgebreide statistiek op) Wikipedia), zien we dat deze cijfers eigenlijk onder het langjarig gemiddelde liggen.
Sinds 2010 werden de volgende gemiddelde wekelijkse aardbevingsaantallen geregistreerd:

0,26 aardbevingen over M7
3 aardbevingen over M6
32 aardbevingen over M5
210 aardbevingen over M4 *

(* Door verbeterde monitoring in de afgelopen decennia konden in de afgelopen jaren meer kleinere aardbevingen worden geregistreerd dan in voorgaande jaren. Maar de catalogi zijn nog steeds niet compleet, er is meer verbetering nodig.)

Wat een ongebruikelijke actieve week leek, was daarom eigenlijk een vrij inactieve week, iets onder het langjarig gemiddelde.

Het langetermijngemiddelde is echter alleen nuttig voor statistieken. Termen als "normaal" of "ongebruikelijk" mogen niet worden gebruikt om het aardbevingsnummer te beschrijven. Aangezien de wereldwijde aardbevingsactiviteit niet volgens een strikt schema verloopt, vinden aardbevingen plaats in een onregelmatig patroon: we hebben weken (of dagen, maanden, jaren) met meer dan gemiddelde aardbevingen en ook weken, enz. Met minder dan gemiddelde aardbevingen. Normaal is alleen dat we aardbevingen hebben, ongeacht hoeveel. Een week met 20 sterke aardbevingen is net zo "normaal" als een week zonder sterke aardbevingen (omdat de omstandigheden op aarde dit soort clustering mogelijk maken). Even "normaal" als de afgelopen week.

Alleen omdat je aardbevingen nog niet op een specifieke manier hebt gezien, wil dat nog niet zeggen dat dit vreemd is. Het betekent alleen dat je dit nog niet eerder hebt opgemerkt.

Lees ook: Kunnen aardbevingen worden gecensureerd?

Vragen over aardbeving, seismologie, vulkanisme of geologie? Vraag een expert!