Aardbevingen feiten en fictie

Dit is zeker een van de beste artikelen in onze site. Iedereen die geïnteresseerd is in aardbevingen, die in of rijk aan aardbeving bezoeken, moeten deze tekst lezen. Het begrijpen van wat er echt gebeurt en hoe je je leven en goederen beschermt, is essentieel om de ellende van aardbevingen te weerstaan.
Aardbeving-report.com


FACT: Aardbevingen zijn plotselinge rollende of schudde gebeurtenissen veroorzaakt door beweging onder het oppervlak van de aarde.
Een aardbeving is de grondschudding veroorzaakt door een plotselinge slip op een fout. Spanning in de buitenste laag van de aarde duw de zijkanten van de fout samen. Spanning opbouwt en de rotsen plotseling glijden, energie vrijmaken in golven die door de aardkorst reizen en de schudden veroorzaken die we tijdens een aardbeving voelen.

Storingen worden veroorzaakt door de tektonische platen die slijpen en schrapen tegen elkaar, aangezien ze continu en langzaam bewegen. In Californië zijn er bijvoorbeeld twee borden: de Pacific Plate (die zich uitstrekt van West-Californië naar Japan, inclusief veel van de Stille Oceaanvloer) en de Noord-Amerikaanse Plate (die het grootste deel van het Noord-Amerikaanse continent en delen van de Atlantische Oceaan is Oceaan). De Pacific Plate beweegt noordwestelijk over de Noord-Amerikaanse Plate langs de San Andreas Fault met een snelheid van ongeveer twee centimeter per jaar.

Delen van het San Andreas Fault-systeem passen bij deze beweging aan door constant "kruip", wat resulteert in veel kleine schokken en een paar matige aardbewegingen. In andere delen kan de stam honderden jaren opbouwen, waardoor grote aardbevingen ontstaan ​​wanneer het uiteindelijk vrijkomt. Grote en kleine aardbevingen kunnen ook optreden bij fouten die niet eerder zijn erkend; Recente aardbevingen in Alabama en Virginia zijn goede voorbeelden.


FICTION: Mega Quakes kan echt gebeuren.
De grootte van een aardbeving is gerelateerd aan het gebied van de fout waarop het optreedt - hoe groter het storingsgebied, hoe groter de aardbeving. De San Andreas Fault is 800 mijl lang en slechts ongeveer 10-12 mijl diep, zodat aardbevingen groter dan magnitude 8.3 zeer onwaarschijnlijk zijn.

De grootste aardbeving die ooit op de aarde door seismische instrumenten werd opgenomen, was een 9.5-aardbeving in Chili op mei 22, 1960. Die aardbeving vond plaats op een fout die bijna 1,000 mijl lang en 150 mijl breed is, die op een ondiepe hoek in de aarde dompelt. De magnitudeschaal is open, wat betekent dat wetenschappers geen limiet hebben ingesteld op hoe groot een aardbeving zou kunnen zijn, maar er is een limiet net van de grootte van de aarde. Een magnitude 12-aardbeving zou een storing vereisen die groter is dan de aarde zelf.


FICTION: Aardbewingen komen alleen voor op de westkust in de Verenigde Staten.
Aardbevingen kunnen op elk gewenst moment op elk moment plaatsvinden. Maar de geschiedenis laat zien dat ze over dezelfde tijd in dezelfde algemene patronen voorkomen, vooral in drie grote zones van de aarde. De grootste aardbevingzone ter wereld, de oceanische zeemachtige riem, ligt langs de rand van de Stille Oceaan, waar ongeveer 81 procent van de grootste aardbevingen ter wereld voorkomt. Die riem strekt zich uit van Chili, noordwaarts langs de Zuid-Amerikaanse kust door Midden-Amerika, Mexico, de westkust van de Verenigde Staten, het zuidelijke deel van Alaska, via de Aleutische eilanden naar Japan, de Filippijnse Eilanden, Nieuw-Guinea, de eilandengroepen van De zuidwestelijke Stille Oceaan, en naar Nieuw-Zeeland.

De tweede belangrijke riem, de Alpide, strekt zich uit van Java naar Sumatra door de Himalaya, de Middellandse Zee en naar de Atlantische Oceaan. Deze riem staat voor ongeveer 17 percenten van 's werelds grootste aardbevingen, waaronder sommige van de meest destructieve.

De derde prominente riem volgt de ondergedompelde midden-Atlantische ridge. De overige schokken zijn verspreid over verschillende gebieden van de wereld. Aardbevingen in deze prominente seismische zones worden vanzelfsprekend genomen, maar schadelijke schokken komen soms voor deze gebieden voor. Voorbeelden in de Verenigde Staten zijn New Madrid, Missouri en Charleston, South Carolina. Vele decennia tot eeuwen verloopt echter gewoonlijk tussen zulke destructieve schokken.


FICTION: De aardbeving van de San Francisco 1906 was de dodelijkste ooit.
Hoewel bekend, de aardbeving van de aardbeving 7.8 San Francisco en daaropvolgend brand 3,000 vermoord en grote delen van de stad ontwonden. Het was de meest dodelijke in de geschiedenis van de VS, maar dat maakt het niet het ergste dat de wereld tot nu toe heeft gezien. De dodelijkste aardbeving in de geschiedenis van de geschiedenis sloeg de Shensi-provincie in China in 1556 op en vermoordde 830,000-mensen. De 1976-magnitude 7.8-aardbeving die Tangshan sloeg, China heeft ergens tussen 250,000 en 800,000-mensen gedood. In 2003 deed de aardbeving 6.5 in Bam, Iran meer dan 40,000 mensen.

De aardbeving in Chili op mei 22, 1960, is het sterkst om in de wereld te worden opgenomen met magnitude 9.5, en vermoordde meer dan 4,000. Voor de record vond de grootste Amerikaanse aardbeving plaats op maart 28, 1964, in Alaska. Het was een magnitude 9.2 aardbeving en nam 131 levens.


PARTIJELIJK FEIT: Californië heeft de meeste aardbevingen in de Verenigde Staten.
Alaska registreert de meeste aardbevingen in een bepaald jaar, met Californië tweede plaats tot 2014, toen een plotselinge toename van de seismiciteit in Oklahoma het goed voorbij Californië duwde als het meest actief in termen van magnitude (M) 3.0 en grotere aardbevingen. In 2014 waren er 585 M3 en grotere aardbevingen in Oklahoma en over 200 in Californië. Vanaf april 2015 Oklahoma (260 events) is nog steeds goed voor Californië (29 events).

Californië heeft echter de meest schadelijke aardbevingen, waaronder een M6.0-aardbeving nabij Napa in augustus 2014, vanwege zijn grotere bevolking en uitgebreide infrastructuur. De meeste van de grote aardbevingen van Alaska zijn op afgelegen plaatsen, zoals langs de Aleutische eilandenketen. Florida en Noord-Dakota hebben elk jaar de minste aardbevingen.

Screen Shot op 2017 08-19-09.28.58


FACT: Aardbewingen kunnen zich voordoen dichtbij het oppervlak of diep onder het oppervlak.
Aardbewingen komen voor in de korst of bovenmantel, van het aardoppervlak tot ongeveer 400 mijlen onder het oppervlak. Maar de diepste aardbevingen komen alleen voor bij subductiezones waar koude korststeen diep in de aarde wordt geduwd. In Californië zijn aardbevingen bijna allemaal in de top 15 mijlen van de korst, behalve in Noord-Californië langs de Cascadia Subduction Zone, die zich uitstrekt naar Oregon, Washington en British Columbia.

Seismologen maken gebruik van aardbevingen om het interieur van de aarde te bestuderen en fouten en geologische structuren zoals de kernmantelgrens, subductiezones en de ondergrondse omvang van de San Andreas Fault te bepalen. Met behulp van aardbevingen en golven van aardbevingen kan wetenschapper al het interieur van de aarde zien.


FICTIE: De grond kan openstaan ​​tijdens een aardbeving.
Een populair film- en literatuurapparaat is een storing die tijdens een aardbeving opent om een ​​ongemakkelijk karakter op te slikken. Maar helaas voor principe schrijvers bestaan ​​er sprake van gapende fouten alleen in films en romans. De grond aan de twee zijden van de fout schuilt langs elkaar, ze trekken niet uit elkaar. Als de storing zou kunnen openen, zou er geen wrijving zijn. Zonder wrijving zou er geen aardbeving zijn. Ondanks de door aardbeving veroorzaakte grondverschuivingen, laterale spreidingen of andere aardafwijkingen kunnen ondiepe spleten ontstaan. Storingen worden echter niet geopend tijdens een aardbeving.


FICTION: Californië zal uiteindelijk in de oceaan vallen.
De oceaan is niet een geweldig gat waarin Kalifornië kan vallen, maar het is zelf land op een wat lagere hoogte met water daarboven. Het is absoluut onmogelijk dat Californië naar de zee wordt geveegd. In plaats daarvan verhuist zuidwestelijk Californië horizontaal naar het noorden naar Alaska, omdat het langs Midden- en Oost-Californië glijdt. Het scheidingspunt is het San Andreas foutsysteem, dat zich uitstrekt van de Saltonzee in het zuiden tot Cape Mendocino in het noorden. Deze 800 mijl lange fout is de grens tussen de Pacific Plate en North American Plate. De Pacific Plate beweegt naar het noordwesten ten opzichte van de Noord-Amerikaanse Plaat bij ongeveer 46 millimeter (twee centimeter) per jaar (de snelheid waarmee je nagels groeien). Op dit moment zullen Los Angeles en San Francisco op een dag (ongeveer 15 miljoen jaar vanaf nu) buren zijn, en in een extra 70 miljoen jaar zullen de inwoners van Los Angeles zich vinden met een Alaska postcode!


FICTION: Een aardbeving op de San Andreas fout kan een grote tsunami veroorzaken.
De fout van San Andreas kan geen grote tsunami creëren zoals die welke in Sumatra in 2004 of Japan in 2011 zijn gebeurd. Die aardbevingen kwamen op defecten van de subductiezone, waarbij de storingsverlies verticale opheffing van de zeebodem veroorzaakte. Terwijl een deel van de San Andreas-fout dichtbij en ten noorden van San Francisco offshore is, is de beweging meestal horizontaal, waardoor het geen grote verticale bewegingen van de oceaanvloer veroorzaakt die een tsunami zou veroorzaken. Aardbevingen op andere fouten in het buitenland van Californië en ondergrondse aardverschuivingen veroorzaakt door sterk schudden kunnen lokale tsunami's veroorzaken, waarvan sommige lokaal beschadigd kunnen zijn.


PARTIJELIJK FEIT: Een "Aftershock" kan groter zijn dan de eerste aardbeving.
"Forshock", "mainshock" en "aftershock" zijn relatieve termen, die allemaal beschrijven aardbevingen. Aftershocks zijn kleinere aardbevingen die zich voordoen in hetzelfde algemene gebied gedurende de dagen tot jaren na een grotere gebeurtenis of 'mainshock'. Ze voorkomen meestal binnen 1-2 foutlengten van de mainshock. Voor de grootste aardbevingen is dit een lange afstand; Het is van mening dat de aardbeving van de 1906 San Francisco gebeurtenissen in zuidelijk Californië, West-Nevada, Zuid-Centraal Oregon en West-Arizona, allemaal binnen de 2-dagen van de mainshock veroorzaakte.

In de regel vertegenwoordigen naschokken herstellingen in de nabijheid van een storing die op het moment van de mainshock gleed. De frequentie van deze naschokken neemt af met de tijd af. Als een naschok groter is dan de eerste aardbeving dan noemen we het de mainshock en de vorige aardbevingen in een reeks worden voorhonden. Ongeveer 5% tot 10% van de aardbevingen in Californië worden gevolgd door een grotere binnen een week en worden dan beschouwd als een foreshock.

Het is mogelijk om twee aardbevingen van ongeveer dezelfde grootte in een reeks te hebben. Er is een 5% kans dat de twee grootste aardbevingen in een volgorde binnen 0.2 eenheden van grootte zijn, tijdens de eerste week van een sequentie. Aangezien zeer grote aardbevingen zeldzaam zijn om te beginnen, is het niet verwonderlijk dat we nog twee grote aardbevingen zo dicht bij elkaar in de tijd in Californië hebben gezien.


NIET GELIJK: Twee grote aardbevingen hebben op dezelfde dag plaatsgevonden, dus ze moeten gerelateerd zijn.
Vaak vragen mensen zich af of een aardbeving in Alaska een aardbeving in Californië kan veroorzaken; Of als een aardbeving in Chili verband houdt met een aardbeving die een week later in Mexico gebeurde. Over lange afstanden is het antwoord nee. Zelfs de rotsachtige korst van de aarde is niet rigid genoeg om de spanning efficiënt over duizenden mijlen te overdragen. Er is aanwijzingen dat aardbevingen in één gebied de seismische activiteit binnen enkele honderden mijl kunnen veroorzaken, inclusief naschokken die dicht bij de hoofdschok zijn geklust. Er zijn ook bewijzen dat sommige belangrijke aardbevingen de seismiciteit op veel grotere afstanden (duizenden mijlen) kunnen leiden, maar deze geactiveerde aardbevingen zijn klein en zeer kortstondig.


PARTIJELIJK FEIT: Mensen kunnen aardbevingen veroorzaken.
Aardbevingen geïnduceerd door menselijke activiteit zijn gedocumenteerd in de Verenigde Staten, Japan en Canada. De oorzaak was de injectie van vloeistoffen in diepe putten voor afvalverwijdering en secundair herstel van olie, en het vullen van grote reservoirs voor watervoorziening. De meeste van deze aardbevingen waren klein. Diepe mijnbouw kan kleine beschadigingen veroorzaken en nucleaire testen hebben kleine aardbevingen veroorzaakt in de directe omgeving van de testplaats, maar andere menselijke activiteiten zijn niet aangetoond dat er volgende aardbevingen ontstaan.

Binnen de centrale en oostelijke Verenigde Staten is het aantal aardbevingen dramatisch de afgelopen jaren toegenomen. Tussen de jaren 1973-2008, waren er gemiddeld 21 aardbevingen van grootte drie en groter in de centrale en oostelijke Verenigde Staten. Dit percentage is gestegen naar een gemiddelde van 99 M3 + aardbevingen per jaar in 2009? 2013, en de snelheid blijft stijgen. In 2014, alleen, waren er 659 M3 en grotere aardbevingen. De meeste van deze aardbevingen zijn in het omvang 3? 4 bereik, groot genoeg om door veel mensen te voelen, maar klein genoeg om zelden schade te veroorzaken. Er waren verslagen van schade door enkele van de grotere gebeurtenissen, waaronder de aardbeving M5.6 Praag, Oklahoma en de aardbeving M5.3 Trinidad, Colorado.

De toename van de seismiciteit is gebleken dat deze samenvallen met de injectie van afvalwater in diepwaterputten op verschillende locaties, waaronder Colorado, Texas, Arkansas, Oklahoma en Ohio. Veel van dit afvalwater is een bijproduct van olie- en gasproductie en wordt routinematig afgezet door injectie in putten die speciaal hiervoor zijn ontworpen en goedgekeurd. Hydraulische fracturing, algemeen bekend als "fracking", lijkt niet te zijn gekoppeld aan de verhoogde snelheid van grootte 3 en grotere aardbevingen.


FICTIE: Mensen kunnen aardbevingen stoppen.
We kunnen niet voorkomen dat er aardbevingen optreden (of stop ze zodra ze zijn begonnen). Wij kunnen echter hun effecten aanzienlijk verminderen door het gevaar te identificeren (bijv. Het identificeren van aardbevingsfouten, onbevestigd sediment dat waarschijnlijk aardbevinggolven kan versterken en onstabiel land dat kan schuiven of vloeibaar maken tijdens sterke schudden), veiliger constructies opbouwen en vooraf voorbereiden door te nemen Preventieve maatregelen en het weten hoe te reageren.

Er worden veel dingen gedaan door de USGS en andere agentschappen om mensen en goederen in de Verenigde Staten te beschermen in geval van een grote aardbeving. Dit zijn onder meer Earthquake Early Warning, Aardbevingen Rupture Forecasts en Probabilistic Seismic Hazard Assessments.


FICTIE: Nucleaire explosies kunnen aardbevingen starten of stoppen.
Wetenschappers zijn het erover eens dat zelfs grote nucleaire explosies weinig effect hebben op seismiciteit buiten het gebied van de explosie zelf. De grootste ondergrondse thermonucleaire tests die door de Verenigde Staten werden uitgevoerd werden in Amchitka aan het westelijke einde van de Aleutische eilanden ontploffen en de grootste hiervan was de 5 megaton-testcode met de naam Cannikin die op november 6, 1971 plaatsvond, die geen aardbevingen veroorzaakte In de seismisch actieve Aleutische eilanden.

Op januari 19, 1968, een thermonucleaire test, code-genaamd Faultless, vond plaats in Centraal Nevada. De code-naam bleek een slechte keuze te zijn, omdat een nieuwe fout een aantal 4,000 voeten breek, die lang werd geproduceerd. Seismograph records vertoonden dat de door de storingsbeweging geproduceerde seismische golven veel minder energiek waren dan die welke direct door de kernontploffing werden veroorzaakt. Lokaal waren er enkele kleine aardbevingen rond de explosies die kleine hoeveelheden energie vrijgegeven. Wetenschappers keken naar het tempo van de aardbeving in Noord-Californië, niet ver van de testplaats, op de tijden van de tests en vond niets om het testen te verbinden met aardbevingen in het gebied.


FICTIE: U kunt grote aardbevingen voorkomen door heel wat kleine te maken, of door de smering te smeren met water.
Seismologen hebben opgemerkt dat voor elke magnitude 6 aardbeving er ongeveer 10 van magnitude 5, 100 van magnitude 4, 1,000 van magnitude 3, enzovoort zijn, aangezien de gebeurtenissen kleiner en kleiner worden. Dit klinkt als een heleboel kleine aardbevingen, maar er zijn nooit genoeg kleine om het af en toe grote evenement uit te schakelen. Het zou 32 magnitude 5's, 1000 magnitude 4's, OF 32,000 magnitude 3's nemen om de energie van een 6-gebeurtenis van één omvang te vergelijken. Dus, hoewel we altijd veel meer kleine gebeurtenissen vastleggen dan grote, zijn er te weinig om de noodzaak voor de af en toe grote aardbeving te elimineren.

Wat betreft het smeren van fouten met water of een andere stof zou dit tegenovergestelde effect hebben. Het injecteren van hogedrukvloeistoffen diep in de grond is bekend dat ze aardbevingen kunnen veroorzaken, waardoor ze eerder kunnen optreden dan het zonder de injectie zou zijn geweest. Dit zou een gevaarlijk achtervolging zijn in een bevolkt gebied, omdat men een schadelijke aardbeving kan veroorzaken.


FICTION: We kunnen aardbevingen voorspellen.
Er is geen wetenschappelijk aannemelijke manier om het voorspellen van een bepaalde aardbeving te voorspellen. De USGS kan en doet uitspraken over aardbevingstarieven en beschrijft de plaatsen waar het waarschijnlijk op de lange termijn aardbevingen kan veroorzaken. Het is belangrijk om te noteren dat voorspelling, zoals men verwacht dat het nodig is om de grootte, de tijd en de locatie van de toekomstige aardbeving voor te stellen, die momenteel niet mogelijk is. De USGS en andere wetenschappelijke organisaties werken eraan om aardbevingen beter te begrijpen in de hoop om uiteindelijk de grootte, de plaats en de tijd te kunnen voorspellen dat er een aardbeving zal gebeuren. De USGS produceert aftershock prognoses die de waarschijnlijkheid en het verwachte aantal aftershocks in de regio veroorzaken na grote aardbevingen.


FICTIE: Dieren kunnen aardbevingen voorspellen.
Veranderingen in dierlijk gedrag kunnen niet worden gebruikt om aardbevingen te voorspellen. Hoewel er gevallen zijn van gevallen van ongewoon diergedrag voorafgaand aan aardbevingen, is een reproduceerbare verbinding tussen een specifiek gedrag en het ontstaan ​​van een aardbeving niet gemaakt. Vanwege hun fijngestemde zintuigen kunnen dieren in de vroegste stadia de aardbeving vaak voelen voordat de mensen er omheen kunnen. Dit voedt de mythe dat het dier wist dat de aardbeving kwam. Maar dieren veranderen hun gedrag ook om veel redenen en omdat een aardbeving miljoene mensen kan schudden, is het waarschijnlijk dat een paar van hun huisdieren toevallig voor een aardbeving zullen optreden.


MAYBE: Sommige mensen kunnen voelen dat er een aardbeving gaat gebeuren.
Er is geen wetenschappelijke verklaring voor de symptomen die sommige mensen beweren dat ze een aardbeving hebben voorafgegaan, en vaker dan niet, is er geen aardbeving die de symptomen volgt.


FICTION: Het regent veel, of erg heet - het moet weer aardbeving zijn!
Veel mensen geloven dat aardbevingen bij sommige weersomstandigheden vaker voorkomen. In feite is er geen correlatie met het weer gevonden. Aardbevingen beginnen vele kilometers (mijl) onder de regio die wordt beïnvloed door het oppervlak weer. Mensen hebben de neiging om aardbevingen op te merken die passen bij het patroon en vergeet degenen die dat niet doen. Ook elke regio van de wereld heeft een verhaal over het aardbeving weer, maar het soort weer is wat ze hadden voor hun meest gedenkwaardige aardbeving.


NIET GELIJK: De Golden Gate Bridge, Seattle Space Needle en andere gebouwen zullen allemaal uiteindelijk vallen tijdens een aardbeving.
Schade in aardbevingen hangt af van de sterkte van de grondschudden en het vermogen van een structuur om deze schudding op te vangen. Bouwcodes bepalen de richtsnoeren voor hoe sterke structuren moeten zijn om goed te kunnen functioneren in aardbevingen en blijven evolueren als ingenieurs en wetenschappers beter aardbevingen leren en hoe structuren reageren op grondschudden.

Op basis van het type constructie en bouwcode op het moment dat ze werden gebouwd, hebben we een goed goed inzicht in welke gebouwen in toekomstige aardbevingen waarschijnlijk zullen worden beschadigd. Een gedetailleerde wetenschappelijke beoordeling van de waarschijnlijke schade in een grote aardbeving van San Andreas in Zuid-Californië (The ShakeOut Aardbeving Scenario - een verhaal dat Zuid-Californiërs schrijft) schatte dat 300,000-gebouwen in Zuid-Californië op een matig niveau zouden worden beschadigd (tenminste 10 % De waarde van het gebouw) zoals gemodelleerd in de M7.8 ShakeOut scenario aardbeving. Hoewel dit een groot aantal is, is het alleen 1 van elke 16-gebouw in de regio. De meeste gebouwen hebben geen aanzienlijke schade. Bovendien zullen alleen 1,500 van die gebouwen daadwerkelijk instorten. Dat is minder dan 1 uit 30,000 gebouwen in Zuid-Californië. Wijdverspreide ineenstorting van veel gebouwen is niet realistisch.


FACT: Aardbevingen vermoorden mensen, gebouwen en hun inhoud niet.
Het grootste risico in een aardbeving is de ernst van het schudden dat het veroorzaakt door mensgemaakte en natuurlijke structuren en de inhoud binnen deze die kunnen falen of vallen en mensen verwonden of doden. Er zijn grote aardbevingen met zeer kleine schade veroorzaakt omdat ze kleine schudden veroorzaakten en / of gebouwen werden gebouwd om die schudding te weerstaan. In andere gevallen hebben kleinere aardbevingen geleid tot grote schudden en / of gebouwen in elkaar gevallen die nooit zijn ontworpen of gebouwd om te overleven.

Veel hangt af van twee variabelen: geologie en engineering. Van plaats tot plaats zijn er grote verschillen in de geologie op en onder het grondoppervlak. Verschillende soorten geologie zullen verschillende dingen doen in aardbevingen. Bijvoorbeeld, schudden op een site met zachte sedimenten kunnen 3 keer duren, zolang ze op een stabiele berggebied schudden, zoals één bestaande uit graniet.

Lokale bodemomstandigheden spelen ook een rol, omdat bepaalde gronden de schudden in een aardbeving sterk versterken. Seismische golven reizen met verschillende snelheden in verschillende soorten rotsen. Van rock naar bodem gaan de golven langzaam maar worden groter. Een zachte, losse grond schudt meer intensief dan hard rock op dezelfde afstand van dezelfde aardbeving. Hoe loser en dikker de grond is, hoe groter de energiebeweging zal zijn. Vuren zijn een ander groot risico bij aardbevingen, omdat gasleidingen beschadigd kunnen zijn en bijzonder gevaarlijk zijn.


FICTION: Tijdens een aardbeving moet u naar de deuropening gaan.
Dat is verouderd advies. In verleden aardbevingen in onbewezen metselwerkstructuren en adobe-huizen, is het deurkader misschien het enige wat nog in de nasleep van een aardbeving staat staan. Vandaar dat veiligheid werd gevonden door in de deuren te staan. In moderne huizen zijn deuren niet sterker dan andere delen van het huis en hebben meestal deuren die zullen zwaaien en u kunnen verwonden.

U ZUIVER DRAAGT DE "DROP, COVER, AND HOLD ON" Manoeuvreren onder een stevig meubelstuk, zoals een sterk bureau of tafel.
Als binnen, blijf daar. Druppel naar de vloer, maak jezelf klein en ga onder een bureau of tafel of sta in een hoek.
Als buitenshuis, Kom in een open gebied weg van bomen, gebouwen, muren en krachtleidingen.
Als in een hoogbouw, Blijf weg van ramen en buitenmuren, blijf uit de liften en ga onder een tafel.
Bij rijden, Overtrekken naar de kant van de weg en stoppen. Vermijd overgangen en krachtleidingen. Blijf in je auto totdat de schudding voorbij is.
Als in een drukke openbare plaats, Haast niet voor de deuren. Crouch en bedek je hoofd en nek met je handen en armen. U moet minstens twee keer per jaar de "DROP, COVER AND HOLD ON" methode op het werk en thuis gebruiken.


FICTION: Iedereen zal paniek raken tijdens de Big One.
Een gemeenschappelijk geloof is dat mensen altijd paniek raken en tijdens en na aardbevingen woedend raken, waardoor ze meer gevaar voor zichzelf en anderen veroorzaken. Eigenlijk laat onderzoek zien dat mensen doorgaans beschermende acties nemen en anderen helpen tijdens en na het schudden. De meeste mensen worden niet te schudden om op te schudden!


FICTION: Je kan niet vooruit plannen voor een aardbeving.
Er zijn veel dingen die je nu kunt doen om je voor te bereiden als je in een aardbevingsgebied woont.
Zorg ervoor dat elk lid van je familie weet wat ze moeten doen, ongeacht waar ze zijn wanneer er aardbevingen optreden:
Vestig een ontmoetingsplaats waar u daarna weer kunt verenigen.
Ontdek over aardbevingsplannen die zijn ontwikkeld door de school of de kinderopvang.
Vergeet niet dat het transport kan worden verstoord, dus houd een aantal noodvoorzieningen - voedsel, vloeistoffen en comfortabele schoenen, bijvoorbeeld - op het werk.
WETEN Waar uw gas-, elektrische en waterafsluiter zijn en hoe u ze wilt uitzetten als er lek of elektrisch kort is. Zorg ervoor dat oudere familieleden de hulpprogramma's kunnen afsluiten.
BEVIND ZICH Uw dichtstbijzijnde brandweer- en politiebureaus en medische hulpdiensten.
PRATEN Aan je buren - hoe kunnen ze je helpen, of jij ze na een aardbeving?
NEMEN Rode Kruis Eerste Hulp en CPR Training Course.
MAAK Uw rampvoorzieningskit. Behalve de gebruikelijke zaklampen, batterijen en radio's, moet u een noodhulpkit bevatten; werkhandschoenen; Stevige schoenen of laarzen; Een week de levering van medicijnen die u of uw familie nodig heeft; Creditcard en contant geld; Persoonlijke identificatie; Extra set sleutels; Wedstrijden in een waterdichte houder; Kaart van uw omgeving; Telefoonnummers van familie en andere belangrijke mensen (artsen, dierenartsen, enz.); Kopieën van verzekeringspolissen en andere belangrijke documenten; Speciale benodigdheden (luiers, babyformule, hoortoestel batterijen; reservebrillen, enz.); Drie liter water per persoon; Drie-daags aanbod van voedsel per persoon; handgereedschap; Een draagbare ABC brandblusser; Sanitair benodigdheden voor u en uw familie; Entertainment (speelgoed, boeken, kleurboeken en kleurpotloden, speelkaarten)
BOLT Boekenkasten, china kasten, hoge meubels, kasten, enz. Aan muurknoppen. Brace of anker zware elektronica en andere zware artikelen. Beveilig items die kunnen vallen. Verplaats zware of broze items naar lagere planken. Bevestig laden en kastdeuren met vergrendelingen of sloten. Brace hoofdlampen. Riem uw waterverwarming aan muurknoppen en bout eventuele gasapparatuur. Kijk naar andere niet-structurele stappen die u in uw huis en werkplek kunt nemen om uw kansen op letsel en verlies te verminderen.
Vraag een technicus aan Over de seismische veiligheid van uw huis en / of bedrijf. Het is algemeen bekend dat onbeschadigde metselwerkstructuren tijdens aardbevingen snel kunnen falen. Een inspectie door een bouwtechnicus kan u nu helpen om te bepalen of het bijvullen van uw woning zal helpen om te schudden.


FEIT: Het Geologische Survey van de VS doet onderzoek om de effecten van potentieel schadelijke aardbevingen in de Verenigde Staten beter te voorspellen en hun effecten te beperken.
Basis en toegepast wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd om te voorspellen welke soorten grondschudden verwacht worden door toekomstige grote aardbevingen, gebaseerd op de waarschijnlijkheden (of waarschijnlijkheden) van die aardbevingen, de natuurkunde van de aardbeving, de voortplanting van seismische golven door de aardkorst En lokale effecten op de site. Samen met breukscenario's voor specifieke storingen zijn deze risicobeoordelingen essentieel voor meerdere toepassingen, waaronder:

Probabilistische seismische risicobeoordelingen, zoals de National Seismic Hazard Map, die de seismische bepalingen van bouw- en andere regelgevende codes onderbouwen; Evenals gedetailleerde stedelijke seismische gevaarkaarten die de effecten van rupture-directiviteit, 3D-bassinrespons en bodem-nonlineariteit bevatten. Deze stedelijke gevaarkaarten worden opgenomen in codeupdates voor geselecteerde regio's.
Ontwikkeling van geloofwaardige aardbevingscenario's voor specifieke storingen met synthetische grondtijdgeschiedenis voor het evalueren van de huidige technologische ontwerppraktijk, verbetering van bouwcodes en voor noodplanning en openbaar onderwijs.
Andere toepassingen van deze gevaarlijke producten zijn:
1) site-specifieke ontwerpen en retrofits van kritieke en belangrijke faciliteiten, zoals bruggen, ziekenhuizen, kerncentrales, dammen en hoge gebouwen,
2) modelleren schadepatronen en beschadiging van specifieke structuren na aardbevingen,
3) het beoordelen van secundaire aardbevingsgevaren zoals vloeibaarmaking en aardverschuivingen en
4) rekenen actuarisch geluidsverzekeringspremies.
(Tekst en foto's - met dank aan USGS)