Volcano news - Archive Nr. 20


Update 19: 58 GMT:
De afgelopen dagen hebben zich intermitterende kleine explosies voorgedaan aan het westelijke uiteinde van Fissure 17 (de Lower East Rift Zone van Kīlauea Volcano). Deze explosies hebben grote stukken spatten naar een hoogte van ongeveer 500 ft. Of 150 m. Gegooid. Deze video legt explosies vast op mei 16. AV: spectaculair!

https://volcanoes.usgs.gov/vsc/movies/movie_173950.html

Update 17: 07 GMT:
Nieuwe kloof barst uit tussen kloven 3 en 7, Leilani Estates, de lagere Oost-Rift Zone van de Vulkaan.
Deze luchtfoto van 3: 00 pm HST op mei 17, registreert een nieuwe uitbarstende spleet (nummer 21, gelegen tussen kloven 3 en 7) en lavastroom in Leilani Estates. Deze kijk is op het westen gericht.

Update 06: 54 GMT:
Sentinel-1-interferogram toont de vervorming van Kilauea in mei 11-17.
Radar #interferogram op basis van gegevens verzameld door de ESA - European Space Agency # Sentinel-1-satelliet op mei 11 en mei 17 (beide op 6: 15 AM lokale tijd) en toont oppervlak # vervorming op #Kilauea #Volcano gedurende die tijdspanne. Gekleurde randen geven de beweging van het oppervlak naar of weg van de satelliet aan; hoe meer randen er zijn, hoe meer het oppervlak is verplaatst.
Het interferogram geeft ongeveer 60 cm maximale bodemdaling gecentreerd op de caldera in mei 11-17 aan. Er is weinig vervorming in het middengedeelte van de East Rift Zone, terwijl franjes in de Lower East Rift Zone een teken zijn van scheurverspreiding en voortdurende magma-indringing in dat gebied. Kleine afwijkingen langs fouten in het Koa`e-breuksysteem, ten zuiden van de caldera, zijn een gevolg van verzakking van de topregio.

Update 06: 50 GMT: Laatste procesrapport bij 02: 05 UTC

Kīlauea vulkaan-top
Na de explosieve uitbarsting zijn deze seismische niveaus vroeg in de ochtend geleidelijk toegenomen, maar sinds dit rapport hebben zich geen extra explosies voorgedaan.
Er zijn de afgelopen dag geen aardbevingen van grotere omvang dan 3.5 opgetreden.
De uitstoot van vulkanische gassen op de top blijft hoog.

Kīlauea Lower East Rift Zone
Vanmiddag is spleet 17 nog steeds actief aan het spatten, maar de stroom loopt bijna vast. Bovendien zijn fissuren 18, 19 en 20 opnieuw geactiveerd en is er een nieuwe spleet (21) geopend tussen fissuren 7 en 3. Een gebied 50-100 meter breed, evenwijdig aan en ten noorden van de lijn van spleten tussen Highway 130 en Lanipuna Gardens, is licht gedaald. Deze lange depressie wordt momenteel gevuld door pahoehoe-lava stroomt uit kloven 20 en 21.
De uitstoot van vulkanische gassen blijft hoog in het gebied beneden de wind van de kloven.
Magma wordt nog steeds geleverd aan de lagere East Rift Zone zoals aangegeven door de voortgezette verplaatsing van het noordwesten van een GPS-meetstation. Verhoogde aardbevingsactiviteiten gaan door, maar locaties voor aardbevingen zijn de afgelopen dagen niet verder weggezakt.
USGS / HVO blijft toezicht houden op de activiteit van de lagere East Rift Zone 24 / 7 in samenwerking met Hawaii County Civil Defence, met geologen ter plekke om lopende en nieuwe spleetactiviteit en de voortgang van lavastromen te volgen.

mei 18


Update 21: 54 GMT: Officieel HVO-rapport bij 20: 00 UTC (slecht weer gaat door)

Op dit moment, gebaseerd op HVO-webcamera's, komt een robuuste gas-, stoom- en sommige as uit de Overlook-ventilatieopening en zweeft over het algemeen naar het zuidwesten.
Op elk moment kan de activiteit weer explosiever worden, waardoor de intensiteit van de asproductie toeneemt en ballistische projectielen vlak bij de ventilatieopening worden geproduceerd. Gemeenschappen met de wind mee moeten voorbereid zijn op asfall zolang deze activiteit voortduurt.

Update 17: 30 GMT: Voor zover we nu kunnen zien, is de aardbevingsactiviteit aanzienlijk afgenomen, wat normaal is, omdat de asexplosies doorgaan met ongeveer 40% sterkte van de hoofdexplosie.

Update 17: 27 GMT: Helaas nog GEEN video van de explosie. Reden: heel vroeg in de ochtend en bovendien erg slecht weer in de omgeving van Kilauea. We hopen dat er binnenkort goede video's verschijnen, uiteindelijk van de andere eilanden.

Update 17: 01 GMT: Officiële verklaring van het vulkaancentrum van Hawaï, net in.

Update 16: 54 GMT:

Update 16: 40 GMT: Dit is verreweg de beste foto die ik vanmorgen heb gezien met krachtige as-erosie zoals te zien op de Mauno Loa vulkaantop (nog een grote vulkaan op het eiland)

Update 16: 28 GMT: Voor zover we kunnen zien is aan mensen verteld dat ze sheteren voor as en niet voor explosief gevaar. We zullen meer meenemen naarmate we meer informatie krijgen.

Update 16: 25 GMT: Echt slecht weer daarboven belemmeren de uitbarsting vanaf de afstand, maar voor zover we kunnen zien op de webcams is er, naast as, GEEN continue explosieve uitbarsting.

Update 16: 17 GMT: Deze krachtige uitbarsting van de krater kan de druk weghalen van de spleetzone (fissurengebied) en de frequente aardbevingen stoppen.

Update 16: 14 GMT: AP rapporteert:

Mike Poland, een geofysicus bij de US Geological Survey, bevestigde de explosie op donderdag. Het komt nadat meer dan een dozijn kloven recentelijk mijlen ten oosten van de krater zijn geopend en lava in buurten spuwde.
Die gebieden werden geëvacueerd omdat lava minstens 26-huizen en 10-andere gebouwen vernietigde.
De krater bevindt zich in Hawaii Volcanoes National Park, dat sinds mei 11 is gesloten.
Ambtenaren hebben gezegd dat ze niet verwachtten dat de ontploffing dodelijk zou zijn zolang mensen buiten het park bleven.

Update 16: 08 GMT: Kilauea is een tijdje geleden krachtig uitgebarsten. Dit is de afbeelding 9 minuten geleden. Veel as- en vulkaanbommen zoals beschreven door mensen die het zagen maar nog geen officieel nieuws.

Kilauea, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
Zie hieronder voor de nieuwste video-update van de US Geological Survey (USGS) / Hawaiian Volcano Observatory (HVO) met vulkanoloog Michelle Coombs.

In de video meldt Michelle dat er een grotere explosieve uitbarsting was van de Overlook Crater in Halema'uma'u Crater bij het topgebied van de Kilauea-vulkaan net nadat 4 op 17H in mei plaatsvond (lokale tijd). De uitbarsting duurde slechts een paar minuten, maar produceerde een aswolk die een hoogte van rond 30,000 ft / 9 km boven zeeniveau bereikte. Er waren meldingen van ash fall in Hawaii Volcanoes National Park en het nabijgelegen dorp Volcano. Op het moment van het videoverslag (rond 3 uren na de hoofduitbarsting) bereikte de uitbarstingspluim nog steeds hoogten van rond 12,000 ft / 3.5 km boven zeeniveau. HVO verwachtte dat de activiteit van het topgebied op deze manier in de nabije toekomst zal blijven afnemen en afnemen.

18-2018-XNUMX


Kilauea, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
Hawaiian Volcano Observatory-updates: https://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/kilauea/status.html
Hawaï County Civil Defence waarschuwingen: http://www.hawaiicounty.gov/active-alerts
Hawaii Interagency Vog Informatie Dashboard: https://vog.ivhhn.org/

Vog Measurement and Prediction Project: http://mkwc.ifa.hawaii.edu/vmap/hysplit/
Asgevaren en hoe effecten te verminderen: http://www.ivhhn.org/ash-protection

Update (02: 00 UST):
Het Hawaii Emergency Management Agency (HEMA - @Hawaii_EMA) en het Hawaii State Department of Health (HSDH - @HIgov_Health) hebben deze verklaring uitgegeven met als titel 'Voorzorgsmaatregelen voor residentiële regenwateropvanggebruikers tijdens vulkanische activiteit'. De uitstoot van vulkanische as bevat metalen en maakt (regen) water zuur, wat het drinkwater kan verontreinigen.

http://health.hawaii.gov/sdwb/files/2013/12/Residential_RainCatch_Info.pdf

Verdere aanpassing:
Na een paar aardbevingen rond M3.5 (te bevestigen!) binnen ongeveer 8 km van het dorp Volcano, rapporteert het Hawaii Department of Transport (HDoT) minderjarig gekraak op Highway 11 in de buurt van de ingang van Hawaii Volcanoes National Park. De snelweg blijft open, maar bestuurders worden geadviseerd voorzichtig te zijn op dit stuk weg.

via Hawaii Department of Transport (@DOTHawaii)

Zie hieronder voor de nieuwste video-update van de US Geological Survey (USGS) / Hawaiian Volcano Observatory (HVO) over de aanhoudende activiteit in zowel het topgebied van de vulkaan Kilauea als daarbuiten de East Rift Zone (ERZ)

via USGS / HVO - mei 16, 2018

Asventilatie vanuit de Overlook Crater binnen de Halema'uma'u-krater in het topgebied van Kilauea werd gisteren meerdere malen intermitterend meer intensief gedurende een periode van enkele uren gisteren. De ontluchting werd veroorzaakt door rotsendalingen als gevolg van verdere erosie van de kraterwanden van de Overlook Crater. Ballistiek, dat wil zeggen rotsen tot 60 cm (2 ft.) In lengte werden uitgeworpen over de Halema'uma'u-krater naar een nabijgelegen parkeerplaats.

De uitbarstingspluim bereikte hoogtes van meer dan 3 km (10,000-12,000 ft.) Boven zeeniveau, zoals bepaald door de dopplerradar van de National Weather Service en pilootrapporten. HVO verhoogde tijdelijk het luchtvaartalarmniveau van oranje naar rood en een waarnemingscentrum voor vulkanen in de luchtvaart (VONA) werd uitgegeven om vliegtuigen te waarschuwen voor de gevaren van vulkaanas. Merk op dat de AAL NIET hetzelfde is als het vulkaanalarmniveau, dat zich momenteel op het waarschuwingsniveau bevindt.

De rookpluim werd met passaatwinden geblazen naar het zuidwesten van Big Island in het Ka'u-woestijngebied, met spoorhoeveelheden ashfall gemeld op Highway 11 tot aan Pahala.

via USGS / HVO - uitzicht vanaf de HVO-uitkijktoren

Uitzicht op de top van Kilauea vanaf Volcano Golf Club - via Annabelle Lewis

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes)

De asventilatie-activiteit in het berggebied was weer tegen het einde van de middag / begin van de avond weer afgenomen. HVO verwacht dat stijgingen en dalingen van deze activiteit zullen doorgaan.

Het meest recente rapport van HVO is dat de passaatwinden zijn afgezwakt, wat betekent dat er waarschijnlijk meer asval en hogere zwaveldioxide (SO2) niveaus zijn in het topgebied van Kilauea en Hawaii Volcanoes National Park, en het vulkaandorp in plaats van verspreiding naar het zuidwesten. Deze omstandigheden creëren vog, waardoor wazige luchtvervuiling ontstaat die lijkt op mist, maar door de uitstoot van vulkanische gassen, voornamelijk waterdamp (H20), koolstofdioxide (CO2) en zwaveldioxide (SO2). Dit gebied van Hawaii Volcanoes National Park blijft tijdelijk gesloten vanwege deze activiteit.

via USGS / HVO - het topgebied van Kilauea vanaf 00: 30 UST Mei 17th / 13: 30 lokale tijd Mei 16th

Spleetuitbarstingen (dwz uitbarstingen van scheuren in de grond) gaan verder langs de East Rift Zone in het Lower Puna-gebied van Big Island, Hawaï. Lava-spatten en lavastromen blijven uitbarsten van Fissure 17, maar in een veel lagere snelheid dan eerder. Activiteit van Fissure 13 is opnieuw geactiveerd.

via Mileka Lincoln (@MilekaLincoln)

via USGS / HVO - luchtopnamen gemaakt rondom 07: 30 is lokale tijd op mei 16th, 2018

https://volcanoes.usgs.gov/vsc/movies/movie_173949.html

Kaart van de East Rift Zone in het zuidoosten van Big Island - bijgewerkt 07: 00 ben op mei 15th, 2018.
Via USGS / HVO

Met betrekking tot vragen over het potentieel voor tsunami's in verband met de stabiliteit van de zuidelijke flank van Kilauea, zijn dergelijke geruchten ongegrond. Dit rapport van de USGS / HVO verklaart de feiten en waarom dit fenomeen onwaarschijnlijk is.

https://volcanoes.usgs.gov/observatories/hvo/hvo_news_archive.html

Amerikaanse westkust vulkaanexperts - live chat (Philippa)
Gisteren was er een livechat op Reddit voor het publiek om vragen te stellen aan vulkanologen, die experts zijn in verschillende Amerikaanse vulkanen. De experts waren Mike Poland (Scientist-in-Charge bij het Yellowstone Volcano Observatory, voorheen bij het Hawaiian Volcano Observatory), Carolyn Driedger (USGS / Cascades vulkanen), Andy Lockhart (Mount Rainier) en anderen.

Er was een vriendelijke rivaliteit tussen de vulkanologen en er waren meer serieuze en geïnformeerde antwoorden op de vragen van mensen.

U kunt de Reddit-feed achteraf lezen op de onderstaande link. Onze goede vriend Brian Terbush, die de Coördinator voor de coördinatie van vulkaan- en aardbevingsprogramma's voor de noodsituatie in de staat Washington is, zal deze link voor de volgende dag controleren als je vragen hebt over de vulkanen langs de westkust van de VS, waaronder de Cascades. range.

https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/8joyau/we_are_us_west_coast_volcano_experts_ask_us/

Italiaanse vulkanen en wijn (Philippa)
Een interessant artikel van Susan H. Gordon in de online-inhoud van Forbes: Waarom Italiaanse vulkanen belangrijk zijn voor de wijnen: https://www.forbes.com/sites/susangordon/2018/05/16/why-italys-volcanoes-matter-to-its-wines/#558e52cb7710

Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 9 - 15 mei, 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey's Volcano Hazards-programma

Kilauea | Hawaiian Islands (USA)
Op 9 mei de intermitterende uitbarsting van lava in Leilani Estates in de Lower East Rift Zone (ERZ) van Kilauea voortgezet. In het noordoosten van het gebied, spleet 15 strekte zich uit over Poihiki Road en genereerde een pahoehoe stroom ongeveer 20 m (66 ft) lang. In de top caldera, gestage daling van de Overlook Crater lavameer in Halema`uma`u krater verhoogde het potentieel voor door stoom aangedreven explosies als de lava kolom naar het grondwaterniveau daalde en water in de leiding liet. Op 10 en 11 mei werd er weinig nieuwe extrusieactiviteit waargenomen uit de ERZ-kloven, hoewel er voortdurende aardbevingen waren, grondvervorming en aanzienlijke gasontlading. Tiltmeters registreerden de voortdurende deflatie en het kraterlava-niveau Overlook bleef dalen.

Fissure 16 geopend bij 0645 op 12 mei aan het einde van Hinalo Road. Het produceerde een lavastroom die rond 230 m reed voordat hij rond 1430 afliep. Een gebied dat actief was gestoomd, ontwikkelde zich tot spleet 17, gemeld bij 1800 net ten oosten van spleet 16, en was actief spatten en ontgassen. Op de top genereerden rotsvalletjes vanaf de steile wanden in de Overlook-krater intermitterende kleine stoom-en-aswolken gedurende de dag.

Lava-uitbarstingen voortgezet op 13 mei langs de onderste ERZ. Luchtwaarnemingen toonden aan dat een nieuwe uitbraak in de vroege ochtend over 900 m NE aan het einde van Hinalo Street en 900 m S van Highway 132 enkele honderden meters lang was en werd uitgeworpen spatten samen met een langzaam bewegende lavastroom. Aan het einde van de dag werd deze activiteit van spleet 17 gedomineerd door lava-fonteinen, explosies die spattenbommen naar 100 m de lucht in stuurden, en verschillende voortbewegende lava-stroomlobben die over het algemeen NE verplaatsen; Vanaf 1900 was één lob 2 m dik en verliep ongeveer parallel aan Highway 132. Stabiele, krachtige pluimen stoom en af ​​en toe kleine hoeveelheden as steeg van de Overlook luchten en dreef naar de wind naar de ZW. Later op de dag stegen de aswolken op tot 650 m (2,000 ft) boven de ventilatieopening. Verscheidene sterke aardbevingen deden het Hawaiian Volcano Observatory en de omgeving 's nachts schudden.

Activiteit op de ochtend van 14 Mei in de lagere ERZ werd gedomineerd door lava-fontein, explosies van spatten meer dan 30 m (100 ft) in de lucht, en een oplopende stroom van spleet 17 aan het NE-uiteinde van het spleetstelsel. Vanaf 0630 was de spleet 17-stroom ongeveer 1.6 km ongeveer ESE evenwijdig aan de scheur zone. Fissure 18 was zwak actief. Een 19th-splitsing rond 0800 gespot net NE van Pohoiki Road en N van Hinalo Street produceerden een trage lavastroom. De uitstoot van vulkanische gassen bleef hoog in het gebied stroomafwaarts van de ventilatieopeningen. Deflationaire kanteling op de top duurde voort en seismiciteit bleef verhoogd.

Op de ochtend van 15 bleef de activiteit geconcentreerd bij spleet 17. De lavastroom was vooruitgegaan over 380 m sinds 1430 op 14 mei. Bij 0645 was de flow bijna 2.5 km lang. De vooruitgang van de stroom was echter sinds die middag aanzienlijk vertraagd. Ook in de ochtend produceerde een nieuwe spleet (20) in de buurt van spleet 18 twee kleine blokken lava. Asuitstoot van de Overlook-krater is toegenomen in vergelijking met voorgaande dagen. Hoewel het varieerde in intensiteit, bevatte de pluim soms genoeg as om grijs van kleur te zijn. Variabele pulsen stuurden de cloud naar een geschatte 1-1.3 km (3-4,000 ft) boven de grond. De aswolk dreef over het algemeen W en SW van de top en as viel in de Ka'u-woestijn. Op 15 mei het Luchtvaart kleurcode groeide op van Oranje naar Rood en de Volcano Alert Level bleef op waarschuwing.

Merapi | Midden-Java (Indonesië)
(Indonesisch vulkaanmonitoringbureau) PVMBG meldde dat een explosieve uitbarsting plaatsvond bij 0740 op 11 mei. De uitbarsting begon met een klein gebrul en trillingen die gedurende 10 minuten aan de observatiepost werden gevoeld. De uitbarstingspluim steeg tot 5.5 km (18,000 ft) boven de piek. Er was geen seismische voorloper en geen seismische activiteit ging door na de gebeurtenis. PVMBG heeft het waarschuwingsniveau niet gewijzigd van Groen / Normaal; zij interpreteerden de gebeurtenis als een kleine uitbarsting veroorzaakt door de accumulatie van vulkanische gassen onwaarschijnlijk gevolgd door verdere uitbarstingen.

Öræfajökull | IJsland
Op 4 mei verminderde het IJslandse Met Office de Luchtvaart kleurcode in Öræfajökull van geel naar groen als gevolg van tekenen van verminderde activiteit. Sinds september 2017 is er minder aardbevingsactiviteit, stabiele hydrologische en geochemische metingen en een lagere output van geothermische warmte. Er is mogelijk een kleine voortgaande inflatie geweest, maar er zijn geen tekenen van een aanstaande uitbarsting.

Piton de la Fournaise | Reunion eiland
OVPF meldde dat de uitbarsting bij Piton de la Fournaise, die op 27 april begon vanaf barsten bij Rivals Crater, werd voortgezet via 15 in mei. Veldverkenning op 10 Mei onthulde dat de activiteit was gericht op de hoofdkegel, met enige activiteit van een tweede kegel die materiaal 10-20 m hoog uitwerpt. In de komende twee dagen versmalde de krater van de hoofdkegel en lava projecties bij beide kegels werden zeldzaam. Lava stromingen gedurende deze tijd waren vaak beperkt tot buizen, met enkele puistjes bij de verandering in helling onder Piton de Bert, ongeveer 3 km van de actieve kegel. Brandende vegetatie als gevolg van de puistjes was zichtbaar op en aan de voet van de wal. Op basis van satellietgegevens wanneer de oppervlaktestromen zichtbaar waren, werden de lava-emissiewaarden geschat op ongeveer 1-2 kubieke meter / seconde. De intensiteit van de trillingen fluctueerde gedurende de week, met een sterke toename tijdens 0500 en 0900 op 15 mei.

Sangeang Api | Indonesië
Op basis van een kennisgeving van een waarnemingspost voor de vulkaan in de luchtvaart (VONA) van PVMBG, werd op 9 mei een gasemissie waargenomen bij 1807 uit Sangeang Api die steeg tot 4,150 m (13,000 ft) asl en dreef naar het westen. Op 9 mei het Luchtvaart kleurcode is gewijzigd van niet toegewezen naar Geel.

17-2018-XNUMX


Kilauea, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
USGS / HVO-updates: https://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/kilauea/status.html
Hawaï County Civil Defence waarschuwingen: http://www.hawaiicounty.gov/active-alerts
Updates van National Park Services (Hawaii): https://www.nps.gov/havo/index.htm

Zie de link (hierboven) voor de video-update met de US Geological Survey (USGS) / Hawaiian Volcano Observatory (HVO) Scientist-In-Charge - Tina Neal - van 14th May 2018. De video bevat ook luchtopnamen van spleetuitbarsting #17 opgenomen op 13th Mei 2018.

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes) / YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=Q8aI7om5YIA&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=usgs_videos

Op het topgebied van Kilauea rapporteert Tina dat er momenteel continue stoomuitstoot is, af en toe met as-inhoud die is opgestuwd na verdere kleine instortingen van de Overlook Crater-doorvoerwanden. Het asgehalte verandert de pluim een ​​lichtroze of bruine kleur. Vanaf gisteren was de diffuse stoompluim iets groter dan voorheen, mogelijk met fragmenten van verse lava die op de bodem van de puinhoop binnen in de leiding terechtkwamen.

Bovenaanzicht van het topgebied van de Kilauea-vulkaan, inclusief Halema'uma'u Crater en de actieve Overlook Crater, genomen op 14th May 2018 vanaf het International Space Station - via AJ (Drew) Feustel (@Astro_Feustel)

Tina legt uit dat er nog geen bewijs is voor een meer krachtige, drukgedreven stoompluim op de top van Kilauea, maar dit is iets waar HVO zich nog steeds zorgen over maakt in de nabije toekomst. Ze blijven de situatie nauwlettend volgen. Uit voorzorg is Hawaii Volcanoes National Park nog steeds tijdelijk gesloten op dit topgebied. Zie de link National Park Services (Hawaii) hierboven voor meer informatie.

Voor meer achtergrondinformatie over het potentieel voor een grotere, explosievere uitbarsting in het topsegment, klikt u op deze hyperlink voor het laatste wekelijkse Volcano Watch-blog van HVO:

https://volcanoes.usgs.gov/observatories/hvo/hvo_volcano_watch.html?vwid=1364

Met betrekking tot de spleetuitbarstingen waardoor lava fonkelt en stroomt in het Lower Puna-gebied (SE Big Island) van de East Rift Zone (ERZ), was fissuur #17 nog steeds actief vanaf gisteren, parallel aan maar ten zuiden van Highway 132 op Big Island. Lava-spatten werden uitgeworpen tot een hoogte van ongeveer 100 ft. (~ 30m) in de lucht en de uitstoot van vulkanische gassen kon hoorbaar worden gehoord als ruis van het spuittype **. A'a-lavastromen bereikten ongeveer een mijl (~ 1.8 km) weg van de spleet in oostelijke richting.

HVO-veldbemanningen werken de klok rond in het gebied, inclusief het in kaart brengen van de omvang van de lavastromen, het nemen van monsters van lavaspatten voor analyse in het laboratorium (waarbij gekeken wordt naar factoren zoals vulkanisch gasgehalte en kristalgehalte, wat een indicatie geeft of dit eruptieve activiteit is van een nieuwe opwelling van magma **, of dat het magma is samengevoegd en ondergronds is verzameld voordat het uitbarst), waarnemingen doet, enzovoort. Ze werken nauw samen met de Hawaii County Civil Defence, die vervolgens wegafsluitingen en evacuatieplannen bijwerken en zo nodig coördineren met hulpdiensten en nutsbedrijven.

** Als een akoestische, is jetting lawaai een indicatie voor de vrijlating van vulkanische gassen onder druk, wat voor mij zou aangeven dat deze lava is van een relatief nieuwe partij magma dat geen tijd heeft gehad om op effectieve wijze de-gas voor de uitbarsting. Dit is echter mijn persoonlijke interpretatie en zou de laboratoriumanalyse van de lava spatter-monsters vereisen om dit te verifiëren.

update:
Twee fissuren zijn gisteren ontstaan. Fissure 18 was zwak actief. Trage lavastromen werden gezien vanaf spleet 19, die ten noordoosten van Pohoiki Road en ten noorden van Hinalo Street aan de oostkant van Lanipuna Gardens ligt. Buurtbewoners zijn geëvacueerd uit dit gebied.

via USGS / YouTube

Zie voor een up-to-date kaart met de locaties van alle uitbarstingen van scheuren https://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/kilauea/multimedia_maps.html

Shinmoedake, prefectuur Kagoshima, Kyushu, Japan (Philippa)
De Japan Meteorological Agency (JMA) Korea Dake webcam ving gisteren een uitbarsting op de Shinmoedake-vulkaan, die deel uitmaakt van het vulkanische complex Kirishima.

via F.IKGM (@geoign)

... en dezelfde uitbarsting gevangen vanuit een andere hoek - via TAKA (@takanotsubuyaki)

Cascades vulkaan bereik, Washington State, Verenigde Staten (Philippa)
Er is oplichting geweest in de populaire pers en sociale media dat de activiteit van Kilauea op Big Island, Hawaï uitbarstingen van vulkanen aan de westkust van de VS zou kunnen veroorzaken. Dit is ... hoe kunnen we het stellen ... een lading van onzin.

Het magmatische systeem onder Hawaii wordt gevoed door een 'hot spot', een hete, drijvende mantelpluim. Daarentegen worden de vulkanen langs de westkust van de VS, met name Alaska en Washington State, gevoed door gedeeltelijke smelt, die wordt geproduceerd door de subductie van een tektonische plaat onder een andere. Verschillende soorten magma, verschillende uitbarstende stijlen, op geen enkele manier verbonden.

Als je vragen hebt over het vulkanisme van de westkust van de VS, zijn er verschillende vulkanologen beschikbaar, waaronder van het Cascades Volcano Observatory en het Earthquake / Volcano Program op het Washington State Military Department, om je vragen vandaag te beantwoorden (dinsdag 15 mei) tussen 1.00-3.00 pm PST op Reddit (https://www.reddit.com/r/IAmA/)

Zie voor meer informatie ook @WashEMD op Twitter of deze link op Facebook: https://www.facebook.com/WashEMD/

15-2018-XNUMX


Kilauea, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
In de nieuwste video-update van de US Geological Survey (USGS) / Hawaiian Volcano Observatory (HVO) 'Scientist-In-Charge' - Tina Neal - is er een 16TH spleetuitbarsting van lava opgetreden 1.3 km ten noordoosten van Spleet #15 in subdivisie Leilani Estates. (zie hieronder de video voor een bijgewerkte kaart geplaatst door Hawaii County Civil Defense).

Op het moment van deze update was er alleen lavaspat van Fissure #16, geen lavastromen. Iets zorgwekkender met deze kloof is echter dat het slechts 500 m is ten noordoosten van de Puna Geothermal Venture-site (rechtsboven in de foto hieronder).

HCCD meldt dat Highway 132 in het Puna-gebied open blijft.

via Fire Department van USGS / HVO / Hawai'i County - gemaakt rond 08: 27 lokale tijd 12th Mei 2018

Ondertussen blijft er op het topgebied van de Kilauea-vulkaan een overwegend met stoom beladen pluim hangen, die af en toe meer as-beladen wordt als gevolg van kleine instortingen van de Overlook-ventilatiemuur in de Halema'uma'u-krater. Er zijn nog geen grotere freatische (door stoom aangedreven) uitbarstingen geweest, maar HVO blijft waakzaam terwijl het niveau van het lavameer blijft dalen en dit deel van het Hawaii Volcanoes National Park blijft tijdelijk gesloten.

via USGS / YouTube

via Hawaii County Civil Defense (@CivilDefenseHI)

Uitzicht over Halema'uma'u kijken Krater van de huidige uitbarstingspluim vanuit de Overlook Vent.
via USGS-webcam gepositioneerd in de uitkijktoren van HVO

Ter vergelijking: een aantal webcamshots vastgelegd op 12th May 2018. Beide vertonen meer asrijke fasen dan de afbeelding (hierboven) vanaf vandaag. Het schot links was een roze tint vanwege het oude materiaal van de Overlook-kraterwand die instortte; de opname aan de rechterkant was een donkerdere, grijzere tint als gevolg van nieuw materiaal dat instortte. Via USGS / HVO

Ook gisteren veroverde een van de astronauten aan boord van het International Space Station (ISS) hun visie op Big Island en de uitbarstingspluim van Halema'uma'u Crater from Space.

via Ricky Arnold (@astro_ricky)

Popocatepetl, Mexico (Philippa)
De afbeelding (hieronder) van een van de dagelijkse uitbarstingen van Popocatepetl werd gisteren vastgelegd (12th May 2018) rond 07: 36 is lokaal bij een van de webcams van de Mexicaanse vulkaanmonitoring CENAPRED. De witte kleur geeft aan dat dit voornamelijk een met waterdamp beladen pluim is.

Het waarschuwingsniveau bevindt zich momenteel bij 2.

via Geol. Sergio Almazan (@chematierra)

GIF uit time-lapse-opnames die tegelijkertijd in het ochtendlicht van San Nicolas de los Ranchos werden gemaakt
- via Webcams de Mexico (@webcamsdemexico)

13-2018-XNUMX


Merapi, Java, Indonesië (Philippa)
Rond 07: 32 was lokale tijd, er was een freatische (door stoom aangedreven) uitbarsting bij de Merapi-vulkaan op het Indonesische eiland Java. De uitbarsting genereerde een 5.5 km hoge uitbarstingspluim en hoorbare geluidsemissies.

via BNPB Indonesia (@BNPB_Indonesia)

Een groep van rond 160-klimmers stond aan de basis van Merapi ten tijde van deze freatische uitbarsting. Het lukte allemaal om de vulkaan veilig te verlaten en er waren geen dodelijke slachtoffers. Het wandelpad op Merapi is op dit moment gesloten en er is momenteel een 5 km-uitsluitingszone rond de vulkaan.

via Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN). Video gemaakt door de klimmers ten tijde van de uitbarsting.

De uitbarsting was van relatief korte duur. Door 11.30 ben de webcam van de top, die deel uitmaakt van het (Indonesische vulkaanbureau) BPPTKG's bewakingsapparatuur, gebleken dat Merapi weer 'normaal' was, dat wil zeggen passief ontgassen.

via BPPTKG (@BPPTKG). Links: thermische beeldvorming; rechts: normale webcamafbeelding

In de nabijgelegen stad Yogyakarta was er lichte regenval die gepaard ging met regen. Gezichtsmaskers worden uitgegeven.

Kilauea-vulkaan, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)

Update (00: 30): volgens de vertegenwoordiger van National Park Services in de video (hieronder), is het Hawaii Volcanoes National Park (met uitzondering van de Kahuku-eenheid?) tijdelijk gesloten tot nader bericht van 10.00 pm lokale tijd op donderdag 10 van mei.


De video (hieronder), die een livestream van een openbare vergadering was, bevat de Scientology Tina Neal van het Hawaiian Volcano Observatory, staflid (en legendarische vulkanoloog / geoloog)) Don Swanson en CVO / voormalig HVO-staflid ( geofysicus), Kyle Anderson, die de huidige uitbarstende activiteit bespreekt en wat / mogelijk / gebeuren daarna. Ik zeg / kan / omdat er veel onzekerheid is in het proberen te voorspellen wat een vulkaan al dan niet kan doen in termen van toekomstige uitbarstingsactiviteit. Ik heb 10 al jaren geleden als vrijwilliger bij HVO aangeboden tijdens een vulkanencrisissituatie. Het beste wat een observatoriummedewerker kan doen, is kijken naar de activiteit van de afgelopen week, kijken naar wat Kilauea historisch gezien heeft gedaan in termen van uitbarstingsactiviteit, en Bekijk vervolgens de meest waarschijnlijke scenario's.

In deze video leggen Tina, Don en Kyle uit waarom ze geloven dat er potentieel is voor grotere explosieve uitbarstingen op het topgebied van de Kilauea-vulkaan als het niveau van het lava-meer blijft dalen met zijn huidige snelheid (2.2m per uur) en uiteindelijk valt onder het niveau van de grondwaterspiegel. Ze verklaren ook de potentiële gevaren die een dergelijke freatische (stoomgedreven) of phreato-magmatische (interactie tussen water en magma) uitbarsting kan veroorzaken op het summit gebied.

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes) / Big Island Video Nieuws / YouTube

Cascades Volcano Observatory, Vancouver, WA, Verenigde Staten (Philippa)
De Cascades Volcano Observatory (CVO) van de US Geological Survey (USGS) heeft gisteren een live webchat gehouden met hun Scientist-In-Charge Seth Moran. Zie de link (hieronder) van de video (snel vooruit naar het begin bij ongeveer 2'30 '), waarin Seth de geschiedenis van zowel CVO als het Volcano Disaster Assistance Program (VDAP) uitlegt, een rondleiding geeft door CVO en praat over Mount St Helens, de belangrijkste vulkaan die dit observatorium in de VS controleert

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes)

Deel 2:

Zoals Seth noemt, zijn er momenteel wetenschappers van alle Amerikaanse vulkaanobservatoria die de Hawaiian Volcano Observatory (HVO) helpen met hun 24 uurwerk op dit moment.

11-2018-XNUMX


Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 2 - 8 mei, 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey

Ibu | Halmahera (Indonesië)
Bij 0622 op 5 mei zorgde een uitbarsting bij Ibu voor een aspluim die minstens 600 m boven de kraterrand steeg en N en NE afdreef, op basis van informatie van Darwin VAAC en PVMBG. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4) en het publiek werd gewaarschuwd om minstens 2 km verwijderd te blijven van de actieve krater en 3.5 op km af te leggen aan de N-zijde.

Karymsky | Oost Kamchatka (Rusland)
Op basis van satellietgegevens meldde KVERT dat tijdens 28 april en 2-3 mei explosies bij Karymsky aspluimen produceerden die zo hoog opliepen als 5.5 km (18,000 ft) en 150 km NE en SE aflegden. Een zwakke thermische anomalie over de vulkaan was zichtbaar op 3 mei. De Aviation Color Code bleef op Orange (het op een na hoogste niveau op een schaal met vier kleuren).

Kilauea | Hawaiian Islands (USA)
Op 2 merkte HVO op dat het binnendringen van magma in de lagere East Rift Zone (ERZ) van Kilauea bleef duren, met vervorming en frequente aardbevingen (veel gevoeld door bewoners). Kleine scheuren gevormd op enkele van de wegen in en grenzend aan Leilani Estates. Seismiciteit bij Pu'u O'o Crater bleef verhoogd nadat de vloer instortte, wat begon op 30 april. Aspen met een korte levensduur stegen periodiek uit de krater. De lavastromen op de pali bij de onderverdeling van de Koninklijke Tuin waren traag. Deflatie op de top versnelde rond het middaguur, vergezeld van een daling in het niveau van het lavameer.
Op 3 mei daalde de intensiteit van de ERZ-seismiciteit licht, en de oostwaartse migratie van hypocentra vertraagde of stopte; vervorming voortgezet. Het lava-niveau in de Overlook-krater daalde over 30 m, hoewel spatten in het meer doorging. Bij 1030 veroorzaakte grondschudden van een M 5-aardbeving S van Pu'u O'o rotsverschuivingen en mogelijk een instorting van de krater; een aspluim steeg op uit de krater en dreef ZW af. Meer grondscheuren in het E-deel van Leilani Estates vormden die middag; hete witte en blauwe rook steeg op uit de scheuren. Lava spatten en gas bursts begonnen uit 150-m-lange kloven losbarsten net na 1700 en eindigden rond 1830. Lavastromen verspreidden zich minder dan 10 m, en er werden sterke zwaveldioxidegeuren opgemerkt. Het lavameer in de Overlook Crater liet een extra 37 m vallen.
Tegen de ochtend van 4 waren drie kloven actief; spleet 2 geopend bij 0100 en spleet 3 geopend rond 0600. Spatten werden zo hoog uitgeworpen als 30 m en lavastromen korte afstanden aflegden. Grote, luide bellenbarstingen deden zich voor bij spleet 3. Ash pluimen van intermitterende instortingen bij Pu'u 'O'o bleven stijgen boven de krater, en de 61 G lavastroom werd niet langer gevoed. AM 6.9 aardbeving vond plaats bij 1233, gecentreerd op de S flank. Fissuren 4 en 5 werden respectievelijk geopend bij 1039 en 1200 en bij 1600 waren er zes, elk honderden meters lang. De zesde spleet was aan de E-rand van de onderverdeling. Het Hawaii Emergency Management Agency verklaarde dat meerdere agentschappen assisteerden bij de verplichte evacuatie van bewoners (over 1,700) in de onderverdelingen Leilani Estates en Lanipuna Gardens. Voor het grootste deel van de lagere Puna is een tijdelijke vliegbeperking afgekondigd. Het rapport meldde gevaarlijk hoge concentraties zwaveldioxide.
Op basis van InSAR-gegevens op de satelliet zakte de caldera-vloer van de top rond 10 cm tijdens 23 april-5 mei. Overeenkomstig deze deflatoire trend was het top-lava-meer in Overlook-krater gedaald tot ongeveer 128 m onder de kraterrand sinds 30 april. Summit-seismiciteit verhoogd tijdens 4-5 Kan samenvallen met de M 6.9-aardbeving; over 152-gebeurtenissen (M 2-3) werden opgenomen. Rockfalls van de binnenste kraterwanden produceerden aspluimen die op 5 mei boven de Halema'uma'u-kraterrand uitkwamen. Nieuwe grondscheuren op Highway 130 geopend op 5 mei en bij zonsopgang fissuur 7 gevormd. Tegen het einde van de middag spleet 7 op met uitbarsten en de 8th-spleet werd geopend bij 2044 nabij fissuren 2 en 7. Lavafonteinen van spleet 8 stegen zo hoog als 70 m, en in andere gebieden waren ze zo hoog als 100 m. Een lavastroom van spleet 7 bereikte 260 m NE. Het lavameer in Overlook Crater bleef dalen.
De uitbarsting van één of twee kloven was continu tijdens 5-7 mei en 'a'a lava vloeit uit fissuur 8 geavanceerde 0.9 km NNE door 1000 op 6 mei. HVO waarschuwde dat slechte luchtkwaliteit door uitstoot van zwaveldioxide en rookpluimen van brandend asfalt en huizen een gezondheidsrisico vormen. Tijdens 6-7 mei stegen de gasuitstoot uit de fissuren, hoewel lava-effusie van de ene op de andere dag minimaal was. Nieuwe scheuren kruisten Highway 130 ten westen van de uitbarsting en enkele anderen werden groter. Het niveau van het lavaeer op de top bleef dalen en 7 in mei was 220 m onder de rand van de krater. Twee nieuwe kloven ontstonden op 7 mei. De eerste (spleet 11) opende zich bij ongeveer 0930 in een bosrijk gebied ZW van Leilani Estates en was ongeveer drie uur actief. De tweede (fissuur 12) werd om ongeveer 1220 geopend tussen kloven 10 en 11. Door 1515 waren beide nieuwe kloven actief en het W-einde van spleet 10 was krachtig stomen. Volgens een nieuwsartikel had lava een gebied bedekt van 36,000 vierkante meters.
Lava-effusie 's nachts tijdens 7-8 Mei was minimaal en rond 0700 op 8 mei was de ERZ-uitbarsting onderbroken. Het spleetsysteem was ongeveer 4 km lang en bleef sterk gas afgeven. Aspluimen gegenereerd door vallende stenen in de Overlook-krater bleven aspluimen produceren. Op 8 verklaarde het kantoor van de burgemeester dat 35-structuren waren vernietigd en lava waren bedekt. HVO-kaarten tonen de locaties en nummers van de fissuren.

Marapi | Indonesië
Op 2 mei bij 0703 produceerde een uitbarsting bij Marapi een dichte, grijze aspluim die 4 km boven de rand van de krater en afgedreven ZO steeg. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4). Bewoners en bezoekers kregen het advies om geen gebied binnen 3 km van de top te betreden.

Osorno | Chili
Servicio Nacional de Geología en Minería (SERNAGEOMIN) Observatorio Volcanológico de Los Andes del Sur (OVDAS) verhoogde het waarschuwingsniveau voor Osorno naar geel (het op een na laagste niveau op vierkleurenschaal) op 8 mei, als gevolg van een geleidelijke toename van de aantal en magnitude van seismische gebeurtenissen vastgelegd tijdens 1-30 april. Aardbevingen waren geconcentreerd op de NNW-flank. De grootste van de totale 294-evenementen was een M 3, gelegen 2 km ten NW van de krater op een diepte van 3.3 km.

Piton de la Fournaise | Reunion Island (Frankrijk)
OVPF meldde dat de uitbarsting bij Piton de la Fournaise, die op 27 april begon vanaf barsten bij Rivals Crater, doorging via 8 in mei. Het spatten was zwak bij de hoogste ventilatieopening van de drie. Tijdens veldwerk op 3 kunnen wetenschappers spatten van de centrale ontluchting waarnemen. Lava-puistjes kwamen vaak voor vanuit een goed ontwikkelde lavabuis afkomstig van de centrale ventilatieopening. Tijdens 5-7 was de activiteit voornamelijk beperkt tot de lavabuis, hoewel het lava-stromingsfront niet significant vooruit was gegaan. De centrale opening was volledig afgesloten door 6 mei. Vuren aan en aan de voet van de wal werden gemeld op 7 mei. De intensiteit van de tremor was de afgelopen dagen afgenomen, maar op 8 mei gestabiliseerd.

Sakurajima vulkaan, Japan
James Reynolds @EarthUncutTV: avonduitbarsting op #Sakurjaima die op dit moment as hoog boven de #volcano stuurt

Kilauea-vulkaan, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)

kaarten van spleetuitbarstingen:
https://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/kilauea/multimedia_maps.html

informatie van Hawaii County Civil Defense:
http://www.hawaiicounty.gov/active-alerts

informatie over vulkanische luchtverontreiniging:
http://www.ivhhn.org/vog/

In het laatste rapport van de US Geological Survey (USGS) / Hawaiian Volcano Observatory (HVO), zijn er nu 15-bevestigde spleetuitbarstingen (uitbarstingen van ofwel fonkelende lava- en lavastromen) binnen de Leilani Estates Sub-divisie in het Puna-gebied van zuidoostelijk Big Island, Hawaii. Fissure 15 snijdt Poihiki Road en heeft een pahoehoe-lavastroom gegenereerd, die ongeveer 20m lang was toen deze gisteren werd waargenomen.

Een nieuwe dampende barst werd ook waargenomen ten westen van Highway 130 door geologen van HVO tijdens een helikopter overvliegen gisteren rond 3 pm plaatselijke tijd. Deze laatste spleet ligt in lijn met de locaties van de vorige uitbarstingen, maar verderop. Deze observaties worden versterkt door de geofysische monitoring: verhoogde seismiciteit (aardbevingen) was ook op dit gebied gevestigd, en vervorming monitoring met behulp van GPS duidt op beweging (van een hernieuwde input van magma) neerwaartse splitsing langs de East Rift Zone (ERZ).

Map (bijgewerkt 9th May 2018) - via HVO / USGS

Met betrekking tot het topgebied van de Kilauea-vulkaan, die zich binnen het Hawaii Volcanoes National Park bevindt, ongeveer een uur rijden langs de Highway 11 van Hilo, blijft er een deflatie-trend bestaan, dwz door het migreren van magma onder de Halema'uma'u Krater om verder te gaan langs de ERZ. De bodem van de krater is iets gezakt en de thermische beelden van de actieve Overlook Crater die gisteren tijdens een helikoptervlucht door HVO werd genomen, geven aan dat het niveau van het lavameer is gedaald tot ongeveer 295 m onder de vloer van de Halema'uma'u-krater. In schril contrast hiermee herinner je je misschien dat het lavameer nog maar twee weken geleden overstroomde, dus dit is een behoorlijk belangrijke ontwikkeling.

3-D model van de Overlook Crater in Halema'uma'u Crater op de top van de Kilauea-vulkaan
- gemaakt van thermische beeldvorming luchtschieten. Via HVO / USGS

Gisteren rond 08 een rockfall: 32 was lokaal vanwege de erosie van de zijkanten van de Overlook Crater en verstoorde het oppervlak van het verlaagde lava meer en veroorzaakte een explosie. Een aspluim werd tijdelijk gegenereerd, met passaatwinden die de as in zuid-zuidwestelijke richting blazen.

via HVO / USGS

Er is bezorgdheid van HVO dat als het niveau van het lava meer de komende weken daalt tot onder het niveau van het grondwater onder de Kilauea caldera, dit grotere stoomgestuurde (freatische of phreato-magmatische) uitbarstingen van koel water zou kunnen veroorzaken die in contact komen met hete lava. Het puin dat zou kunnen worden gegenereerd, zou veel groter kunnen zijn en een groter bereik bereiken dan de kleinere aspluim uitbarstingen, zoals die gisteren. De belangrijkste potentiële gevaren zijn ballistische projectielen (naar buiten toe exploderende rotsen), die zo groot zouden kunnen zijn als de bouldergrootte (2 m), en die kunnen worden weggegooid tot afstanden van 1 km of meer. Kleiner, kiezel-en kleinbedrijf ejecta en as zou ook waarschijnlijk zijn, maar waarschijnlijk in de richting van de wind. Het andere grote gevaar is een toename van de uitstoot van vulkanische gassen, met name zwaveldioxide naast waterdamp.

Video met HVO's Scientist-in-Charge, Tina Neal - via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes)

Bezoekers van Hawaii Volcanoes National Park moeten waakzaam zijn en de website van National Park Services raadplegen voor updates over eventuele sluitingen als gevolg van uitbarstingsactiviteit bij de Kilauea-vulkaan. OPMERKING: Bepaalde delen van het park zijn mogelijk nog steeds gesloten vanwege schade als gevolg van de M6.9-aardbeving van vorige week. Andere gebieden zijn in de voorbije 10-jaren gesloten, waaronder Crater Rim Drive buiten het Jagger Museum, vanwege de aanhoudende risico's van vulkanische gevaren, waaronder van schadelijke vulkanische gassen.

https://www.nps.gov/havo/index.htm

Osorno, Chili (Philippa)
SERNAGEOMIN, het bureau dat verantwoordelijk is voor het monitoren van de vulkanen in Chili, heeft het alarmniveau verhoogd naar Geel bij de vulkaan Osorno. Voor iedereen die ooit Puerto Varas in het Chileense merengebied heeft bezocht, is dit de dichtstbijzijnde vulkaan die je vanaf de overkant van het meer kunt zien. Het verhogen van het waarschuwingsniveau is gebaseerd op een toename in gedetecteerde seismische activiteit van de afgelopen maand: 41 vulkaan-tektonische (VT) gebeurtenissen, die wijzen op het doorbreken van magma door countryrock, en 253 gedetecteerd lange periode (LP) evenementen, die zijn indicatief voor resonantie als gevolg van vloeistoffen / gassen die door scheuren in de rots van het land migreren. De locaties van deze seismische vulkaangebeurtenissen liggen rond 2 km ten noordoosten van de top en op een diepte van ongeveer 3.3 km.

SERNAGEOMIN meldt dat met betrekking tot de andere controlesignalen met behulp van teledetectie / satellietobservaties, er geen gedetecteerde toename in zwaveldioxide-emissies is waargenomen, en eveneens geen gedetecteerde toename van de thermische emissies.

Het verhogen van het waarschuwingsniveau is een voorzorgsmaatregel. Als er een toename van de thermische uitstoot zou zijn, zou dit mogelijk de ijskap op de top van Osorno kunnen doen smelten, waardoor lahars wordt gegenereerd.

De laatste uitbarsting van Osorno was in 1835.

Afbeelding via Dave McGarvie (@subglacial)

10-2018-XNUMX