Volcano news - Archive Nr. 19

Voor het laatste deel van dit rapport - Klik hier


Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update May 9 - 14: 32 UTC)
Video van de Hawaian Civil Defense met de huidige uitbarstingssituatie en instructies voor mensen uit de geëvacueerde zone.

mei 9


Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update May 7 - 16: 09 UTC)
Geen betere manier om de uitbarsting van de scheuruitbarsting te bekijken dan vanuit een Paradise-helikoptersstoel. Mick Kalber was aan boord en dit is zijn commentaar en zijn geweldige video.
De Leilani Estates Subdivision aan de oostkant van het Big Island (Puna) wordt letterlijk verscheurd. De uitbarsting van deze ochtend was veruit de grootste die we tot nu toe hebben gezien ... beginnend net boven Luana St, passeerde ze Leilani Ave en goot ze lava in een groep huizen naar het noorden. Over het algemeen zijn deze spleetuitbraken heftig begonnen en snel gestopt ... maar deze lijkt een uitzondering te zijn. De fonteinen droegen lava meer dan tweehonderd voet de lucht in met een spectaculair display! In de 40 minuten waren we daar, we zagen haar twee huizen vernietigen, en er waren een aantal andere in de buurt. We zullen de situatie morgenochtend bijwerken. Mahalo to Paradise Helicopters, en hun fijne piloot Sean Regehr. Bruce Omori en ik hebben ons best gedaan om de activiteiten van vandaag te documenteren, maar Sean maakte het een stuk eenvoudiger! Mahalo nui loa, Paradise !!!

Mei 6, 2018 ENORME Fissuuruitbarsting vanaf Mick Kalber on Vimeo.

Historische uitbarstingen: La Soufriere (St. Vincent en de Grenadines) + Mount Pelee (Martinique), Kleine Antillen (Philippa)
7th en 8th Markeert de verjaardag van niet één, maar twee grote vulkaanuitbarstingen die plaatsvonden op eilanden van de Kleine Antillen in het oostelijk Caribisch gebied in 1902.

Na ongeveer 15 maanden van verhoogde seismische activiteit in het gebied, begon de uitbarsting van La Soufriere op het eiland St. Vincent met freatische (door stoom opgewekte) activiteit op 6 in mei. Visverkopers, die zoals gebruikelijk 's avonds om ongeveer 6' s avonds de 'heuvel' overstaken om van Chateaubelair (aan de stroomafwaartse kant van het eiland) naar Georgetown te komen, dat wil zeggen vlak voordat de uitbarstingen begonnen, voelden schudden, hoorde gerommel en herinnerde zich dat er was een sterker dan normale geur van zwavel. Ze merkten ook op dat de kleur van het kratermeer van kleur was veranderd en in delen rood was in plaats van de normale melkachtige of groenblauwe kleur.

De climaxfase van de La Soufriere-uitbarsting begon rond 12 middag op 7th mei en duurde ongeveer 17 uur.

Deze fantastische weblink, geschreven door de plaatselijke inwoner Calvin Terry Gooding, heeft de ooggetuigenverslagen van de toenmalige lokale bewoners van Tempest Anderson en John S Fellt bij elkaar gebracht (beroemde vulkanoloog / fotograaf). Calvin's webpagina bevat ook kaarten van het eiland St. Vincent, zodat u een goed inzicht krijgt in welke gebieden zijn getroffen en welke niet:

http://www.georgetownsvgrevisited.co.uk/la-soufriere-1902-eruption.php

Afbeeldingen van La Soufriere (na de uitbarsting), beschadigd huis en vegetatie in Orange Hill, en het opruimen van vulkanische as vallen uit een tuin in Georgetown
- door Tempest Anderson / Yorkshire Museum - via Jazmin Scarlett (@scarlett_jazmin)

Rond 1,680 kwamen mensen om tijdens de 1902-uitbarsting van La Soufriere, die na de climaxfase sporadisch doorging tot april 1903. Het is echter niet duidelijk of al deze mensen stierven in de onmiddellijke ontploffing, of dat sommige van deze mensen later omkwamen als gevolg van verwondingen, in het bijzonder brandwonden aan de huid en longen, of als sommige van deze mensen omkwamen als gevolg van lahars die werden gegenereerd later, toen zware regenval vulkanische as remobiliseerde, of als sommige van deze sterfgevallen werden veroorzaakt door verhongering als gevolg van de vernietiging van gewassen en vee.

Om deze 1902-uitbarsting vanuit een geologisch perspectief te proberen te begrijpen, zijn putten gegraven nabij de Wallibou-rivier aan de westkust van St Vincents om de stratigrafie te onderzoeken, dat wil zeggen gelaagdheid van eruptieve producten in de grond. Wat dit geologisch onderzoek aantoont, is dat er fasen waren van zowel freatische (stoomgedreven) als phreato-magmatische (interactie van hete magma met koud water) activiteit, die een reeks explosieve uitbarstingen in 1902 veroorzaakte. De basislaag is 15 cm dik en bestaat uitsluitend uit dakpannen die bij de eerste ontploffing door gebouwen in de buurt werden geblazen. De lagen daarboven in de stratigrafie wisselen af ​​tussen surge-afzettingen, dat wil zeggen er waren pyroclastische dichtheidsstromen (PDC's) veroorzaakt door inklappende uitbarsting en lawines, waarbij snel afgezette materialen werden gevolgd door accretionaire lapilli gevormd door as dat klonterde rond groter uitgebarsten deeltjes in de aanwezigheid van water, gevolgd door scoria (sintel), die grotere stukjes lava uitbarsten. De basis van de stroom bestaat uit gecarboniseerd en niet-gecarboniseerd hout, dwz bouwhout en vegetatie die werden vernietigd door de uitbarsting en meegevoerd in PDC's en daaropvolgende lahars.

De uitbarsting van de berg Pelee op 8 op mei op het eiland Martinique, dat zich binnen dezelfde eilandengroep als St. Vincent bevond, was zelfs groter dan de uitbarsting van La Soufriere. 30,000-mensen kwamen om, vooral als gevolg van de eerste explosie en pyroclastische dichtheidsstromen die door de stad Saint-Pierre vielen en deze vernietigden. Gevangene Louis-Auguste Cyparis was een van de weinige mensen die overleefde, zij het met brandwonden aan de huid, dankzij de bescherming van de gevangeniscel waarin hij verkeerde.

De uitbarsting van Mount Pelee werd beschouwd als een van de ergste vulkaanrampen van de 20e eeuw.

Kilauea-vulkaan en Leilani Estates Onderverdeling van splitsingsuitbarstingen, Big Island, Hawaii, VS. (Philippa)
De laatste rapporten van zowel de US Geological Survey (USGS) / Hawaiian Volcano Observatory (HVO) en het Hawaii County Civil Defence Agency (HCCDA) stellen dat er nu 10 waargenomen uitbarstingen van uitbarstingen (lava uitbarstingen van scheuren) in de Leilani Estates Subdivision zijn geweest in het Puna-gebied van zuidoostelijk Big Island. De laatste uitbarsting van scheuren vond plaats nabij de kruising van de straten Malama en Pomaikai.

Vanaf gisteravond waren er nieuwe scheuren ontstaan ​​en stoten dikke stoom en vulkanische gassen in de buurt van kloven # 8 en 9. Zoals we weten van Earthquake-Report.com van gisteren met de video-uitspraak van HVO's Scientist-In-Charge, lijkt dit een potentiële voorloper voor een nieuwe uitbarsting van spleet.

Ondertussen werd gemeld dat fissure # 8 gisteren door HST XSTUMX PM HST was gestopt met lava-faling. Een a'a-lavastroom die uit deze spleet voortkomt, heeft zich echter uitgebreid tot een afstand van ongeveer 4 km.

via Bruce Houghton / USGS

Geologen van HVO hebben gisteren waarnemingen gedaan en monsters van de lava-spatten genomen voor analyse in het laboratorium. Door de samenstelling van deze lava te onderzoeken en te vergelijken met andere monsters die in de loop van de tijd zijn verzameld uit de Kilauea-vulkaan, zal dit hen informeren over veranderingen binnen het magmatische systeem, inclusief de verblijftijd, dwz hoe lang deze nieuwe lading magma uit de zogenaamde 'magma' 'hot spot' (mantelpluim) onder Big Island geaccumuleerd voordat het overvloeide van de lavameren bij het topgebied en de Pu'u O'o-ontluchting, voordat het verder de Rift Zone (ERZ) doorliep en uit de fissuren in Puna losbarstte.

via HVO / USGS - HVO-geologen verzamelen spattenmonsters van spleet #10 bij de kruising van de straten Malama en Pomaikai

Merk op dat de vulkanologen de juiste kleding en veiligheidsuitrusting dragen voor dit veldwerk, inclusief een helm om te beschermen tegen eventuele gevolgen van pyroclasts ('hete rotsen' worden uitgespuugd door de spleet), een gasmasker om inademing van de schadelijke vulkanische gassen te voorkomen (met name zwaveldioxide, chloor en fluor, wat bijzonder irriterend kan zijn voor het ademhalingssysteem), zonnebrillen (om irritatie van de ogen door de vulkanische dampen te voorkomen), stevige wandelschoenen en kleding gemaakt van natuurlijke vezels (minder snel te vangen) vuur en / of smelten indien geraakt door een pyroclast). Normaal gesproken zouden ze ook leren handschoenen dragen tijdens het hanteren van de rotsen om brandwonden en snijwonden aan de hand te voorkomen (ik weet dit uit ervaring tijdens het vrijwilligerswerk bij HVO 10 jaar geleden, ik brandde met mijn vingertoppen om een ​​glimmende zwarte rots op te pakken zonder handschoenen te dragen).

via HVO / USGS - HVO-geologen onderzoeken en waarnemingen nabij fissuren 5 en 6 op Leilani Avenue

In het laatste rapport van de HCCDA staat dat een totaal van 26-woningen in de Leilani-landgoedonderverdelingen nu zijn vernietigd door de uitbarstingen van de spleet. Evacuaties blijven op hun plaats (zie de links in de post van gisteren naar een live, interactieve kaart met geëvacueerde gebieden en wegafsluitingen). Afhankelijk van de omstandigheden kunnen sommige bewoners kortstondig worden toegelaten tussen de uren van 7.00 am - 6.00 pm, maar alleen om eigenschappen te controleren en eventuele resterende huisdieren, medicijnen en vitale documenten te verzamelen. Deze toegang kan op korte termijn veranderen, afhankelijk van de ontwikkelingen van nieuwe fissuren, de hoeveelheid schadelijke vulkanische dampen die worden uitgestoten, verdere aardbevingen, enzovoort.

Verder nieuws van HCCDA over de evacuaties:

 • Het ministerie van Watervoorziening werkt samen met HCCDA om een ​​tijdelijke omleidingswaterlijn te herstellen om de voorraden naar de makai-lagere Puna-gebieden in Pohoiki, Vacationland en Kapaho te herstellen. Er is ook een watertruck beschikbaar voor dit gebied.
 • Het ministerie van Onderwijs heeft aangekondigd dat Pahoa High, Intermediate, en Elementary School vandaag geopend zal zijn. Echter, Kua O Kala, Hawaii Academy of Arts & Sciences, Nawahiokalaani Opu'u en Ke Ana Lalahana zijn vandaag gesloten.
 • Er is geen enkele tolerantie van de HCCDA en de politie voor vandalisme

We zullen verdere updates plaatsen als deze worden gepubliceerd.

Stoombootgeiser, het Nationale Park van Yellowstone, Wyoming, de VS (Philippa)
'S Werelds grootste geiser, Steamboat Geyser, begon vorige week weer uit te barsten en werd verbluffend voor de camera betrapt.

via NOLA.com / YouTube

De groep Geyser Gazers op Facebook meldt dat Steamboat nog steeds uitbarstte vanaf gisteren, zij het niet zo sterk als vorige week. Dit is nog steeds een veel sterkere en langer durende uitbarsting in vergelijking met de laatste keer dat het uitbrak in augustus 2013. De duur geeft aan dat er een veel groter oplading (dwz volume) van water is geweest, dat zich ophoopte en super verhit tot boven het kookpunt onder de druk van het ondergronds zijn voordat er een kritisch kantelpunt was dat leidde tot uitbarsting.

Als je op dit moment het Yellowstone National Park bezoekt, ga dan naar Steamboat Geyser terwijl je kunt!

Volcan Chaiten, Chili (Philippa)
Deze week markeert het 10th-jubileum van de uitbarsting van Chaiten-vulkaan in Noord-Patagonië, Chili.

Deze bijzondere vulkaan is vooral speciaal voor jou. In november 2016 bracht ik een week door in Chaiten met een groep andere vulkanologen uit de hele wereld om enkele inwoners van de stad te ontmoeten, om de vulkaankrater en afzettingen van haar uitbarstende producten te zien, en om de nasleep van deze uitbarsting te zien en de opruimactie enkele jaren later.

Voorafgaand aan zijn uitbarsting, wist niemand over het bestaan ​​van de Chaiten-vulkaan, inclusief de lokale bewoners. De stad Chaiten was maar korter dan 200 jaren bewoond geweest (door Europese kolonisten in Chili) en de vulkaan was in die tijd niet uitgebarsten. Voor de omwonenden was het slechts een grote heuvel. Toen aardbevingen tijdens de 2 weken van tevoren begonnen en geleidelijk toenemend in intensiteit, wisten mensen dat dit niet alleen regionale aardbevingen waren waar Chili zo vatbaar voor is, omdat ze zich in een subductiezone bevinden. Het waren alleen de oudere bewoners die vermoedden dat deze mogelijk gerelateerd waren aan de vulkaan, maar met een veel grotere, met ijs bedekte Michinmahuida-vulkaan in gedachten, waarover ze in de folklore over gehoord hadden. Niet wetende wat er aan de hand was, waren mensen erg bang.

Chaiten, wat eigenlijk een feederopening is van Michinmahuida in plaats van een afzonderlijke vulkaan, is begin mei 2008 eindelijk uitgebarsten. Deze tv-nieuwigheid (in het Chileens Spaans) toont een groep dwaze klimmers die naar de top gaan om een ​​kijkje te nemen:

via Diario Chileno / YouTube

Deze volgende video (hieronder) - zonder geluid - toont de uitbarstingspluim van verder weg.

via Barijuano / YouTube

De uitbarsting zelf was slechts het begin van nog erger.

Zware regenval enkele dagen later remobiliseerde de vulkanische as en het puin van deze uitbarsting, waste het stroomafwaarts langs een riviervallei, creëerde eerst een lahar en vervolgens overstromingen, waardoor de stad Chaiten volledig in tweeën sneed.

Ongelooflijk genoeg waren plaatselijke bewoners erin geslaagd om (zelf) te evacueren via boot met slechts één verlies aan levens, een bejaarde persoon die een hartaanval kreeg als gevolg van de schok van de situatie. Echter, huisdieren, vee en alle bezittingen moesten achtergelaten worden, met de meeste mensen die zich opnieuw vestigden naar de stad Puerto Montt (ongeveer een uur vliegen weg).

Mensen moesten opnieuw beginnen in termen van hun levensonderhoud en hun huizen. Bewoners mochten pas maanden later terugkeren tot 6, en dit was slechts een uur om een ​​paar bezittingen te verzamelen. Velen vonden dat hun huizen volledig waren weggespoeld of onherstelbaar waren vernietigd.

Dit video-interview met een voormalige politieagent van Chaiten laat zien hoe de stad er nu uitziet. (In Chileens Spaans met Engelse ondertitels)

via Marca Chile / YouTube

Een paar jaar later waren er pogingen van de Chileense regering om de inwoners van Chaiten te hervestigen. Een locatie werd verder langs de kust geselecteerd, hetgeen zij geschikt achtten. De inwoners verwierpen de plannen echter. De architect in wording stelde huizen in moderne stijl voor, die in de buurt kwamen van de bewoners, wier voorouders de oorspronkelijke stad Chaiten hadden gevestigd met huizen in Duitse stijl met houten shingledaken. Na de voorgestelde site bezocht te hebben, zou ik de site zelf hebben verworpen, maar omdat de gebogen baai de nieuwe stad zou hebben gemaakt die vatbaar is voor vernietiging door tsunami's.

De regering stond uiteindelijk degenen toe die naar Chaiten wilden terugkeren om dat te doen, maar alleen naar het noordelijke deel van de stad, dat gedeeltelijk is ontruimd en de nutsvoorzieningen zijn hersteld. Het zuidelijke deel van de stad wordt nog steeds als onveilig beschouwd, maar krakers zijn nu verhuisd. Realistisch gezien is geen van beide kanten van Chaiten veilig voor een toekomstige uitbarsting van Chaiten-vulkaan of Michinmahuida, om nog maar te zwijgen over meer lahars of overstromingen. Slechts enkele bewoners hebben ervoor gekozen om terug te keren, omdat ze het gevoel hadden dat het hun plicht was om de stad opnieuw te vestigen. Anderen voelden zich te bang en zijn permanent weggegaan.

Uitzicht op Corcovado (een andere vulkaan in het gebied) vanuit een nieuw pension in het herstelde deel van de stad Chaiten. We hadden het geluk om dit beeld te krijgen. De meeste dagen tijdens ons bezoek waren er stortregens - via Philippa Demonte

Aan de andere kant van de Chaiten-vulkaan kochten een Amerikaanse filantroop en eigenaar van een beroemd outdoor kledingbedrijf - Douglas Tompkins - stukjes land in dit prachtige deel van Noord-Patagonië. Betalend om zware machines in te brengen, liet hij plaatselijke bewoners en werknemers die betrokken waren bij een massale opruiming van de vulkanische as en puin, en richtte Parque Pumalin op. Het gebied omvat een camping, die op slimme wijze is gebouwd op afgevlakte heuvels van de geklaarde vulkanische as, waarop graszoden zijn gezaaid.

via Philippa Demonte - uitzicht vanaf Parque Pumalin

Tijdens ons bezoek waren de medewerkers bezig om de status van nationaal park te krijgen. Vorig jaar was er helaas een enorme aardverschuiving, die een naburig dorp verwoestte, rond 300-mensen moordde, en een deel van de Carretera Austral blokkeerde, de snelweg die over de hele lengte van Chili loopt, en waar het park afhankelijk van is voor bezoekers . Alle Chilenos die we tegenkwamen, zijn verbazingwekkend veerkrachtig en weerspiegelen de 'natuurlijke' rampen, inclusief de uitbarsting van Chaiten, maar de aardverschuiving herinnerde ons eraan hoe moeilijk een omgeving is om in te leven.

7-2018-XNUMX


Kilauea-vulkaan, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa) (Update: 21: 00 UTC)
Er zijn nu 9 gemeld fissuur (crack) uitbarstingen van lava in het Leilani Estates-gebied van Puna in het zuid / zuid-oosten van Big Island, Hawaii sinds 2nd mei 2018. De meest recente gemelde uitbarstingen deden zich gisteren (5TH mei) voor rond 12.26 uur lokale tijd op Poihoiki Road en 's nachts tussen Leilani en Malama Street nabij Luana en Kupono Streets.

Tina Neal, die door de US Geological Survey (USGS) Hawaiian Volcano Observatory (HVO), the Scientist-in-Charge is, leidde gisteren deze bijeenkomst van bewoners en een persconferentie. Neem alsjeblieft de tijd om dit te bekijken, omdat ze duidelijk de huidige uitbarstingssituatie en het begrip van de monitoringwetenschappers tot dusverre van deze gebeurtenissen verklaart. De video bevat ook beelden en afbeeldingen van de uitbarstingen rond Leilani Estates.

via Big Island Videonieuws / YouTube

Om het uit te leggen: het topgebied van Kilauea-vulkaan (Halema'uma'u-krater- en lavameer), Pu'u O'o-vent en het gebied van de uitbarstingen van de spleet in de onderverdeling van Leilani Estates zijn verbonden door de East Rift Zone. Een splinterzone is slechts een gebied van de aardkorst dat uit elkaar wordt getrokken vanwege het opwellen van magma. Deze actie wordt gedetecteerd door seismometers, GPS (globale positioneringssystemen) en satelliet InSAR te gebruiken om de aardbevingen en vervorming (inflatie / deflatie) van de flanken van Kilauea-vulkaan die door deze indringing en beweging van magma in het systeem worden gegenereerd, te bewaken.

Kaarten met een overzicht van alle aardbevingen in het zuidelijke deel van Big Island van afgelopen week. De eerste afbeelding is een bovenaanzicht; de tweede afbeelding is een doorsnede met diepte (km). Merk op dat de meerderheid van de aardbevingen van deze week op 10 km diepte of minder zijn geweest, die ondiepe diepten onder het oppervlak zijn.

via het Hawaiian Volcano Observatory

(https://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/kilauea/monitoring_data1.html)

De uitbarstingen van de spleet worden veroorzaakt door wat bekend staat als een dijkintrusie, een off-shoot uit de East Rift Zone, waarin magma een zwakte in de aarde heeft doorbroken als een verticale opwelling en het oppervlak heeft bereikt.

Deze laatste opwelling van magma veroorzaakt instabiliteit in de flanken van Kilauea-vulkaan, die zich manifesteren als grote aardbevingen, inclusief de aardbeving van M6.9 die plaatsvond op vrijdag 4 van mei. Zoals Tina in de video uitlegt, zullen er nog een aantal weken grote naschokken zijn totdat het systeem opnieuw gestabiliseerd is.

Tina legt ook uit dat er waarschijnlijk meer uitbarstingen zullen zijn in het gebied. De trends die de monitoringwetenschappers hebben vastgesteld, zijn de volgende:

 • scheuren open in de grond, die in eerste instantie geen stoom of warmte uitstoten
 • verhoogde seismiciteit (aardbevingsactiviteit) en vervorming worden gedetecteerd
 • de scheuren beginnen witte, hete dampen en blauwe dampen te produceren (indicatief voor hoge niveaus van zwaveldioxide)
 • lava breekt het oppervlak af, waardoor grote lava bubbels barsten, spatten en lava fonkelen, wat tot nu toe tot aan 70 m op zijn hoogst is geweest
 • de activiteit vormt lava-wallen ~ 2m hoog, en sommige, maar niet alle, scheuren hebben kortstondige lavastromen gehad.
 • elke uitbarsting van de spleet duurt gemiddeld enkele uren voordat deze wordt gestopt, en vervolgens opent zich een nieuwe spleet elders

Er is geen manier om te voorspellen hoeveel erger uitbarstingen zijn of hoe lang de activiteit in de Leilani Estates zal worden voortgezet. HVO blijft de situatie waakzaam volgen.

Buurtbewoners moeten alert blijven, hun individuele **, familie- en bedrijfs noodplannen doornemen en actieve updates volgen van Hawaii County Civil Defense met betrekking tot evacuaties.

http://www.hawaiicounty.gov/active-alerts/

... en ook een HCCD Facebook-pagina: https://www.facebook.com/hawaiicountycivildefense/

** Dit omvat evacuatieplannen voor huisdieren, en onthouden dat alle nodige medicijnen en essentiële documenten moeten worden ingepakt voorafgaand aan de evacuatie.

Er is nu ook een interactieve live-kaart beschikbaar voor omwonenden die de locaties van de uitbarstende kloven, wegafsluitingen en getroffen indelingsgebieden laat zien, maar houd er rekening mee dat dit traag wordt geladen vanwege de huidige hoeveelheid online verkeer naar de website:

https://gis.hawaiicounty.gov/arcgisportal/apps/webappviewer/index.html?id=63b5a013e3154387a6466ad51845503e

Bericht aan omwonenden van nutspartners via Hawaii County Civil Defense:

 • Blijf uit de buurt van neergelaten of laaghangende voedingskabels. Stel dat deze nog steeds live zijn
 • Sluit geen generators aan op stopcontacten, omdat dit gevaarlijke back-feed in het elektriciteitsnet kan veroorzaken
 • Hawaii Gas werkt nauw samen met Civil Defence om propaangas tanks veilig uit het gebied te verwijderen. Als u contact met hen wilt opnemen over dit probleem, is er een 24 / 7-hotline die u kunt bellen: (808) 935 0021

Toeristen naar Big Island, blijf alsjeblieft weg uit dit gebied van Puna om a) jezelf niet onnodig in gevaar te brengen, en b) om te voorkomen dat het werk van HVO en Civil Defence wordt belemmerd, vooral waar evacuaties van lokale inwoners in bedrijf zijn .

Ondertussen, elders op Kilauea, zoals hieronder vermeld, zijn de niveaus van het lava meer zowel binnen het topgebied als bij de Pu'u O'o-ventilatie aanzienlijk gedaald als gevolg van het migreren van de lava langs de East Rift Zone naar de plaats van de spleet uitbarstingen. De webcam-opname (hieronder) die eerder vandaag is gemaakt, geeft aan dat de niveaus van ~ 128m bij het top-lava meer zijn afgenomen in vergelijking met een week geleden toen de lava doorbrak en op de bodem van de krater terechtkwam.

Via Hawaiian Volcano Observatory / USGS

Ondertussen, deze beelden (hieronder) schoten gisteren door een helikopter overvliegen van een nieuwsploeg toont gisteren Pu'u O'o krater.

via Lynn Kawano (@LynnKawano)

https://twitter.com/LynnKawano/status/992540282900987904

De roodbruine aspluimen die de afgelopen week na de aardbeving op M6.9 op beide locaties werden gegenereerd, werden veroorzaakt doordat delen van de kraterwanden in de lagere meren vielen, waardoor vulkanische gassen in de lava werden verstoord en de ventilatieopeningen stikken en blaas dan uit.

via Mileka Lincoln (@MilekaLincoln)

Update betreffende Hawaii Volcanoes National Park (23: 00 UTC - Philippa)
Het Nationaal Park werd gisteren gesloten terwijl National Park Services de schade aan gebouwen en paden na de grote aardbeving van vrijdag inspecteerde en evalueerde. Er was een mogelijkheid dat delen van het park vandaag misschien opnieuw zijn geopend voor bezoekers, maar controleer de website van National Park Service en socialemediasites voordat u naar de volgende site gaat:

https://www.nps.gov/havo/index.htm

mei 7


Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 17: 38 UTC)
Lower East Rift Zone Eruption
: De n de onderverdeling van de Leilani-landgoederen in de Lower East Rift Zone van de vulkaan Kīlauea gaat verder. Fissure 7 stopte halverwege de middag met losbarsten. Een nieuwe spleet barstte vanavond los nabij kloven 2 en 7, en lavafonteinen bereikten zo hoog als ongeveer 70 m (230 ft). Vanochtend vroeg werden nieuwe grondscheuren gemeld op Highway 130, maar daarna werd geen warmte of ontsnappende stoom waargenomen. Seismiciteit en vervorming zijn consistent met de aanhoudende ophoping van magma in de spleetzone.
HVO-geologen zullen 's nachts in het gebied zijn om de County Civil Defence op te sporen en rapporteren aan de activiteit, en andere wetenschappers volgen de algehele activiteit van de vulkaan met behulp van verschillende monitoringdatastromen.

Kīlauea vulkaan-top : Tiltmeters op de top van de Vulkaan Kīlauea blijven de deflatoire trend van de afgelopen dagen registreren. Uit gegevens van Satellite InSAR blijkt dat tussen april 23 en mei 5, 2018, de caldera-vloer van de top rond 10 cm (4 in) afnam. Overeenkomend met deze deflatoire trend is het topniveau van het lava-meer in Overlook-krater sinds april 128 ongeveer 518 m (30 ft) onder de rand van de krater gedaald. Rockfalls vanaf de kratermuren in het terugtrekkende meer produceerden vandaag de dag boven de Halemaumau-kribbenige pluimen, resulterend in een lichte inval in het topgebied. Er wordt verwacht dat rotsblokken en aspartijen zullen doorgaan naarmate het niveau van het meer daalt. Aardbevingen op de top namen in de afgelopen 2-dagen toe, samenvallend met de magnitude-6.9-aardbeving op mei 4 onder de zuidelijke flank van Kīlauea. In de afgelopen twee dagen hebben ongeveer 152 magnitude-2 en magnitude-3 aardbevingen plaatsgevonden op diepten minder dan 5 km (3 mijl) onder het topgebied. Twintig twee magnitude 3-aardbevingen werden geregistreerd. Deze aardbevingen houden verband met de aanhoudende verzakking van het topgebied en onder de zuidflank van de vulkaan.

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 09: 05 UTC)
Mick Kalber: Dit is een geweldige video! En het waren de laatste schoten op het grondniveau die ik kon krijgen voordat ik moest evacueren. Bijgevolg had ik de tijd of de machinerie om de laatste tijd naar FB te kunnen posten. De tweede uitbraak vond plaats in de vroege nacht in Makamae St en Leilani Ave ... de derde begon op Kaupili St net na zonsopgang op de ochtend van mei 4th. Met de hulp van Ikaika Marzo kon ik een paar geweldige video's maken van de spatten op Kaupili Street ... bekijk het!

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 08: 50 UTC)
Hawaii M6.9-aardbevingsinformatieaffiche
De ultieme verklarende aardbevingsaffiche van deze aardbeving komt van geoloog Dr. Jay Patton. Klik op de afbeelding om te linken naar zijn site. De poster bevat veel belangrijke wetenschappelijke informatie en kan op zijn site in volledig formaat worden bekeken. Dr. Jay Patton is begaafd met het vermogen om moeilijk te begrijpen wetenschappelijk materiaal te vertalen naar eenvoudige, alledaagse taal (via teksten en afbeeldingen).

mei 6


Hawaii-update 10: 30 UTC: MustWatch - Interessante video van een lokaal tv-station
http://www.hawaiinewsnow.com/clip/14325859/massive-quake-eruptions-prompts-state-of-emergency-on-big-island

Cleveland vulkaan, Alaska
Satellietgegevens tonen aan dat de recente explosie van de Cleveland vulkaan bij 05: 49 UTC (21: 49 lokale tijd) een kleine aswolk produceerde tot 22,000 ft asl in zuidoostelijke richting. Geen andere significante activiteit is gedetecteerd.
Explosies van Cleveland produceren meestal relatief kleine vulkanische aswolken die binnen enkele uren verdwijnen; er zijn echter significantere asemissies mogelijk.
Cleveland vulkaan wordt gemonitord met een beperkt real-time seismisch netwerk, dat AVO's vermogen om precursoire onrust te detecteren remt die kan leiden tot een explosieve uitbarsting. Snelle detectie van een as-producerende uitbarsting kan mogelijk zijn met behulp van een combinatie van seismische, infrageluids-, bliksem- en satellietgegevens.

Hawaii-update 08: 33 UTC: Deze amateurvideo (iedereen is tegenwoordig een journalist) laat heel goed zien hoe een scheuruitbarsting begint.
De video toont tegelijkertijd de lava-spatten op de weg van een nabijgelegen vent. De man was in het begin bang om dit te zien, maar keerde vervolgens op zijn pad.
DE MAKER VAN DEZE VIDEO IS ZIJN LEVEN RISICO omdat er op elk moment een opening kan ontstaan ​​die hem ernstig verwondt of doodt. Laat de video een les zijn die je nooit zou moeten bedenken om hetzelfde te doen.

Hawaii-update 08: 19 UTC: USGS situatie rapport 02: 02 - Uitbarsting van lava in de Leilani Estates onderverdeling in de Lower East Rift Zone van Kīlauea Volcano gaat verder. Verscheidene extra uitbarstende kloven of openingen - elke paar honderd meter lang - zijn de afgelopen dag geopend. Er zijn nog geen significante lavastromen gevormd. Spatten en lava verzamelen zich voornamelijk binnen enkele tientallen meters van de luchtopening.
De zesde en meest recente spleet bevindt zich aan de oostelijke rand van de onderverdeling. Niet alle spleetopeningen blijven actief en er zijn geen ver gereisde lavastromen gevormd.
HVO-geologen zullen 's nachts in het gebied zijn om extra activiteiten te volgen die kunnen optreden, en andere wetenschappers volgen de algehele activiteit van de vulkaan met behulp van verschillende monitoringgegevensstromen.
Seismiciteit en vervorming zijn consistent met de aanhoudende ophoping van magma in de spleetzone. Bijkomende uitbraken van lava worden verwacht.

Hawaii-update 00: 56 UTC: The Hilo Downtown Post Office, gevestigd in het Hilo Federal Building op 154 Waianuenue Avenue, is tijdelijk gesloten. Het hele gebouw werd gesloten vanwege structurele zorgen in de nasleep van de aardbevingen die gepaard gingen met de uitbarsting. Begin zaterdag, mei 5, en tot nader order, worden de postbusklanten van Hilo Downtown gevraagd hun post zonder een voorschrift op te halen bij het Hilo Main Post Office op 1299 Kekuanaoa Street. Een lijn in de lobby van het Main Post Office zal aan die klanten worden gewijd.

Vanwege de uitdijing van de uitbarsting, bewoners van de nu ontoegankelijke Pahoa-Kapoho Road, Papaya Farms, Vacationland, Kapoho Beach, Kapoho-Kalapana Road, Seaview, Puna Palisades, Kehena, Kalapana Shores, Uncle Roberts, Kalapana-Pahoa Road, Chain van Craters Road en Black Sands wordt nu gevraagd om hun post op te halen bij het Pahoa Post Office op 15-2859 Pahoa Village Road.

Hawaii-update 00: 39 UTC:

Hawaii-update 00: 27 UTC:
Slechts een uur na een grote beving op vrijdagochtend, schudde een grote aardbeving met 6.9-magnitude op vrijdagmiddag de Big Island, waardoor mensen vluchten uit gebouwen en gemeenschapscentra en de bezorgdheid over nieuwe uitbarstingen in Leilani Estates van Puna toenam.
2 grote aardbevingen op Kilauea voelde zo ver weg als Oahu
Na de uitbarsting vluchtten de bewoners met weinig - en weten niet waar ze naar huis terugkeren
De temblor was de grootste sinds 1975 in Hawaï en genereerde een kleine tsunami rond het Big Island, wat tot zeefluctuaties leidde die varieerden van 20 cm in Hilo tot 40 cm in Kapoho, zei Hawaii County Civil Defense.
Dr. Charles McCreery, geofysicus-in-charge van het Pacific Tsunami Waarschuwingscentrum, zei dat de kleine tsunami-golven geen bedreiging vormen, maar het belang van waakzaamheid onderstrepen terwijl de uitbarstingen van Kilauea voortduren.

Hawaii-update 00: 10 UTC:
Hawaii Electric Light Co. Rhea Lee-Moku zei dat er meldingen zijn van uitval in Kaumana en delen van Hilo.
Vier scheuren zijn tot nu toe geopend in Leilani Estates, met een resterende activiteit vanaf vrijdagochtend. Ten minste twee huizen zijn verwoest en de volledige onderverdeling en Lanipuna Gardens staan ​​onder een verplichte evacuatie.

mei 5


Hawaii-update 23: 34 UTC: Een kleine tsunami is mogelijk geactiveerd na de GDACS-metingen

Hawaii-update 23: 34 UTC: De aardbeving van M6.9 was zo ver weg als Oahu! Gelukkig bevond het epicentrum van de earethquake zich in een onbevolkt National Park-gebied. Tot nu toe hebben we geen meldingen van ernstige schade of letsel.

Hawaii-update 23: 31 UTC: De schudkaart toont een zeer sterke trilling in het Nationaal Park.

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 23: 19 UTC)
Een zeer sterke aardbeving vond plaats op de hellingen van Kilauea

Update 23: 21 GMT: Veel relatief krachtige aardbevingen in het bereik van M4 tot M6
Meerdere uitbarstingen van scheuren in het Leilane landgoederengebied

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 22: 27 UTC)
Eerste video van de laatste uitbarstingen van scheuren

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 21: 59 UTC)
Ambtenaren van Hawaii zeiden dat twee huizen in een van de landelijke onderverdelingen waren verbrand door lava van de uitbarstende vulkaan.

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 21: 39 UTC)
Een M5.6 gebeurde minuten geleden onder het East Rift-gebied
Nu bijgewerkt naar M5.3

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 21: 34 UTC)
Nieuwe kaart met locaties van de eerste drie uitbarstingsscheuren in Leilani Estates Subdivision (Hawaii) vanaf deze ochtend (mei 4). Fissuren zijn zwaveldioxidegas en lavaspatten.

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 21: 23 UTC)
Er is een uitbarsting aan de gang in de Lower East Rift Zone van de Kīlauea-vulkaan. Sinds de late namiddag van mei 3 zijn er ten minste drie kleine spleetopeningen geopend in de onderverdeling Leilani Estates in het lagere district Puna. Op dit moment bestaat de activiteit voornamelijk uit krachtig lava-spatten. Bijkomende uitbraken in het gebied zijn waarschijnlijk. Deflationaire tilt op de top van de vulkaan gaat door en het lava-mereniveau blijft dalen.

Lower East Rift Zone: De eerste uitbraak van lava vond plaats in de late namiddag van mei 3 na dagen van toegenomen aardbevingen en grondvervorming. Vanaf vanmorgen zijn er drie afzonderlijke kloven geopend in het oostelijke gedeelte van Leilani Estates. Elke uitbraak werd voorafgegaan door grondbarst en sterke gasemissie. Activiteit bestaat voornamelijk uit krachtig spatten van lava en de ontwikkeling van zeer korte lavastromen die nog geen enkele tientallen meters van de luchtafvoer moeten afleggen. De aardbevingen in het gebied blijven verhoogd en de grondvervorming gaat door. Hoge niveaus van vulkanisch gas worden gerapporteerd rond de spleetopeningen.

Summit Observations: Deflationaire kanteling op de top gaat door. In concert neemt het lava meer van de top af. Tremor-amplitude fluctueert met lava lake spatten. Verhoogde topzwaveldioxide-emissies blijven bestaan. De gasemissies blijven hoog. De huidige webcamweergaven zijn hier: https://volcanoes.usgs.gov/volcanoes/kilauea/multimedia_webcams.html

Pu'u'Ō'ō Observaties: Seismiciteit blijft verhoogd bij Pu'u'Ō'ō maar kantelmeters nabij de kegel vertonen geen significante vervorming gedurende de nacht. Tijdens het veldwerk bij Pu'u'Ō'ō gisteren, werd geen lava-activiteit waargenomen in het gebied. De 61g-lavastroom wordt niet langer gevoed. De topkrater van de kegel blijft instorten en produceert af en toe kleine pluimen as; gisteren waren er verschillende afleveringen van asemissie als reactie op instorten, waaronder onmiddellijk na de nabijgelegen aardbeving M5.0.

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 13: 22 UTC)
Seismiciteit sinds 10: 00 UTC
1.3 - 3km SSW van Leilani Estates, Hawaii - 2018-05-04 12: 24: 05 (UTC) - 4.1 km
2.4 - 6km SSE van Leilani Estates, Hawaii - 2018-05-04 12: 15: 52 (UTC) - 0.3 km
2.5 - 5km ESE van Leilani Estates, Hawaii - 2018-05-04 11: 58: 52 (UTC) - -0.2 km
2.0 - 8km ESE van Leilani Estates, Hawaii - 2018-05-04 11: 43: 27 (UTC) - 5.3 km
1.9 - 5km SW van Volcano, Hawaii - 2018-05-04 11: 17: 31 (UTC) - -0.9 km
1.2 - 4km S van Leilani Estates, Hawaii - 2018-05-04 11: 17: 00 (UTC) - 4.3 km
1.2 - 4km SSW van Leilani Estates, Hawaii - 2018-05-04 11: 16: 44 (UTC) - 4.5 km
1.3 - 2km SSE van Leilani Estates, Hawaii - 2018-05-04 10: 34: 10 (UTC) - 3.5 km
2.2 - 5km WSW of Volcano, Hawaii - 2018-05-04 10: 12: 51 (UTC) - -0.6 km

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 13: 12 UTC)
Pele Erupt in Leilani
Mick Kalber en Paradise helikopters: Nadat alle lava afgelopen maandag uit de Pu'u 'O'o Vent (de hoofdopening van de 35 jaarlange huidige uitbarsting) was afgevoerd, bewoog de inhoud zich naar beneden door de Oost-kloofzone, waardoor honderden aardbevingen plaatsvonden zo ver weg als Kapoho, sommige 15-mijlen. De hele week was er een nieuwe uitbarsting voorspeld ... er kwamen scheuren op wegen, toen de aarde begon op te zwellen. En dan, op donderdagmiddag, verscheen Pele (de vulkaangodin) in het lagere deel van Leilani Estates Subdivision. In eerste instantie schoten fonteinen van lava de lucht in ... maar binnen een paar uur was ze gaan zitten in een lavastroom die nu tientallen nabijgelegen huizen bedreigt, en een geothermische energiecentrale op slechts een kwart mijl dalen. De stroom is voorlopig langzamer gegaan ... maar zal hoogstwaarschijnlijk opnieuw worden geactiveerd ... of ergens anders weer tevoorschijn komen.
Klik op de afbeelding om de video te bekijken


Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 08: 49 UTC)
De uitbarsting in de onderverdeling Leilani Estates in de Lower East Rift Zone van de vulkaan Kīlauea die aan het eind van de middag begon, eindigde met ongeveer 6: 30 pm HST
. Lava spatten en gas bursts barstten uit de spleet voor ongeveer twee uur, en lava verspreidde zich over een korte afstand van de spleet, minder dan ongeveer 10 m (33 ft).
Op dit moment is de spleet geen uitbarstende lava en zijn er geen andere kloven losgebarsten.

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 08: 25 UTC)
Andere video's zijn de moeite waard om te bekijken:
https://www.youtube.com/watch?v=6R4Z-uAD9N0
https://www.youtube.com/watch?v=kI6V3DSwHf0
-
-

Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 05: 08 UTC)

Er is een uitbarsting begonnen in de onderverdeling Leilani Estates in de Lower East Rift Zone of Kilauea Volcano. Kort voor 5 pm werd lava bevestigd aan de oppervlakte in het oostelijke uiteinde van de onderverdeling. Hawaii County Civil Defence is ter plaatse en coördineert de benodigde respons inclusief evacuatie van een deel van de Leilani-onderverdeling.
Bewoners van het lagere Puna-district moeten alert blijven, individuele noodplannen voor familie en bedrijven bekijken en kijken naar verdere informatie over de status van de vulkaan. Hawaï County Civil Defence-berichten zijn te vinden op http://www.hawaiicounty.gov/active-alerts/.

Recente waarnemingen: Nieuwe grondscheuren werden laat in de middag gemeld in Leilani Estates. Witte, hete damp en blauwe rook kwamen voort uit een kraakgebied in het oostelijke deel van de onderverdeling. Spatten begonnen kort voor 5 pm uit te barsten. HVO en het graafschap Hawaï staan ​​op de grond en voeren overvluchten uit om de karakteristieke activiteit verder te identificeren en de richting van stromende lava te identificeren.

Hazard Analysis: Gebieden aflopend van de uitbarsting lopen het risico op overstroming door de lava. Op dit moment lijkt het algemene gebied van de Leilani-onderverdeling het grootste risico te lopen. De openingsfasen van spleetuitbarstingen zijn dynamisch. Extra ventilatieopeningen en nieuwe lava-uitbraken kunnen optreden en op dit moment is het niet mogelijk om te zeggen waar nieuwe ventilatieopeningen kunnen optreden.

Een stoom / Ash pluim rijst ook op uit de Puu Oo-luchtopening, maar dat is NIET de locatie van de rifteruptie

mei 4


Kilauea vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten (Update 21: 38 UTC)
Deze update komt kort na de meest krachtige eartgake tot nu toe (een aardbeving met M4.6)
Bij 10: 30 HST veroorzaakte grondschudden van een eerste orde-5.0-aardbeving ten zuiden van Pu'u 'Ō'ō rockfalls en mogelijk extra instorting in de Pu'u' Ō'ō-krater op de East Rift Zone van Kīlauea Volcano.
Een kortstondige pluim van as geproduceerd door deze gebeurtenis verheft zich naar de hemel en blijft zich verspreiden naarmate hij zuidwaarts van Pu'u 'Ō'ō afdrijft. Iedereen met de wind in de wind kan een stofafzetting van as ervaren.
Op dit moment heeft de 10: 30-aardbeving geen andere veranderingen veroorzaakt in de Kīlauea-vulkaan. HVO zal de monitoringgegevens van eventuele wijzigingen nauwlettend blijven volgen.
HVO werkt op dit moment aan veldspanningen langs de spleetzone. HVO zal later vandaag extra informatie en foto's plaatsen.
Voor seismische informatie alstublieft bekijk onze diepgaande aardbevingenpagina van de aardbeving van M4.6

Ambae, Vanuatu
Vanuatu ingesteld om het eiland permanent te evacueren
Artikel gepubliceerd in New Zealand Herald
De Pacifische natie Vanuatu bereidt zich voor om de volledige bevolking van een van haar eilanden permanent te evacueren, aangezien dikke as die uit een vulkaan spuwt gewassen doodt, vuil water levert en de lucht schaadt. De 10,000 of zo die op het eiland Ambae verblijven, hebben gemengde gevoelens over de plannen. Sommigen die zwaar door de as worden getroffen, willen graag vertrekken, terwijl anderen weerhouden hun land en cultuur te verliezen.

Het eiland is afgelopen september tijdelijk geëvacueerd toen de uitbarstingscyclus begon. Deze keer plannen de autoriteiten een permanente stap.
Regeringswoordvoerder Hilaire Bule vertelde The Associated Press gisteren dat hij verwacht dat de Raad van Ministers volgende week een herplaatsingsplan goedkeurt. Bule zei dat de eilandbewoners verblijf op twee naburige eilanden zouden worden aangeboden. "Het is geen gemakkelijke beslissing," zei Bule.
Hij zei dat er veel details moesten worden doorgewerkt, waaronder het verstrekken van scholen en voorzieningen aan de ontheemde inwoners en het onderhandelen over grond en nieuwe huizen voor hen. Veel mensen hebben nauwe familiebanden en spirituele banden met de eilanden waar ze worden verplaatst, Maewo en Pinksteren, zei Bule.
Traditionele religie heeft zelfs het feit dat de eilanden deel uitmaken van een familie - Pinksteren is de moeder, Maewo de vader en Ambae de zoon.
De meeste mensen op Ambae leven een levensstijl door te leven en te vissen.
Al honderden mensen zijn verhuisd naar tijdelijke schuilplaatsen op delen van het eiland die niet zo door de as worden aangetast.

Kilauea-vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten
Video 1 geschoten op mei 1 kort na het instorten van de vloer
Mick kalber: Een kwart-mijl lange lijn van stoom fissuren van de Pu'u 'O'o Vent naar het westen leidt tot een ENORME bruinachtig rode pluim, afkomstig van de vent zelf, het resultaat van de vloer van de luchtingang die gisteren instortte. De gebeurtenis stuurde rood stof van de luchtopening naar de Pali. We zagen slechts één glooiende dakluikdownslope en nergens een actieve oppervlaktelava.

Mei 1, 2018 Vent instort !!! vanaf Mick Kalber on Vimeo.

Video 2, een dag later met een helderere hemel
Mick Kalber: De complete ineenstorting van de actieve opening in de oostelijke riftzone van Kilauea afgelopen maandag stuurde een verbazingwekkende aswolk hemelwaarts en dekte een drie mijl lange strook van de huidige uitbarsting in rood stof ... 61G lijkt op Mars! Gisteren, bij zeer slecht weer, slaagden we erin enkele shots van de aspluim weg te kolven ... vandaag, onder verbluffend mooie luchten, waren we in staat om in de opening te zien. Honderden voet diep, we zagen helemaal geen lava in de luchtopening ... alleen sintels en puin. Bovendien loopt een halve mijl lange rij stomende kloven westwaarts vanuit de opening ... griezelig herinnerend aan de scheuruitbarsting zeven jaar geleden.

Mei 2, 2018 Pu'u 'O'o Vent Empty! vanaf Mick Kalber on Vimeo.

Kilauea-vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten

Update 10: 02 GMT: Verhoogde seismische en vervormingsfrequenties in de vulkaan Kīlauea langs een gedeelte van de lagere Oost-Riftzone ten oosten van de Pu'u'Ō'-luchtopening worden vanavond voortgezet. Deze activiteit houdt verband met het voortdurende binnendringen van magma in de East Rift Zone naar locaties ten oosten van Highway 130. Een uitbraak van lava uit de lagere Oost-Rift Zone blijft een mogelijk gevolg van de aanhoudende onrust. Op dit moment is het niet mogelijk om met zekerheid te zeggen of en waar een dergelijke uitbraak kan plaatsvinden, maar het gebied stroomafwaarts (oost) van Pu'u'ŌŌō blijft de meest waarschijnlijke locatie.
Wetenschappers van het Hawaiian Volcano Observatory zijn 's nachts in dienst om de veranderende seismiciteit en vervorming te controleren, en bewoners van het Puna District moeten alert blijven

Recente waarnemingen : Verhoogde aardbevingsactiviteit in de lagere oostelijke spanningszone van Kīlauea is de hele dag blijven bestaan, met veel gemelde vilten gebeurtenissen door bewoners. Het aantal aardbevingen is sinds middernacht licht gedaald in het gebied ten oosten van Highway 130. Vanochtend begon een GPS-station ongeveer 1.5 km (1 mijl) ten zuidwesten van Nanawale Estates te bewegen naar het noorden, wat aangeeft dat de magma-indringing dit gebied van de East Rift Zone nadert. Het station is sinds vanochtend enkele centimeters verplaatst.
Een kantelmeter bij Pu'u 'Ō'ō registreerde een stabiele, deflatoire helling gedurende de dag, met verschillende scherpe opblaaskrachten. Deze verschuivingen hebben waarschijnlijk de aanhoudende episodische ineenstorting van de kratervloer geregistreerd. Sommige van deze verschuivingen kwamen overeen met kortstondige, asympe pluimen die uit de krater omhoog kwamen.
Tiltmeters op de top begonnen vanmiddag met een toegenomen deflatoire helling. Het niveau van het lava meer op de top is ongeveer 20 m (65 ft) gedaald sinds de deflatoire helling in de vroege ochtend op mei 1 begon. Nieuwe kleine grondscheuren van minder dan enkele centimeters breed ontwikkeld vandaag over een aantal wegen in en naast Leilani Estates; deze scheuren weerspiegelen de opeenhoping van stress aan het oppervlak als gevolg van het binnendringen van magma. Er werd geen stoom of gassen waargenomen die uit de scheuren ontsnapten.
Analyse van webcamafbeeldingen van het 61g-lavastroomveld op mei 1 geeft aan dat de oppervlaktestromen binnen enkele kilometers (mijlen) van Pu'u 'Ō'ō niet meer vooruitgaan-de weinige gebieden van gloeiing zichtbaar in de afbeeldingen zijn niet vroeg begonnen morgen op mei 1. De 61g-stroom wordt waarschijnlijk niet langer geleverd met lava van Pu'u 'Ō'ō.

Hazard Analysis : De migratie van seismische en misvormde downrift (oost) van de Pu'u'Ō'ō-kegel na de ineenstorting van maandag wijst erop dat een groot gebied langs de East Rift Zone potentieel gevaar loopt voor een nieuwe uitbraak. De locatie van een toekomstige uitbraak zal bepalen welke gebieden op het pad zijn van nieuwe lavastromen. De situatie blijft evolueren en wetenschappers van USGS Hawaiian Volcano Observatory blijven de East Rift Zone en de top van Kīlauea nauwlettend volgen. Meer updates volgen als informatie beschikbaar komt.

Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 25 april - 1 mei, 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey

Ibu | Halmahera (Indonesië)
PVMBG meldde dat bij 1822 op 30 april bij een uitbarsting bij Ibu een donkergrijze aspluim ontstond die ten minste 500 m boven de kraterrand steeg en E. afdreef. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4) en de publiek werd gewaarschuwd om op zijn minst 2 km van de actieve krater te blijven en 3.5 op km afstand aan de N-kant.

Karymsky | Oost Kamchatka (Rusland)
Op 26 meldde april KVERT dat de laatste explosieve gebeurtenis in Karymsky plaatsvond op 27 januari en dat de laatste thermische anomalie op 26 maart werd gedetecteerd; activiteit bleef op een laag niveau. De luchtvaartkleurencode is verlaagd naar groen (het laagste niveau op een schaal met vier kleuren). Explosieve activiteit werd geïdentificeerd in satellietbeelden beginnend bij 1825 op 28 april, en vroeg KVERT om het waarschuwingsniveau naar oranje te verhogen. Ash pluimen stegen zo hoog als 5.5 km (18,000 ft) asl en dreven 150 km NE.

Kilauea | Hawaiian Islands (USA)
Een meer recente update is te zien boven dit artikel
Tijdens 25 april-1 meldde HVO dat het lavameer bleef stijgen, vallen en spatten in de Kilauea's Overlook-krater. Het niveau van het meer was hoog genoeg om op 27 april lavastromen op de Halema'uma'u-kraterbodem te produceren, maar daarna zakte het tot ongeveer 15-16 m onder de nieuwe verhoogde rand. Het meerniveau steeg opnieuw, tot net onder de rand van de uitkijkpost Overlook. Sinds 21 april over 2 / 3 van de kraterbodem was bedekt met nieuwe lavastromen.
Aflevering 61g-lavastromen waren actief boven Pulama pali, binnen 2 km van de actieve ventilatieopening. Een opmerkelijke toename in seismiciteit en grondvervorming bij Pu'u O'o Crater werd net na 1400 op 30 april gedetecteerd, na weken van opwaartse stijging en toenemende lava-niveaus in de kegel. Binnen een paar minuten registreerde een webcam op de rand van de krater de eerste van twee instortingen van de kraterbodem; de tweede ineenstorting begon bij 1520 en duurde ongeveer een uur. Dacht dat slechte weersomstandigheden soms het uitzicht afremmen, een webcam registreerde wat waarschijnlijk kleine explosies waren vanaf de W-kant van de krater toen de vloer instortte. Bij 1800 bleef de seismiciteit verhoogd, hoewel de grondvervorming aanzienlijk vertraagde. Een grote hoeveelheid rode as werd geproduceerd uit de instortingen, en gedeponeerd rond de krater, evenals in gebieden die tot Mauna Ulu oplopen.
Na het instorten van de kratervloer van Pu'u O'oo, namen seismiciteit en vervorming toe langs een groot deel van de East Rift Zone, in een gebied 9-16 km down-rift (waarbij seismiciteit zich voordeed tot aan E, snelweg 130), een indicatie van een inbreuk op magma. Door 0830 op 1 was de activiteit in mei aanzienlijk afgenomen. Tijdens een overvlucht die dag werd een nieuwe, bijna ononderbroken, 1-km-lange scheur gevonden in de W (opwaartse) kant van Pu'u 'O'o. De barst was stomen, en uitgelijnd in een segment met kleine blokken van nieuw uitgebarsten lava en spatten. Thermische beelden van Pu'u 'O'o Crater suggereerden dat kleinere druppels van de kraterbodem waarschijnlijk op 1 mei zouden voortduren.

Kirishimayama | Kyushu (Japan)
JMA meldde dat een zeer kleine explosie bij Iwo-yama (ook wel Ioyama, NW-flank van Karakuni-dake genoemd), een stratovulkaan van de Kirishimayama-vulkaanbroep, op 1815 op 26 april plaatsvond en een melkwitte pluim produceerde die boven 200 m steeg. Het evenement duurde voort tot rond 1826. De gebeurtenis vond plaats vanuit een fumarole in de buurt van de snelweg, aan de W-kant van Iwo-yama, die voor het eerst werd waargenomen op 20 april. Tijdens een veldonderzoek op 30 zagen aprilwaarnemers modderig water stromen tot 500 m W. Het waarschuwingsniveau bleef op 3 (op een schaal van 1-5).

Kusatsu-Shiranesan | Honshu (Japan)
JMA meldde dat op 21 april het aantal vulkanische aardbevingen in de Yugama-krater (Kusatsu-Shiranesan-complex) toenam en ook deformatie werd geregistreerd. Het waarschuwingsniveau voor het kratergebied werd de volgende dag verhoogd naar 2 (op schaal van 5-niveau). Vervorming vertraagde op 23 april. Seismiciteit daalde op 23 april, hoewel bleef enigszins verhoogd, en laagfrequente evenementen werden opgenomen op 24 april. Er zijn geen surfische wijzigingen geconstateerd tijdens een overvlucht op 26 april.

Marapi | Indonesië
Op 27 april produceerde een freatische uitbarsting bij Marapi een aspluimen die 300 m boven de kraterrand uitkwamen. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4). Bewoners en bezoekers kregen het advies om geen gebied binnen 3 km van de top te betreden.

Piton de la Fournaise | Reunion Island (Frankrijk)
OVPF meldde dat seismiciteit bij Piton de la Fournaise toenam op 21 april, en dan aanzienlijk op 23 april. Een seismische crisis die begon op 2015 op 27 april ging gepaard met snelle vervorming, wat erop wijst dat magma naar de oppervlakte migreert. Het begin van tremor bij 2350 luidde het begin van de uitbarsting in, hoewel de eerste visuele bevestiging van de uitbarsting werd geregistreerd door de webcams op 0015 op 28 april.
De uitbarsting vond plaats vanuit kloven bij Rivals Crater en de zuidwestelijke flank van de krater van Dolomieu. Tijdens een overvlucht rond 0830 merkten wetenschappers dat vier kloven waren geopend, waarvan er een de krater kruiste. Lava fonteinen minder dan 30 m hoog steeg van de gehele lengte van de vierde spleet, die 300 m lang was en op een lagere hoogte die Rival Crater. Verschillende kleine lavastromen vormden een grotere stroom die 200-300 m S aflegde naar de Enclos Fouqué. De bevingen verminderden gestaag gedurende de dag en aan het einde van de dag was de lavastroom vertraagd in een gebied rond 300 m weg van de wal. Tijdens 29-30 waren de tremorwaarden in april relatief stabiel, met een paar fluctuaties gerelateerd aan morfologische veranderingen op de eruptieve locatie, zoals conusvorming. Tijdens een overvlucht rond 1020 op 30 april observeerden wetenschappers drie actieve ventilatieopeningen (S of Rival Crater). De derde ontluchting, in een 5-m hoge kegel, was grotendeels gesloten, hoewel hij lavastromen voortzette. De middelste en meest actieve kegel was ongeveer 30-40 m lang en 10-15 m hoog en had een opening met een lavameer. Grote bubbels van lava stegen op uit het meer en explodeerden in lavafonteinen. Lava-fonteinen uit de meest noordelijke venter rezen niet meer dan 15 m hoog. Lavastromen hadden 150 m en 1.2 km afgelegd; de langere lavastroom had de S-wal bereikt en een extra 400 m E erlangs afgelegd.

mei 3