Volcano news - Archive Nr. 9

Voor het laatste deel van dit rapport - Klik hier


Kamchatka, Rusland (Philippa)
Een fantastische retro foto van vulkanologen in een uitbarsting ergens in Kamchatka in 1975. Als iemand weet welke vulkaan dit was, laat het ons dan weten.

Via Ivan Sirotenko

Kamchatka Ivan Sirotenko

Sakurajima vulkaan, Japan (Philippa)
Niet uit een recente uitbarsting, maar fantastische beelden van een 2013-uitbarsting in Sakurajima-vulkaan in Zuid-Japan, met een shockwave, dwz dat de vulkaan sneller uitstond dan de geluidsnelheid. De Showa-krater is momenteel nog steeds actief.

Via Massimo (@Rainmaker1973)

Hierna volgt een retro foto van een uitbarsting in Sakurajima in 1914. De stad Kagoshima ligt op de voorgrond.

Via Henry Soderlund (@henrysoderlund)

Sakurajima 1914

Bromo, Indonesië (Philippa)
Vakantie beelden van Bromo vulkaan in Indonesië.

Via Nomi Nee (@nomi_nee)

Juli 7, 2017


Kilauea vulkaan, Hawaii (Philippa)
De retro-schot hieronder is geplaatst door Fumihiko Ikegami (@fikgm) als onderdeel van een meme, maar ik herken de man aan de rechterkant (de Hawaiian Volcano Observatory / US Geological Survey wetenschapper die momenteel de monitoring van Mauna Loa vulkaan overzee) en dat dit Was dus een aa lava stroom ergens op de flanken van Kilauea vulkaan op Big Island, Hawaii. We zullen proberen om het verhaal achter de afbeelding te achterhalen, maar het is een goed voorbeeld van hoe dik deze soorten stromen kunnen zijn. Het vuur links van het schot is veroorzaakt door de lava die over vegetatie stroomt.

Via het Amerikaanse Geologische Onderzoek

rsz_big_island_aa_flow_usgs

Volgend vanaf de post hierboven, meer lava uit Kilauea vulkaan, Hawaii, maar deze keer een pahoehoe stroom. Het heeft dezelfde chemische samenstelling als de a'a-stroom in het bovenstaande beeld, dwz ze zijn zowel basaltische lava, maar een andere textuur. Pahoehoe stromen zijn langzamer dan a'a stromen.

Tijdens deze week van de Week van Volkano Watch (USA), op het Kilauea-vulkaan-thema, publiceerde het Hawaiian Volcano Observatory dit retrospectieve uitbarstingsactiviteit voor rivaliserende vuurwerkdisplays. Dit bijzondere schot (zie afbeelding hieronder) was van de Mars 4 Kamoamoa Fissure-uitbarsting in de onderste flanken van Kilauea, waardoor lavafontein en uitgebreide lavastromen werden veroorzaakt. Volcanoloog onderaan schot voor schaal.

Kilauea rivale vierde juli vuurwerk

Via Ken Rubin (@kenhrubin) en Hawaiian Volcano Observatory / US Geological Survey

rsz_kamoamoa_fissure_eruption_2011_hvo_usgs

Krafla vulkaan, IJsland (Philippa)
Groot veldwerkbeeld om de dag te beginnen: onderzoek naar rhyolitische ** uitbarstingen op Krafla vulkaan in IJsland als onderdeel van een geothermisch project.
** Rhyoliet is een soort lava die meer viskeus (kleverig) is dan basalt lava door een hogere hoeveelheid silica te bevatten.

Via Hugh Tuffen (@HTuffen)

rsz_krafla_05july2017_hugh_tuffen

Op basis van het moderne beeld van Krafla (hierboven) is een onderzoeksteam aan de Universiteit van Cambridge ondertussen een van de oudste uitbarstingen in deze vulkaan gedateerd, waarbij een combinatie van technieken wordt gebruikt, waaronder het onderzoeken van boomringen en ijskernen. Eventuele bewijzen van bomen in lavastromen of andere vulkanische afzettingen zijn nuttig aangezien de ringen wijzigingen in de groei aangeven als gevolg van klimaatverandering, terwijl het hout zelf koolstofdated kan zijn. Ijskernen houden ondertussen lagen vulkanische as in volgorde evenals andere nuttige deposito's, zoals pollen, die ons vertellen over de milieuomstandigheden op het moment dat ze op de grond werden gedeponeerd.

Het volledige verhaal vindt u hier:
Boomringen bepalen uitbarsting van IJslandse vulkaan tot een halve eeuw voor de menselijke nederzetting

Via Clive Oppenheimer (@ultraplinian)

rsz_tree_rings_krafla_clive_oppenheimer

Juli 6, 2017


Wetenschap, Vulkaangevaar
Via Scientific American

Schermafbeelding 2017-07-05 OM 12.22.22

Ondanks alle schade en verwoesting kunnen vulkaanuitbarstingen raken - zelfs de niet-fatale mensen - wetenschappers kunnen ze nog steeds niet betrouwbaar voorspellen. Hoewel ze succes hebben gehad voor het voorspellen van tientallen uitbarstingen, ontbreken zij een standaard methode. "Het gebied van de vulkanologie ligt nogal ver achter de velden als meteorologie, wat betreft het ontwikkelen van prognoses," zegt David Pyle, een vulkanoloog aan de Universiteit van Oxford. Vulkanen hebben ingewikkeld, onvoorspelbaar gedrag - en natuurlijk gebeurt veel van hun activiteit ondergronds, waardoor ze aanzienlijk moeilijker zijn om modellen te bestuderen en te ontwikkelen voor bijvoorbeeld weersystemen. "De echte uitdaging op dit moment is dat voor vulkanen waar we geen waarnemingen hebben van eerdere uitbarstingen en waar het nog niet zo nauwkeurig waargenomen is, kan het heel moeilijk zijn om te anticiperen op wat er later zal gebeuren," zegt Pyle. Hij voegt eraan toe dat de methoden die wetenschappers gebruiken voor de uitbarstingsverwachtingen vandaag "behoorlijk kwalitatief zijn". Maar een team van onderzoekers aan de Universiteit van Savoie Mont Blanc probeert een betrouwbaarder, nauwkeuriger en datagedreven aanpak te ontwikkelen om uitbarstingen te voorspellen zoals die bij Eyjafjallajökull - en creëren mogelijk een dagelijkse of zelfs uurlijkse vulkaan voorspelling-gebruik van satellieten en een methode genaamd data assimilatie.
Lees het volledige artikel hier

Popocatepetl vulkaan, Mexico
Explosie bij 15: 40 lokale tijd op 4th of July.

Schermafbeelding 2017-07-05 OM 10.21.01

Schermafbeelding 2017-07-05 OM 11.08.38

Vulkanen van Kamchatka
Een reeks mooie foto's van fotograaf Roberto Lopez @Bromotengger
http://www.robertocarloslopez.com/travel-blog/kamchatka

Schermafbeelding 2017-07-05 OM 09.57.37

Schermafbeelding 2017-07-05 OM 09.58.23

Schermafbeelding 2017-07-05 OM 09.58.38

Schermafbeelding 2017-07-05 OM 09.58.55

Bogoslov vulkaan, Aleutische eilanden, Alaska, Verenigde Staten
Uitbarstingsverslag
Na de explosieve uitbarsting die vandaag plaatsvond op 19: 07 AKDT (03: 07 UTC juli 5) en duurde ongeveer 11 minuten, is de seismiciteit zoals gedetecteerd op de naburige eilanden stil. Satellietbeelden tonen aan dat er een kleine wolk werd geproduceerd die naar het zuidoosten op een hoogte van 32,000 ft. Dreef. Geen extra emissies van de vulkaan hebben zich voorgedaan.
Bogoslof vulkaan blijft in een verhoogde staat van onrust en in een onvoorspelbare toestand. Extra explosies die hoge hoogte vulkanische wolken produceren, kunnen op elk moment plaatsvinden. Lage explosieve activiteit die lager is dan onze capaciteit om in onze gegevensbronnen te detecteren, kan zich voordoen. Deze explosies op een laag niveau kunnen in de directe omgeving van de vulkaan een gevaar vormen.
De luchtkleurcode blijft in ROOD en het waarschuwingsniveau blijft bij WAARSCHUWING.

Juli 5, 2017


Cleveland vulkaan, Alaska, VS
Een matige 10-minuut-lange uitbarsting vond plaats in Cleveland Volcano vanaf 03: 19 AKDT (11: 19 UTC) op 4 juli. De explosie werd gedetecteerd door seismische en infrarood (luchtdruk) sensoren. Er zijn momenteel geen satellietgegevens beschikbaar. We verhogen het luchtvaartkleurcode / waarschuwingsniveau naar ORANJE/KIJK MAAR.
Cleveland vulkaan wordt niet gecontroleerd met een volledig real-time seismisch netwerk en dit belemmert het vermogen van AVO om onrust te detecteren die tot toekomstige activiteiten kan leiden. We kunnen explosieve activiteiten detecteren met behulp van infrarood en beperkte seismische instrumenten op het eiland.

Schermafbeelding 2017-07-04 OM 15.07.50

Juli 4, 2017


Een gouden tijd voor Earth Observation
... En hier is een manier hoe je er gebruik van kan maken.
We zijn in de rand van een spannend nieuw tijdperk voor Aardobservatie (ook de Aarde bewaken vanuit de ruimte), en iedereen kan er deel van zijn. Afgelopen april had ik het genoegen om een ​​reeks demonstraties te houden over het gebruik van grootschalige satellietgegevens van Copernicus, het grootste single-observatieprogramma ter wereld - en de meest ambitieuze tot op heden. Deze demonstraties, gemaakt namens het Europees Ruimteagentschap (ESA) en Earth Engine, vonden plaats tijdens de Algemene Vergadering van de Europese Geowetenschappen (EGU) 2017 in Wenen, Oostenrijk.
Lees het volledige artikel hier

Bogoslov vulkaan, Aleutische eilanden, Alaska, Verenigde Staten
Uitbreiding update:
Vanaf de explosie vandaag, juli 2, zijn 12: 48 AKDT (20: 48 UTC) geen verdere asse uitstoot geweest en de seismiciteit blijft laag. De uitbarsting duurde ongeveer 16 minuten, werd gedetecteerd in seismische en infrasound data, en produceerde een cloud tot 36,000 ft asl die oostelijk over het noorden van Unalaska werd gedragen. Waarnemers in de Nederlandse havenverslag vallen niet van de uitbarsting van vandaag. De Nationale Weerdienst heeft een SIGMET uitgegeven dat in effect blijft.
De luchtkleurcode blijft in ROOD en het waarschuwingsniveau blijft bij WAARSCHUWING. Aanvullende as-producerende uitbarstingen kunnen op elk moment voorkomen zonder detecteerbare precursoren.

Schermafbeelding 2017-07-03 OM 16.11.05

Wetenschap - Een uitbarsting in 1902 onthuld hoe vulkanische Firestorms doden
Artikel in Forbes van David Bressan, een must-read artikel
Mei 8, 1902 begon als een zonnige dag in Martinique, een eiland in het Caribisch gebied, met slechts een stoomkolom boven zijn Mount Pelée. Tot 7: 50 ben, toen de berg, een actieve vulkaan, ontplofte. De eerste redders kwamen twaalf dagen na de explosie op, samen met Britse, Franse en Amerikaanse geologen. In de stad St. Pierre waren bijna alle gebouwen vernietigd en geschat 20.000-40.000-mensen werden gedood. Maar hoe? De belangrijkste oorzaak van de vernietiging tijdens een vulkanische uitbarsting, lavastromen, waren niet in of nabij de stad. Havivra Da Ifrile, een meisje dat overleefde door te verbergen in een grot dichtbij de kust, meldde dit vreemde geologische fenomeen:
"... Ik keek terug en de hele kant van de berg, die naar de stad stond, leek te openen en omlaag te vallen op de schreeuwende mensen. Ik werd verbrand ... door de stenen en as die kwam vliegen ... maar ik kwam naar de grot ... " Lees het volledige artikel hier

Schermafbeelding 2017-07-03 OM 15.59.12

Gran Canaria, Canarische Eilanden, Spanje
Mooie gelaagdheid van vulkanische as op Gran Canaria, bestaat uit fragmenten van uitgebroken materiaal
Via Malte Froemchen @Malte_Geology

Schermafbeelding 2017-07-03 OM 15.51.07

Juli 3, 2017


Dieng plateau, Java, Indonesië
bijwerken : Een helikopter met overheidssteun met zoek- en reddingspersoneel aan boord viel een paar minuten voor het aankomen op Dieng Plateau. Alle 8 mensen aan boord zijn gedood. Wat een dramatisch evenement !.


10 mensen gewond na een hydrotermische explosie.
Sutopo Purwo Nugroho, woordvoerder van het Nationale Rampbureau, zegt dat de uitbarsting van Sileri Crater op Dieng Plateau de koude lava, modder en as zo hoog als 50-meters bespoten. Hij zegt dat de plotselinge uitbarsting op zondag rond 11.30am plaatsvond, toen er ongeveer 17 bezoekers rond de krater waren. Tien mensen werden gewond en werden behandeld in het ziekenhuis. Het Dieng Plateau in het district Centraal Java provincie Banjarnegara is een populaire toeristische attractie vanwege het koele klimaat en de Hindoese tempels van de negende eeuw, gelegen op een hoogte van ongeveer 2,000 m boven zeeniveau.
Via @CultureVolcan

Schermafbeelding 2017-07-02 OM 12.44.11

Schermafbeelding 2017-07-02 OM 12.55.31

Foto van januari 2017

Volcan Popocatepetl, Mexico (Philippa)
Afbeelding van een vroegere uitbarsting vandaag in Volcan Popocatepetl, Mexico.

Via www.webcamsdemexico.com / Volcano Popocatepetl (@Popocatepetl_MX)

rsz_volcan_popocatepetl_webcamsdemexico_02july_2017

Kilauea vulkaan, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
Actieve lava spatter is momenteel zichtbaar op de webcam van de Hawaiian Volcano Observatory op het topgebied van de vulkaan Kilauea.

Via Hawaiian Volcano Observatory / US Geological Survey

rsz_kilauea_02_july_2017_hvo_usgs-1

Juli 2, 2017


Wekelijkse Kilauea vulkaan overstroming, Hawaii, USA
Nieuwe dakramen, een prachtige pahoehoe stroom boven de pali, en een oceaan entry lava delta wordt enorm! Paradijs piloot Rob Mitchell Kreeg ons dichtbij en persoonlijk met Pele. De oppervlakkenstromen 61G blijven actief zowel op het oppervlak als door het buisstelsel. Pele's gesmolten lava gaat nog steeds in de oceaan in Kamokuna uit. Ze stroomt snel weer op de bank ... meer dan drie hectare groot, grote geluiden dichtbij de zeekliffen geloven haar levensduur.
Via Mick Kalber (videograaf)

Juli 1, 2017


Sinabung vulkaan, Sumatra, Indonesië
Endro Lewa (https://t.co/2W4xfobBBb) Blijft de mooiste foto's van de vele explosies in Sinabung maken en we delen ze graag met u mee.

Schermafbeelding 2017-06-30 OM 19.07.40

Juni 30, 2017


Vulkaanactiviteit voor de week van juni 20 tot juni 26, 2017

Schermafbeelding 2017-06-29 00.17.22 OM-gecomprimeerd

Bogoslof | Fox Islands (USA)
AVO meldde dat er een beetje verhoogde oppervlaktetemperaturen bij Bogoslof werden gedetecteerd in satellietbeelden op 23 juni, en de stoomemissies werden af ​​en toe waargenomen in de vorige week. Vanaf 1649 op 23 in juni werd een significante explosieve gebeurtenis gedetecteerd in seismische en infrasounddata die ongeveer 10 minuten duren. Het produceerde een aspomp die zo hoog als 11 km (36,000 ft) steeg en 400-490 km E. droeg. Het event heeft AVO gevraagd om de luchtvaartkleurcode (ACC) op te roepen naar het rood en het vulkanaalwaarschuwingsniveau (VAL) naar waarschuwing . Er werden vier extra explosies gedetecteerd tijdens 1918-1924, 2013-2021, 2104-2112 en 2152-2155, alhoewel er geen resulterende aspluimen werden gedetecteerd boven het wolk dek bij 8.5-9.1 km (28,000-30,000 ft) als op 25 Juni de ACC werd verlaagd naar Oranje en de VAL werd verlaagd naar Watch. Bij 1645 op 26 in juni was er een uitbarsting die ongeveer 14 minuten duurde. Er ontstond een asploem die 7.6 km (25,000 ft) steeg. Seismische en verlichtingsdata toonden aan dat op 0317 juni een significante explosie begon, waardoor AVO de ACC naar Rode en De VAL tot waarschuwing. Het evenement duurde 27 minuten en produceerde een aspluim die 14 km (9.1 ft) steeg en NW wierf. De ACC werd verlaagd naar Oranje en de VAL werd later die dag naar Watch verlaagd.

Karymsky | Oost Kamchatka (Rusland)
KVERT meldde dat een thermische anomalie over Karymsky tijdens satellietbeelden tijdens 16-17 juni werd geïdentificeerd. De luchtvaart kleurcode bleef bij Orange (het tweede hoogste niveau op een vierkleurige schaal).

Pavlof | Verenigde Staten
AVO meldde dat er tijdens de 21-26 juni geen ongewone activiteit werd gedetecteerd bij seismische of infrasound data in Pavlof. Zwakke verhoging van de oppervlaktetemperaturen werden tijdens de 21-22 juni in satellietbeelden geïdentificeerd. Een paar duidelijke webcam-opvattingen bleken minder stomen te zijn. De luchtvaart kleurcode bleef in geel en het vulkanaalwaarschuwingsniveau bleef op advies.

Reventador | Ecuador
IG meldde dat tijdens de vorige maanden de activiteit bij Reventador werd gekenmerkt door een gemiddelde van 50-explosies per dag en langdurige aardbevingen die vloeistofbeweging aangeeft. Aspruimen uit explosies stegen zo hoog als 2 km boven de kraterrand, en kleine pyroclastische stromen daalden in bijna alle richtingen de flanken. Bij 1701 op 22 juni is het patroon van de activiteit echter veranderd. Seismische signalen die de emissies aanduiden, werden voortdurend, en er ontstond een spasmodische tremor die uit tal van kleine explosies bestaat. In vergelijking met de verandering in seismiciteit vielen kleine-tot-gematigde pyroclastische stromingen 4 km naar beneden in de NE-flank, en pluimen met een laag-tot-gematigd asgehalte stegen 2.5 km en dreef W. Pyroclastische stroomafzettingen werden ook genoteerd in het bovenste bekken Van El Reventador rivier, E van de kegel. Tijdens 22-23 werden glanzende blokken van 500 m naar beneden gerold, de stoom-en-aspompen kwamen 2 km op en verschillende pyroclastische stromen reizen 900 m NE. Wolkdeksel voorkomde soms visuele observaties tijdens 24-27 juni, hoewel soms gas-en-aspluimen werden gezien die niet hoger reiken dan 500 m boven de kraterrand. Gloeiende blokken bleven de flanken dalen, zo ver als 650 m. 'Cannon shot' geluiden werden 's nachts gehoord tijdens 24-25 juni. Tijdens 26-27 juni werden verschillende episodes van incandescence bij de krater genoteerd, en een lavastroom reed 2 km langs de NE-flank.

Rincon de la Vieja, Costa Rica
OVSICORI-UNA meldde dat bij 1456 op 23 juni een freatieve uitbarsting in Rincón de la Vieja sediment op de bovenste N flank uitstoot en een pluim die 1-2 km boven de top stond opgewekt. De pluim verspreide sedimenten naar de W en NW, vlakbij de Von Seebach krater (ongeveer 3 km SW van de actieve krater).

Sheveluch | Centraal Kamchatka (Rusland)
KVERT meldde dat er tijdens de 16-23 juni elke dag een thermische anomalie werd gedetecteerd in satellietbeelden over Sheveluch. Explosies op 17 Juni gegenereerde aspompen die zo hoog zijn als 7 km (23,000 ft) asl en dreef 300 km E. Sterke explosies de volgende dag produceerde aspompen die zo hoog waren als 10 km (32,800 ft) en riep 1,500 km ESE . De luchtvaart kleurcode bleef bij Orange (het tweede hoogste niveau op een vierkleurige schaal).

Ulawun | Nieuw-Brittannië (Papoea-Nieuw-Guinea)
RVO meldde dat tijdens de 1 mei-23 juni witte pluim uit Ulawun is gestegen. Seismiciteit was laag (en gedomineerd door kleine lage frequentie aardbevingen), hoewel de RSAM waarden langzaam toegenomen en vervolgens op 13 juni spijkerden. Ash-uitstoot begon op 11 juni en werd toen tijdens 21-23 juni dicht. Op basis van analyses van satellietbeelden, meldde de Darwin VAAC dat tijdens 24-26 de juni-pluimen naar een hoogte van 3 km (10,000 ft) stegen en wierp W.

Schermafbeelding 2017-06-29 OM 12.10.22

Modis satellietbeeld van de uitbarstingswolk van de Ulawun-vulkaan op juni 25.

Informatie verstrekt door de Smithsonian Institute

Juni 29, 2017


Poas, Costa Rica (Philippa)
Afbeelding (hieronder) van de eruptieve activiteit van vandaag bij Poas vulkaan. De kolom waterdamp, vulkanische gassen en aerosolen stegen tot ongeveer 1 km.

Via rood. Sismologica Nac. (@RSNcostarica)

rsz_poas_28june2017_070553_rsncostarica

Mt. Sinabung, Indonesië (Philippa)
Afbeelding (hieronder) van een uitbarsting van Sinabung vulkaan gisterochtend.

Via Endro Lewa

rsz_sinabung_27june2017_endro_lewa

Yasur, Vanuatu (Philippa)

Laki Fissure, IJsland (Philippa)
Verschillende volcanologen van Britse universiteiten nemen momenteel luchtkwaliteitsmetingen over de vulkaan van Katla in IJsland, maar slaagden er vanmorgen om de kraters van de Laki-fissuur vast te leggen. De kraters werden gevormd door korte explosieve uitbarstingen en lavafontein op dit deel van het vulkanische systeem Grimsvotn tussen 1783-1784. De uitbarstingen van de Laki waren zo verwoestend in termen van de vulkanische gassen dat 60% van alle vee op IJsland stierf aan fluorose **, wat op zijn beurt ziekte, hongersnood en dood van 20% van de IJslandse bevolking veroorzaakte. ** Een aandoening die de tanden beïnvloedt, in dit geval door het vuilverontreinigde, door vulkanische as bedekte gras.

Via Evgenia Ilyinskaya (@Ellyinskaya)

rsz_laki_craters_iceland_evgenia_ilyinskaya

Bogoslov vulkaan, Aleutische eilanden, Alaska, Verenigde Staten
Uitbarstingsverslag

In de Bogoslof Volcano zijn er geen verdere asemissies geweest sinds de explosie op juni 27 bij 03: 17 AKDT (11: 17 UTC) en de seismiciteit blijft laag. Daarom verlagen we de luchtvaartkleurcode naar ORANGE en het waarschuwingsniveau om te kijken. Aanvullende as-producerende uitbarstingen kunnen zich op elk moment voordoen zonder detecteerbare precursoren.

Juni 28, 2017


Bogoslov vulkaan, Aleutische eilanden, Alaska, Verenigde Staten
Uitbarstingsverslag

Explosieve uitbarstende activiteit hervat vroegtijdig in Bogoslof vulkaan met een ongeveer 14 minuten lange aflevering die begint op 11: 17 UTC, juni 27 (03: 17 AKDT). De uitbarsting produceerde een vulkanische wolk die op een hoogte van 30,000 ft asl bereikte op basis van satellietgegevens, waardoor AVO de luchtvaartkleurcode naar RED en Volcano Alert Level verhoogde naar WAARSCHUWING. Er is geen infrasound gedetecteerd bij netwerken uit de nabijgelegen eilanden, maar het World Wide Lightning Location Network (WWLLN) detecteerde bliksemslagen in verband met de resulterende vulkanische cloud. De vulkanische wolk blijft zichtbaar in satellietgegevens die noordoosten bewegen en wordt niet verwacht om lokale gemeenschappen of het vasteland van Alaska te beïnvloeden.

Seismiciteit is sindsdien gedaald tot achtergrondniveau, maar Bogoslof vulkaan blijft in een toenemende staat van onrust en in onvoorspelbare conditie. De explosie vanmorgen is minder dan 12 uur na een soortgelijke explosie gistermiddag gebeurd, en de recente uitbarstingsafleveringen hebben meerdere explosieve explosies op korte termijn veroorzaakt met pauzes van minuten tot uur. Extra explosies die hoge hoogte vulkanische wolken produceren, kunnen op elk moment plaatsvinden. De kleurcode voor luchtvaartblokken blijft RED en waarschuwing voor volcanovoorlichting. AVO zal doorgaan met het monitoren van seismische en infrasound data van nabijgelegen eilanden, evenals bliksemgegevens van het World Wide Lightning Location Network voor tekenen van vernieuwde activiteiten.

Juni 27, 2017


Kiluaea vulkaan, Hawaï wekelijks overlopen
Via Mick Kalber (videograaf)
Mick maakt een wekelijkse vlucht met Paradise Helicopters en meldt wat hij ziet tijdens de vlucht
"Een lava meer in zeldzame vorm, prachtige pahoehoe stroomt boven de Pali, en veel zichtbare lava op de meer dan drie hectare oceaan ingang lava delta! Paradise piloot Sean Regehr leidde ons moeiteloos over het stroomgebied, zoals altijd. De 61G oppervlak stromen zijn Pele's gesmolten lava gaat door in de oceaan in Kamokuna. De USGS zegt nu dat de lava-delta meer dan drie hectare groot is en 100-meters uit de zeeklif uitstrekt. '

Lō'ihi seamount (onderzeese vulkaan), Hawaii, USA

Schermafbeelding 2017-06-26 OM 23.09.11

De seismische analisten van HVO hebben opgetogen in de aantallen aardbevingen in de buurt van Lō'ihi.
In juni 2017 alleen waren er niet minder dan aardbevingen van 41 aardbevingen (zie kaart hieronder).

Schermafbeelding 2017-06-26 OM 23.11.50

Lō'ihi Seamount is een actieve vulkaan gebouwd op de zeebodem ten zuiden van Kīlauea over 30 km (19 mi) van de kust. De seamount stijgt naar 975 m (3,189 ft) onder de zeespiegel en genereert frequente aardbevingszwermen, waarvan de meest intense plaatsvond tussen juli 16-augustus 9, 1996 (meer dan 4,000-gebeurtenissen). Er is nog een uitbarsting in Lō'ihi waargenomen, maar onderzoek wijst erop dat uitbarstingen zowel explosief als uitputtend zijn. Het volume van Lō'ihi is 1,700 km3 (407 mi3), en wordt beschouwd als tussen het voorschild en het schild stadium.
De top van Lō'ihi wordt gekenmerkt door een caldera-achtige depressie 2.8 km (1.7 mi) breed en 3.7 km (2.3 mi) lang. Drie ineenstortende putten of kraters bezetten het zuidelijke deel van de caldera; De meest recente put die is gevormd tijdens de 1996-aardbevingzwerm. De naam van Pele's Pit, de nieuwe krater is ongeveer 600 m (1,970 ft) in diameter en de bodem is 300 m (985 ft) onder het vorige oppervlak! Lō'ihi is net als de vulkanen op het eiland Hawai'i gegroeid door uitbarstingen langs zijn 31-km lange (19-mi-lange) kloofzone die noordwesten en zuidoosten van de caldera uitstrekt.
Het is niet bekend wanneer Lō'ihi het zeespiegel zal schenden. We kunnen dit speculeren met een groeitempo van 5 m (16.4 ft) per 1000 jaar, het duurt zo veel als 200,000 jaar om het oceaanoppervlak te bereiken. Het hangt allemaal af van het uitbarstingspercentage.
De naam Lō'ihi betekent "lang" in Hawaiiaans en werd geïntroduceerd in 1955 om de langwerpige vorm van de seamount te beschrijven. Meer recentelijk hebben Hawaiiaanse geleerden ontdekt dat verhalen van "Kama'ehu," het rode eilandkind van Haumea (aarde) en Kanaloa (zee) die van het diepte in de oceaanbodem uitkomt ook een verwijzing kunnen zijn naar deze onderzeese vulkaan.
Afbeeldingen HVO

Schermafbeelding 2017-06-26 OM 23.09.35

Yellowstone National Park, Verenigde Staten
Via Dr. Rebecca Williams

https://twitter.com/YellowstoneNPS/status/879404028978909185

Cleveland vulkaan, Alaska, VS
Recente waarnemingen van de Cleveland Volcano suggereren dat onrust is gedaald en het is onwaarschijnlijk dat eruptieve activiteit doorgaat. Satellietwaarnemingen hebben geen aanwijzingen voor het voortzetten van lava-effusie en er zijn geen detecties van afwijkende seismiciteit of infrasound van de vulkaan sinds een korte explosie op dinsdagavond (mei 16) op 19: 17 AKDT (03: 17 mei 17 UTC). Bewijs voor lava-effusie in de topkrater werd waargenomen in satellietgegevens op juni 7, maar sindsdien zijn waargenomen oppervlaktetemperaturen zwakker geworden, wat suggereert dat lava-effusie is onderbroken of beëindigd.
De algehele daling van de onrust en het gebrek aan bewijsmateriaal voor lava-effusie garandeert dat de luchtvaartkleurcode naar GEEL en het vulkanaalwaarschuwingsniveau wordt gedegradeerd naar ADVISORY
Bron AVO Alaska

Schermafbeelding 2017-06-26 OM 22.51.57

Top van Cleveland vulkaan op juli 26th, 2016 - Foto John Lyons AVO

Juni 26, 2017


Vulkaan van Soufriere Hills, Montserrat, Oost-Caribisch gebied (Philippa)
Een vulkaan die speciaal voor mij persoonlijk is, is de Soufriere Hills Volcano (SHV) op het kleine eiland van het Caribische eiland Montserrat. In de zomer van 2011 was ik bevoorrecht om een ​​paar maanden door te brengen op studieplaats met het Montserrat Vulcano Observatory en heb ik zowel de fysieke en sociale effecten gezien die de 6-fasen van uitbarstingen sinds 1995 hebben veroorzaakt aan dit eiland.

Vandaag herinneren we de 19-mensen die hun leven in pyroclastische stromingen hebben verloren tijdens een uitbarsting van SHV op 25 June 1997. Zij waren overwegend mensen die toegang hadden tot de (vorige) uitsluiting zone om landbouwgebieden te hebben, omdat hun producten een belangrijke bron van voedsel voor het eiland waren als gevolg van de vroegere uitbarstingen van de vulkaan.

Een van de boeren die ontsnapt - Delia Ponde - herinnert eraan dat ze vergeten zijn om hun radio op die dag te zetten. Een lokaal radiostation is het belangrijkste middel om noodgevallen en updates aan de inwoners van Montserrat te communiceren. Toen ze in hun vrachtwagen aankwamen om hun boerderij aan het einde van de werkdag te verlaten, kwam ze terug naar de vulkaan en zag een pyroclastische stroom (een lawine van warm gas, as en rotsen, gevormd door gedeeltelijke ineenstorting van een uitbarsting Pluim) in de verte die op hun weg leidde. Deze stromen zijn ongebruikelijk stil, maar zijn dodelijk, aangezien ze krachtig genoeg zijn om zowel naar beneden als naar beneden te kunnen stromen en de snelheid van een auto kunnen overschrijden. Delia zei rustig aan haar man om een ​​andere route te rijden dan normaal. Hadden zij in de andere richting gereden, zouden ze ook bezweken hebben.

Delia's ooggetuigenrekening kan worden gezien rond 16'30 "op deze aflevering van 'Seconds From Disaster'.

Via Randall Clements / YouTube

Hieronder staan ​​anders 4-video's in een serie, die de gebeurtenissen uit een uitbarsting van de vulkaan Soufriere Hills de afgelopen jaren documenten, zodat u de gebeurtenissen die toen tot de juni 1997-uitbarsting leidden beter kunnen begrijpen.

Via JourneysWithLaurenMillar / YouTube

Volcan Paricutin, Mexico (Philippa)
De Afbeelding (hieronder) is in 1947 opgenomen en toont de overblijfselen van de kerk San Juan Parangaricutiro, die in juni 1943 door lavastromen van Volcan Paricutin overstroomd was. De vulkaan kwam tot stand als onderdeel van de 600 mijl lange Trans-Mexicaanse Volcanic Belt Op 20 Februari 1943, toen een kleine heuvel plotseling verscheen in het maïsveld van Dionisio Pulido (boer) na enkele dagen van kleine tremors in het gebied. Later die middag verscheen er in de top van de heuvel een fissuur (grote kraak), die toen wist en brulde toen de 'heuvel' grijze as uitbarstte, die een sterke geur van zwavel uitstoot. Uit Pulido's ooggetuigenrapport Het kan worden uitgelegd dat een scoria-kegel gevormd werd door lava fountaining eruptive activiteit.

Via Orbis Tertius (@aleph54)

rsz_volcan_paricutinDe lava stroomt vanaf juni 1943 de evacuatie van de dichtstbijzijnde stad nodig, en tegen het einde van zijn eerste jaar van uitbarsting was de asval van Paricutin zo ver als Mexico City 200 mijlen afgelopen. De uitbarstingen bleven tot 1952, waardoor het piek van het gebouw ongeveer 400m hoog was.

Het volledige verhaal over Volcano Paricutin - vergezeld van foto's van Getty Images - vindt u hier:

1943-1952 De erupton van Paricutin

Een vintage show reel van 1943 met de uitbarsting van Volcan Paricutin en hoe San Juan Parangaricutiro kerk Vooruit bekeken kan hier worden gezien:

Via PeriscopeFilm / YouTube

.... en een video gemaakt met een lokale gids (die is geboren op het moment van de uitbarsting!) Waarin het gebied eruit ziet, is hier te zien (in Mexicaans-Spaans dialect met Engelse ondertiteling):

Via Alain Fournier / YouTube

Volcan Irazu, Costa Rica (Philippa)
Het geweldige historische beeld hieronder van Volcan Irazu werd in 1963, een van de vier jaar in de vroege 1960s, genomen toen de vulkaan de laatste tijd uitbrak.

Via Alfredo Messeguer (@Messe11)

rsz_volcan_irazu_alfredo_messeguer

Het kratergebied ziet er nu op uit (zie afbeelding hieronder) en de enige activiteit op dit moment is de kleinschalige uitstoot van vulkanische gassen en stoom (waterdamp) uit fumarolen.

Via costa-rica-guide.com

rsz_volcan_irazu_costaricadotcom

Hekla vulkaan, IJsland (Philippa)
Deze weergave van de vulkaan van Hekla werd gisteren buiten LAVA, IJsland's nieuwe interactieve tentoonstelling en educatief centrum over alle vulkaanverwante zaken, die we hier enkele weken geleden hebben genoemd, genomen. (Vulcanoloog) Ben Edwards had de kans om het uit te checken en beveel het bezoek aan het centrum aan als je ooit gelukkig bent om naar IJsland te gaan.

LAVA - Volcano en Aardbeving tentoonstelling, IJsland

Via ben edwards (@lava_ice)

rsz_hekla_ben_edwards_

Volcan Llaima, Chili (Philippa)
De foto hieronder, vastgelegd aan het einde van de vorige maand, toont lenticulaire wolken boven Volcan Llaima, die een van Chili's grootste en meest actieve vulkanen is, waarvan de uitbarstingen worden gekenmerkt door lavafontein, Strombolische activiteit en lavastromen. Lenticulaire wolken vormen wanneer horizontale luchtstromen worden verstoord door bijvoorbeeld vulkanen. Dit vormt grote luchtgolven. De temperatuur bij de kruin van dergelijke golven druppelt naar het dauwpunt, waardoor het vocht in de lucht wordt gecondenseerd om deze wolken te vormen. Vanwege hun vorm zijn lenticulaire wolken vaak vergist voor UFO's.

Via Nicolas Luengo (@Lapidus91)

rsz_volcano_llaima_nicolas_luengo

Juni 24 + 25, 2017


Vulkaanactiviteit voor de week van juni 13 tot juni 19, 2017

Schermafbeelding 2017-06-23 18.35.31 OM-gecomprimeerd

Bogoslof | Fox Islands (USA)
AVO meldde dat verhoogde oppervlaktetemperaturen en een kleine stoomemissie bij Bogoslof tijdens de 13-14 juni in satellietbeelden werden geïdentificeerd. Zwak verhoogde oppervlaktetemperaturen werden gedetecteerd op 16 juni en een 13-km-lange stoomplume was op 18 juni zichtbaar. De Aviation Color Code bleef in Orange en het Vulkanaalwaarschuwingsniveau bleef bij Watch.

Karymsky | Oost Kamchatka (Rusland)
KVERT meldde dat een thermische anomalie over Karymsky tijdens satellietbeelden tijdens 10-12 en 14-15 juni werd geïdentificeerd. De luchtvaart kleurcode bleef bij Orange (het tweede hoogste niveau op een vierkleurige schaal).

Pavlof | Verenigde Staten
AVO meldde dat de seismiciteit bij Pavlof sinds de kleine stijging op 7 Juni was gedaald en er werd geen ongewone activiteit waargenomen in seismische of infrasound data door 20 juni. Mindere stoomemissies stonden soms uit de topkrater. Satellietbeelden vertoonden een ongeveer 55 km lange stoompompdrift W op 14 juni en een thermische anomalie tijdens 15-16 en 20 juni. De luchtvaart kleurcode bleef in geel en het vulkanaalwaarschuwingsniveau bleef op advies.

Rincon de la Vieja | Costa Rica
OVSICORI-UNA meldde dat op 15 juni een diffuse pluim van hoofdzakelijk waterdamp 50 m boven de kraterrand van Rincón de la Vieja is gestegen. Een kleine hydrothermische explosie uit de krater met het zeer zure meer werd gedetecteerd rond de middag op 18 juni. In een rapport werd de volgende dag gepubliceerd door OVSICORI-UNA opgemerkt dat seismiciteit werd gekenmerkt door lage frequentiegebeurtenissen, vulkaan-tectonische gebeurtenissen en tremor met intensiverende amplitude; De seismische patronen waren vergelijkbaar met die voorafgaand aan de phreatomagmatische gebeurtenissen op 23 May en 11 juni, hoewel de recente seismiciteit niet zo energiek was.

Sheveluch | Centraal Kamchatka (Rusland)
KVERT meldde dat tijdens juni 10-13 explosies bij Sheveluch geproduceerde aspompen die zo hoog waren als 8 km (26,200 ft), en 1,500 km SE en NW dreef. Bij 0425 op 15 juni werden krachtige ontploffingen gegenereerd aspruimen die zo hoog waren als 12 km (39,400 ft). De luchtkleurcode is naar rood verhoogd (het hoogste niveau op een vierkleurige schaal) en dan terug naar oranje bij de einde van de dag. Ash plumes droegen 1,000 km NE en SW tijdens 15-16 juni. As viel in Klyuchi (50 km SW), Maiskoe, Kozyrevsk (115 km SW) en Atlasovo (160 km SW).

Informatie verstrekt door de Smithsonian Institute

Nishinoshima (eiland) vulkaan, Japan (Janine)
Infrarood foto van de vernieuwde activiteit

Schermafbeelding 2017-06-23 OM 16.59.06

Mount Nyamulagira, Democratische Republiek Congo (Philippa)
Het laatste bericht van (seismoloog) Christopher Jackson, die een van de wetenschappers betrokken is bij een toekomstige BBC-documentaire genaamd 'Jungle Volcano' (zie hieronder), bevat de Mount Nyamulagira, een van de meest actieve vulkanen in Afrika. Dit is een basaltische vulkaan, dat wil zeggen vergelijkbaar met Kilauea in Hawaii. De kenmerken zijn onder andere een topkraterslaapmeer, kegelkegels, en scheuren (scheuren), waarvan de laatste lavafronten uitbarsten.
Via Christopher Jackson (@seis_matters)

Mt. Nyamuragira DRC Chris Jackson

Stromboli, Sicilië (Philippa)
Tom Pfeiffer van (touring group) Volcano Discovery constateerde dat de uitbarstende activiteit bij Stromboli vulkaan intenser was dan gebruikelijk in de eerste helft van deze maand. De afbeelding hieronder toont de activiteit van XVUMX van de ventilaties van Stromboli.

Stromboliaanse uitbarstingen zijn relatief klein en komen vaak voor. Zij zijn het equivalent van een vulkaan burp: crater vent uitstoot van zakken vulkanisch gas vergezeld door kleine hoeveelheden as of meer krachtige lava fountaining en lava bommen.
Via Tom Pfeiffer

rsz_stromboli_6_active_vents_june2017_tom_pfeiffer

rsz_stromboli_june2017_tom_pfeiffer_2

De videobeelden (hieronder) van Stromboli werden in mei van dit jaar geschoten.
Via Marco Fulle

(Whakaari) Witte eiland vulkaan, Bay of Plenty, Nieuw-Zeeland
Foto van een zwavelfumarool door Jeannie Curtis @VolcanoJeannie 2017
Armand: Een klein verhaal: terwijl ik vroeger 2016 in Nieuw-Zeeland bezocht, was ik geboekt op een boottocht naar het Witte Eiland. Voorafgaand aan de inscheping besloten we niet te boord omdat de surf erg zwaar was en mijn vrouw in deze omstandigheden bewegingsziekte krijgt. Later in de dag hoorden we dat het kleine schip volledig was vernietigd. Het begon met een motorbrand. Alle passagiers moesten springen in de zee om brandwonden te vermijden. Gelukkig dragen ze allemaal reddingsvesten, en door het warme water konden ze tientallen minuten drijven totdat de reddingshelikopters en boten ze konden ophalen. Een smalle ontsnapping is de beste manier om mijn ervaring te beschrijven. Link naar het hele verhaal.
Enkele dagen later gingen we naar het duurdere alternatief en vloog naar het witte eiland per helikopter (Grenshelikopters). We hadden een van de meest spannende uitstapjes van ons leven. Het was laatmiddag en alle andere toeristen waren weg. De 2 van ons met de gids / helikoptervliegtuig loopt helemaal alleen rond 1 uur in dit prachtige actieve vulkaankraterlandschap.
Wanneer je Nieuw-Zeeland bezoekt, doe wat geld aan de kant om dit geweldige avontuur te ervaren. Het vriendelijke personeel en piloten maken het een succes.

Schermafbeelding 2017-06-23 OM 10.41.13

Bogoslov vulkaan, Alaska, Verenigde Staten
Vogeende stomen waargenomen in deze satellietweergave van #Bogoslof vulkaan, Alaska. Wereldbeeld satellietbeeld verzameld op 23: 13 UTC op juni 12, 2017.
Via James Reynolds

Schermafbeelding 2017-06-23 OM 00.09.29

Meer dan 40-explosies hebben B opnieuw gevormdogoslof vulkaan. De lava koepel die op juni 5 boven de zee was gestegen, werd tijdens een explosie op Juni 10 vernietigd.
Via USGS Vulkanen

Schermafbeelding 2017-06-23 OM 00.14.14

Schermafbeelding 2017-06-23 OM 00.14.36

Juni 23, 2017