Wereldwijde vulkaan en aardbeving nieuws - Archief januari 16 - 18 februari, 2015

Klik hier om de laatste deel van ons verslag te lezen
Dit rapport is samengesteld uit vele informatiebronnen.

Voor onze El Hierro vulkaan rapport: Klik hier


Shiveluch, Kamchatka - Februari 18, 15: 25 UTC (Janine)
Volkstat.ru meldt een uitbarsting op Shivelcuh bij 05: 30 uur lokale tijd. Aspluimen bereikt tot 6 km boven de zeespiegel en een pyroclastische stroom reisden ongeveer 3 km van de koepel.

Afbeelding genomen met een infrarood camera op 18 februari Hoffelijkheid van volkstat.ru.

Afbeelding genomen met een infrarood camera op 18 februari Hoffelijkheid van volkstat.ru.

Afbeelding genomen met een infrarood camera op 18 februari Hoffelijkheid van volkstat.ru.

Afbeelding genomen met een infrarood camera op 18 februari Hoffelijkheid van volkstat.ru.

Afbeelding genomen met een infrarood camera op 18 februari Hoffelijkheid van volkstat.ru.

Afbeelding genomen met een infrarood camera op 18 februari Hoffelijkheid van volkstat.ru.

De actieve koepel. Afbeelding afkomstig van Yu Demyanchuk, volkstat.ru.

De actieve koepel. Afbeelding afkomstig van Yu Demyanchuk, volkstat.ru.


Tsjikoeratsjki, Koerilen-eilanden - Februari 17, 15: 25 UTC (Janine)
KVERT meldt een voortdurende uitbarsting. Een aswolk bereiken 3000-3500 m hoogte heeft afgelegd over 145 km naar het zuidwesten en een thermische afwijking is geconstateerd bij de vulkaan. De Tokyo VAAC heeft een vulkanische as adviserende uitgegeven.

Villarrica, Chili - Februari 17, 13: 20 UTC (Janine)
SERNAGEOMIN meldt een toename van de activiteit met het alarmniveau onlangs verhoogd tot geel (niveau twee van de vier) als gevolg van verhoogde seismische energie naast gloed en explosies in de krater. Gasmetingen wijzen op mogelijke nieuwe magma op ondiepe niveaus in het systeem. Een lava meer aan de oppervlakte is gemeten op ongeveer 800 ° C, met as en pyroclastics aanwezig rond de krater. Een gebied van 1 km rond de krater wordt beschouwd als een hoog risico zijn.

Kilauea, Hawaii - Februari 17, 13: 05 UTC (Janine)
Er is geen enkele vooruitgang van de in juni 27th lavastroom front dat nog steeds ligt ~ 500 m (~ 550 yards) van de snelweg 130 geweest. Een actieve breakout aan de zuidelijke rand, ~ 550 m (600 meter) omhoog helling van de stroom voorzijde had geavanceerde 36 m (40 meter) tussen de 15-16th februari. USGS vrijgegeven van de onderstaande kaart geproduceerd op 14th februari dat de actieve gebieden van de stroom laat zien.

NASA Geavanceerde Land Imager (ALI) beeld hoffelijkheid van USGS.

NASA Geavanceerde Land Imager (ALI) beeld hoffelijkheid van USGS.


Klyuchevskoy, Kamchatka - Februari 28, 13: 55 UTC (Janine)
Activiteit blijft bij Klyuchevskoy met strombolian en vulkanische uitbarstingen produceren aspluimen (KVERT). De Plume in onderstaande afbeeldingen bereikt 10 km boven de zeespiegel.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, hoofd van de Kamchatka vulkanostantsii.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, hoofd van de Kamchatka vulkanostantsii.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, hoofd van de Kamchatka vulkanostantsii.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, hoofd van de Kamchatka vulkanostantsii.

Bárðarbunga, IJsland - Februari 16, 13: 40 UTC (Janine)
De IJslandse Met Office meldt dat de activiteit blijft hardnekkig, hoewel de activiteit is lager in vergelijking met de afgelopen weken en maanden. Een bijgewerkte lavastroom veld kaart van de 12 februari toont de stroom omtrek. Op het moment gemeten het stromingsveld precies 85 km² groot.

Image ESA SENTINEL-1 radar verworven 12 februari. Hoffelijkheid van het Instituut voor Aardwetenschappen en de IJslandse Met Office.

Image ESA SENTINEL-1 radar verworven 12 februari. Hoffelijkheid van het Instituut voor Aardwetenschappen en de IJslandse Met Office.

Uitzicht op het kokende lava meer uit de zuidelijke rand. Afbeelding genomen op 12 februari. Courtesy of Armann Höskuldsson en het Instituut voor Aardwetenschappen.

Uitzicht op het kokende lava meer uit de zuidelijke rand. Afbeelding genomen op 12 februari. Courtesy of Armann Höskuldsson en het Instituut voor Aardwetenschappen.


Colima, Mexico - Februari 12, 08: 08 GMT
Indrukwekkende HD-videobeelden van Photovolcanica van de explosies van Colima vulkaan, Mexico. Video reactie: Colima vulkaan kan worden beschouwd als een van de potentieel meest verwoestende vulkanen op aarde. Herhaaldelijk, binnen ongeveer 5000 cycli jaar, de vulkaan is een nieuw gebouw gebouwd en vervolgens stortte weer, verwoestende grote delen van het omliggende landschap. Vandaag rond 400000 mensen wonen in de gebieden die kunnen worden beïnvloed.


Soputan, Indonesië - Februari 11, 12: 35 UTC (Janine)
PVMBG Cvghm meldt een uitbarsting vandaag op 7: 29 uur lokale tijd het produceren van een grijze pluim aan 3,500 m.

Het beeld toont de grijze pluim geproduceerd tijdens de uitbarsting, Seismogram (rechtsboven) en Rsam gegevens. Courtesy of PVMBG Cvghm op Facebook.

Het beeld toont de grijze pluim geproduceerd tijdens de uitbarsting, Seismogram (rechtsboven) en Rsam (rechtsonder) gegevens. Courtesy of PVMBG Cvghm op Facebook.


Fogo, Cape Verde - Februari 10, 12: 25 UTC (Janine)
De UniCV team rapporteert lopende activiteiten op Fogo. Explosies verdrijven as, blokken, bommen, en spetter om 400-600 m hoogte. Met ingang van 6 februari explosies werden 2-3 keer voorkomende per uur. Op 7 februari een toename van de activiteit uitbrak as tot meer dan 1000 m boven de krater, zoals hieronder te zien.

Afbeelding afkomstig van de Universiteit van Kaapverdië. genomen 7 februari.

Afbeelding afkomstig van de Universiteit van Kaapverdië. genomen 7 februari.

Shishaldin, Alaska - Februari 10, 11: 40 UTC (Janine)
AVO rapporten bleef verheft temperaturen op de top zoals waargenomen in satellietgegevens. Een lichte stoom pluim zichtbaar is in de webcam beelden van de afgelopen 24 uur en op het moment van het laatste verslag (21: 31 UTC, 9 februari) seismische activiteit was het verhogen van de vorige paar uur.

Sinabung, Indonesië - Februari 10, 11: 30 UTC (Janine)
The Jakarta Post meldt dat de maandag uitbarsting van de Sinabung plannen heeft onderbroken om vluchtelingen terug naar huis deze week. Tot 2,443 mensen zijn gepland om naar huis terug te keren door 12 februari. De uitbarsting op maandag zag 17 uitbarstingen die zich voordoen tussen 7: 11 en 10: 30 uur lokale tijd, het produceren van pyroclastische stromen en as uitstoot. Ash bereikt 4,500 m ten zuiden en 3,500 m noordwesten en zuidwesten, met de uitbarsting hoorbare binnen een 5 km straal. Tenminste 10 dorpen in de Tiganderket en Payung dorpen zijn getroffen door ashfall, vooral de nabijgelegen dorpen van Mardinding en Payung.

Foto genomen door Ant / Endro Lewa, met dank aan metrotvnews.com.

Foto genomen door Ant / Endro Lewa, met dank aan metrotvnews.com.


Bárðarbunga, IJsland - Februari 9, 11: 35 UTC (Janine)
De IJslandse Met Office bracht een Landsat 7 warmtebeeld taken on 5 februari met verbetert thermische gebieden aan de actieve gebieden van de stroom te laten zien, en een onbewerkte afbeelding met de hoogste temperaturen van het lavaveld Holuhraun.

Beeld hoffelijkheid van de NASA en de USGS, verwerkt bij het Instituut voor Aardwetenschappen.

Beeld hoffelijkheid van de NASA en de USGS, verwerkt bij het Instituut voor Aardwetenschappen.

Afbeelding afkomstig van USGS, de NASA, en het Instituut voor Aardwetenschappen.

Afbeelding afkomstig van USGS, de NASA, en het Instituut voor Aardwetenschappen.


Mc Murdo Base Antarctica Februari 8 (Armand)
De website http://www.e-musing.net/ toont een video waarin as / stoom explosies van een Antarctische vulkaan. De website schrijft: Er zijn een aantal webcams over de hele planeet. Deze koppeling http://www.usap.gov/videoclipsandmaps/mcmwebcam.cfm is om de McMurdo Station Website met 3 Camera tabbladen beschikbaar voor het bekijken. Als interessante dingen gebeuren in het schot van elke camera probeer ik de beelden die mijn oog te vangen zo vaak als ik kan vangen. Vanmorgen toen ik opende de pagina voor de McMurdo Pier Camera, merkte ik wat leek op een aswolk op de top van een berg in de verte, dus ik heb een reeks van beeld vangt genomen en samen een filmpje van de uitbarsting. Ik kan alle informatie over dit bijzondere vulkaan niet te vinden. Ik ben er redelijk zeker van de hoek / richting van de camera wordt geconfronteerd dat dit niet Mt Erebus.


Vulkaan activiteit van de wereld (laatste 7 dagen) - Februari 5, 18: 53 UTC (Armand)
Bulletin verzameld en gepubliceerd door het Smithsonian Institute

Screen Shot op 2015 02-05-19.52.11

Colima | Mexico
Gebaseerd op webcam standpunten en satellietbeelden, de Washington VAAC gemeld dat op 29 januari een kort emissie uit Colima met een laag asgehalte afgedreven 30 km ZW. De volgende dag een paar korte uitstoot steeg van de krater en afgevoerd ongeveer 37 km ZW. In een 2 februari bulletin, de Unidad Estatal de Protección Civil gemeld dat Colima bleef actief, hoewel er een lichte daling van het aantal en de grootte van de lava-blok lawines. Lavastromen op de SW en WNW flanken minimaal gevorderd, en kleine aardverschuivingen van lava blokken werden waargenomen. Bewoners werden gewaarschuwd niet binnen 5 km van de vulkaan te gaan.

Etna | Sicilië (Italië)
INGV gemeld dat een nieuwe eruptieve episode bij Etna begon op 31 december en duurde door de ochtend van 2 februari. Slechte meteorologische omstandigheden verhinderd uitzicht op de top gebied tijdens de eerste 36 uren van de uitbarsting. Tijdens een betere weergave voorwaarden op de avond van 1 februari, vulkanologen waargenomen Strombolian activiteit van een enkele vent in het zadel tussen de kegels van de Zuidoost-krater (SEC). Explosies voorgedaan om de paar seconden en uitgeworpen gloeilampen bommen 200 m hoog. Tegelijkertijd een ontluchting aan de voet van de zuidelijke SEC kegel gaf een lava stroom die bezocht 2 apr, verdelen in twee takken. Bij dageraad op 2 februari produceerde de Strombolian activiteit een dichte aswolk die dreef E. Op ongeveer 0550 uitstoot gestopt en vulkanische tremor plotseling gedaald.

Karymsky | Oost Kamchatka (Rusland)
KVERT gemeld dat tijdens 23-30 januari een gematigde explosieve uitbarsting op Karymskaja Sopka voortgezet. Satellietbeelden toonden een dagelijkse thermische afwijking over de vulkaan, en as pluimen die 3.5-4 km steeg boven de krater en dreef 160 km E en N tijdens 21-23 en 27 januari.

Klyuchevskoy | Centrale Kamchatka (Rusland)
KVERT gemeld dat tijdens 23-30 januari een Strombolian en Eruptie bij Klyuchevskoy voortgezet. Incandescence op de top was zichtbaar en bommen werden uitgeworpen 200-300 m boven de krater. Explosies gegenereerd as pluimen die steeg tot een hoogte van 6-7 km (19,700-23,000 ft) boven zeeniveau; ashfall werd gemeld in Klyuchi Village (30 km NNO) en in de buurt van de rivier de Khapitsa op 27 januari, en in Kozyrevsk Village (50 km W) op 28 januari. Een lavastroom effused op de E flank; freatische explosies bij de lavastroom voorzijde geproduceerde gas-en-stoom wolken met kleine hoeveelheden as die steeg 7-8 km (23,000-26,200 ft) boven zeeniveau tijdens 27-28 januari. Satellietbeelden toonden een dagelijkse, groot, helder thermische afwijking over de vulkaan, en as en gas pluimen drijven 300 km W, N, NO, O, ZO en op hoogten van 5.5-7 km (18,000-23,000 ft) boven zeeniveau De Luchtvaart Color Code bleef bij Orange.

Pacaya | Guatemala
In een speciale aankondiging INSIVUMEH gemeld dat op 28 januari as emissies afkomstig van Pacaya's Mackenney Crater dreef 4 km S en SW. Tijdens veldwaarnemingen, wetenschappers zagen een gedefinieerde centrale krater, 40-50 m in diameter, en as uitstoot. Gas pluimen steeg van een gebied op de S flank. Seismische gegevens werden gekenmerkt door tremor en laagfrequente gebeurtenissen. In een verslag van 1 februari INSIVUMEH verklaard dat lage hoogte waterdamp pluimen met kleine hoeveelheden as dreef W en SW. Tijdens 1-2 februari fumarolische pluimen steeg 50 m en dreef 600 m S.

Ruapehu | North Island (Nieuw-Zeeland)
Op 30 januari GEOnet gemeld dat het water een temperatuur van Ruapehu de top van de krater was toegenomen sinds begin december 2014, een stijging van 15 graden Celsius tot meer dan 40. Vergelijkbare temperaturen werden opgenomen maart en april 2011 2014, voordat het meer gekoeld.
Gegevens uit een veldbezoek op 14 januari toonde verhoogde hoeveelheden vulkanische uitstoot van gas via het meer. Andere recente waarnemingen van piloten en veldbezoeken bevestigd dat het meer veranderd van blauw groen tot licht grijs te wijten aan het meer convectie. Een GEOnet vulkanoloog opgemerkt dat meer temperatuur fietsen was niet ongebruikelijk; vijf verwarming cycli zijn ontdekt sinds 2010. De Aviation Colour Code bleef op Groen en de vulkanische Alert Level bleef op 1 (tekenen van een vulkaan onrust).

Soputan | Sulawesi (Indonesië)
Op basis van de verklaringen van PVMBG, de Darwin VAAC gemeld dat op 2 februari een aswolk uit Soputan steeg tot een hoogte van 6.1 km (20,000 ft) boven zeeniveau Een thermische afwijking was zichtbaar in satellietbeelden; as was niet zichtbaar op de gerapporteerde hoogte, maar mogelijk as werd ontdekt aan de N op 3 km (10,000 ft) boven zeeniveau


Piton de la Fournaise, Réunion, Frankrijk outre Mers - Februari 4, 15: 43 UTC (Armand)
De uitbarsting zoals aangegeven door de tweet van CultureVolcan is nog gaande op het moment van het schrijven van deze update. U kunt volgen Live webcam vangt hier

Screen Shot op 2015 02-04-16.53.32


Shiveluch, Kamchatka - Februari 3, 12: 40 UTC (Janine)
KVERT meldt lopende activiteiten op Shiveluch met een groei van de lava dome, matige as explosies, fumerolic activiteit, hete lawines, en een thermische hoogte en gloed van de koepel.

Uitbarsting op 2 februari, 2 uur lokale tijd. Courtesy of volkstat.ru.

Uitbarsting op 2 februari, 2 uur lokale tijd. Courtesy of volkstat.ru.

Shishaldin, Alaska - Februari 3, 12: 30 UTC (Janine)
AVO meldt verhoogde oppervlaktetemperatuur op de top van de afgelopen 24 uur. Low-level eruptieve activiteit gaat door met kleine as emissie en verhoogde seismische activiteit.

Afbeelding taken on februari 2, bij 10: 31 am AKST. Met dank aan de Alaska Volcano Observatory (AVO).

Afbeelding taken on februari 2, bij 10: 31 am AKST. Met dank aan de Alaska Volcano Observatory (AVO).


Bárðarbunga, IJsland - Februari 2, 09: 26 UTC (Armand)

Aso, Japan - Februari 2, 09: 19 UTC (Armand)

Etna; Sicilië - Februari 2, 09: 10 UTC (Armand)


Etna; Sicilië - Januari 31, 21: 12 UTC (Armand)

Bárðarbunga, IJsland - Januari 31, 10: 30 UTC (Armand)
NASA_Landsat 8 avond uitzicht van Holuhraun uitbarsting toont waar de lava stroomt. De vent was bedekt met pluim

Screen Shot op 2015 01-31-11.27.49


Vulkaan activiteit van de wereld (laatste 7 dagen) - Januari 29, 17: 43 UTC (Armand)
Bulletin verzameld en gepubliceerd door het Smithsonian Institute

Screen Shot op 2015 01-29-18.44.01Colima | Mexico
Gebaseerd op nieuwsartikelen, een explosie in 0713 op 21 januari genereerde een aswolk die steeg 4 km en dreef E. ashfall werd gemeld in Huescalpa (25 km NO), Tuxpan (25 km ENE), Zapotiltic (23 km NO), Vista Hermosa, Atenquique (20 km E), en Mazamitla (78 km NO). Op 23 januari beperkt autoriteiten toegang tot het Parque Nacional Nevado de Colima citeren verhoogde activiteit tijdens de voorgaande dagen. De volgende dag een aswolk steeg 500 m en werd gevolgd door nog een aswolk die 700 m roos. Twee aspluimen op 26 januari steeg zo hoog als 1 km.
In een 24 januari bulletin, de Unidad Estatal de Protección Civil gemeld dat Colima bleef actief, hoewel er een lichte daling van het aantal en de grootte van de lava-blok lawines. Lavastromen waren actief op het W en WNW flanken, en explosieve activiteit was laag tot matig. De recente explosies waren gedeeltelijk verwoest de lava koepel. Bewoners werden gewaarschuwd niet binnen 5 km van de vulkaan te gaan.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai | Tonga-eilanden
Volgens een nieuwsbericht van 26 januari, de nieuw gevormde eiland op Hunga Tonga-Hunga Ha'apai was ongeveer 120 m hoog, 1.5 km breed (NS), en 2 km lang (WE). Het eiland was een geschatte 1 km in diameter met een krater die 400-500 m in diameter was. Het had aangesloten Hunga Ha'apai aan de W en was 150-200 m korte van toetreding Hunga Tonga aan de N. Het artikel merkte op dat de uitbarsting in de afgelopen week gedaald; er waren niet meer uitstoot stijgen van de vent.

Karymsky | Oost Kamchatka (Rusland)
KVERT gemeld dat tijdens 16-23 januari een matige uitbarsting op Karymskaja Sopka voortgezet. Satellietbeelden toonden een thermische afwijking over de vulkaan tijdens 18-22 januari, en as pluimen die afgedreven 65 km O op een hoogte van 5 km (16,400 ft) boven zeeniveau tijdens 19-22 januari.

Klyuchevskoy | Centrale Kamchatka (Rusland)
KVERT gemeld dat tijdens 16-23 januari een Strombolian en Eruptie bij Klyuchevskoy voortgezet. Een lavastroom effused op de SE flank. Incandescence op de top was zichtbaar en bommen werden uitgeworpen 200-300 m boven de krater. Explosies gegenereerd as pluimen die steeg tot een hoogte van 6-7 km (19,700-23,000 ft) boven zeeniveau; ashfall werd gemeld in Klyuchi Village (30 km NNO) op 21 januari. Satellietbeelden toonden een dagelijkse, groot, helder thermische afwijking over de vulkaan, en as pluimen drijven 210 km ZW, NW en NO op hoogten van 5-6 km (16,400-19,700 ft) boven zeeniveau De Luchtvaart Color Code bleef bij Orange.

San Miguel | El Salvador
SNET gemeld dat bij 0643 op 26 januari een kleine explosie in San Miguel genereerde een pluim die 300 m roos en snel afgevoerd naar de W. Omwonenden gemeld gehoor gerommel en gevoel tremor tijdens de explosie. Minor ashfall werd gemeld ZW van de krater.

Sangay | Ecuador
Op basis van een pilot observatie, de Washington VAAC gemeld dat op 25 januari een aswolk van Sangay steeg tot een hoogte van 7.3 km (24,000 ft) boven zeeniveau Weer wolken voorkomen satellietbeeld bevestiging van de pluim, hoewel een thermische afwijking werd geconstateerd dat door voortgezet de volgende dag.

Soputan | Sulawesi (Indonesië)
Gebaseerd op analyses van satellietbeelden en windgegevens, het Darwin VAAC gemeld dat op 21 januari een aswolk uit Soputan steeg tot een hoogte van 3.7 km (12,000 ft) boven zeeniveau en dreef dan 35 km ZW.

Bárðarbunga, IJsland - Januari 29, 16: 24 UTC (Armand)
Nieuwe kaart van het magma velden Holuhraun. Laag na laag hebben een dikte tot 40 meter gecreëerd

Screen Shot op 2015 01-29-17.22.46


Sabancaya, Peru - Januari 28, 12: 45 UTC (Janine)
VT seismische activiteit geassocieerd met rock breken blijft met een gemiddelde van 122 gebeurtenissen per dag, gelegen 14 km NNO van de krater. Sommige gebeurtenissen zijn gevoeld door omwonenden. Het optreden van hybride aardbevingen geassocieerd met de aanwezigheid van magmatische materiaal is toegenomen in de laatste drie dagen. Tremor gebeurtenissen zijn toegenomen in aantal en in de macht van de afgelopen drie dagen en LP gebeurtenissen in verband met vloeiende beweging zijn afgenomen. Fumerolic uitstoot intermitterende met een daling van de emissie hoogte. Geen thermische afwijkingen zijn gedetecteerd door satelliet gevolgd. Deze gebeurtenissen worden uitgelegd door de verstoring van het hydrothermale systeem magmatisch indringing.

Fogo, Cape Verde - Januari 28, 12: 25 UTC (Janine)
Activiteit blijft twee maanden na de uitbarsting begon met een actieve lavastroom voorzijde bewegen gemiddeld 1.5 m per uur, vordert ~ 15 m in het verleden 12 uur. De Uni-CV team gelooft dat de stroom kan worden bewegen door lava tunnels, met de voorkant nu 1500 m van de vleugel. Activiteit in de aars verder ontgast en explosies.

Nevado del Ruiz, Colombia - Januari 28, 12: 00 UTC (Janine)
De Servicio geologico Colombiano's (SGC) Observatorio Vulcanológico en Sismológico de Manizales meldt de voortzetting van VT seismische activiteit in verband met rock breken binnen de vulkaan, die zich voornamelijk in het noorden, noordoosten, zuidoosten en in de buurt van het Arenas krater op een diepte tussen 1.0-9.0 km . Seismische activiteit in verband met de stromingsleer in de leiding en gas (met inbegrip van waterdamp en zwaveldioxide) en as uitstoot wordt ook opgenomen. Een as column bereikt 1500 m boven de krater, voornamelijk wit, maar met enkele grijze waaruit de aanwezigheid van as.

Shiveluch, Kamchatka - Januari 28, 01: 10 UTC (Janine)
KVERT meldt dat een thermische afwijking blijft over het actieve koepel bijbehorende gloed, fumerolic activiteit, en matige as explosies.

De actieve koepel van het zuiden. Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

De actieve koepel van het zuiden. Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

De actieve koepel van het zuiden. Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

De actieve koepel van het zuiden. Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Klyuchevskoy, Kamchatka - Januari 28, 01: 10 UTC (Janine)
KVERT meldt de voortzetting van strombolian en vulkanische activiteit produceren as en gloed op de top.

Aswolk op Klyuchevskoy. Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Aswolk op Klyuchevskoy. Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Gloeiing op de top. Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Gloeiing op de top. Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk, volkstat.ru


Chaparrastique / San Miguel, El Salvador - Januari 27, 20: 40 UTC (Janine)
MARN meldt een kleine explosie gisteren ay 6: 43 uur lokale tijd. De aanwezigheid van as in lokale gebieden werd bevestigd door vulkanologen en de onderstaande foto is genomen zien van broeikasgassen uit de krater.

Foto met dank aan Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales (MARN)

Foto met dank aan Ministerio de Medio Ambiente y Recursos Naturales (MARN)


Shiveluch, Kamchatka - Januari 26, 20: 40 UTC (Janine)
Volkstat.ru meldt een uitbarsting op Shiveluch vandaag op 18: 25 lokale tijd produceren van een as kolom 8 km en bliksem zoals te zien in het zwart-wit infrarood foto's hieronder. De uitbarsting is te wijten aan de explosieve groei koepel en ineenstorting die momenteel plaatsvindt op Shiveluch.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk.

Afbeelding afkomstig van Yu.Demyanchuk.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, Tonga - Januari 26, 13: 45 UTC (Janine)
Tonga nieuwssite Matangi meldt dat er momenteel geen tekenen van activiteit. De eilanden afmetingen zijn 120 m hoog, door 1.5 2.0 km in grootte, met een krater met een diameter geschat 400 zijn - 500 m. Zij hebben de volgende afbeeldingen van de nieuwe krater, genomen op 24 januari vrijgelaten.

Courtesy van Tonga ministerie van Land- en Natuurlijke Hulpbronnen.

Courtesy van Tonga ministerie van Land- en Natuurlijke Hulpbronnen.

Courtesy van Tonga ministerie van Land- en Natuurlijke Hulpbronnen.

Courtesy van Tonga ministerie van Land- en Natuurlijke Hulpbronnen.

De volgende afbeelding toont de groei van het eiland uit 2 juli 2014 om 19 januari 2015, met dank aan Airbus Defence and Space.

Nishinoshima, Japan - Januari 26, 13: 30 UTC (Janine)
Nishinoshima blijft de jonge eiland toe te voegen voor de kust van Japan. De volgende foto's en video's zijn vrijgegeven door de Japanse kustwacht hydrografische en oceanografische afdeling op januari 21.

Met dank aan de Japanse kustwacht.

Met dank aan de Japanse kustwacht.

Met dank aan de Japanse kustwacht.

Met dank aan de Japanse kustwacht.

Met dank aan de Japanse kustwacht.

Met dank aan de Japanse kustwacht.

Met dank aan de Japanse kustwacht.

Met dank aan de Japanse kustwacht.

Klyuchevskoy, Kamchatka - Januari 26, 13: 00 UTC (Janine)
KVERT meldt de aanhoudende strombolian en vulkanische activiteit op Klyuchevskoy met waargenomen gloed en as explosies. Satellietgegevens toont een lichte thermische afwijking op de top. Onderstaande foto's zijn van de activiteit op 25 januari.

Foto met dank aan Yu. Demyanchuk.

Foto met dank aan Yu. Demyanchuk.

Foto met dank aan Yu. Demyanchuk.

Foto met dank aan Yu. Demyanchuk.

Foto met dank aan Yu. Demyanchuk.

Foto met dank aan Yu. Demyanchuk.


Sakurajima, Japan - Januari 24, 16: 00 UTC (Janine)
Een video is vrijgegeven van een explosie bij Sakurajima uitwerpen gloeiend materiaal en een aswolk tot 4000 m.

Shishaldin, Alaska - Januari 24, 14: 15 UTC (Janine)
De Alaska Volcano Observatory (AVO) heeft een wekelijkse update voor Shishaldin rapportage lage activiteit die is toegenomen in de afgelopen 2 dagen vrijgelaten. Satellietbeelden tonen sterk verhoogde temperaturen die consistent zijn met lava in de krater zijn. Seismische activiteit is iets boven het achtergrondniveau en kleine explosies in de krater zijn aangegeven door de grond gekoppeld lucht golven. Deze activiteit is consistent met de waarnemingen de laatste maanden die lava effusie en kleine hoeveelheden as die zetten op de vulkaan opgenomen.

Karymsky, Kamchatka - Januari 24, 14: 10 UTC (Janine)
KVERT heeft gemeld matige seismische activiteit en een thermische afwijking op de top zoals te zien in satellietgegevens. NASA Earth Observatory vrijgegeven het volgende beeld dat werd overgenomen op 18 januari. Zichtbaar in het beeld is een stoom pluim uit de vent, en ashfall deposito naar het zuidoosten.

Afbeelding van NASA Earth Observatory verworven januari 18.

Afbeelding van NASA Earth Observatory verworven januari 18.


Kilauea, Hawaii - Januari 23, 12: 35 UTC (Janine)
De Hawaii County Civil Defense meldt dat de oorspronkelijke stroom voorzijde blijft tot stilstand gekomen. De noordelijke breakout wordt groter, maar met weinig vooruitgang sinds gisteren. Twee andere ontstekingen aan de noordzijde vertonen weinig activiteit en geen zichtbare vooruitgang, alsmede een aantal uitbraken langs beide randen stroom binnen de stroom. Er is momenteel geen bedreiging voor de gemeenschappen.

Hawaii County Civil Defense lavastroom kaart, bijgewerkt 22 januari om 7 uur (lokale tijd).

Hawaii County Civil Defense lavastroom kaart, bijgewerkt 22 januari om 7 uur (lokale tijd).

Shishaldin, Alaska, Verenigde Staten - Januari 23, 12: 30 UTC (Janine)
'Sterk verhoogde' temperaturen de Alaska Volcano Observatory (AVO) rapporten op de top te zien in satellietbeelden gisteravond verworven. Dit is mogelijk met vermelding van lava in de krater. Light as vallen werd gezien op de bovenste besneeuwde flanken via de webcam.


FYI - Januari 22, 15: 29 UTC (Armand)
We hebben een grote brok van dit artikel gearchiveerd. Zie link onderaan deze pagina

Sabancaya, Peru - Januari 22, 13: 00 UTC (Janine)
De Geofysisch Instituut van Peru (IGP) Zuidelijke Volcano Observatory (OVS) meldt een verstoring in hydrothermale systemen te wijten aan kleine magmatische intrusie onder Sabancaya vulkaan. De inbraak is het genereren van seismische activiteit. Activiteit kan toenemen in de komende paar dagen, maar geen gewelddadige explosieve activiteit wordt verwacht, als de situatie verandert. De stijging van de seismische activiteit heeft geresulteerd in een aantal aardbevingen gevoeld door omwonenden van Maca en Pinchollo.
Bárðarbunga, IJsland - Januari 22, 12: 25 UTC (Janine)
Een surveillance vlucht met de IJslandse kustwacht werd gisteren genomen om de vulkaan te beoordelen. De IJslandse Met Office vrijgegeven van de foto hieronder toont het zuidelijke einde van de wal met de actieve lava meer en broeikasgassen. De resultaten van deze vlucht zijn in afwachting. Afbeelding van de NASA EO-1 satelliet het Instituut voor Aardwetenschappen verwerkt hieronder toont de doorstroming veld topografie met verbeterde actieve gebieden. Het veld is nu 84.7 km² groot.

Foto genomen door Morten S. Riishuus, met dank aan de IJslandse Met Office.

Foto genomen door Morten S. Riishuus, met dank aan de IJslandse Met Office.

Afbeelding NASA EO-1 verworven op 21.1.2015, verwerkt door het Instituut voor Aardwetenschappen. Met dank aan de IJslandse Met Office.

Afbeelding NASA EO-1 verworven op 21.1.2015, verwerkt door het Instituut voor Aardwetenschappen. Met dank aan de IJslandse Met Office.

Colima, Mexico - Januari 21, 16: 25 UTC (Janine)
Een explosie vond plaats in 9: 13 uur (lokale tijd) vanmorgen en werd opgenomen op de webcam:


Fogo, Cabo Verde - Januari 21, 16: 10 UTC (Janine)
Fogo nieuws meldt dat de activiteit is geïntensiveerd, met sterke explosies produceren van gloeilampen pyroclastische materiaal, gas, en as pluimen die 300 m bereiken. De Uni-CV team denkt dat Fogo is nu in de dalende fase van de uitbarsting, die nu de gang is geweest 2 maanden.

Kilauea, Hawaii - Januari 21, 12: 50 UTC (Janine)
USGS heeft een bijgewerkte lavastroom kaart voor juni 27 flow. De Hawaii Civil Defense beschreef een trage, ongeorganiseerd stroom, met de noordelijke breakout alleen oprukkende 15 yards sinds gisteren, nog steeds 0.4 mijl van Highway 130. De krachtige breakout getoond in de video van gisteren (zie hieronder) is vertraagd.

Hoffelijkheid van USGS.

Hoffelijkheid van USGS.

Chiles en Cerro Negro, Ecuador / Colombia - Januari 21, 12: 40 UTC (Janine)
Servicio geologico Colombiano's (SGC) Observatorio Vulcanológico en Sismológico de Pasto meldt een geleidelijke toename van de seismische activiteit in occurrance en energie. Er is een mogelijk magma inbraak op diepte, maar er is geen verandering in de oppervlakte-activiteit geregistreerd.

Cerro Machin, Colombia - Januari 21, 12: 35 UTC (Janine)
Servicio geologico Colombiano's (SGC) Observatorio Vulcanológico en Sismológico de Manizales meldt aanhoudend verhoogde seismische activiteit het zuidoosten van de belangrijkste koepel op een diepte van 2-10 km. De activiteit van de vulkaan-tektonische natuur, in verband met het breken van de rock. Geen enkele andere parameters controle blijkt geen grote veranderingen.


Kilauea, Hawaii - Januari 20, 13: 15 UTC (Janine)
Beelden van een breakout op de juni 27 lavastroom werd gevangen op 19 januari. De breakout optreedt 1-1.5 mijl uit de stroom front dat blijft tot stilstand gekomen.

Fuego, Guatemala - Januari 20, 13: 10 UTC (Janine)
INSIVUMEH zijn opname 4-5 explosies per uur onder de zwakke, matige en sterke pluimen het bereiken van een gemiddelde hoogte van 4,300 om m 4,700 en splitsen tussen 10 tot km 12 naar het westen. Sommige huizen in de buurt van de vulkaan voelen de schokgolven die door explosies. Zwakke lawines blijven tot aan de vegetatie lijn.

Aso, Japan - Januari 20, 13: 00 UTC (Janine)
Strombolian activiteit gaat door en is zichtbaar aan de Kyoto University webcam. U kunt zien gloeiend voorwerp uit de ontluchting wordt gegooid als gasbellen barsten aan het oppervlak.

Met dank aan de Universiteit van Kyoto.

Met dank aan de Universiteit van Kyoto.

Met dank aan de Universiteit van Kyoto.

Met dank aan de Universiteit van Kyoto.

Met dank aan de Universiteit van Kyoto.

Met dank aan de Universiteit van Kyoto.


Bárðarbunga, IJsland - Januari 19, 13: 40 UTC (Janinejaninekrippner)
Het Instituut voor Aardwetenschappen heeft vrijgegeven een beeld van het lavaveld, verbeterd om de actieve gebieden van de stroom weer te geven. Het veld is nu 84.6 km².

Afbeelding NASA EO-1 verworven 18 januari. Hoffelijkheid van het Instituut voor Aardwetenschappen.

Afbeelding NASA EO-1 verworven 18 januari. Hoffelijkheid van het Instituut voor Aardwetenschappen.

Shiveluch, Klyuchevskoy, Karymskaja Sopka en Zhupanovsky, Kamchatka - Januari 19, 11: 15 UTC (Janine)
De NASA Rapid Response Terra / MODIS image vandaag verworven hieronder toont verse afzettingen op de vier vulkanen. Tokyo VAAC heeft ash adviezen afgegeven voor alle vier.

Satelliet beeld hoffelijkheid van de NASA Rapid Response.

Satelliet beeld hoffelijkheid van de NASA Rapid Response.

Satelliet beeld hoffelijkheid van de NASA Rapid Response.

Satelliet beeld hoffelijkheid van de NASA Rapid Response.


Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, Tonga - Januari 18, 15: 20 UTC (Janine)
Nieuw-Zeeland vulkanologen onderzoeken de voortdurende uitbarsting. De video toont witte stoom pluimen en donkergrijs jets die een gevolg is van de lava in contact komt met zeewater, het deponeren van natte, zware as rond de ventilator zitten.
Bekijk de video hier

Afbeelding van One News video.

Afbeelding van One News video.

Sinabung, Indonesië - Januari 18, 14: 55 UTC (Janine)
De Indonesische Nationaal Agentschap voor Ramp management rapportages aanhoudend hoge niveaus van activiteit op Sinabung. De Darwin VAAC heeft een vulkanische as adviserende uitgegeven. Hoge seismische activiteit omvat laagfrequente evenementen en constante tremor, en gloeiende lava is te zien op de top. 2,443 mensen blijven worden verplaatst na het verlaten van hun huizen in september 2013.

Soputan, Indonesië - Januari 18, 14: 45 UTC (Janine)
De Darwin VAAC heeft een vulkanische as adviesorgaan voor een 4000 m aswolk vrijgegeven. De Indonesische Nationaal Agentschap voor Ramp Management rapportages dikke witte uitstoot tot 600 m boven de krater, en strombolian uitbarsting hoogten van 500 m boven de krater verstrooiing gloeiend materiaal rond de vleugel. Seismische activiteit is zeer hoog. Soputan is op alarmniveau 3 en het wordt aanbevolen dat mensen verder te blijven dan 6.5 km afstand van de top.

Shiveluch, Kamchatka - Januari 18, 14: 30 UTC (Janine)
KVERT meldt een uitbarsting op Shiveluch produceren van een aswolk tot 5000 m (16,400 ft), verhuizen naar het zuidoosten.

Courtesy of volkstat.ru.

Courtesy of volkstat.ru.

Courtesy of volkstat.ru.

Courtesy of volkstat.ru.


Aso, Japan - Januari 17, 14: 30 UTC (Janine)
De NASA Earth Observatory heeft een OLI Satellietfoto van een aswolk uit de vulkaan Aso, verworven op 13 januari uitgebracht.

Hoffelijkheid van de NASA Earth Observatory.

Hoffelijkheid van de NASA Earth Observatory.

Hoffelijkheid van de NASA Earth Observatory.

Hoffelijkheid van de NASA Earth Observatory.

Bárðarbunga, IJsland - Januari 17, 14: 11 UTC (Janine)
Wetenschappelijke adviesraad van gisteren meldde een huidige koers van lava effusie van 50-70 m³ per seconde. Seismische activiteit blijft sterk, maar is zwakker dan de eerste paar maanden van de uitbarsting. Hoge zwaveldioxide worden nog steeds opgenomen. De laatste afbeelding EO-1 ALI satelliet van de IJslandse Met Office met een up-to-date lavaveld schets staat hieronder.

Afbeelding NASA EO-1 ALI Satellite verworven 16 januari 2015 op 11: 08.

Afbeelding NASA EO-1 ALI Satellite verworven 16 januari 2015 op 11: 08.


Bárðarbunga, IJsland - Januari 16, 10: 50 UTC (Janine)
De IJslandse Met Office heeft een nieuwe afbeelding EO-1 ALI satelliet met de huidige actieve gebieden van het veld lava vrijgegeven. Het veld lava is nu 84.3 km².

Met dank aan de IJslandse Met Office.

Met dank aan de IJslandse Met Office.

Kilauea, Hawaii - Januari 16, 00: 50 UTC (Janine)
Een doorbraak op het juni 27 lavastroom, 700 m (765 yards) upslope van de stroom voorzijde, is gelegen aan de nieuwe vloeifront geworden. De doorbraak is het bevorderen van een snelheid ~ 180 m (200 meter) per dag gedurende de afgelopen 48 uur en is nu ~ 965 m (0.6 mijl) van de snelweg 130, is momenteel ten westen van de politie en brandweer. De twee breakouts 1.6-2.4 km (1-1.5 mijl) upslope blijven actief op het pad van de steilste afdaling die leidt tot Highway 130, bewegen in een langzamer tempo van ~ 46 m (50 meter) per dag. Bosbranden branden een gebied ongeveer 10 hectare groot. Zware VOG (vulkanische mist) en rook aanwezig zijn in de onderste Puna gebied en de rest van Hilo.

Huidige afbeelding webcam uit de Pahoa markt. Courtesy of HVO USGS.

Huidige afbeelding webcam uit de Pahoa markt. Courtesy of HVO USGS.

Dukono, Indonesië - Januari 16, 00: 30 UTC (Janine)
De Darwin VAAC heeft uitgebracht (andere) as adviesorgaan. Explosieve activiteit blijft.

Courtesy van de Darwin VAAC.

Courtesy van de Darwin VAAC.

Aso, Japan - Januari 16, 00: 15 UTC (Janine)
Eruptieve activiteit blijft, met Tokyo VAAC vrijgeven van een vulkanische as adviesorgaan. Het huidige uitzicht vanaf een van de Aso vulkaan webcams is hieronder weergegeven.
Aso15.1.15_