Kunnen aardbevingen worden gecensureerd?

Samenzweringstheorieën worden mainstream: als gevolg van de voortdurende Coronavirus-crisis delen steeds meer mensen, zelfs sommige VIP's, theorieën over een geheime wereldregering, ondergrondse voorzieningen en ontvoerde kinderen. Sommige complottheorieën bevatten ook aardbevingen. Een van de belangrijkste punten van veel complottheorieën over aardbevingen is dat USGS of andere overheidsinstanties aardbevingen censureren, ofwel om hun werkelijke oorzaak te verbergen, om mensen te laten geloven dat "alles in orde is" of om een ​​andere zeer creatieve reden.
In de volgende regels ga ik je uitleggen hoe censuur van aardbevingen mogelijk is of niet en hoe je dit zelf kunt controleren!

Om te begrijpen hoe het allemaal werkt, is het essentieel dat u ook de basis van aardbevingsdetectie en seismologie begrijpt, dus laat me de belangrijkste dingen voor u opsplitsen:

Wat je voelt (of niet voelt) als een aardbeving is in feite een plotselinge beweging van grote gesteentesegmenten die plaatsvindt langs een breuklijn in de aardkorst (hypocentrum). Fouten zijn een soort grens- en zwaktezone tussen gesteentesegmenten en tektonische platen. Tijdens deze beweging worden seismische golven (wat we wel of niet voelen) in alle richtingen uitgestraald. Afhankelijk van rotseigenschappen, diepte en andere fysieke parameters, verschillende soorten seismische golven die zich voortplanten met verschillende snelheden en verschillende manieren van reflectie.
Seismometers kunnen seismische golven detecteren, zelfs als ze te zwak zijn om door mensen te worden gevoeld. De intensiteit van seismische golven neemt gewoonlijk af naarmate de afstand tot het hypocentrum toeneemt. Hoe sterker een aardbeving, hoe hoger de golfintensiteit (niet te verwarren met de intensiteit van de aardbeving). Dit betekent dat seismometers op grotere afstand van het hypocentrum sterkere aardbevingen kunnen detecteren dan zwakke aardbevingen.

Aangezien het vermogen om seismische golven te detecteren afhankelijk is van meerdere fysieke en technische parameters, is er geen vuistregel die u kan vertellen hoever een aardbeving kan worden gedetecteerd. Maar als een globaal overzicht kunnen we stellen dat microbevingen (onder magnitude 2) alleen kunnen worden gedetecteerd door stations in de buurt van het epicentrum binnen een paar mijl, matige bevingen (magnitude 4-5) op een afstand van vele honderden tot duizend mijl terwijl sterke bevingen ( Magnitude 6+) zijn zichtbaar op opnames van (bijna) elke seismometer over de hele wereld.

Tot nu toe zo goed. Wat je al uit deze basis kunt halen, is dat, zelfs als een aardbevingsbureau, bijvoorbeeld de United States Geological Survey (USGS), een grote aardbeving zou censureren, alle andere wereldwijde agentschappen (lijst van alle instanties) zou moeten deelnemen om een ​​aardbeving met succes te verbergen. Zelfs Rusland en China. Lijkt onwaarschijnlijk, niet?

Russische en Chinese instanties zullen echter geen kleine aardbevingen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of Australië kunnen detecteren, dus we hebben een andere manier nodig om erachter te komen of iets gecensureerd is of niet.

Hoewel er tussen sommige landen politieke conflicten kunnen zijn, is de wetenschappelijke samenwerking van nationale agentschappen de afgelopen decennia gestaag verbeterd. Voor seismologie betekent dit dat seismische gegevens van meer dan 20.000 stations wereldwijd gratis, openbare en bijna realtime gegevens voor iedereen opleveren. Niet alleen voor wetenschappers, maar ook voor gewone mensen zoals jij en ik. De meeste van deze stations bevinden zich in de VS, Europa, Japan, Indonesië, maar er zijn ook enkele stations op afgelegen locaties in Afrika, Rusland en op sommige eilanden in de Stille Oceaan:

Om erachter te komen of er een seismometer bij u in de buurt is (of uw locatie van belang), controleert u de educatieve IRIS-website (enorme hoeveelheid data, niet aanbevolen voor mobiele apparaten!). Daar vindt u deze kaart die u elke seismometer toont die is of recentelijk is opgenomen en die gratis openbare gegevens biedt (er zijn opties om de weergegeven stations te filteren op locatie, netwerk, enz.)

Toegang tot deze gegevens is soms niet eenvoudig en vereist vaak wat extra software- of webstructuurkennis. Een manier die voor de meeste seismische netwerken werkt, is om toegang te krijgen tot de gegevens via ObsPy, die ik ook gebruik.
ObsPy is een open-source seismologische tool die is gebaseerd op de programmeertaal Python waarmee gebruikers seismische gegevens en aardbevingscatalogi kunnen openen en analyseren.
Hier is een voorbeeld van wat je kunt krijgen via ObsPy: de 24-uurs opname van een station in de buurt van Salt Lake City vanaf 18 maart (UTC), waar een M5.7-aardbeving de stad trof. Je ziet het grote signaal kort na 13:09 UTC en verschillende zwakkere naschokken. (De "lokale tijd" in de y-as aan de linkerkant is mijn lokale tijd (CEST), niet de lokale tijd in Salt Lake City.)

Werken met ObsPy is echter niet altijd eenvoudig en vereist een aantal software-installaties. Maar als je echt geïnteresseerd bent in seismische gegevens en aardbevingen (om censuur te controleren of om andere redenen), is het de moeite waard om ongeveer 30 minuten te besteden om alles te installeren. Zodra ObsPy actief is, kunt u binnen enkele seconden onbeperkte en gratis gegevenstoegang krijgen.

Er zijn meerdere manieren om met ObsPy en Python te werken. Via Google vind je verschillende oplossingen maar zo werk ik ermee:

Eerst moet u een softwarepakket installeren dat Anaconda heet. Het is gratis en beschikbaar hier voor Windows, Mac en Linux. Deze website geeft je ook een richtlijn voor het installeren van Anaconda, hoewel het vergelijkbaar is met de meeste andere software.

Zodra Anaconda is geïnstalleerd, kun je de Anaconda Navigator openen. Nu wordt het technischer en zult u moeten werken met programmeeropdrachten. Als u geen programmeerervaring heeft, kan dit in het begin voor u verwarrend zijn, maar als u de installatie-instructies volgt, mag er niets fout gaan (beroemde laatste woorden, ik weet het ...).

In de Anaconda Navigator zie je een zijbalk aan de linkerkant, die je de opties "Home" (standaard), "Environments", "Learning" en "Community" geeft. We zullen ons hier alleen concentreren op de installatie en het gebruik van ObsPy. Als je meer wilt weten over Anaconda (wat in veel situaties erg handig kan zijn), vind je goede online tutorials.
De module ObsPy is niet standaard geïnstalleerd, dus u moet deze handmatig installeren. Als u op "Omgevingen" klikt, ziet u de modules die zijn geïnstalleerd. Direct na installatie van Anaconda heb je alleen een "base (root)" omgeving. Voor verder werk moet er een nieuwe omgeving gecreëerd worden. Klik op het kleine driehoekje (zoals een afspeelknop) naast de "base (root)" -omgeving aan de linkerkant en "Open Terminal".

Volg nu de instructies op de ObsPy-Github-pagina. In principe heb je alleen deze commando's nodig:

conda config - voeg kanalen toe conda-forge conda create -n obspy python = 3.7 conda activeer obspy conda install -c conda-forge obspy

Deze commando's creëren een nieuwe Anaconda-omgeving (obspy genaamd) waar de ObsPy module is geïnstalleerd.

Na installatie kun je alles sluiten. In de Anaconda Navigator zie je nu je tweede omgeving obspy. In het "Home" menu kun je de "obspy" omgeving kiezen in het select menu hierboven. Wanneer "obspy" is gekozen, kunt u de softwaretool Spyder "starten". Spyder is een gemakkelijke manier om Python-codes te maken en uit te voeren. U heeft dit nodig om uw code te schrijven om toegang te krijgen tot seismische gegevens.

Lees de ObsPy-zelfstudie. Om het hier eenvoudig te houden, zal ik je gewoon de code geven die je nodig hebt om in Spyder te draaien, inclusief enkele opmerkingen. Zoals u het in Spyder kunt doen, worden alle opmerkingen achter een # gegeven. Dit heeft geen invloed op de functionaliteit van uw coderegels.

van obspy.clients.fdsn import Client
van obspy import UTCDateTime
client = "IRIS"
#Code van de Data Client, hier Iris
network = "UU"
#Netwerkcode, hier Utah Regional Seismic Network
station = "CTU"
# Stationcode, hier Camp Tracy, Utah
Loccode = "01"#Locatie code
Channel = "HHZ"
#Om deze parameter te krijgen, klik op een station en op "Meer informatie"
#(Pagina voor dit voorbeeld uit Salt Lake City)
starttime = "2020-03-18T00:00:00.000"
endtime = "2020-03-19T00:00:00.000"

# Tijdschema waarvoor u gegevens wilt ophalen (in UTC)
t = UTCDateTime (starttijd)
t2 = UTCDateTime (eindtijd)
client = Client (klant)
st = client.get_waveforms (netwerk, station, loccode, kanaal, t, t2)
st.plot (type = "dayplot")

# Plot de stationsgegevens als een dagplot zoals hierboven weergegeven.
#Voor korte tijdframes (seconden tot minuten) wordt een normale plot aanbevolen:
# st.plot ()

Vergeet niet de code "uit te voeren" door op de groene driehoek in het bovenste menu te klikken. Hoewel de bovenstaande opmerkingen worden weergegeven in mijn schermafbeelding (in grijs), zijn ze niet nodig en hoef je ze niet te kopiëren, maar het is altijd handig om een ​​herinnering te hebben wat elk element van je code doet.

Door de parameters "Client", "netwerk", "station", "Loccode" en "Kanaal" te wijzigen, hebt u toegang tot bijna elk station ter wereld. Houd er echter rekening mee dat sommige stations tijdelijke storingen kunnen hebben als gevolg van defecten of onderhoud.
Als u wilt zien of er een aardbeving heeft plaatsgevonden op uw gewenste locatie, kies dan een station op de IRIS-startpagina, typ de beschikbare parameters en het tijdsbestek in en het zal u een seismogram uitzetten. Als u een sterk signaal op uw perceel ziet dat lijkt op het seismogram van Salt Lake City hierboven, is het zeer waarschijnlijk een aardbeving. Merk echter op dat ook sterke aardbevingen op grotere afstand en zelfs aan de andere kant van de wereld op de meeste stations te zien zijn. Het hebben van een aardbevingssignaal betekent niet noodzakelijkerwijs dat deze aardbeving plaatsvond in de buurt van het station (wat soms leidt tot verkeerde detectie, ook wel "Ghost Quakes" genoemd, van sommige lokale netwerken). Ook stralen, bijvoorbeeld in steengroeven, kan vergelijkbare signalen veroorzaken.

Enkele nuttige links die u vertellen hoe u een seismogram moet lezen en begrijpen:
https://www.usgs.gov/media/videos/illustrated-guide-reading-a-seismogram#scald-video-12881-show-hide-transcript
https://earthquake.usgs.gov/monitoring/seismograms/examples.php
https://manual.raspberryshake.org/beginnersGuide.html

Dus, om terug te komen op onze eerste vraag, om te controleren of een aardbeving is gecensureerd of niet (of gewoon om te zien of een aardbeving op één locatie is gebeurd), volgt u deze stappen:

  1. Kies een station in de buurt van het (vermoedelijke) epicentrum en haal de gegevens op via ObsPy. Zorg ervoor dat je het juiste kanaal gebruikt, aanbevolen voor lokale aardbevingen zijn HHN, HHE, HHZ, EHE, EHN, EHZ.
  2. Als je geen signaal hebt, is er niets gebeurd. Geen aardbeving, niets dat gecensureerd had kunnen worden.
    Als je een signaal hebt, zorg er dan voor dat het niet afkomstig is van een aardbeving in de verte. Controleer aardbevingsgegevens op USGS, EMSC, Geofon of hier op Aardbevingsrapport om te zien of er een grote of zeer diepe aardbeving plaatsvond in de minuten voor je tijd. Het kan 20 minuten of langer duren voordat de seismische golven op uw locatie aankomen, afhankelijk van de afstand.
    Let op
  3. Kies een ander station. Soms heeft een station technische problemen, vooral in de dagen na een enorme aardbeving in de buurt. Het verstrekken van gegevens kan ook worden vertraagd met enkele minuten tot uren en dagen, afhankelijk van het netwerk. Meestal geeft Spyder u in deze gevallen een foutmelding.

Het antwoord is dus: nee, aardbevingen kunnen niet worden gecensureerd zolang iedereen ter wereld de mogelijkheid heeft om toegang te krijgen tot de gegevens.

Sommige mensen zouden echter kunnen zeggen dat alle regeringen ter wereld samenwerken om de waarheid te verbergen. In dit geval zijn er gelukkig enkele particuliere seismische netwerken, zoals het Raspberry Shake Network, waar iedereen een seismometer kan kopen en installeren. Deze stationsgegevens zijn ook toegankelijk via ObsPy met behulp van
client = Client ("base_url = 'https: //fdsnws.raspberryshakedata.com/ ")
U vindt een overzicht van alle actieve stations hier. Merk op dat de Raspberry-stations meestal gegevens verzenden met een vertraging van 30 minuten.

U ziet: niets is verborgen. Niets kan verborgen blijven. Gelukkig worden de meeste gegevens openbaar gemaakt en als je eenmaal de manieren kent en begrijpt hoe het allemaal werkt, is het vrij eenvoudig om ze te krijgen. Met behulp van tools zoals ObsPy en andere Python-modules kan men ook achterhalen hoe sterk het schudden was, catalogi van aardbevingen op kaarten uitzetten of zelfs zelf de locatie van de aardbeving en de omvang bepalen. Dit zou voorlopig te ver gaan, maar als je privé onderzoek wilt doen naar aardbevingen, is ObsPy een geweldig hulpmiddel om te starten, zelfs voor niet-wetenschappers. Hoewel het misschien gemakkelijker is om gewoon te geloven in copnspiracy-theorieën en hun eenvoudige uitleg, is het niet beter om een ​​echt en volledig begrip te krijgen van hoe aardbevingen werken?

Als je vragen hebt over Anaconda, ObsPy en het ophalen van gegevens, gebruik dan de opmerkingen hieronder.