Aardbevingen: het mysterie van 10 km diepte

Ben je ooit in deze situatie geweest? Het is een feestdag na een weekend, je staat op en wil kijken of er 's nachts een aardbeving is geweest. U kiest ervoor om de gegevens op de Geofon-website (het is een goede). Er is geen noemenswaardige aardbeving gebeurd, maar je vraagt ​​je af: waarom gebeuren er zoveel aardbevingen op 10 km diepte?

Is het toeval of is er een reden waarom aardbevingen de voorkeur geven aan kiemen op 10 km diepte?
Als u Google gebruikt om het antwoord te vinden, vindt u mogelijk een aantal heel verschillende. Natuurlijk ook het juiste en logische antwoord (volgende paragraaf) maar ook veel ... onzin. De meeste onzin wil je vertellen dat aardbevingen worden gebruikt als een wapen dat alleen kan werken op een diepte van 10 km, maar er zijn ook nog meer rare dingen.

De uitleg waarom (vooral Geofon) zoveel aardbevingen op een diepte van 10 km opsomt, is echter eenvoudiger (en saaier): het is slechts een tijdelijke aanduiding. Veel onderzoeken naar aardbevingen gebruiken computersoftware om aardbevingen automatisch te lokaliseren. Dit heeft als voordeel dat gegevens binnen enkele minuten verwerkt en gepubliceerd kunnen worden, maar geeft ook een grotere kans op fouten.
Hoewel de locatie van een epicentrum en het bepalen van de omvang van de aardbeving vrij eenvoudig is, is het lokaliseren van de diepten (hypocenters) moeilijker. Vaak werken automatisch werkende systemen niet in staat om locaties met een goede diepte te bieden, vooral als aardbevingen plaatsvinden op een locatie ver weg van uw dichtstbijzijnde station. Het Geofon-netwerk, hoewel tamelijk dicht, heeft veel plaatsen over de hele wereld met weinig of geen stationsdekking, vooral de bodems van de oceaan, waar het (zelfs onder toezicht van een menselijke expert) uiterst moeilijk is om de diepte te bepalen.

Dus: als je toch de dieptegegevens wilt publiceren, heb je twee opties: gebruik de automatische (en dus misschien zeer foutieve) oplossing of gebruik een vaste waarde die verkeerd is, maar die je in ieder geval een realistische schatting geeft voor ondiepe aardbevingen.
En hier hebben we de Geofon-methode: automatisch 10 km diepte geven voor alle aardbevingen, waarbij geen betere oplossing kan worden vastgesteld vanwege het gebrek aan gegevens - totdat een menselijke expert er toezicht op kan houden en misschien een betrouwbare oplossing kan geven.

In het geval van de bovenstaande lijst lijkt deze methode legitiem: u krijgt een oplossing van 10 km voor aardbevingen die ofwel vrij klein zijn, ongeveer M4-achtig (de Kreta), in gebieden zonder Geofon-station (Iran, Marianen) of in gebieden zonder elk station (Mid Atlantic Ridge). Plus: Vandaag is het Pinkstermaandag, een feestdag in Duitsland (waar Geofon centraal staat) en dat volgt op een weekend. Zolang er geen noemenswaardige gebeurtenis plaatsvindt, doet het personeel van Geofon alleen basis- en noodzakelijk werk tijdens weekenden en feestdagen (en nachten) - dit is exclusief de locatie van het hypocentrum van M4 naschokken op Kreta of aardbevingen ver weg van menselijke nederzettingen.

Meestal wordt de handmatige revisie van deze 10 km tijdelijke aanduiding gedaan door Geofon de volgende werkdag, althans voor de meer relevante aardbevingen (M5 +) waar voldoende gegevens voor een betrouwbare locatie beschikbaar zijn. Dit is niet alleen een Geofon-methode. Ook USGS en andere kleinere onderzoeken gebruiken deze methode, sommige met andere tijdelijke aanduidingen zoals 5 km of 33 km.

Als u geen goede dieptelocatie van Geofon krijgt (of niet wilt wachten), is het een goed idee om lokale aardbevingsonderzoeken van het getroffen gebied te raadplegen. Deze hebben vaak een hogere stationsdichtheid rond het epicentrum en kunnen daardoor zelfs automatisch (maar zeker na handmatige revisie) een hypocentrum lokaliseren. In het geval van de bovenstaande lijst waren de aardbevingen op Kreta correct geplaatst door de Universiteit van Athene. Daar zie je: niet alleen 10 km diepte maar 6 km, 12 km, 14 km en ook een oplossing van 10 km (die in dit geval misschien reëel is).
Maar zelfs deze handmatig gelegen diepten hebben enkele km-onzekerheden in het bereik van 2 of 3 km. Dit laat zien: Dieptelocatie is niet eenvoudig, niet voor seismologen en zeker niet voor geautomatiseerde software. Maar 10 km diepte, als tijdelijke aanduiding, is in de meeste gevallen in ieder geval niet te ver weg van de realiteit.