Vulkaanbits en bijten - Wereld ...

Nieuwe toevoegingen komen altijd bovenop en als de pagina te lang wordt, snijden we een deel ervan uit en archiveren. Deze url zal altijd de volgende zijn.
Laat deze pagina open in een tab browser Zoals het wil Vernieuw automatisch elk 30 minuten
Dit rapport is samengesteld uit veel informatiebronnen en wordt door u door de vulkanoloog Philippa (Demonte) gebracht. Armand (Vervaeck) ondersteunt haar als Philippa soms te druk is om professioneel te posten op updates.


-

Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 26 september - 2 oktober 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey's Volcano Hazards-programma

Soputan-vulkaan, Sulawesi, Indonesië in actie

Kerinci | Indonesië
Op basis van satelliet- en windmodelgegevens meldde de Darwin VAAC dat tijdens as 28-30 september en 2 oktober de aspluimen van Kerinci stegen tot een hoogte van 4.3 km (14,000 ft) asl en dreef naar ZW en W.

Langila | Nieuw-Brittannië (Papoea-Nieuw-Guinea)
Gebaseerd op analyses van satellietbeelden en modelgegevens, rapporteerde de Darwin VAAC dat op 29 september een aspluim uit Langila steeg tot een hoogte van 2.4 km (8,000 ft) asl en dreef NE.

Piton de la Fournaise | Reunion Island (Frankrijk)
OVPF meldde dat de uitbarsting in Piton de la Fournaise voortging tijdens 26 september-2 oktober, en de tremorwaarden waren stabiel. De kegel bleef groeien; één vent was actief en spoot uit. Lavastromen waren meestal beperkt tot lavabuizen, opkomende 150-200 m stroomafwaarts, S van de kegel. Tijdens een veldinspectie op 29 zagen september OVPF-medewerkers een kleine lavastroom aan de voet van de kegel.

Sarychev Peak | Matua eiland (Rusland)
KVERT meldde dat een thermische anomalie over Sarychev Peak zichtbaar was in satellietbeelden op 22 september. De Aviation Color Code bleef op Orange.

Semisopochnoi | Verenigde Staten
AVO meldde dat tijdens 19-25 september de seismiciteit bij Semisopochnoi hoog bleef, afgewisseld met perioden van continue en intermitterende tremor. Tremor-bursts bij 1319 op 21 september en bij 1034 op 22 September produceerden luchtgolven die werden gedetecteerd in een regionale infrageluidserie op Adak Island; geen asemissies werden geïdentificeerd boven het lage wolken dek in satellietgegevens, en de infrageluiddetecties weerspiegelden waarschijnlijk een atmosferische verandering in plaats van vulkanische activiteit. De Aviation Color Code (ACC) bleef op Geel en Volcano Alert Level (VAL) bleef op Advisory.

Soputan | Sulawesi (Indonesië)
PVMBG rapporteerde dat verhoogde seismiciteit bij Soputan opmerkelijk was op 2 oktober, gekenmerkt door een toename van het aantal signalen die wijzen op emissies en lawines (die respectievelijk in september en half juli begonnen), verhoogde RSAM-waarden en een hoger aantal vulkaanbevingen (sinds September). Gegevens van een thermische camera vertoonden hogere toptemperaturen, wat wijst op de aanwezigheid van lava. Het waarschuwingsniveau is op 3 oktober verhoogd naar 1 (op een schaal van 4-3); bewoners en toeristen werden geadviseerd om de kraters niet binnen een straal van 4 km te naderen, met een extra uitbreiding naar 6.5 km in WSW richting vanwege een verhoogd risico van een breuk in de kraterrand. Een uitbarsting begon bij 0847 op 3 oktober, en produceerde een dichte aspluim die 4 km boven de top rees en W en NW afdreef. Op basis van seismische gegevens duurde het evenement zes minuten. Gebeurtenissen bij 1044, 1112 en 1152 produceerden aspluimen met respectievelijk 2 km, 2.5 km en 5 km boven de kraterrand. Een thermische anomalie geïdentificeerd in satellietgegevens aanzienlijk toegenomen, en gloeiende ejecta op de top was duidelijk waargenomen door bewoners. Lawines van materiaal reisden 2.5 km langs de NE-flank.

Veniaminof | Verenigde Staten
AVO meldde dat de uitbarsting op Veniaminof voortduurde tijdens 26 september-2 oktober, zoals blijkt uit nachtelijke gloeiing vastgelegd door de FAA-webcamera in Perryville (35 km S), verhoogde oppervlaktetemperaturen in thermische satellietgegevens en verhoogde tremorwaarden. Een gaspluim was af en toe zichtbaar tijdens heldere dagomstandigheden. Op 26 september stonden lava-fonteinen, zichtbaar in webcambeelden, op vanuit een tweede luchtopening op 75 m N van de ventilerende lavastromen. Kleine asemissies geassocieerd met lava-fonteing liepen mogelijk op tot zo hoog als km (15,000 ft) asl en snel verspreid. De lavastroom had 1 km afgelegd langs de S-flank van de topconus door 1 oktober. De kleurcode van de luchtvaart bleef op oranje en het waarschuwingsniveau van de vulkaan bleef bij Watch.


Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 5-11 september 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey's Volcano Hazards-programma

Etna | Sicilië (Italië)
INGV rapporteerde dat tijdens 3-9 september de activiteit in Etna werd gekenmerkt door gasemissies bij de topkraters, met periodieke Stromboliaanse activiteit van ventilatieopeningen in Bocca Nuova, Northeast Crater (NEC) en New Southeast Crater (NSEC). Enkele explosies van Strombolian op NSEC werden opgenomen op 5 september; een explosie bij 0536 genereerde een aspluim die lokaal asfalt rond de opening en in de Valle del Bove produceerde, en snel verspreidde. Een soortgelijke maar minder intense gebeurtenis vond eerder die dag plaats, bij 0316. Vergelijkbare Stromboliaanse evenementen gingen door tijdens 6-9 september, met tussenpozen van een paar uur. Stromboliaanse activiteit aan de N-ontluchting (BN-1) in Bocca Nuova vond plaats met tussenpozen van 3-5-minuten, waardoor gloeiend materiaal werd uitgestoten dat binnen de grenzen van de krater viel. Gasemissies werden soms onderbroken door asemissies. Intens ontgassen was kenmerkend voor de tweede ontluchting (BN-2). Stromboliaanse activiteit vond plaats bij NEC, en een paar keer gingen explosies gepaard met asemissies.

Krakatau | Indonesië
Gebaseerd op satellietgegevens, rapporteerde de Darwin VAAC dat op 8 september aspluimen van Anak Krakatau opliepen tot hoogtes van 4.9-5.5 km (16,000-18,000 ft) asl en afgedreven W en NW. Tijdens 9-10 september steeg de aspluim tot 1.5 km (5,000 ft) asl en dreef W af. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4); bewoners en bezoekers werden gewaarschuwd om de vulkaan niet binnen 2 km van de krater te naderen.

Veniaminof | Verenigde Staten
Op 4 september werden lage asemissies (minder dan 3 km of 10,000 ft asl) van Veniaminof zichtbaar in webcambeelden en bevestigd door waarnemers in Perryville (35 km S), wat AVO ertoe bracht de luchtvaartkleurencode te verhogen naar Orange en de vulkaan Waarschuwingsniveau om te bekijken. Seismiciteit was verhoogd. Tijdens 4-6 september waren pulserende aswormen van lage hoogte zichtbaar vanaf een Perryville-webcam en gerapporteerd door een piloot, en een kleine thermische anomalie was zichtbaar in satellietgegevens. Op 7 september nam het thermische signaal toe, wat suggereert dat de lavastromen op de top plaatsvinden. Webcambeelden vertoonden de volgende dag kleine as of stoom in de buurt van de topconus. Asafzettingen op het sneeuwveld vormden een "V" -vorm van de top, die zich uitstrekte tot de SSW en de SE. Op 9 september werd een lavastroom van ongeveer 800 m lang op de S flank in satellietgegevens geïdentificeerd. Getuigen aan boord van een veerboot die Veniaminof vroeg de volgende ochtend passeerde, merkten lava-fontein op en een actieve lavastroom. De lavastromen gingen door op 11 september, hoewel ze beperkt waren tot de caldera van de top.


Yasur, Tanna en Marum, Ambryn | Vanuatu (Philippa)
Dank aan deze tip van een vriend. BBC2 en BBC iPlayer zijn momenteel bezig met het opnieuw screenen van een programma genaamd 'Kate Humble: Into the Volcano', met Yasur-vulkaan, die vaak uitbarstingen in de stijl van Strombolian heeft, en Marum-vulkaan, die een actief lavameer heeft.

via www.bbc.co.uk

In aflevering 1 sluit Kate zich aan bij de geologen Shane Cronin (@scronin70) en Chris Firth op de Yasur-vulkaan, terwijl ze vulkanische gasmetingen uitvoeren, beelden vastleggen met een warmtebeeldcamera en proberen een nieuw monster lava in de vorm van een pyroclast ( 'hete rots') / lava-bom uitgestoten uit de actieve ventilatieopening om te bepalen of de vulkaan waarschijnlijk zijn activiteit in de nabije toekomst zal vergroten. Kate ontmoet ook mensen die rond Yasur wonen, leren over hun relatie met de vulkaan, en een mix in een beetje antropologie en taalkunde.

Klik op deze links om 3-clips van Episode 1 te bekijken (via www.bbc.co.uk):
https://www.bbc.co.uk/programmes/p02g6sqx

https://www.bbc.co.uk/programmes/p02g6t7w

https://www.bbc.co.uk/programmes/p02g6szy

Voor degenen onder u in het VK, Ierland en andere landen die toegang hebben tot BBC iPlayer, klik op deze link voor de volledige aflevering:
https://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/b04xx2k5/kate-humble-into-the-volcano-episode-1

Aflevering 2, waarin Kate naar het lavameer van Marum abseilt, zal op dinsdag 2 september opnieuw op BBC4 worden getoond (denken we).

Klik op deze links om 3-clips van Episode 2 te bekijken (via www.bbc.co.uk):

https://www.bbc.co.uk/programmes/p02gbtny

https://www.bbc.co.uk/programmes/p02gbxfd

https://www.bbc.co.uk/programmes/p02gbtg9

Manam, Papoea-Nieuw-Guinea (Philippa)
Zoals vorige week werd gemeld, beleefde het vulkanische eiland Manam vanaf 25 augustus een scala aan verschillende uitbarstingsactiviteiten, waaronder lavastromen, scoria en asval en pyroclastische dichtheidsstromen (van de ineenstorting van aspluimen). Met deze activiteit die gewassen, huisvesting en beperkte bronnen beschadigt en het drinkwater van het eiland vervuilt, zijn er nu ongeveer 5,000-mensen op dit afgelegen eiland die hulp nodig hebben.

Problemen zijn verergerd door het feit dat volgens de directeur van het National Disaster Office het communicatienetwerk dat de monitoringgegevens van instrumentatie op het eiland naar Rabaul Volcano Observatory doorgeeft, ten tijde van de eerste uitbarsting was onderdrukt, en ze op dit moment Vertrouw op iemand op het eiland die via een mobiele telefoon verdere activiteit in realtime meldt. (@EMTVOnline). Vanaf 28 augustus was een wetenschapper met apparatuur op weg naar het eiland, en overheidsinstanties hadden net Manam bereikt om eerste beoordelingen te maken.

via The National: https://www.thenational.com.pg/hell-on-manam/

via Scott Waide (@Scott_Waide) / Martha Louis (EMTV-journalist):
https://mylandmycountry.wordpress.com/2018/08/27/emtv-journalist-martha-louis-reports-houses-destroyed-people-in-need-of-food-and-water/

Een ander rapport is naar voren gekomen dat vier journalisten werden aangevallen na het binnengaan van dorpen en het nemen van foto's in de nasleep van de uitbarstingen van vorige week.

De situatie belicht alle problemen bij het monitoren van vulkanische activiteit in afgelegen delen van de wereld met beperkte hoeveelheden middelen, het verkrijgen van beoordeling, assistentie en hulp bij, en het op een gevoelige maar informele manier melden van dergelijke situaties.

Krakatau, Indonesië (Philippa)
Excuses dat je te laat bent op het vulkaanfeest ...

via Oystein L Andersen (@OysteinLAnderse)

Overigens was de explosieve 1883-uitbarsting van Krakatau een van de luidruchtigste in de opgenomen geschiedenis. Het werd gehoord door mensen zo ver weg als Australië.

Anak Krakatau, een kleinere vulkaan in de grotere caldera, is recentelijk opnieuw in uitbarsting geweest. Enkele verbluffende afbeeldingen hieronder, gemaakt met een drone-gemonteerde camera, omdat een uitsluitingszone op dit moment rond de vulkaan op zijn plaats blijft.

via Oystein L Andersen (@OysteinLAnderse)

Campi Flegrei, Italië (Philippa)
Meer afbeeldingen die binnen van onze vulkanologievrienden komen die de Steden op de conferentie van Volcanoes in Napels, Italië bijwonen. De meesten van jullie weten over de Vesuvius-vulkaan, maar heb je gehoord van de naburige vulkaanvelden van Campi Flegrei, die naar Italië zijn wat Yellowstone voor de VS is?

CoV-afgevaardigde Heather Handley heeft enkele vulkanisch-urbane afbeeldingen uit het gebied geplaatst. Deze kunnen er nogal ingetogen en onschadelijk uitzien, maar het is vrij ongelooflijk om tennisbanen en zwembaden te zien in wat een vulkanische caldera is! Zoals Heather uitlegt: "De caldera Campi Flegrei (bij Napels) heeft in de laatste 70-jaren ongeveer 15,000-uitbarstingen gehad, de laatste vond plaats in 1538 in Monte Nuovo na een vulkaannacht van ongeveer 3,400 jaren."

via Heather Handley (@VMRG_MQ)

Klik op deze link (via Cities On Volcanoes 10> Scientific Info) voor meer informatie over Campi Flegrei en ander vulkanisme in de regio Napolitaanse Baai van Italië:
https://www.citiesonvolcanoes10.com/info-scientifiche/

Mount St Helens (staat Washington) + Mount Hood (Oregon), VS. (Philippa)
Handen omhoog - wie zou hier op een roadtrip willen gaan naar Mount St Helens of Mount Hood? Wellicht bent u geïnteresseerd om te weten dat de US Geological Survey zojuist een nieuwe excursiegids voor beide vulkanen heeft gepubliceerd, die zich voornamelijk richt op sedimentaire afzettingen.

Download het vanaf hier: https://pubs.usgs.gov/sir/2017/5022/f/sir20175022f_.pdf

Kilauea, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
Als iemand die vrijwilligerswerk deed bij de Hawaiian Volcano Observatory in 2008 toen Crater Rim Drive achter het Jagger Museum moest worden gesloten vanwege de hoge niveaus van vulkanische gasemissies, en toen getuige was van de Overlook Vent binnen Halema'uma'u Crater die in contact kwam met zijn, de snelle veranderingen aan de top van de vulkaan Kilauea van de afgelopen maanden zijn verbluffend!

In de onderstaande opnamen, opgenomen op 26 Augustus 2018 met een drone-gemonteerde camera, kunnen we zien dat een deel van Crater Rim Drive ** achter het Jagger Museum nu volledig is ingestort. Dit was te wijten aan de snelle deflatie-activiteit in het topgebied, veroorzaakt door het feit dat het magma in het systeem leegliep en in plaats daarvan langs de Lower East Rift Zone emigreerde, waardoor neerwaartse daling binnen de Halema'uma'u-krater werd veroorzaakt. Kort gezegd - een kleinere caldera heeft zich gevormd in de grotere, oudere caldera van de Kilauea-vulkaan.

** Je zult een deel van de video zien waar de Crater Rim Drive over een oude lavastroom gaat. Dit is direct aan de overkant van de krater van het Jagger Museum.

via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes)

https://twitter.com/USGSVolcanoes/status/1035306576507154432

In de Lower East Rift Zone (LERZ), blijft de activiteit van Fissure 8 in de pauzemodus, waardoor de veldgeologen van het Hawaiian Volcano Observatory (HVO) monsters verzamelen en verdere metingen voor analyse uitvoeren.

In ander nieuws ... werd onthuld op de Cities On Volcanoes-conferentie die momenteel plaatsvindt in Napels, Italië, dat op het toppunt van de recente activiteit bij de Kilauea-vulkaan, er slechts 5-mensen waren, een combinatie van personeel van de HVO en andere VS Geological Survey vulkaan observatoria, die onvermoeibaar de klok rond werkt op de sociale media-aandacht. In tegenstelling tot 2008, toen er slechts één persoon was naast de hoofdwetenschapper die het contactpunt van HVO was voor de media tijdens een periode van vulkanische crisis, zijn er nu veel meer socialemediakanalen en een grotere verwachting voor twee- manier interactie. Wat we bij Earthquake-Report.com het meest onder de indruk waren van dit jaar waren de openbare ontmoetingen met de belangrijkste medewerkers van HVO, Civil Defence en National Park Services, die niet alleen webcast waren, zodat de lokale bewoners die niet in staat waren om naar de vergaderingen te komen, konden nog steeds op de hoogte worden gehouden, maar ook een tolk in gebarentaal voor een betere inclusie.

Het Social Media-team van USGS Volcanoes blijft fantastisch werk verrichten in wetenschapscommunicatie.

Ebeco, Koerilen, Rusland (Philippa)
Hieronder is een van de verschillende foto's gemaakt van een uitbarsting bij de Ebeco-vulkaan op 29 Augustus 2018.

via Kirill Bakanov (@WeatherSarov) / Sakhalin.info

Videobeelden zijn ook te zien via deze link:
https://sakhalin.info/news/157315

Popocatepetl, Mexico (Philippa)
Hieronder is een timelapse GIF van een andere van Popocatepetl's dagelijkse uitbarstingen van vulkanische gassen, inclusief waterdamp. De vulkaan bevindt zich momenteel op alert niveau geel.
1st september 2018, 08: 25 is lokale tijd.

via Geol. Sergio Almazan (@chematierra) / www.webcamsdemexico.com

Bogoslof, Alaska, VS. (Philippa)
via Alaska Volcano Observatory (@alaska_avo)

X september 2?


Artikel: 'Om vulkanen op andere werelden te begrijpen, sta op jezelf' (Philippa)
Een van onze absolute sheroes van vulkanologie is Rosaly Lopes. Ze werkt bij NASA's Jet Propulsion Lab (JPL) en bestudeert vulkanen op aarde om het vulkanisme op andere planeten en manen in Outer Space beter te begrijpen.

Lees dit artikel in Quanta Magazine over enkele van de 63-vulkanen die Rosaly tot nu toe heeft bestudeerd:

https://www.quantamagazine.org/to-understand-volcanoes-on-other-worlds-stand-on-our-own-20180828/

via Jeannie Curtis (@VolcanoJeannie) - Rosaly Lopes op Ambryn, Vanuatu, in 2014

Mount Etna, Sicilië (Italië) (Philippa)
Wij bij Earthquake-Report.com zijn gewoon een beetje jaloers op onze vulkanoloogvriend Boris Behncke, die vanuit zijn keukenraam op de Etna kijkt. Zoals vermeld in het laatste Smithsonian-rapport (hieronder), is er momenteel verhoogde eruptieve activiteit bij deze vulkaan in de vorm van Stromboliaanse activiteit (pyroclasts - dwz 'hete rotsen' die uit een opening worden gespuwd) en lavastromen.

Dit zijn enkele van de beste opnames en videobeelden die Boris de afgelopen week heeft kunnen vastleggen.

Via Boris Behncke (@netnaboris)

Vesuvius, Italië (Philippa)
Zet je schrap, Italië, een stroom vulkanologen is op weg naar de Cities On Volcanoes-conferentie, die dit jaar in Napels wordt gehouden. Wij bij Earthquake-Report.com beginnen nu al het straaltje berichten op Twitter te zien met glorieuze uitzichten op de Vesuvius, inclusief deze hieronder (met tot nadenken stemmende commentaar, daarom bestaat deze specifieke conferentie!). Jaloers? Ons? Zeker weten!

via Heather Handley (@VMRG_MQ)

OPMERKING: Vesuvius is slechts een vulkanisch pukkeltje in vergelijking met de naburige vulkaanvelden van Campi Flegrei, de eigen 'supervulkaan' van Italië.

Mount Yasur, Tanna Island, Vanuatu (Philippa)
Via Benjamin Simons (@dread_rocks)

Eyjafjällajökull, IJsland (Philippa)
Als iemand van u in het Verenigd Koninkrijk woont, noteer - in of bij Hull - een aantekening in uw dagboeken. De vulkanoloog Dr. Evgenia Ilyinskaya, die onlangs het vulkanische gasmonstername veldwerk deed bij Kilauea vulkaan op Hawaï, geeft op 12 september een gastcollege over de 2010-uitbarsting van de Eyjafjällajökull-vulkaan. Het gesprek vindt plaats op 3.00 pm in lesruimte 2 in de Brynmore Jones-bibliotheek.

Ga naar deze link om uw aanwezigheid te registreren:
https://www.britishsciencefestival.org/event/volcanoes-and-air-pollution/

Timanfaya National Park, Lanzarote, Canarische Eilanden (Philippa)
Fantastisch om te zien wat de nieuwste partij INVOLCAN's zomerstagiaires op verschillende Canarische Eilanden doen.

Wij hier bij Earthquake-Report.com waarderen dit vooral, dat is in het fantastische Timanfaya National Park, waar je relatief jonge lavastromen kunt zien (van de afgelopen 200-jaren) in wat lijkt op een maanlandschap. Er komt nog steeds hitte uit van onderaf in de mate dat er eigenlijk een barbecuerestaurant is in het bezoekerscentrum voor het park.

Ondertussen heeft intern Ollie Davies meer geleerd over seismologie en hoe spectrogrammen (analyse van de frequentie-inhoud van de 'geluid'golven die door de grond reizen) worden gebruikt om verschillende soorten aardbevingen te detecteren en te controleren.

De eerste afbeelding hieronder toont een gedetecteerde vulkaan-tektonische gebeurtenis, een kleine aardbeving die wordt gegenereerd terwijl magma ondergronds probeert te doorbreken.

De tweede afbeelding hieronder toont een regelmatige aardbeving met teleseismische bewegingen, die wordt gegenereerd door een soort stick-slipactiviteit bij een storing op enige afstand.

via Ollie Davies (@geolliegy)

LET OP: Het is niet duidelijk uit de afbeeldingen van Ollie welke van de seismometers van de Canarische Eilanden deze signalen werden geregistreerd bij. We veronderstellen dat dit het netwerk op Tenerife is, waar het belangrijkste observatorium van INVOLCAN is gevestigd.

Kilauea, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
via USGS Volcanoes (@USGSVolcanoes)

https://twitter.com/USGSVolcanoes/status/1034917145027567616

Aniakchak, Alaska, VS. (Philippa)

Volcan Fuego, Guatemala (Philippa)
CONRED, het nationale agentschap voor rampenbestrijding in Guatemala, meldt dat er deze week rond la Fuça verschillende lahars (vulkanische 'modderstromen') zijn gegenereerd als gevolg van hevige regenval die eerder dit jaar vulkanische as opnieuw mobiliseert tegen uitbarstingen.

Het meest recente rapport, gisteren gepubliceerd (29 Augustus 2018), vermeldde dat de lahars naast vulkanische as ook gigantische blokken opnieuw gebruikten (~ 2-3 m in diameter), boomstammen en takken langs voorheen droge ravijnen en zijrivieren van de Rivier Pantaleon.

Werknemers in de directe omgeving zijn geëvacueerd als voorzorgsmaatregel en verdere lahars worden verwacht vanwege de meteorologische omstandigheden deze week.

via CONRED (@ConredGuatemala)

Sabancaya, Peru (Philippa)
Een leuke kleine time-lapse video hieronder van (Peruviaans vulkaanmonitoringbureau) OVI INGEMMET van activiteit in de Sabancaya-vulkaan in Arequipe. Hoewel dit beeldmateriaal afkomstig was van 24 Augustus 2018, is dit typerend voor de dagelijkse activiteit op Sabancaya: explosies van vulkaangasnevels (vulkaan 'scheten') en vulkanische as, met pluimen tot ongeveer 4.5 km boven de krater.

via OVI INGEMMET (@oviingemmet)

Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 22-28 augustus 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey's Volcano Hazards-programma

Etna | Sicilië (Italië)
(Italiaans vulkaanmonitoringbureau) INGV meldde dat tijdens de activiteit van 20-26 augustus de Etna werd gekenmerkt door gasemissies bij de topkraters, Stromboliaanse activiteit en asemissies. Stromboliaanse explosies gingen door vanuit ventilatieopeningen in Bocca Nuova (inclusief van een opening die op 16 augustus was geopend) en Northeast Crater (NEC). Activiteit bij New Southeast Crater (NSEC) werd gekenmerkt door bescheiden en incidentele explosies en Stromboliaanse activiteit. Beginnend bij 17: 00 op 23 augustus, Strombolian activiteit van de kegel in het zadel tussen de zuidoostelijke krater (SEC) en NSEC kegelcomplex snel geïntensiveerd; explosies uitgestoten tephra 100-150 m boven de ontluchtingsrand. Bij 17: 30 Stromboliaanse activiteit vond plaats bij de oost-opening van de NSEC en een lavastroom vanuit dezelfde vent bereikte een paar honderd meter naar de Valle del Bove. Vlak na 17: 30, lava overstroomde de ventilatieopening in de zadelconus en stroomde naar het noorden; Stromboliaanse activiteit bij die vent ging door tot in de nacht en stopte vervolgens niet later dan 06: 20 op 24 augustus. AT 06: 22, Stromboliaanse activiteit van een ventilatieopening aan de zuidelijke flank van NSEC produceerde een kleine lave-stroom die enkele tientallen meters aflegde. Tijdens 25-26 augustus nam de activiteit aan de zadelconus geleidelijk af en waren de asemissies zwak en incidenteel.

Krakatau | Indonesië
(Indonesisch vulkaanmonitoringbureau) PVMBG meldde dat bij 18: 07 op 23 augustus een evenement bij Anak Krakatau een dichte, zwarte aspluim produceerde die ongeveer 700 m boven de kraterrand steeg. Op basis van satellietgegevens meldde het Darwin vulkanisch as-adviescentrum (VAAC) dat tijdens asmalexpen van 27-28 Augustus de aspluimen toenamen tot hoogten van 1.2-1.5 km (4,000-5,000 ft.) Boven zeeniveau en afgedreven SW en SWS. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4); bewoners en bezoekers werden gewaarschuwd om de vulkaan niet binnen 2 km van de krater te naderen.

Manam | Papoea-Nieuw-Guinea
Rabaul vulkaan observatorium (RVO) meldde dat een uitbarsting bij Manam begon rond 06: 00 op 25 augustus nadat inwoners van het eiland een toename van het activiteitenbegin en uur daarvoor meldden. Volgens de Darwin VAAC stegen de aspluimen zichtbaar in satellietgegevens tot 15.2 km (50,000 ft.) Boven zeeniveau en dreef het WSW. De pluim dreef W en NW, waardoor as en scoria in gebieden van Dangale in de NNE naar Jogari in het ZW-deel van het eiland vielen. De meest getroffen gebieden waren Baliau en Kuluguma; bewoners meldden gevallen boomtakken van de afzettingen en omstandigheden zo donker dat zaklampen nodig waren om rond te bewegen. Lavastromen reisden door het NO-dal en pyroclastische stroomafzettingen waren duidelijk zichtbaar in het NO-dal tot aan de zee. De pyroclastische stromen begroeven zes huizen in Boakure, hoewel de bewoners ontsnapten naar het nabijgelegen Abariadorp. Volgens een nieuwsartikel over 2,000-mensen geëvacueerd. De uitbarsting hield rond 10 op: 30 met dichte witte emissies zichtbaar achteraf. Tijdens korte periodes van goed zicht na de uitbarsting en via 26 augustus, constateerden waarnemers dichte witte dampemissies en af ​​en toe lichtgrijze aspluimen.

Merapi | Midden-Java (Indonesië)
PVMBG meldde dat de nieuwe lava-dome binnen de breuk van Merapi's 2010-koepel groeide met een snelheid van 4,300 kubieke meters per dag tijdens 18-28 augustus, en door 28 augustus was het volume van de lava-koepel naar schatting 44,000 kubieke meters. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4) en bewoners werden gewaarschuwd om buiten de uitsluitingszone van 3-km te blijven.

via PVMBG (@BPPTKG)

BIJWERKEN! (Philippa)
In het laatste rapport van PVBMG (uitgegeven 29 Augustus 2018) staat dat de nieuwe lava-dome groeit met een snelheid van rond 5,300 m ^ 3 per dag, wat een iets hoger percentage is dan vermeld in het Smithsonian-rapport. Desalniettemin wordt dit door het Indonesische vulkaanmonitoringbureau als laag beschouwd en de positie van deze nieuwe lava-koepelgroei is stabiel.

Augustus 30, 2018


Kilauea, Big Island, Hawaii, Verenigde Staten (Philippa)
Het US Geological Survey Volcanoes rapport vanaf gisteren (21st August 2018) was als volgt:

via USGS Volcanoes

"Delen van de Kilderea caldera-vloer zijn nu een wirwar van neergelaten blokken en oppervlaktescheuren. De veldmedewerkers van het Hawaiian Volcano Observatory (HVO) wandelden gisterenmiddag zorgvuldig langs de Crater Rim Drive om de locaties van USGS-benchmarks (linksonder) te verifiëren, zal worden gebruikt voor extra geofysisch werk dat zal helpen bij het documenteren van de recente veranderingen in de top. Het zicht is naar het noordwesten met één flank van Mauna Loa zichtbaar in de verte (rechtsboven).

Seismiciteit en grondvervorming blijven verwaarloosbaar op de top van de Kilauea-vulkaan. Op de lagere East Rift Zone (LERZ) van de vulkaan druipt alleen een paar ingangen van de oceaan naar lava; luze pluimen zijn minimaal. De uitstoot van zwaveldioxide-emissies op zowel de top als de LERZ wordt drastisch verminderd; het gecombineerde tarief is lager dan op enig moment sinds het einde van 2007. Het Hawaiian Volcano Observatory blijft de seismiciteit, deformatie en gasemissies van Kilauea nauwlettend volgen voor elk teken van reactivering, en houdt de visuele bewaking van de top en LERZ in stand, en geeft indien nodig dagelijkse updates en berichten. "

Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 15-21 augustus 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey's Volcano Hazards-programma

Alaid | Kuril Islands (Rusland)
Het Tokyo vulkanisch as adviescentrum (VAAC) meldde dat op 20 augustus een aspluim van Alaid geïdentificeerd in satellietbeelden steeg tot een hoogte van 2.7 km (9,000 ft.) Boven zeeniveau en afdreef naar het zuidoosten.

Kuchinoerabujima | Ryukyu-eilanden (Japan)
Het Japanse Meteorologisch Agentschap (JMA) meldde dat aardbevingen van de Shindake-krater van Kuchinoerabujima meestal op ondiepe niveaus plaatsvinden, hoewel op 15 augustus een zwerm diepe vulkanische aardbevingen werd geregistreerd, wat JMA ertoe bracht het waarschuwingsniveau te verhogen naar 4 (op een schaal van 1-5 ). De hypocrisis van de aardbeving was ongeveer 5 km diep, onder de SW-flanken van Shindake, en de maximale magnitude was 1.9. Ze vonden plaats op ongeveer dezelfde plaats als de zwerm die plaatsvond vlak voor de uitbarsting van de 2015 in mei. De uitstoot van zwaveldioxide is sinds begin augustus toegenomen, het waren respectievelijk 1,600, 1,000 en 1,200 tonnen per dag op 11, 13 en 17 augustus. Tijdens 16-20 augustus werden geen oppervlaktewijzingen in gasemissie of thermische gebieden waargenomen.

Merapi | Midden-Java (Indonesië)
(Indonesisch vulkaanmonitoringbureau) PVMBG meldde dat seismiciteit bij Merapi toenam op 18 juli en opnieuw op 29 juli. Op 11 augustus werd een grote aardbeving gedetecteerd, gekoppeld aan gerommel gehoord door inwoners van Deies, mogelijk gesignaleerd nieuwe lava-dome effusie. Drone-foto's op 12 Augustus toonde een nieuwe lava-koepel die groeide binnen de breuk van de 2010-dome. Door 18 augustus was de nieuwe dome 55 m lang en 25 m breed en ongeveer 5 m onder het 2010-koepeloppervlak. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4) en bewoners werden gewaarschuwd om buiten de 3 km-uitsluitingszone te blijven.

Telica | Nicaragua
(Nicaraguan vulkaanmonitoringbureau) SINAPRED meldde dat op 15 augustus een ontploffing bij Telica een aswolk produceerde die 200 m boven de rand van de krater steeg.

Wekelijks vulkanisch activiteitenrapport: 8-14 augustus 2018
Via Smithsonian Institution - Global Volcanism Program / US Geological Survey's Volcano Hazards-programma

Etna | Sicilië (Italië)
(Italiaans vulkaanmonitoringbureau) INGV meldde dat tijdens de activiteiten van 6-12 augustus de activiteit in Etna vergelijkbaar was met de vorige week, gekenmerkt door gasemissies bij de topkraters, Stromboliaanse activiteit en asemissies. Stromboliaanse explosies gingen door vanuit de ventilatieopeningen in Bocca Nuova en waren vooral 's nachts zichtbaar. Activiteit bij Northeast Crater (NEC) bestond uit frequente asemissies en Stromboliaanse explosies. Explosies bij de E-krater op de E-flank van de New Southeast Crater (NSEC) veroorzaakten grijsbruine aspluimen die soms honderden meters boven de top van de Etna opstonden en snel verdwenen.

Geologische samenvatting: de Etna, hoog boven Catania, de op een na grootste stad van Sicilië, heeft een van 's werelds langste gedocumenteerde records van historisch vulkanisme, daterend uit 1500 BCE. Historische lavastromen van basaltische samenstelling bedekken een groot deel van het oppervlak van deze enorme vulkaan, waarvan het gebouw de hoogste en meest volumineuze is in Italië. De Mongibelio-stratovulkaan, ingekort door verschillende kleine caldera's, werd tijdens het late Pleistoceen en het Holoceen gebouwd over een oudere schildvulkaan. Het meest prominente morfologische kenmerk van de Etna is de Valle del Bove, een 5 x 10 km hoefijzervormige caldera open naar het oosten. Er zijn meestal twee stijlen van eruptieve activiteit, soms tegelijkertijd. Aanhoudende explosieve uitbarstingen, soms met minimale lava-uitstoot, vinden plaats vanaf een of meerdere topkraters. Flankopeningen, meestal met hogere effusiesnelheden, zijn minder vaak actief en komen voort uit fissuren die progressief naar beneden van dichtbij de top openen (meestal vergezeld door uitbarstingen van Strombolian aan de bovenkant). Aspergerconussen worden gewoonlijk geconstrueerd boven de ventilatieopeningen van lavastromen met lagere flanken. Lavastromen strekken zich aan alle kanten uit naar de voet van de vulkaan en hebben de zee bereikt over een breed gebied op de SE-flank.

Great Sitkin | Andreanof Islands (VS)
Het Alaska Volcano Observatory (AVO) meldde dat een kleine freatische explosie bij Great Sitkin werd vastgelegd door het seismische netwerk bij 11: 05 op 11 augustus. Het evenement werd voorafgegaan door kleine lokale aardbevingen. Bewolkte satellietbeelden voorkwamen weergaven van de vulkaan tijdens 12-14 augustus. De kleurcode van de luchtvaart bleef op geel en het waarschuwingsniveau van de vulkaan bleef op adviesniveau.

Geologische samenvatting: De grote Sitkin-vulkaan vormt een groot deel van de noordzijde van het eiland Great Sitkin. Een jongere parasitaire vulkaan met een kleine, 0.8 x 1.2 km met ijs gevulde topcaldera werd geconstrueerd in een groot laat-Pleistoceen of vroege Holocene scherf gevormd door massale mislukking van het gebouw die een voorouderlijke vulkaan afgekapt en een onderzeese puinlawine produceerde. Stortingen hiervan en een oudere puinlawine van een bron naar het zuiden bedekken een breed gebied van de oceaanbodem ten noorden van de vulkaan. De top ligt langs de oostelijke rand van de jongste instorting. Stortingen hiervan en een oudere puinlawine van een bron naar het zuiden bedekken een breed gebied van de oceaanbodem ten noorden van de vulkaan. De top ligt langs de oostelijke rand van de jongste instorting. Stortingen van een eerdere caldera-vormende uitbarsting van onbekende leeftijd bedekken de flanken van het eiland tot een diepte van 6 m. De kleine jongere caldera werd gedeeltelijk opgevuld door lava koepels geplaatst in 1945 en 1974, en vijf kleine oudere flank lava koepels, waarvan er twee op de kustlijn liggen, werden gebouwd langs noordwest- en NNW-trending lijnen. Hete bronnen, modderpotten en fumarolen komen voor in de buurt van de kop van Big Fox Creek, ten zuiden van de vulkaan. Historische uitbarstingen zijn geregistreerd sinds de late 19TH eeuw.

Nevados de Chillan | Chili
Servicio Nacional de Geologica en Mineria (SERNAGEOMIN), Observatorio Volcanologico de Los Andes del Sur (OVDAS) en (National Disaster Agency) ONEMI rapporteerden dat op 12: 12 op 8 augustus een aardbeving van het explosietype werd vastgelegd door het seismische netwerk van Nevados de Chillan . Een grijsachtige aspluim steeg 1.5 km boven de Nicanor-krater en er werd gloeiend materiaal rond de ventilatieopening uitgeworpen. Het waarschuwingsniveau bleef op Orange, het op een na hoogste niveau op een schaal met vier kleuren, en bewoners werden eraan herinnerd dat ze de krater niet binnen 3 km moesten naderen. ONEMI behield een waarschuwingsniveau geel (het middelste niveau op een schaal met drie kleuren) voor de gemeenschappen van Pinto, Coihueco en San Fabian.

Geologische samenvatting: De samengestelde vulkaan Nevados de Chillan is een van de meest actieve van de centrale Andes. Drie laat Pleistoceen tot Holocene stratovolkanen werden geconstrueerd langs een NNW-SSE-lijn binnen drie geneste Pleistocene caldera's, die ontstekingsplaten produceerden die meer dan 100 km uitstaken in de Centrale Depressie van Chili. De grootste stratovulkaan, overwegend endesitisch, Cerro Blanco (Volcan Nevado), bevindt zich aan het NW-uiteinde van de groep. Volcan Viejo (Volcan Chillan), dat tijdens de 17th-19th Century de belangrijkste actieve luchtopening was, bezet het SE-einde. Het nieuwe Volcan Nuevo-lava-domecomplex ontstond tussen 1906 en 1945 tussen de twee vulkanen en groeide uit tot boven Volcan Viejo in hoogte. Het Volcan Arrau-koepelcomplex is gebouwd in ZO van Volcan Nuevo tussen 1973 en 1986 en heeft uiteindelijk de hoogte overschreden.

Rincon de la Vieja | Costa Rica
(Costaricaanse vulkaanmonitoringbureau) OVSICORI-UNA meldde dat een drie minuten durende uitbarsting in Rincon de la Vieja begon bij 18: 28 op 14 augustus. Mistige omstandigheden verhinderden webcamweergaven en een schatting van de pluimhoogte.

Geologische samenvatting: Rincon de la Vieja, de grootste vulkaan in NW Costa Rica, is een afgelegen vulkanisch complex in de Guanacaste-reeks. De vulkaan bestaat uit een langwerpige, boogvormige NW-SE-trendrug die werd gebouwd binnen de 15 km brede, vroege pleistoceen Guachipelin caldera, waarvan de rand aan de zuidkant is blootgesteld. Soms bekend als de 'Colossus van Guanacaste', heeft het een geschat volume van 130 km ^ 3 en bevat het minstens negen grote uitbarstingscentra. Activiteit is gemigreerd naar de SE, waar de jongst uitziende kraters zich bevinden. De dubbele kegel van de 1916m hoge Santa Maria-vulkaan, de hoogste top van het complex, bevindt zich aan het oostelijke uiteinde van een kleinere, 5 km brede caldera en heeft een 500 m brede krater. Een plinian uitbarsting die 0.25 km ^ 3 Rio Blanca tephra produceerde over 3500 jaar geleden was de laatste grote magmatische uitbarsting. Alle daaropvolgende uitbarstingen, waaronder talrijke historische uitbarstingen die mogelijk teruggaan tot de 16 eeuw, zijn afkomstig van de prominente actieve krater met een 500m breed zuurmeer gelegen ENE van de Von Seebach-krater.

Augustus 23, 2018


-
Volcano news - Archive Nr. 23

Volcano news - Archive Nr. 22

Volcano news - Archive Nr. 21

Volcano news - Archive Nr. 20

Volcano news - Archive Nr. 19

Volcano news - Archive Nr. 18

Volcano news - Archive Nr. 17

Volcano news - Archive Nr. 16

Volcano news - Archive Nr. 15

Volcano news - Archive Nr. 14

Volcano news - Archive Nr. 13

Volcano news - Archive Nr. 12

Volcano news - Archive Nr. 11

Volcano news - Archive Nr. 10

Volcano news - Archive Nr. 9

Volcano news - Archive Nr. 8

Volcano news - Archive Nr. 7

Volcano news - Archive Nr. 6

Volcano news - Archive Nr. 5

Volcano news - Archive Nr. 4

Volcano news - Archive Nr. 3

Volcano news - Archive Nr. 2

Volcano news - Archive Nr. 1

Inloggen

Comments

  1. Hmm is dat iemand anders problemen ondervindt met de afbeeldingen op deze blog
    bezig met laden? Ik probeer te bepalen of het een probleem is voor mijn doel of zo
    het is de blog. Om het even welke suggesties zouden zeer gewaardeerd worden.

  2. Zijn er een vulkanische actie rond Mexico City?

  3. bocquez zegt

    Perfekt