Volcano news - Archive Nr. 18

Voor het laatste deel van dit rapport - Klik hier


Pacaya vulkaan, Guatemala
Via Shérine @sherineFrance Afbeelding met dank aan Berner Villela Fotografia https://t.co/595ATaUl0o

Popocatepetl vulkaan, Mexico
Een webcamafbeelding zoals vandaag iets eerder vastgelegd

Kilauea-vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten

Update 12: 48 GMT: De toename in seismiciteit en vervorming die sinds maandagmiddag is opgetekend in de East Rift Zone van Kīlauea, ten oosten van de Pu'u 'Ō'ō-luchting, wordt vanavond voortgezet. De activiteit wordt geassocieerd met het binnendringen van magma in oostelijke richting van het Pu'u 'Ō'ō-magma-systeem. Sinds vanmorgen zijn de seismische snelheden in de lagere East Rift Zone ten oosten van Highway 130 toegenomen. Een uitbraak van lava op een nieuwe locatie blijft een mogelijk gevolg van de aanhoudende onrust. Op dit moment is het niet mogelijk om met zekerheid te zeggen of en waar een dergelijke uitbraak kan plaatsvinden, maar het gebied langs de East Rift Zone downrift (oost) van Pu'u 'Ō'ō blijft de meest waarschijnlijke locatie.

Wetenschappers van het Hawaiian Volcano Observatory zijn 's nachts verplicht om de veranderende seismiciteit en vervorming te controleren en bewoners van het Puna District moeten alert blijven.

Recente observaties: Over 250-locaties vonden aardbevingen plaats sinds het Pu'u 'Ō'ō-instortingsevenement gistermiddag. Sinds die tijd zijn aardbevingen naar het oosten gemigreerd van Pu'u 'Ō'ō naar de lagere Oost Rift Zone. Aangezien rond 8: 00 vanochtend van HST is, is de seismiciteit in de lagere East Rift Zone ten oosten van Highway 130 licht toegenomen op twee seismische stations. De seismiciteit bestaat voornamelijk uit aardbevingen met een kleine omvang (minder dan magnitude 3) op een diepte van minder dan 10 km (6.2 mijl). Veel van deze aardbevingen zijn gevoeld door bewoners in het gebied. Een tiltmeter op de Pu'u 'Ō'ō-kegel heeft sinds eind vorige avond een stabiele deflatiehoek waargenomen, met verschillende scherpe opblaaskrachten. Deze verschuivingen hebben waarschijnlijk de aanhoudende episodische ineenstorting van de kratervloer geregistreerd. Een kantelmeter op 12 km (7.5 mijlen) ten oosten van Pu'u 'Ō'ō heeft een lagere snelheid van zuidoost gerichte kanteling van de grond langs de East Rift Zone geregistreerd, wat wijst op een verminderde maar aanhoudende vervorming geassocieerd met de inbraak in het lager oosten Rift Zone.
De uitbarsting van Kīlauea's top is tot nu toe niet beïnvloed door de verandering bij Pu'u'ŌŌ. Tiltmeters op de top hebben sinds begin van de ochtend een lichte deflatie opgemerkt en het niveau van het lava meer op de top van de top is met enkele meters verlaagd. Tijdens een helikoptervlucht naar Pu'u 'Ō'ō eerder vandaag observeerden geologen een nieuwe spleet en breuk die zich ongeveer 1 km (0.6 mijlen) oprichtte (west) vanaf de westflank van de Pu'u' Ō'ō-kegel. Een kleine hoeveelheid lava barstte los uit de scheur tijdens de instorting van de Pu'u 'Ō'ō kraterbodem van gisteren. Geologen zagen ook rode as die rond Pu'u 'Ō'ō werd afgezet en verder naar beneden geblazen; de as was het gevolg van kleine explosies die gepaard gingen met het instorten van de kratervloer.
Slecht weer en een asferige pluim van de Pu'u'ŌŌ-krater beletten geologen dat ze de pas ingestorte kratervloer of het westelijke kuilgebied waar een neergestorte lava-vijver voor de instorting van gisteren uitbarstte waarnemen. Geologen observeerden enkele kleine, trage puistjes van de 61g-lavastroom, waarschijnlijk van lava die nog steeds door het lavabuissysteem beweegt; de 61g-ontluchting was waarschijnlijk afgesneden van de magma-toevoer naar Pu'u 'Ō'ō.
Geologen hielden geen nieuwe grond in de gaten van Pu'u 'Ō'ō in gebieden waar seismiciteit de afgelopen dag was geconcentreerd.

Hazard Analysis: de migratie van seismische en misvormde downrift (oost) van de Pu'u'Ō'ō-kegel na de ineenstorting van maandag wijst erop dat een groot gebied langs de East Rift Zone potentieel gevaar loopt voor een nieuwe uitbraak. De locatie van een toekomstige uitbraak zal bepalen welke gebieden zich op het pad van nieuwe lavastromen bevinden.
De situatie blijft evolueren en wetenschappers van USGS Hawaiian Volcano Observatory blijven de East Rift Zone en de top van Kīlauea nauwlettend volgen. Meer updates volgen als informatie beschikbaar komt.

Aardbevingen van de laatste 24-uren variërend in diepte van 300-meter tot enkele km's. Risico op een uitbraak in het oostelijke deel van het Nationaal Park of zelfs het bewoonde gebied ten oosten van het park is nog steeds aanwezig (zie volledig verslag).

2-2018-XNUMX


Kilauea-vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten
Rapport van het USGS Hawaiian Volcano Observatory:
Update 15: 20 GMT
: Net in: Een ineenstorting van de Pu'u'Ō'ō-kraterbodem op maandagmiddag op de East Rift Zone van Kīlauea heeft geleid tot een toename in seismiciteit en vervorming langs een groot deel van de spleetzone, met seismiciteit die zich momenteel in het verre oosten voordoet als Hwy 130. Een uitbraak van lava op een nieuwe locatie is een mogelijke uitkomst. Op dit moment is het niet mogelijk om met zekerheid te zeggen of en waar een dergelijke uitbraak kan plaatsvinden, maar de gebiedstroming (oost) van Pu'u'Ō'ō is de meest waarschijnlijke locatie, omdat hier de seismiciteit en vervorming 's nachts zijn geconcentreerd.
Bewoners van de lagere Puna moeten alert blijven en uitkijken naar verdere informatie over de status van de vulkaan; kijk voor Hawaii County Civil Defence-berichten op http://www.hawaiicounty.gov/active-alerts
Recente waarnemingen: Tussen ongeveer 2: 00 en 4: 30 pm op maandag, april 30, na weken van opwaartse kracht en toenemende lava-niveaus binnen de kegel, stortte de kraterbodem bij Pu'u'ŌŌō op de East Rift Zone van Kīlauea Volcano in. Slecht weer verhinderde dat HVO over de activiteit vloog of informatie over de activiteit in onze webcamera's ter plaatse zag. Na de ineenstorting registreerden HVO-seismometers en tiltmeters een toename in seismische activiteit en vervorming van de top van de Vulkaan van de Kilauea naar een gebied rond 6-10 mijlen onderuit (oost) van Pu'u'Ō'ō. 'S nachts, deze activiteit gelokaliseerd downrift van Pu'u'Ō'ō en bleef zich uitbreiden naar het oosten langs de spleetzone.
De grootste aardbeving van deze reeks tot dusver was een magnitude 4.0-aardbeving net voor de kust ten zuiden van Pu'u 'Ō'ō bij 02: 39 deze ochtend is de topuitbarsting van Kīlauea tot nu toe niet beïnvloed door de verandering bij Pu'u' Ō ' O.
Hazard Analysis: De migratie van seismische en misvormde downrift (oost) van de Pu'u'Ō'ō-kegel na de ineenstorting van maandag wijst erop dat een groot gebied langs de East Rift Zone potentieel gevaar loopt voor een nieuwe uitbraak. De locatie van een toekomstige uitbraak zal bepalen welke gebieden zich op het pad van nieuwe lavastromen bevinden. De situatie evolueert snel en USGS Hawaiian Volcano Observatory-wetenschappers blijven de East Rift Zone en de top van Kīlauea nauwlettend volgen. Meer updates volgen als informatie beschikbaar komt.

Kilauea-vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten
Mick Kalber schreef op april 28:
Aan de westkant van een zeer opgeblazen Pu'u 'O'o-krater zit vanmorgen een hooggelegen vijver, terwijl wetenschappers van USGS blijven voorspellen wat mogelijk een grote verandering is in de uitbarsting in de Oost-kloofzone.
Bijna is de volledige opening nu gevuld met lava ... en bijna alle oppervlakte stroomactiviteit werd binnen een mijl van de opening gevonden.
Talloze pahoehoe-stromen en verschillende dakramen ... en bijna niets downslope vanaf daar helemaal.
De verheven piloot van Paradise Helicopters, Sean Regehr heeft ons van dichtbij en persoonlijk op de hoogte gesteld van de hete vloeibare rots van Pele ... mahalo genoeg, Sean!

Kilauea-vulkaan, Hawaï, Verenigde Staten
Verslag van de USGS Hawaiian Volcano Observatory :
Net na 2: 00 pm HST vandaag, april 30, 2018, een opvallende toename in seismiciteit en grondvervorming (verandering in vorm van het grondoppervlak) begon in Pu'u'ŌŌō op de East Rift Zone van de Vulkaan Kīlauea. Een paar minuten later toonde een thermische webcam (PTcam) op de rand van de Pu'u'ŌŌ-krater de eerste van twee episoden van ineenstorting van de kraterbodem; de tweede ineenstorting begon bij 3: 20 pm en duurde ongeveer een uur. Webcam-uitzichten in de krater en de omgeving werden vaak onzichtbaar gemaakt door slechte weersomstandigheden. Kort na 4: 00 pm nam de PTcam echter beelden op die waarschijnlijk de handtekening vormden van kleine explosies vanaf de westkant van de krater toen de vloer instortte. Op het moment van deze update (6: 00 pm) was er geen bewijs van nieuwe lava in de krater, bleef de seismiciteit verhoogd in de buurt van Pu'u'ŌŌō en de grondvervorming bij Pu'u 'Ō'ō aanzienlijk vertraagd.
De uitbarsting van Kīlauea's top is tot nu toe niet beïnvloed door de activiteit van vanmiddag in Pu'u'ŌŌ.

1-2018-XNUMX


Soufrière Hills-vulkaan, Guadeloupe
Robin Lacassin @RLacassin: Magnitude 3.9 ondiepe diepte (2km diepte) vulkaan-tektonische aardbeving onder de Soufrière-vulkaan op Guadeloupe

april 28


Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 18 naar 24 april 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey

Ibu | Halmahera (Indonesië)
PVMBG meldde dat bij 0637 op 20 april bij een uitbarsting bij Ibu een grijswitte aspluim ontstond die ten minste 600 m boven de rand van de krater steeg en S afdreef. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4), en het publiek werd gewaarschuwd om op zijn minst 2 km van de actieve krater te blijven en 3.5 op km afstand aan de N-kant.

Kanlaon | Filippijnen
PHIVOLCS meldde dat tijdens 17-19 april de vuile witte stoompluimen van Kanlaon zo hoog stonden als 1.2 km boven de rand van de krater en dreef naar SW, NW en NE. Witte stoompluimen stegen 300-600 m en dreven SW en NW tijdens 20-24 april. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 0-5).

Kilauea | Hawaiian Islands (USA)
Tijdens 18-24 april meldde HVO dat het lava-meer bleef stijgen, vallen en spatten in Kilauea's Overlook-krater. Het niveau van het meer was hoog en eind 21 was april de S-kraterrand overgelopen. Vanaf de middag op 23 april hebben de nieuwe flows betrekking op 16 ha van de vloer, of ongeveer 30%. Overstromingen van de kraterrand liepen door 24 april en vloeiden tot 375 m op de N-, SW- en S-delen van de kratervloer. HVO merkte op dat de overstromingen de eerste significante waren sinds mei 2015.
Oppervlakte lavastromen waren actief boven Pulama pali. Op 18 april observeerden geologen de putkrater aan de W-kant van Pu'u 'O'o Crater, waarbij werd opgemerkt dat overstromingen de kraterrand tot enkele meters boven de kraterbodem hadden opgebouwd en 7 m hoger dan eind maart.

Kirishimayama | Kyushu (Japan)
Een explosieve uitbarsting bij Iwo-yama (ook wel Ioyama genoemd, NW-flank van Karakuni-dake), een stratovulkaan van de Kirishimayama-vulkaanbroep, vond plaats bij 1555 op 19 april, waarin JMA werd gevraagd het waarschuwingsniveau te verhogen naar 3 (op een schaal van 1- 5). Dit was de eerste uitbarsting in dat gebied sinds 1768; frequente en recente activiteit is opgetreden vanuit Shinmoedake (Shinmoe-piek). Aspluimen stegen zo hoog als 500 m boven nieuwe ventilatieopeningen in het SE-deel van de krater, en een grote hoeveelheid uitgestoten tefra inclusief rotsblokken werd afgezet rond het kratergebied. Webcams toonden uitbreiding van openingen door 2100. Een nieuwe fumarole werd waargenomen bij 1630 op 20 april in de buurt van de snelweg, aan de W-zijde van Iwo-yama. Tijdens overvluchten op 20 en 21 april observeerden wetenschappers meerdere ventilatieopeningen met fumarol-uitstoot en intermitterende uitstoot van zwartgrijs modderig water. De activiteit werd voortgezet via 23 april.

Langila | Nieuw-Brittannië (Papoea-Nieuw-Guinea)
Gebaseerd op analyses van satellietbeelden en modelgegevens, rapporteerde de Darwin VAAC dat op 24 april een aspluim uit Langila steeg tot een hoogte van 4 km (13,000 ft) asl en afgedreven ZW. Een beeld dat ongeveer zes uur later werd verkregen, gaf aan dat de as van het evenement was verdwenen.

Maly Semyachik | Oost-Kamtsjatka (Rusland)
KVERT meldde dat de activiteit in Maly Semyachik in de tweede helft van maart toenam; het ijs dat het kratermeer bedekte, smolt in een 5-6-dag en een zwakke thermische anomalie was zichtbaar in satellietbeelden. De Aviation Color Code werd op 22 maart verhoogd naar geel (het op een na laagste niveau op vierkleurenschaal). Een zwakke thermische anomalie werd nog steeds gedetecteerd via 20 april, maar geen verdere activiteit bracht KVERT ertoe om de Aviation Color Code te verlagen naar Groen.

Nevados de Chillan | Chili
Servicio Nacional de Geología en Minería (SERNAGEOMIN) Observatorio Volcanológico de Los Andes del Sur (OVDAS) meldde aanhoudende activiteit tijdens 17-18 april in verband met de groei van de Gil-Cruz-lavakoepel in de Nicanor-krater van Nevados de Chillán. Seismiciteit bestond uit lange perioden en tremor geassocieerd met explosies. De webcam registreerde pulserende witte gasemissies met mogelijk as, nachtelijk gloeien en een intermitterende uitwerping van ballistiek tegen explosies. Het waarschuwingsniveau bleef op Orange, het op een na hoogste niveau op een schaal met vier kleuren. ONEMI behield een waarschuwingsniveau geel (het middelste niveau op een schaal met drie kleuren) voor de gemeenschappen van Pinto, Coihueco en San Fabián.

Sinabung | Indonesië
PVMBG meldde dat tijdens 18-22 april grijs-witte pluimen van Sinabung zo hoog als 500 m boven de kraterrand opliepen en in meerdere richtingen afdreven. Bij 1604 op 20 april produceerde een evenement een aspluim met 3 km en pyroclastische stromingen die 1 km naar de E-, SE-, W- en NW-flanken aflegden. Het waarschuwingsniveau bleef op 4 (op een schaal van 1-4), met een algemene uitsluitingszone van 3 km en uitbreidingen van 7 km op de SSE-sector, 6 km in de ESE-sector en 4 km in de NNE-sector.

April 26, 2018


Kilauea: Halema'uma'u Crater + Pu'u O'o Crater, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
De lavameren in zowel de Halema'uma'u-krater (berggebied) als de westelijke kuil van Pu'u O'o Crater op de vulkaan Kilauea zijn beide de afgelopen week overstroomd en blijven op hoogstaand niveau.

De tijdsverloopsequentie (hieronder) laat zien hoe de lava-niveaus binnen Pu'u O'o rond 7m in minder dan een maand zijn gestegen en zijn neergestreken voordat ze overlopen.

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes) / Hawaiian Volcano Observatory

https://twitter.com/USGSVolcanoes/status/987082005090193408

Overstromingen vanuit de neergestreken lava vijver in de westelijke kuil, een kleine krater grenzend aan de belangrijkste Pu'u'ŌŌō krater op de East Rift Zone van Kīlauea Volcano, blijven de dijken rond de vijver opbouwen. Het stijgende niveau van de neergestreken lava vijver is een teken van de toenemende druk binnen het magma systeem onder Pu'u 'Ō'ō. Deze overstroming, vastgelegd door een USGS-Hawaiian Volcano Observatory time-lapse camera, vond plaats in april 17, 2018.

Afbeelding van Pu'u O'o Crater, genomen tijdens een helikoptervlucht op 18 april 2018, met de westelijke kuil op de voorgrond.

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes) / Hawaiian Volcano Observatory

Afbeelding van de Halema'uma'u Crater warmtebeeldcamera rond 12 middag op 23 april 2018. Deze afbeelding laat zien dat het lavameer nog steeds bijna gelijk is aan de bodem van de krater.

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes) / Hawaiian Volcano Observatory

Manaro Voui-krater, Ambae, Vanuatu (Philippa)
De uitbarsting van de krater van Manaro Voui op het eiland Ambae gaat door en het vulkaanalarmniveau bevindt zich nog steeds op 3 (uit 4-niveaus). Zowel de kegel als de krater in de kegel blijven in omvang toenemen.

via Brad Scott (@Eruptn) / Vanuatu Meteorology and Geo-Hazards Department (@vmgdVU)

Het beeld (hieronder), vanuit een andere hoek op 21 april 2018, laat zien dat de asemissies nu zijn gestopt, hoewel de uitstoot van stoom / vulkanische gassen voortduurt, en dat Lake Voui nu in tweeën is gesplitst vanwege de groei van de uitbarstingskegel.

via Brad Scott (@Eruptn) / Vanuatu Meteorology and Geo-Hazards Department (@vmgdVU)

Ondertussen verslechtert de humanitaire crisis op het eiland. Vorige week werd een noodtoestand afgekondigd. 750-mensen zijn hun huis kwijt, hetzij als een direct gevolg van vulkaanas, of indirect als gevolg van aardverschuivingen, en 11,000-mensen, lokale inwoners, lopen het risico van zowel gezondheidsproblemen op korte als lange termijn. (Informatiebron: Bureau van de Verenigde Naties voor de coördinatie van humanitaire aangelegenheden - Azië-Pacific).

Buurtbewoners wachten nog steeds om van het eiland te worden geëvacueerd. Het proces wordt belemmerd door logistiek, de geschatte potentiële kosten van een (permanente) evacuatie (~ US $ 1.8 miljoen) en hoe dit zal worden betaald, en waar bewoners permanent opnieuw kunnen worden gevestigd op naburige eilanden.

via RNZ

https://www.radionz.co.nz/international/pacific-news/355823/ambae-evacuation-could-cost-millions

Het schip RVS Tukoro was ondertussen vorige week onderweg naar Ambae om hulp en ondersteuning te bieden aan de inwoners van het eiland.

via UNICEF Pacific (@UNICEFPacific)

Sommige stammensen willen in de buurt van de krater voor rituelen. Dit zijn een paar van de foto's die ze hebben gemaakt (foto's met dank aan Vanuatu nieuws facebook)

Sinabung, Sumatra, Indonesië (Philippa)
De eerste afbeelding (hieronder) toont de uitbarsting van Mount Sinabung op 22 april 2018. Vergeleken met de afbeelding (hieronder) die op 12 april 2018 is genomen, en we kunnen zien dat de nieuwste uitbarsting minder asrijk is dan 10 dagen daarvoor. Het zal interessant zijn om te zien wat Sinabung vervolgens doet: een beetje rustiger maken of extrusie van een andere lavakoepel, die het vulkanische systeem onder druk zet wat weer leidt tot grotere, explosievere uitbarstingen?

Via Endro Lewa (https://www.facebook.com/endrolewa)

El Misti, Peru (Philippa)
De foto (hieronder) maakt ons bij Earthquake-Report.com erg gelukkig, en niet alleen omdat het de kraterrand van El Misti-vulkaan kenmerkt. Alle genoemde vrouwen zijn vulkanologen, maar meer dan dat zijn ze de leidende vulkaanonderzoekers en vulkaanmonitoringmanagers in hun respectievelijke gebieden van over de hele wereld, waaronder de VS, Nieuw-Zeeland en Costa Rica. Voor ons zijn het sheroes (legendes)!

De excursie naar El Misti bij de Peruviaanse stad Arequipa was onderdeel van een workshop over het beoordelen van vulkanische gevaren.

El Misti is als laatste uitgebroken in 1985. De vulkaan is sindsdien meestal 'stil' geweest, met uitzondering van een aantal seismische zwermen vulkaan-tektonische (VT) evenementen in 2014, die een indicatie zijn van het land dat rots onder de grond breekt terwijl het magma stijgt.

via Ramón Espinasa Pereña / IAVCEI Commissie over vulkanische gevaren en risico's
(Https://www.facebook.com/groups/iavceihazardsandrisk/)

El Misti-vulkaan - mening van Arequipa
- via Jan Lindsay (@GeoJanUoA) / IAVCEI Commissie over vulkanische gevaren en risico's
(Https://www.facebook.com/groups/iavceihazardsandrisk/)

Mount St Helens, staat Washington, VS. (Philippa)
De US Geological Survey (USGS) voert een reeks artikelen uit die retrospectief de week-op-week geofysische precursoren en mediarapportage van de uitbarsting van Mount St Helens in mei 1980 volgen.

Het USGS-rapport van 18 april 1980 vermeldde dat er rond 12 op kleine schaal explosieve uitbarstingen waren geweest van stoom en as in het topgebied binnen een 24-uurperiode, maar het grootste gevaar was de instabiliteit van de noordflank van de vulkaan.

Toen de houthakken na het smelten van de wintersneeuw weer toegankelijk werden, was er ook bezorgdheid over hoe je nieuwsgierige bezoekers voor een grotere uitbarsting uit de buurt van de vulkaan kunt houden.

Het volledige artikel is hier te lezen:
https://www.facebook.com/USGSVolcanoes/posts/2000928369935714

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes)

Mount Etna, Sicilië, Italië (Philippa)
Een met sneeuw en hagel bedekte Etna, zoals te zien op 22 april 2018 vanuit een helikopter na een onweersbui.

Via Boris Behncke (@netnaboris)

Yellowstone, Wyoming, Verenigde Staten (Philippa)
Als iemand van jullie die de Earthquake-Report.com leest toevallig in Gardiner, Montana, in de VS woont, kijk uit naar dit openbare evenement volgende maand met wetenschappers van het Yellowstone Volcano Observatory.

via Annie Carlson / Geyser Gazers (https://www.facebook.com/groups/4939307398/)

Klik ondertussen op de link (hieronder) om te genieten van deze (hydrothermale = warm water) uitbarsting van Grand Geyser gefilmd op de openingsdag van Yellowstone National Park na de winter.

via Jake Frank / Geyser Gazers

Grand Geyser-uitbarsting - geplaatst 20 april 2018

April 24, 2018


Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 11 naar 17 april 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey

Ambae | Vanuatu
Op basis van observaties van satellieten, webcams, piloten en het Vanuatu Geohazards Observatory (lokale gemeenschapsrapporten) meldde de Wellington VAAC dat tijdens 11-14 April aspluimen uit de luchtopening bij Ambae's Lake Voui steeg tot hoogten van 1.8-4.9 km (6,000 -16,000 ft) asl en dreef N, NW, W en SE af. Op 12 april werd in nieuwsartikelen opgemerkt dat de inval het N-deel van Ambae had getroffen, met foto's van dikke afzettingen op huizen en landbouwgrond en meldingen van vervuilde watervoorzieningen. Op 15 april meldde een VAAC-kantoor dat de uitbarsting was gestopt. Het waarschuwingsniveau bleef op 3 (op een schaal van 0-5).

Langila | Nieuw-Brittannië (Papoea-Nieuw-Guinea)
Gebaseerd op analyses van satellietbeelden en windmodelgegevens, rapporteerde de Darwin VAAC dat op 15 april een discrete laaglaag aswolk uit Langila steeg tot een hoogte van 3.7 km (12,000 ft) asl en dreef S.

Sinabung | Indonesië
PVMBG meldde dat een evenement op Sinabung bij 0640 op 12 april een aswolk produceerde die 200 m steeg en WNW afdreef. Bij 1655 produceerden pyroclastische stromen aspluimen die het ww-gedrag afdreven. Bij 0827 op 15 april genereerde een evenement een aspluim met 1 km en dreef WNW. Het waarschuwingsniveau bleef op 4 (op een schaal van 1-4), met een algemene uitsluitingszone van 3 km en uitbreidingen van 7 km op de SSE-sector, 6 km in de ESE-sector en 4 km in de NNE-sector.

April 19, 2018