Rhodos (Griekenland) en Mugla (Turkije) zijn getroffen door een zware aardbeving - 28 juni 2020

Heb je het trillen gevoeld? Zo ja, vertel het ons met behulp van de Ik voelde het vorm achter de aardbeving of onderaan deze pagina.
-
Update 19: 12 GMT
Moment-tensoroplossing van deze aardbeving laat zien dat de breuk waarschijnlijk plaatsvond binnen het subducterende Afrikaanse vlak op een NW-SE of SW-NE opvallende, schuin-omgekeerde fout met een grote dextrale slag-slipcomponent. Bevingen binnen de subducterende plaat zijn vaker en meestal zwakker dan aardbevingen die zich direct in de subductiezone ("megathrust") kunnen voordoen. Hun schadepotentieel is ook lager omdat ze op een grotere diepte plaatsvinden.

Update 18: 04 GMT
Het Geophysical Observatory Athene heeft de aardbeving geüpdatet naar Magnitude 5.4. Het gebeurde op een diepte van 51 km.

Op zondagavond werd een vrij sterke aardbeving gevoeld tussen het Griekse eiland Rhodos en het Turkse vasteland. Volgens de Geophysical Observatory in Athene bereikte de aardbeving Magnitude 5.3. Het vond plaats op een diepte van 40 km nabij het grensvlak van de Helleense Boogsubductie.

De aardbeving vond sterk plaats in het noorden van Rhodos (inclusief de hoofdstad van het eiland) en delen van de Turkse regio Mugla. Zwakke trilling werd gevoeld tot in Kreta (Griekenland) en Izmir, Antalya en zelfs in hoogbouw in Istanbul (Turkije) en Caïro (Egypte).
Earthquake-report.com verwacht dat kleine schade mogelijk zal zijn in Rhodos en Mugla. Een wijdverbreide vernietiging is echter niet waarschijnlijk. Er is geen tsunami-dreiging!

Dit is de 4e sterke aardbeving die Turkije binnen drie weken treft. Voorafgaande aardbevingen hebben in de provincies Bingöl, Van en Manisa schade en verwondingen veroorzaakt. 2020 is tot dusver het seismisch meest actieve jaar voor Turkije in vele jaren, inclusief verschillende sterke en destructieve aardbevingen. Daarom is Turkije momenteel het land met de grootste aardbevingsverliezen in 2020.

Lees meer over ShakeMaps

Belangrijkste aardbevingsgegevens:

Magnitude: 5.4

Lokale (conversie alleen hieronder land): Onbekend

GMT / UTC tijd: 2020-06-28 17: 43: 29

Diepte (het hypocentrum): 40 km

Diepte en Magnitude updates in de lijst hieronder.

Deel Uw aardbevingservaring (ik heb het gevoeld) met onze lezers.
Klik op de "Ik voelde het"Knop achter de overeenkomstige aardbeving. Uw aardbeving ervaring is niet alleen belangrijk voor de wetenschap, maar ook voor de mensen in het gebied, evenals onze wereldwijde lezerspubliek.

Vernieuw deze lijst
SRC Locatie GMT Datum / tijd M D INFO
EMSC Kreta, Griekenland Juni 28 23: 45 3.2 2 MAP Ik voelde het INFO
 • Ialysos, Rhodos - Ongeveer 6 seconden. Geen schade, in een gebouw tegen aardbevingen, maar een houten stapel tegenover ons stortte gedeeltelijk in en doodde de kittens van onze kat.
 • Marmaris - Het duurde kort, eerst was er zacht wiebelen en terwijl ik probeerde een sterke trilling te bedenken die me deed gillen (hoewel ik gewend ben aan aardbevingen sinds de aardbeving in Istanbul in 1999), verborg mijn kat zich diep onder keukenkasten die erg onwaarschijnlijk van hem.
 • USGS 13 Km Z van Marmaris, Turkije Juni 28 17: 43 5.5 62 MAP
  GEOFON Dodecanese Eilanden, Griekenland Juni 28 17: 43 5.4 71 MAP
  EMSC Dodecanese Jes.-turkey Border Reg Juni 28 17: 43 5.4 40 MAP Ik voelde het INFO
 • Mugla - Zeer sterk schudden, bank verplaatst, items in kasten verplaatst. Gebouwen tegenover zwaaiden. Er is geen schade opgetreden.
 • Cairo - Niets beschadigd. Het schudden duurde 2 tot 5 seconden.
 • Limassol - Zwakke schudden
 • Mugla - Sterke schudden
 • MUÐLA - Luid geluid gevolgd door het schudden van de stoel waar ik in zat ... een paar seconden en stopte toen. Geen schade.
 • Cairo - Een paar seconden
 • Kos - Ongeveer 30 seconden, geen schade, het huis is goed gebouwd
 • Noordkust - Het voelde als een tremor.
 • Cairo - Matige schudden
 • Noordkust van Egypte - Zwakke schudden
 • Giza - 2 minuten
 • EMSC Kreta, Griekenland Juni 28 13: 42 3.4 5 MAP Ik voelde het INFO
  GEOFON Kreta, Griekenland Juni 28 11: 18 4.4 10 MAP
  EMSC Kreta, Griekenland Juni 28 11: 18 4.5 10 MAP Ik voelde het INFO


  VOLG Earthquake-report.com op TWITTER: @ ShakingEarth


  Andere aardbevingen in de grotere epicentrum gebied

  Sterkste aardbevingen (sinds 1900) binnen een 150 km straal van deze aardbeving

  DEEL UW AARDBEVINGSERVARING MET ONS

  Ik voelde het schudden *
  Land waar u de aardbeving gevoeld *
  Stad / Dorp waar je voelde de aardbeving *
  Straat of wijk (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Latitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Longitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Shaking Strength *
  MMI II (Zeer zwak schudden) ?
  Persoon :
  Vilt door personen die in rust is, op de bovenste verdiepingen of gunstige positie.
  MMI III (Zwak schudden) ?
  Persoon :
  Vilt binnen; opknoping voorwerpen kunnen zwaaien, trillingen vergelijkbaar met het passeren van lichte vrachtwagens, de duur kan worden geschat, kan niet worden erkend als een aardbeving.
  MMI IV (Licht schudden) ?
  Persoon :
  Over het algemeen binnen maar niet buiten opgemerkt. Lichte slapers kunnen gewekt worden. Trillingen kan worden vergeleken met het overlijden van zwaar verkeer, of aan de schok van een zwaar voorwerp vallen of het slaan van de gebouw.
  Beslag :
  Deuren en ramen rammelen. Glaswerk en serviesgoed rammelaar. Vloeistoffen in open ruimen kunnen enigszins worden verstoord. Permanent auto's kunnen rocken.
  Structuren :
  Wanden en kozijnen van gebouwen, en scheidingswanden en verlaagde plafonds in commerciële gebouwen, kunnen worden gehoord te kraken.
  MMI V (Matig schudden) ?
  Persoon :
  Over het algemeen voelde buiten, en door bijna iedereen binnen. De meeste slapers wakker. Een paar mensen gealarmeerd.
  Beslag :
  Kleine instabiele objecten worden verplaatst of verstoord. Sommige glaswerk en servies kan worden doorbroken. Opknoping foto's slaan tegen de muur. Open deuren kan zwaaien. Kast deuren die door middel van magnetische vangsten kunnen openen. Pendulum klokken stoppen, starten of te wijzigen tarief.
  Structuren :
  Sommige grote etalages gekraakt. Een paar aardewerk wc armaturen gekraakt.
  MMI VI (Sterk beven) ?
  Persoon Felt door iedereen. Mensen en dieren gealarmeerd. Velen lopen buiten. Moeilijkheid bij het lopen gestaag.
  Beslag :
  Voorwerpen vallen uit de schappen. Foto's vallen van de muur. Sommige meubels verplaatst op gladde vloeren, een aantal ongedekte vrijstaande haarden verplaatst. Glaswerk en servies gebroken. Zeer onstabiel meubels gekanteld. Kleine kerk en school klokken luiden. Apparaten te verplaatsen op de bank of tafelbladen. Archiefkasten of "easy glide" laden kan open (of dicht).
  Structuren :
  Lichte schade aan gebouwen met een lage standaard. Sommige stucwerk of cement gips valt. Groot display ramen gebroken. Schade aan een paar zwakke binnenlandse schoorstenen, kunnen sommige vallen.
  Leefomgeving :
  Bomen en struiken te schudden, of hoort te ritselen. Losse materiaal kan worden verdreven uit glooiend terrein, bijvoorbeeld de bestaande glijbanen, talus hellingen, stenenstrand dia's.
  MMI VII (Zeer sterk beven) ?
  Persoon
  Algemeen alarm. Moeilijkheden ervaren in staan. Opgemerkt door automobiel automobilisten die niet meer.
  Beslag :
  Grote klokken luiden. Meubels beweegt op gladde vloeren, kan verder gaan vloerbedekking. Aanzienlijke schade aan kwetsbare inhoud van gebouwen.
  Structuren :
  Ongewapende stenen en bakstenen muren gebarsten. Lage standaard gebouwen gekraakt met enkele kleine metselwerk valt. Een paar gevallen van schade aan gebouwen van gewone vakmanschap. Ongeschoorde borstweringen, ongeschoorde bakstenen gevels, en architectonische ornamenten vallen. Dakpannen, in het bijzonder nokpannen kan worden verdreven. Veel ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, vaak valt van dak-line. Watertanks Type I barsten. Een paar gevallen van schade aan baksteen fineer en gips of cement op basis van voeringen. Ongeremde water cilinders (warmwater-cilinders) kunnen bewegen en gaan lekken. Enkele veel voorkomende ramen gebarsten. Verlaagde plafonds beschadigd.
  Leefomgeving :
  Water troebel gemaakt door aangewakkerd modder. Kleine dia's zoals vallen van zand en grind banken, en kleine rock-valt van steile hellingen en stekken. Gevallen van verrekening van de niet-of natte, of slappe gronden. Enkele fijne scheurtjes in hellend terrein. Een paar voorbeelden van vloeibaar maken (dat wil zeggen kleine water en zand ejecties).
  MMI VIII (zwaar beven) ?
  Persoon Alarm kan benaderen paniek. Sturing van auto's sterk beïnvloed. Structuren : Lage standaard gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. gewone vakmanschap gebouwen beschadigd, sommige met gedeeltelijke instorting. Gewapend metselwerk of beton gebouwen beschadigd in sommige gevallen. Een paar gevallen van schade aan gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen te weerstaan. Monumenten en pre-1976 verhoogde tanks en fabriek stapels gedraaid of neergehaald. Sommige vooraf 1965 infill metselwerk panelen beschadigd. Een paar post-1980 baksteen fineer beschadigd. Rotte houten palen van huizen beschadigd. Huizen niet bevestigd aan funderingen kunnen bewegen. De meeste ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, sommige onder dak-line, veel neergehaald. Leefomgeving : Scheuren op steile hellingen en in natte grond. Kleine tot matige dia's in langs de weg stekken en niet-ondersteunde opgravingen. Klein water en zand uitstoten en gelokaliseerde lateraal verspreiden grenzend aan streams, grachten, meren, enz.
  MMI IX (Geweldig hard schudden) ?
  Structuren Veel lage standaard gebouwen vernietigd. Gewone vakmanschap gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. Gewapend metselwerk of betonnen gebouwen beschadigd, sommige met een gedeeltelijke instorting. Gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen beschadigd soms weerstaan, sommige met flexibele frames ernstig beschadigd. Schade of blijvende vervorming om een ​​aantal gebouwen en bruggen, ontworpen en gebouwd om normaal gebruik normen. Huizen niet bevestigd funderingen overgeheveld. Brick veneers vallen en bloot frames. Leefomgeving : Gebarsten grond opvallend. Aardverschuivingen algemeen op steile hellingen. Liquefactie effecten geïntensiveerd en meer wijdverbreid, met grote laterale spreiding en stromen schuiven grenzend aan streams, grachten, meren, enz.
  Vertel ons uw ervaring en hoeveel seconden het schudden duurde + Laat het ons weten als uw eigendom is beschadigd (zelfs lichte schade). (Max. 500 tekens)
  * verplichte velden
  X