Wees voorbereid op Tsunami: weet wat je moet doen voor, tijdens en na

TSUNAMI PARAATHEID

Screen Shot op 2014 04-29-00.15.20

Bekijk de evacuatieplannen en wees snel klaar als een tsunami-waarschuwing wordt afgegeven (waar u woont en waar u naartoe reist).

Als je in een kustgebied en voelen trillen dat 20 seconden of langer duurt EN / OF als u een opvallende snelle stijging of daling in kustwateren ziet., ALTIJD AUTOMATISCH EVACUEREN:

- Drop, dekking en houd op. Je moet eerst jezelf te beschermen tegen de aardbeving.
- Wanneer het schudden stopt, verzamelen de leden van uw huishouden en ga direct naar hoger gelegen grond indien mogelijk weg van de kust. Een tsunami komt mogelijk binnen enkele minuten.
- Vermijd neergehaalde hoogspanningslijnen en blijf uit de buurt van gebouwen en bruggen waar zware voorwerpen tijdens een naschok zou kunnen vallen.

Wat te doen tijdens een tsunami horloge
- volg de instructies en evacuatieroutes als de Tsunami-sirenes klinken
- Als er geen tsunami-sirenes beschikbaar zijn, gebruik dan een NOAA-weerradio of een lokale radio (stem af op een noodregelpost van de kustwacht of een lokale radio- of televisiestation voor bijgewerkte noodinformatie).
- Zoek huisgenoten en beoordeling evacuatieplannen. Wees klaar om snel te bewegen als een tsunami-waarschuwing is afgegeven.

Wat te doen tijdens een Tsunami Warning
- Als u een hoort officiële waarschuwing tsunami of op te sporen tekenen van een tsunami, te evacueren in een keer.
- Neem uw nood paraatheid kit. Met leveringen zal u meer comfortabel tijdens de evacuatie te maken.
- Neem je huisdieren met u. Als het niet veilig is voor u, het is niet veilig voor hen.
- Leer hogere grond zo ver landinwaarts mogelijk. Opgepast: Kijken naar een tsunami kan je in groot gevaar. Als je de golf kunt zien, u te dicht bij het ontsnappen zijn.

Tsunami Alert niveaus
In de meeste landen zijn er 3 tsunami alert niveaus: adviserend, horloge en waarschuwing.

Adviserend (Sterke stroming waarschijnlijk) Een tsunami adviserende wordt uitgegeven wanneer een tsunami met het potentieel om sterke stromen of golven gevaarlijk met die in of vlakbij het water genereren dreigt, verwacht, of zich voordoen.
De dreiging kan nog enkele uren na de eerste aankomst, maar significante inundatie wordt niet verwacht voor gebieden onder een adviserende. Passende maatregelen moeten worden genomen door de lokale ambtenaren kunnen onder meer het sluiten van stranden, het evacueren van havens en jachthavens, en de herpositionering van schepen naar diepe wateren wanneer er tijd is om veilig te doen. Adviezen worden normaal bijgewerkt om de adviserende voortzetten, uitbreiden / contract getroffen gebieden, upgraden naar een waarschuwing, of de adviserende annuleren.

Horloge : (Gevaar niveau nog niet bekend) Een tsunami horloge is uitgegeven aan beheer van noodsituaties ambtenaren en het publiek te waarschuwen een gebeurtenis die later van invloed kan het horloge gebied. Het horloge gebied kan worden opgewaardeerd tot een waarschuwing of adviserende - of geannuleerd - op basis van bijgewerkte informatie en analyses. Daarom moet het beheer van noodsituaties ambtenaren en het publiek voor te bereiden om actie te ondernemen. Horloges worden doorgaans afgegeven op basis van seismische gegevens zonder bevestiging dat een vernietigende tsunami is gaande.

waarschuwing (Overstroomt golf mogelijk) Een tsunami-waarschuwing wordt afgegeven wanneer een tsunami met de potentie grootschalige inundatie genereren op handen is, verwacht, of zich voordoen. Waarschuwingen geven aan het publiek dat gevaarlijke overstromingen begeleid door krachtige stromingen is mogelijk en kunnen worden voortgezet gedurende enkele uren na de eerste aankomst. Waarschuwingen alert beheer van noodsituaties ambtenaren om actie te ondernemen voor het hele gevaar tsunami zone. Passende maatregelen moeten worden genomen door de lokale ambtenaren kan de evacuatie van laaggelegen kustgebieden, en de herpositionering van schepen omvatten om diepe wateren wanneer er tijd is om veilig te doen. Waarschuwingen kunnen worden bijgewerkt, geografisch aangepast, gedegradeerd, of geannuleerd. Om een ​​zo vroeg mogelijk alert te bieden, worden de eerste waarschuwingen normaal alleen op basis van seismische gegevens.

Informatie verklaring : Een tsunami informatie verklaring wordt afgegeven aan beheer van noodsituaties ambtenaren en het publiek dat er een aardbeving heeft plaatsgevonden informeren, of dat er een tsunami-waarschuwing, kijken of adviserende is afgegeven voor een ander deel van de oceaan. In de meeste gevallen worden gegevens verklaringen aan te geven is er geen dreiging van een verwoestende tsunami en onnodige evacuaties te voorkomen als de aardbeving kan zijn gevoeld in de kustgebieden. Een informatieve nota in passende situaties waarschuwen over de mogelijkheid van destructieve lokale tsunami. Informatie verklaringen kunnen opnieuw worden uitgegeven met aanvullende informatie, hoewel normaal bevinden deze berichten worden niet bijgewerkt. Echter, een horloge, advies of waarschuwing worden afgegeven voor het gebied, indien nodig, na analyse en / of bijgewerkte informatie beschikbaar is.

Sommige tekst met dank Amerikaanse Rode Kruis