Wereldwijde vulkaan en aardbeving nieuws - Archief december 14 - 15 januari, 2015

Klik hier om de laatste deel van ons verslag te lezen
Dit rapport is samengesteld uit vele informatiebronnen.

Voor onze El Hierro vulkaan rapport: Klik hier


Shiveluch, Kamchatka - Januari 15, 23: 55 UTC (Janine)
KVERT heeft vrijgegeven een bericht vulkaan observatorium voor de luchtvaart, het melden van een explosieve uitbarsting die een as column bereiken 9,000-10, o00 m (29,520-32,800 ft) boven zeeniveau geproduceerd. De pluim heeft gereisd 63 km ten westen van de vulkaan.

Pacaya, Guatemala - Januari 15, 12: 15 UTC (Janine)
INSIVUMEH een speciaal bulletin beschrijven van een toename in activiteit bezit. In de afgelopen dagen 24 as explosies hebben plaatsgevonden, vergezeld van LP (lage frequentie) seismische activiteit, en vulkanische tremor geassocieerd met magma ontgassen en / of opstijgen. Veldwaarnemingen melden een toename van de temperatuur in de buurt van de MacKenny en Cerro Chino kraters die vegetatie heeft beïnvloed. Burgerluchtvaart wordt geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen als fijne as is waarschijnlijk te verspreiden 5 km ten zuidwesten van de vulkaan.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, Tonga - Januari 15, 11: 20 UTC (Janine)
Tongaanse geologen zijn erin geslaagd om een ​​boot in de buurt van de vulkaan. De video hieronder toont de klassieke haan staart jets en de basis surge van de interactie met water. Geologen moeite om dichterbij met het gevaar van de uitbarsting te krijgen en ook ervaren zure regen.
Om te zien video klik hier

Afbeelding van de Nieuw-Zeelandse 3 Nieuws video, link hierboven gegeven.

Afbeelding van de Nieuw-Zeelandse 3 Nieuws video, link hierboven gegeven.

Klyuchevskoy, Kamchatka - Januari 15, 11: 05 UTC (Janine)
KVERT heeft een observatorium mededeling, voor de luchtvaart uitgegeven als gevolg van de explosieve voortzetting van de uitbarsting die begon op 1 januari. De uitbarsting wordt gekenmerkt door strombolian en vulkanische activiteit, het verzenden van ash 5-6 km boven de zeespiegel. De uitbarsting heeft de potentie om aspluimen dat 8-10 km boven zeeniveau elk moment te bereiken produceren.


Fuego, Guatemala - Januari 14, 22: 30 UTC (Janine)
INSIVUMEH heeft een speciaal bulletin rapportage van de toename van de activiteit bij Fuego vrijgegeven. Er zijn momenteel 4-6 explosies per shock uur produceren van golven en uitwerpen aspluimen om 5000 m (16, 404 ft.), Voornamelijk reizen 15 km westwaarts. Lawines zijn aflopende beneden de conus resulteert in natuurbranden. Deze activiteit is waarschijnlijk lavastromen en / of pyroclastische stromen genereren. De video hieronder is gepubliceerd op 3 januari (geen datum van uitbarsting inbegrepen).

Nevado del Ruiz, Colombia - Januari 14, 15: 25 UTC (Janine)
Servicio geologico Colombiano's (SGC) Observatorio Vulcanológico en Sismológico de Manizales meldt de voortzetting van belangrijke seismische activiteit in verband met gas en as uitstoot. VT seismische activiteit met betrekking tot rots breken wordt eveneens voorkomt in de vulkaan, voornamelijk in het noordoosten, zuidwesten, en rond de oostelijke Arenas krater op een diepte tussen 1.03 en 6.70 km. Vervorming van het bouwwerk blijft.

Cerro Machin, Colombia - Januari 14, 15: 15 UTC (Janine)
Servicio geologico Colombiano's (SGC) Observatorio Vulcanológico en Sismológico de Manizales heeft melding gemaakt van een verandering in de vulkanische activiteit, met VT aardbevingen (geassocieerd met rock breken), gelegen in het zuidoosten van de lava koepel, en rond de koepel zelf. De seismische activiteit is vooral voorkomend tussen diepten van 1.63 en 7.73 km. Geen andere veranderingen activiteit gemeld.

Fuego, Guatemala - Januari 14, 14: 50 UTC (Janine)
Vulkanische activiteit blijft bij Fuego, met INSIVUMEH rapportage explosies produceren aspluimen tot gemiddeld 4,600 tot m (4,700 om 15,091, 15 ft) 419 en splitsen van 11 tot km 12 in het oosten en zuidoosten. Zwakke lawines blijven.

Fuego, Guatemala - Januari 14, 02: 25 UTC (Janine)
Video waarin een vulkanische uitbarsting op Fuego vulkaan op 11 januari.


Kilauea, Hawaii - Januari 13, 12: 30 UTC (Janine)
Geen nieuwe beweging op de huidige lavastroom front dat ligt 800 m (halve mijl) van de snelweg 130. Activiteit op het oppervlak en verbreding van de stroom blijft 275 m upslope van het vloeifront. Twee langzaam oprukkende breakouts blijven 1.6 -2.4 km (1-1.5 mijl) achter de stroom voorzijde.

Civil Defense lavastroom kaart, bijgewerkt 13 januari, 2015.

Civil Defense lavastroom kaart, bijgewerkt 13 januari, 2015.

Shiveluch, Kamchatka - Januari 13, 21: 30 UTC (Janine)
KVERT rapporteert een verhoogde thermische afwijking en aanhoudende groei lavakoepel, de gebruikelijke activiteit voor Shiveluch. Hieronder zijn foto's genomen van de uitbarsting eerder deze week, met dank aan volkstat.ru.
Shiveluch13.1.15a_600
Shiveluch
Shiveluch

Klyuchevskoy, Kamchatka - Januari 13 15: 15 (Janine)
KVERT melden een voortdurende strombolian (weergegeven in onderstaande afbeelding) en Eruptie produceren gloed van de top van de koepel en hete lawines naar beneden de pistes. Satellietgegevens blijkt aspluimen oplopend tot 6-7 km boven de zeespiegel. Een lavastroom wordt momenteel naar beneden beweegt de zuidoostelijke flank.

Afbeelding genomen op 4 januari 2015, met dank aan KVERT.

Afbeelding genomen op 4 januari 2015, met dank aan KVERT.


Fuego, Guatemala - Januari 12, 17: 40 UTC (Janine)
INSIVUMEH meldt hoge energie-niveaus en het aantal matige tot krachtige explosies uitwerpen van as pluimen om 4500-5000 m (15,419 - 16,404 ft) reist 15 km van de vent. Explosies zijn het genereren van lawines en aardbevingen die worden gevoeld 12 km van de vulkaan. Nabijgelegen dorpen ervaren fijne ashfall en een luchtvaart waarschuwing heeft gekregen als gevolg van de wind verstrooiing van as.

Fuego, Guatemala - Januari 12, 15: 00 UTC (Janine)
CONRED heeft zwakke tot matige explosies gemeld vandaag. Een afbeelding recente webcam toont een rookpluim is die opstijgt uit de top die afgevoerd niet lang daarna.

Courtesy of INSIVUMEH en Michigan Tech.

Courtesy of INSIVUMEH en Michigan Tech.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, Tonga - Januari 12, 14: 20 UTC (Janine)
De Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben een waarschuwing afgegeven aan luchtvaart als as uitstoot is gemeld tot 16,000 ft (4800 m). Vluchten rond het eiland zijn afgeleid en één Nadi naar Tonga vlucht geannuleerd.

Courtesy of Wellington VAAC en Metservice.

Courtesy of Wellington VAAC en Metservice.


Bárðarbunga, IJsland - Januari 11, 10: 50 UTC (Janine)
Het Instituut voor Aardwetenschappen heeft een bijgewerkte kaart van het lavaveld Holuhraun met de groei in het nieuwe jaar tot nu toe vrijgegeven. Het veld lava beslaat nu 84.1 km².

Hoffelijkheid van het Instituut voor Aardwetenschappen.

Hoffelijkheid van het Instituut voor Aardwetenschappen.


Etna, Sicilië (Italië) - Januari 9, 11: 15 UTC (Janine)
Etna ondergaat momenteel eruptieve activiteit met INGV rapportage explosies produceren gloeiend materiaal het deponeren op de flanken. Kleine aspluimen zijn gegenereerd, maar snel af te voeren. Deze activiteit begon op januari 1 met strombolian activiteit produceren explosies om de paar minuten en het gooien van pyroclastische materiaal tot 150 m boven de krater. Het huidige webcam is hieronder weergegeven.

Webcam beeld hoffelijkheid van INGV.

Webcam beeld hoffelijkheid van INGV.


Bárðarbunga, IJsland - Januari 9, 10: 50 UTC (Janine)
Het Instituut voor Aardwetenschappen heeft thermische en radarbeelden tonen van de huidige actieve gebieden van het veld lava vrijgegeven. Het radarbeeld toont een toename van de activiteit van een van de noordelijke rand en rond het noordoostelijke gebied. De grootte van het veld lava is nu 83.8 km².

Warmtebeeld genomen januari 8, met dank aan het Instituut voor Aardwetenschappen.

Warmtebeeld genomen januari 8, met dank aan het Instituut voor Aardwetenschappen.

Radarbeeld van januari 7, met dank aan het Instituut voor Aardwetenschappen.

Radarbeeld van januari 7, met dank aan het Instituut voor Aardwetenschappen.


Shiveluch, Kamchatka - Januari 8, 16: 30 UTC (Janine)
KVERT meldde een uitbarsting gisteren het produceren van een aswolk die geleid voor ongeveer 350 km naar het noord-westen. De borg kan worden gezien onderstaande Terra / MODIS satelliet beeld verkregen op januari 8, met dank aan NASA voor snelle respons.

Courtesy of KVERT.

Webcam beeld hoffelijkheid van KVERT.

Image terra / MODIS Satelliet verworven 8 januari, 2015. Hoffelijkheid van NASA Rapid Response.

Image terra / MODIS Satelliet verworven 8 januari, 2015. Hoffelijkheid van NASA Rapid Response.

Aso en Sakurajima, Japan - Januari 8 16: 30 (Janine)
Een afbeelding Terra / MODIS satelliet verworven op januari 7 toont Aso (noorden) en Sakurajima (zuid) vulkanen uitbarsten, produceren aspluimen tegelijk.

Hoffelijkheid van NASA Rapid Response.

Hoffelijkheid van NASA Rapid Response.


Bericht aan onze lezers
Armand en Janine zijn momenteel in minimale stand als beide zijn in de vakantie. Onze excuses voor het minimale inhoud in deze periode.

Vulkaan activiteit van de wereld (laatste 7 dagen) - Januari 8, 09: 51 UTC (Armand)
Bulletin verzameld en gepubliceerd door het Smithsonian Institute

Screen Shot op 2015 01-08-01.46.17


Klyuchevskoy, Kamchatka, Rusland - Januari 4, 23: 19 UTC (Armand)

Colima, Mexico - Januari 4, 22: 54 UTC (Armand)
Het is de beste slechte video die we konden vinnen van de 3 km as explosie op de Colima vulkaan in Mexico vanmorgen


Slamet, Indonesië - Januari 2, 14: 36 UTC (Armand)
Eerder vandaag - Video Time Lapse (5x) in full HD Etna enorme vulkanische as emissie van de New South East Crater (3.300m boven zeeniveau)

Chirpoi | Koerilen-eilanden (Rusland)
SVERT gemeld dat satellietbeelden over sneeuw, een vulkaan van Chirpoi, toonde een thermische afwijking op 4 januari. Bewolking verduisterde uitzicht op andere dagen tijdens 30 december-5 januari. De Luchtvaart Color Code bleef op Geel.

Etna | Sicilië (Italië)
INGV gemeld dat op 29 december, een dag na een korte maar hevige uitbarsting, camera's bekijken van Etna opgenomen kleine ash-emissies van nieuwe Zuidoost-krater (NSEC) en aanhoudende gloed uit het zadel tussen de oude en nieuwe SEC kegels in de schemering. Tijdens de nacht op 1 en 2 januari camera's opgenomen met tussenpozen flitsen van Voragine Crater (een van de vier kraters), wat aangeeft Strombolian activiteit is er voor het eerst in bijna twee jaar. Op 0530 op 2 januari explosies bij NSEC gegenereerd aspluimen dat SW afgedreven. Op de avond van 3 januari explosies uitgeworpen gloeiend materiaal 150 m boven de kraterrand.

Fogo | Cape Verde
Op basis van gas toezicht inspanningen van het Instituto Vulcanológico de Canarias (INVOLCAN) en gegevens van de Toulouse VAAC, de Observatório Vulcanológico de Cabo Verde (OVCV) meldde dat zwaveldioxide-emissie tarieven bij Fogo waren 1,201-1,368 ton per dag tijdens 30-31 december en 1-2 januari. Een gas pluim steeg 700-900 m boven de conus tijdens 30-31 december en dreef N; op 31 december tephra werd uitgeworpen 30-40 m afstand en as aanwezig zijn op de rookpluim was. Een lava vooraan in de buurt van S Ilhéu de Losna had stagneert al een paar dagen, terwijl men in de buurt van de N deel van de stad gevorderd tegen een lagere snelheid, inhalen van een weg en het delen van een aantal woningen. Temperaturen van de lava fronten verder geleidelijk afnemen. Tijdens 1-2 januari een gas pluim steeg 400-600 m boven de kegel en tefra werd zo nu uitgeworpen 20-25 m afstand.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai | Tonga-eilanden
Op basis van een pilot observatie, de Wellington VAAC gemeld dat een aswolk uit Hunga Tonga-Hunga Ha'apai steeg tot een hoogte van 3 km (10,000 ft) boven zeeniveau op 6 januari.

Klyuchevskoy | Centrale Kamchatka (Rusland)
Op basis van de seismische gegevens van KB GS RAS, KVERT gemeld dat seismische activiteit op Klyuchevskoy begon te stijgen tijdens 19-20 december en steeg vervolgens weer op 31 december. Hoewel bewolking voorkomen uitzicht op de vulkaan tijdens 31 december-1 januari, werd een thermische afwijking ontdekt in satellietbeelden op 1 januari, misschien aangeeft dat een Strombolian uitbarsting was begonnen. De Luchtvaart Color Code werd verhoogd tot Geel op 2 januari.

Soputan | Sulawesi (Indonesië)
BNPB gemeld dat een uitbarsting op Soputan begon bij 1447 op 6 januari. Waarnemers op een nabijgelegen Post meldde een dichte grijs-naar-zwart aswolk stijgt ongeveer 6.5 km boven de top en driften ESE. Lavastromen reisde 2 km beneden de WSW flank. De Alert Level bleef op 3 (op een schaal van 1-4). Gebaseerd op grond verslagen van die zelfde dag, de Darwin VAAC gemeld dat een belangrijke uitbarsting genereerde een pluim die steeg tot een hoogte van 8.2 km (27,000 ft) boven zeeniveau Geen as werd waargenomen in satellietbeelden vanwege het weer wolken in het gebied.

Tangkubanparahu | West-Java (Indonesië)
PVMBG gemeld dat de witte pluimen steeg hooguit 50 m boven Tangkubanparahu's Ratu Crater in november-december 2013. Deformatiegegevens toonde veranderingen en seismische activiteit verhoogd. Op 31 december Alert Level werd verhoogd tot 2 (op een schaal van 1-4). Bewoners en toeristen waren gewaarschuwd de krater niet binnen een straal van 1.5 km benaderen.


Slamet, Indonesië - Januari 2, 11: 05 UTC (Armand)

Vulkaan activiteit van de wereld (laatste 7 dagen) - Januari 2, 10: 30 UTC (Armand)
Bulletin verzameld en gepubliceerd door het Smithsonian Institute

Screen Shot op 2015 01-02-11.23.49

Chirpoi | Koerilen-eilanden (Rusland)
SVERT gemeld dat satellietbeelden over sneeuw, een vulkaan van Chirpoi, toonde een thermische afwijking op 23 en 25 december. Bewolking verduisterde uitzicht op andere dagen tijdens 22-29 december. De Luchtvaart Color Code bleef op Geel.
Geologische Samenvatting. Chirpoi, een klein eiland dat ligt tussen de grotere eilanden van Simushir en Urup, bevat een half dozijn vulkanische bouwwerken gebouwd binnen een 8-9 km breed, deels verzonken caldera. De zuidelijke rand van de caldera is blootgesteld aan de omgeving Brat Chirpoev Island. De symmetrische Cherny vulkaan, die de 691 m hoog punt van het eiland vormt, barstte twee keer tijdens de 18th en 19th eeuwen. De jongste vulkaan, Sneeuw, ontstaan ​​tussen 1770 en 1810. Het is bijna volledig opgebouwd uit lavastromen, waarvan vele op de zee aan de zuidelijke kust bereikt. Geen historische uitbarstingen zijn bekend uit 742 m hoge Brat Chirpoev, maar zijn jeugdige morfologie suggereert recente strombolian activiteit.

Colima | Mexico
Gebaseerde beeld satelliet op analyses en Colima University, de Washington VAAC gemeld dat op 24 december een gaswolk uit Colima bevatten kleine hoeveelheden as en dreven NE en E.

Etna | Sicilië (Italië)
INGV gemeld dat vanaf 1750 op 28 december Etna nieuwe Zuidoost-krater (NSEC) produceerde een korte maar intense uitbarsting gekenmerkt door lava fonteinen, lavastromen en een aswolk die E dreef en veroorzaakte as en lapilli daling van Milo, Fornazzo, Zuid Alfio en Giarre. Slecht weer verhinderde opmerkingen van de top gebied, zodat de uitbarsting krater was niet herkenbaar. Twee lavastromen reisde E en NE, in de richting van de Valle del Bove. Tremor begon te dalen in 1930, en gaf aan dat de uitbarsting was over bij 2100.

Gamalama | Halmahera (Indonesië)
Gebaseerd op satellietwaarnemingen, gemalen rapporten en windgegevens, het Darwin VAAC gemeld dat tijdens 24-25 december as pluimen van Gamalama steeg tot een hoogte van 2.1 km (7,000 ft) boven zeeniveau en dreef bijna 30 km ZW.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai
Volgens een nieuwsartikel, was visser een uitbarsting bij Hunga Tonga-Hunga Ha'apai op 19 december gemeld. Een fotograaf in Tongatapu veroverde een foto van een pluim stoom stijgen van het gebied op 30 december en merkte op dat stoom pluimen zichtbaar was geweest sinds 24 december; dichte wolken aan de horizon verhinderd uitzicht voor die tijd. Terra MODIS beelden uit 29 december toonde ook witte pluimen en de gebieden van verkleurde water in de buurt van de eilanden.

Sabancaya | Peru
Op basis van de rapporten van INGEMMET, de webcam, en satellietbeelden, de Buenos Aires VAAC gemeld dat op 27 december waterdamp en gas pluimen uit Sabancaya eventueel bevatten kleine hoeveelheden as.


GELUKKIG NIEUWJAAR aan onze lezers
van over de hele wereld

(Met inbegrip van Janine Krippner, momenteel genieten van 2015 in Nieuw-Zeeland)

Kilauea, Hawaii - December 31, 12: 08 UTC (Armand)
USGS Hawaiian Volcano Observatory (HVO) wetenschappers voerden een helikopter overvliegen van de juni 27th lavastroom vanmiddag en in kaart gebracht zijn omtrek. Op het moment van de vlucht, de toonaangevende topje van de stroom was vastgelopen 530 m (580 m) uit de Pahoa Marketplace, maar meerdere kleine puistjes waren actief onmiddellijk upslope vanaf de voorkant. De stroom was opgeschoven over 150 m (~ 165 m) sinds December 27. Veel kleine puistjes waren ook actief over de lengte van de stroom tot ongeveer 3 km (2 mijl) upslope vanaf de voorkant van de stroom, maar ook binnen de grond scheur in de buurt van de Ware / Mid-Pacific goed pad en ongeveer 3 km (2 mijl) afschot van Pu'u'Ō'ō.

Screen Shot op 2014 12-31-13.10.00

Klik op de kaart om hem te bekijken in Full Size

Fogo, Cabo Verde - December 31, 10: 54 UTC (Armand)
Vulkanologen in Fogo zijn rapportage een iets sterkere uitbarsting patroon sinds de laatste 12 uur

Stromboli, Eolische Eilanden, Italië - December 31, 12: 13 UTC (Armand)


Bárðarbunga, IJsland - December 30, 17: 08 UTC (Armand)
Rapport van de Wetenschappelijke Adviesraad eerder vandaag
- Niet tastbare veranderingen in de vulkaanuitbarsting in Holuhraun de afgelopen weken geweest. De lava stroomt nu in een gesloten kanaal naar de oostelijke rand van het veld lava, ongeveer 15 km van de krater. Lava loopt ook naar het noorden.
- Seismische activiteit in Bárðarbunga blijft sterk, maar het is wel iets afgenomen. De sterkste aardbeving in de afgelopen twee dagen werd ontdekt vanavond, 30. December, was magnitude M5,3 bij 00: 11. Elf aardbevingen groter dan M3,0 werden gedetecteerd sinds het middaguur op zondag en in totaal rond 100 aardbevingen werden gedetecteerd in Bárðarbunga sinds het middaguur op zondag.
- GPS-metingen in de buurt van Noord-gletsjer Vatnajokull tonen voortdurende langzame deflatie richting Bárðarbunga.
- Telecommunicatie met het GPS-station in Bárðarbunga caldera zijn nog niet vastgesteld.

Screen Shot op 2014 12-30-18.04.04

Colima, Mexico - December 30, 18: 03 UTC (Armand)

Fogo, Cabo Verde December 30, 16: 59 UTC (Armand)
Nieuwe satelliet lavastroom kaart- Klik hier om te worden gekoppeld aan de pagina "alleen Fogo"

Hunga Ha'apai, Tonga uitbarsting - December 30, 11: 21 UTC (Armand)
Dankzij CultureVolcan we werden erop geattendeerd dat de in 2009 opgedoken vulkaan (onderstaande Surtseyan-uitbarstingsvideo) momenteel weer uitbarst. CultureVolcan heeft de nieuwste satellietbeelden van het gebied samengesteld en zag een uitbarstingspluim duidelijk op de laatste. Opnieuw geweldig werk van Culture Volcan, wat naar onze mening de beste Volcano-website ter wereld is (helaas in het Frans

Screen Shot op 2014 12-30-12.30.05

Hoffelijkheid en copyrightCultureVolcan

Het nieuws werd gepost door een lokale Tonga krant - The Matangi Tonga (Beeld hoffelijkheid en auteursrechten Matangi Tonga).
Een voortdurende uitbarsting van Tonga's actieve onderzeese vulkaan, Hunga Ha'apai, was duidelijk zichtbaar aan de horizon ten noordwesten van Tongatapu vandaag. Gefotografeerd door Shane Egan van de kust Kanokupolu, de pluim van stoom stond duidelijk tegen de huidige blauwe hemel. "Het is al puffend weg als een stoomtrein sinds kerstavond," zei Shane. "Het is Tonga's eigen witte kerst." Hij zei dat de eruptie kan eerder zijn begonnen, maar het was moeilijk te zien tegen de zware wolken aan de horizon voor de kerst. De uitbarsting werd voor het eerst gemeld door een visser die terug uit het gebied op december 19 kwam, volgens de adjunct-secretaris van het Land en Natuurlijke Hulpbronnen, Taniela Kula, die een rapport ingediend bij NEMO.
Lees het volledige artikel hier

Screen Shot op 2014 12-30-12.25.06

Onder de 2009 indrukwekkende surtseyan uitbarsting. Een toeristische schip werd per ongeluk het navigeren in het gebied en een toeristische kon deze video, waarvoor we nog bedanken hem eindeloos te maken.

Bárðarbunga, IJsland - December 30, 11: 09 UTC (Armand)
Vanaf geoscientist op plicht vanochtend: De twee grootste aardbevingen in Bárðarbunga de laatste 24 uur opgetreden 14: 32 gisteren, M4.4 en 00: 11, M5.3. Nog twee aardbevingen rond M4.0 werden ook gedetecteerd en acht tussen M3.0 en M4.0. In totaal ca 40 aardbevingen zijn gedetecteerd in Bárðarbunga de laatste 24 uur.

Screen Shot op 2014 12-29-12.49.23

Popocatepetl, Mexico - December 30, 11: 14 UTC (Armand)

Sinabung, Sumatra, Indonesië - December 30, 11: 12 UTC (Armand)


Etna, Sicilië, Italië - December 29, 15: 22 UTC (Armand)
Etna uitbarsting van gisteren, de eerste in een rustige tijd. Onder de sterke klim in aardbevingen

Beeld hoffelijkheid en auteursrecht INGV Catania

Beeld hoffelijkheid en auteursrecht INGV Catania

Sheveluch, Kamchatka, Rusland - December 29, 10: 15 UTC (Armand)


Popocatepetl, Mexico - December 28, 17: 45 UTC (Armand)
Sterke as explosie in Popocatepetl eerder vandaag

Screen Shot op 2014 12-28-18.43.35


Geysir geothermische veld, IJsland December 27, 14: 52 UTC (Armand)

Fogo, Cabo Verde December 27, 13: 39 UTC (Armand)
Een lokale expert zegt dat het de uitbarsting al snel tot een einde kunnen komen (bron Ben Edwards)

Fogo, Cabo Verde December 27, 11: 46 UTC (Armand)

Bárðarbunga, IJsland - December 27, 11: 43 UTC (Armand)
De Holuhraun lavaveld blijft groeien. Nu ~ 81 km2

Screen Shot op 2014 12-27-12.41.29


Colima, Mexico December 24, 18: 20 UTC (armand)

Fogo, Cabo Verde December 24, 16: 32 UTC (Armand)
Nieuwe update lavastroom kaart + Ilhéu de Losna - Klik hier om te worden gekoppeld aan de pagina "alleen Fogo"

Screen Shot op 2014 12-24-17.19.51


Fogo, Cabo Verde December 23, 15: 49 UTC (Armand)
Ilhéu de Losna schikking volledig verwoest - Klik hier om te worden gekoppeld aan de pagina "alleen Fogo"

Fogo, Cabo Verde December 23, 11: 49 UTC (Armand)
Gedaan video vliegen over de verwoeste dorpen van Portela en Bangaeira - Klik hier om te worden gekoppeld aan de pagina "alleen Fogo"

Screen Shot op 2014 12-23-12.53.34

Fuego, Guatemala December 23, 10: 23 UTC (Armand)


Kilauea, Hawaii December 22, 21: 12 UTC (Janine)
USGS heeft een EO-1 Uitgebreid Land Imager valse kleuren met heldere rode pixels, waarbij de hoge temperaturen van de actieve lavastroom vrijgegeven. Het beeld toont die activiteit niet beperkt is tot de stroomfront en loopt helling. De stroom voorzijde wordt groter en is nu ~ 100 m (110 meter) over, en blijft ~ 965 m (0.6 mijl) van de snelweg 130 en Pahoa Village Road knooppunt.

Hoffelijkheid van USGS en de Hawaii County Civil Defense.

Hoffelijkheid van USGS en de Hawaii County Civil Defense.

Popocatepetl, Mexico - December 22, 18: 37 UTC (Armand)

Bárðarbunga, IJsland - December 22, 16: 25 UTC (Armand)
* Niet tastbare veranderingen in de vulkaanuitbarsting in Holuhraun de afgelopen weken geweest. De lava stroomt nu in een gesloten kanaal naar de oostelijke rand van het veld lava, ongeveer 15 km van de krater. Lava loopt ook naar het noorden.
* Seismische activiteit in Bárðarbunga blijft sterk, maar het is wel iets afgenomen. De sterkste aardbeving sinds het middaguur op vrijdag, 19. December, was magnitude M4,5 gisteren, 21. December om 16: 12 aan de zuidelijke rand van de caldera. Zes aardbevingen groter dan M4,0 werden gedetecteerd sinds vrijdag en ongeveer 25 aardbevingen
tussen M3,0-4,0. In totaal zijn ongeveer 135 aardbevingen werden gedetecteerd in Bárðarbunga sinds het middaguur op vrijdag.
* Achttien aardbevingen werden gedetecteerd in de dijk en rond de uitbarsting site in Holuhraun sinds vrijdag. Alle kleiner dan magnitude M2,0.
* GPS-metingen in de buurt van Noord-gletsjer Vatnajokull tonen voortdurende langzame daling richting Bárðarbunga. Het tarief van de bodemdaling is langzaam afgenomen.
* Telecommunicatie met het GPS-station in Bárðarbunga caldera zijn nog niet vastgesteld. Vanwege het slechte weer, de afgelopen weken, hebben wetenschappers niet in staat om te reizen naar Bárðarbunga. Het is onwaarschijnlijk dat elke poging zal worden gedaan om het GPS-station te repareren tot na de feestdagen.

Erebus, Antarctica- December 22, 09: 45 UTC (Janine)
De Erebus Volcano Observatory heeft warmtebeelden genomen van de recente explosies binnen de actieve top lava meer losgelaten.

Hoffelijkheid van MEVO.

Hoffelijkheid van MEVO.

Hoffelijkheid van MEVO.

Hoffelijkheid van MEVO.

Mayon, Filippijnen - December 22, 09: 18 UTC (Janine)
PHIVOLCS meldt dat alert status van de vulkaan is gedegradeerd uit Alert Level 3, tot alarmniveau 2. Dit resulteert uit een verminderde kans dat een gevaarlijke uitbarsting zal plaatsvinden binnen enkele dagen tot weken. Mayon blijft in een huidige staat van onrust. Het bouwwerk is nog steeds opgeblazen hoewel grond vervorming gegevens van continue tilt de bewaking blijkt dat de magma lichaam op diepte is vastgelopen onder de noordelijke flank. Entry binnen de 6 km gevarenzone is nog steeds worden vermeden als Mayon vulkaan plotselinge freatische erupties (water aangedreven), rockfalls, lawines, as en lahars kunnen produceren.

Bárðarbunga, IJsland - December 22, 09: 09 UTC (Janine)
De laatste afbeelding thermische NASA en USGS EO-1 ALI toont de activiteit op de noordoostelijke rand, 15 km afstand van de ventilator, vanaf december 20.

Courtesty van NASA en USGS.

Courtesty van NASA en USGS.


Gamalama, Ternate, Indonesië December 21, 09 :(! UTC (Armand)
Seismische activiteit Gamalama in Ternate weer toegenomen gisteren. Uitbarstingen van hete wolken en dikke vulkanische as werden opgemerkt.

Fogo, Cabo Verde December 21, 09: 19 UTC (Armand)
Drone videobeelden over de lavavelden - Klik hier om te worden gekoppeld aan de pagina "alleen Fogo"

Een zogenaamde "fun video" te bewijzen hoe de lava zich gedraagt ​​wanneer u stap op - December 20 (Armand)
Onze mening : Verwijder het uit YouTube in de huidige vorm. De video geeft de indruk dat het leuk is, maar schrijft overal dat je het niet moet doen. 2.5 miljoen mensen deelden deze video in 8 dagen. Wij zijn er absoluut van overtuigd dat sommige mensen ook zullen proberen als ze naar een lavaveld kan krijgen. De kans dat je een voet verliest relatief hoog is. Lava heeft een temperatuur van 1000 tot 1200 ° C. + Wij geloven niet dat de persoon is een professioneel en nog minder dat hij zou goedkeuren toont deze video op YouTube.

Screen Shot op 2014 12-20-19.06.24

Kilauea, Hawaii December 20, 16: 11 UTC (Armand)
Vordering van de stroom voortgezet in een trager tempo, in vergelijking met eerder in de week, en de stroom verplaatst ongeveer 120 meter (130 yards) in het verleden 24 uur. Een zuidelijke tak van de doorstroming op deze kaart is tot stilstand gekomen toen in kaart gebracht vanmorgen. De meer noordelijk oprukkende tak was 0.9 km (0.6 mijl) van de achterkant van de Pahoa Marketplace, gemeten in een rechte lijn. Een HAWAII County Civil Defense overvliegen vanmiddag waargenomen over 40 meter vooraf de afgelopen 12 uur suggereren verder vertragen.
Terwijl de stroom fronten werden vertragen, was er overvloedig bewijs van de inflatie (zie foto's) dat aangeeft dat beide takken bleef actief.

Screen Shot op 2014 12-20-17.13.39

Klik op de afbeelding om hem te bekijken op ware grootte

Popocatepetl, Mexico - December 20 (Armand)
Popocatetl staat bekend om zijn uitademen (of explosies). Onderstaande gecomprimeerde kaart toont 5 daarvan. De andere kaart toont het aantal tremor minuten tijdens de laatste week en het aantal explosies in dezelfde periode.

Afbeelding afkomstig CENAPRED Mexico

Afbeelding afkomstig CENAPRED Mexico

Screen Shot op 2014 12-20-17.01.31


Gamalama, Ternate, Indonesië - December 19, 13: 31 UTC
Een wandelaar wordt vermist en negen gewond zijn geraakt na Mount Gamalama in Ternate, Noord-Molukken, barstte op donderdag, het verzenden van dikke pluimen van vulkanische as over het eiland. De vulkaan uitbarstte over 10 uur lokale tijd op donderdag, spuwen as en rook honderden meters in de lucht, en een deken over tientallen dorpen op Ternate. Belangrijkste luchthaven van het eiland, Sultan Babullah Airport, werd gedwongen om deze morgen te sluiten vanwege de slechte zichtbaarheid. Indonesië Nationale Ramp Mitigation Agency (BNPB) op donderdag zei negen wandelaars, die op de flanken van de vulkaan als het uitbrak waren, raakten gewond terwijl het proberen om te draaien voor de veiligheid.
"De wandelaars werden gewond toen ze probeerden om zichzelf te redden van de uitbarsting," zei BNPB woordvoerder Sutopo Purwo Nugroho, zoals geciteerd door Tempo.co. Vier wandelaars met ernstige verwondingen worden behandeld in Ternate ziekenhuis, zei Sutopo. De vijf anderen, die lichte verwondingen opgelopen, zijn naar huis teruggekeerd. Een reddingsteam van ongeveer 80 mensen werd ingezet om te zoeken naar nog vermist één wandelaar. "Het slachtoffer ontbrak was een van de wandelaars die waren beklimmen van de Mount Gamalama sinds woensdag," zei Sutopo.
Verschillende vluchten van en naar Sultan Babullah Airport zijn vandaag geannuleerd en de luchthaven gesloten blijft. (Source Jakarta Globe)

Bárðarbunga, IJsland - December 19, 13: 08 UTC (Armand)
Rapport van de Wetenschappelijke Adviesraad eerder vandaag
* Niet tastbare veranderingen in de vulkaanuitbarsting in Holuhraun de afgelopen weken geweest. Indicatie blijkt dat de lava is nu vooral binnen stroomt gesloten kanalen behalve het dichtst bij de krater. Een van de belangrijkste lava kanalen stroomt nu naar het noorden.
* Seismische activiteit in Bárðarbunga blijft sterk. De sterkste aardbeving sinds de middag op dinsdag, 17. December, was magnitude M5,3 op woensdag, 17. December om 13: 59 aan de noordelijke rand van de caldera. De aardbeving werd gevoeld in Akureyri. Over 6 aardbevingen tussen M4,0-5,0 werden gedetecteerd sinds dinsdag. In totaal zijn ongeveer 200 aardbevingen werden gedetecteerd in Bárðarbunga sinds het middaguur op dinsdag.
* Over 20 aardbevingen werden gedetecteerd in de dijk en rond de uitbarsting site in Holuhraun sinds dinsdag. Alle kleiner dan magnitude M2,0.
* GPS-metingen in de buurt van Noord-gletsjer Vatnajokull tonen voortdurende langzame daling richting Bárðarbunga. Het tarief van de bodemdaling is langzaam afgenomen.
* Gisteren, 18. December, wetenschappers vloog over Bárðarbunga. De in de vlucht verzamelde gegevens blijkt dat de daling van de krater verder met gelijke snelheid als voorheen. De caldera is afgenomen tussen 4-5 meter sinds 4. December en de zuidelijke rand van de caldera is afgenomen tussen 7-8 meters sinds het begin van de seismische activiteit in augustus.
* Telecommunicatie met het GPS-station in Bárðarbunga caldera zijn nog niet vastgesteld. Vanwege het slechte weersvoorspelling is het onwaarschijnlijk dat de wetenschappers in staat om Bárðarbunga te reizen in de komende dagen zal zijn. Een verbinding zal zo spoedig mogelijk worden vastgesteld met de GPS zender.

Screen Shot op 2014 12-19-14.07.39

White Island, Nieuw-Zeeland


Kilauea, Hawaii December 18, 20: 06 UTC (Janine)
HVO meldt dat de actieve stroom voorzijde is nu 1.3 km (0.8 mijl) van de Pahoa Village Road en Highway 130 kruising, na oprukkende ongeveer 150 m (165 yards) sinds gisteren. De stroom bestaat uit twee dicht bij elkaar gelegen, smal lava vingers die gaan in dezelfde richting, en eventueel verzwakken. HVO medewerkers hebben opgezet 2 time lapse webcams in de buurt van de Pahoa Marketplace, een focus op de markt, en de andere op de helling. De huidige webcam-beelden zijn hieronder.

HVO webcam bekijken van de Marketplace genomen december 18, 09: 54 lokale tijd.

HVO webcam bekijken van de Marketplace genomen december 18, 09: 54 lokale tijd.

HVO webcam bekijken van maximaal helling van de Marketplace genomen december 18, 09: 54 lokale tijd.

HVO webcam bekijken van maximaal helling van de Marketplace genomen december 18, 09: 54 lokale tijd.

Gamalama, Ternate, Indonesië barst - December 18, 18: 09 UTC
Volcan Gamalama had 2 ash explosies iets eerder. 10 mensen merkten de autoriteiten dat ze de vulkaan zou beklimmen. Sindsdien is er geen nieuws. Afhankelijk van de route klimmen en op het ogenblik van de explosie, de situatie misschien zeer schadelijk. We kunnen dit as explosie beste vergelijken met de vele mensen gedood op de Ontake vulkaan in Japan. Laten we hopen dat iedereen een veilige plaats zal bereiken zo snel mogelijk. Wij houden u op de hoogte van hun geloof.
Gamalama is momenteel in Waspada of niveau II op een IV schaal alert sinds oktober 9 2014

Beeld hoffelijkheid en auteursrecht okezone Indonesië

Beeld hoffelijkheid en auteursrecht okezone Indonesië

Screen Shot op 2014 12-18-20.02.16 Screen Shot op 2014 12-18-20.06.17

Vulkaan activiteit van de wereld (laatste 7 dagen) - December 18, 15: 00 UTC (Armand)
Bulletin verzameld en gepubliceerd door het Smithsonian Institute

Screen Shot op 2014 12-18-18.05.41Asosan | Kyushu (Japan)
JMA gemeld dat, op basis van seismische activiteit en infrageluid data, tijdens 25-8 december de uitbarsting van Asosan's Nakadake Krater die begon op 12 november voortgezet; slecht weer vaak voorkomen opmerkingen van de krater. Een webcam opgenomen tephra door harde wind wordt vervoerd en gestort in een gebied 1 km W. Tijdens een veldonderzoek op 10 december vulkanologen waargenomen 20-cm brede straten in de buurt van de krater en 5-10-cm brede blokken binnen 1.2 km ten ZW van de krater. Pluimen steeg 600 m boven de krater en gloeiend materiaal werd soms uitgeworpen op de kraterrand. Tijdens 12-15 december de rookpluim steeg 1 km boven de kraterrand. Ashfall werd gemeld E in Hanoi Aso (Kumamoto Gewest). Gloeiend materiaal werd zo nu en uitgeworpen op de kraterrand. De Alert Level bleef op 2 (op een schaal van 1-5).

Tsjirinkotan | Koerilen-eilanden (Rusland)
SVERT gemeld dat een thermische afwijking dan Tsjirinkotan werd detecetd in satellietbeelden tijdens 10-11 en 13-14 december. Bewolking verduisterd uitzicht op de andere dagen tijdens 8-15 december. De Luchtvaart Color Code bleef op Geel.

Fogo | Cape Verde | 14.95 ° N, 24.35 ° W | Elevation 2829 m
Volgens nieuwsartikelen de snelheid van de lava output van Fogo's Pico kegel in de Cha Caldera was gedaald op 9 december en bleef laag door de 14 december. Gas en as uitstoot ook verlaagd en waren bijna afwezig door 14 december. Hoewel productie laag was, werden de overige gebouwen in de stad van Bangaeira ingehaald door lava.

Kusatsu-Shiranesan | Honshu (Japan) | 36.618 ° N, 138.528 ° E | Elevation 2165 m
Tijdens 5-12 onderhouden december JMA Alert Level 2 voor Kusatsu-Shiranesan door de aanhoudende onrust. GPS-metingen aangegeven inflatie, hoewel thermische afwijkingen waren afwezig sinds juli. Vulkanische aardbevingen bleef op een laag niveau en tremor was afwezig.

Lopevi | Vanuatu | 16.507 ° ZB, 168.346 ° E | Elevation 1413 m
Op 15 december Vanuatu Geologische Observatorium meldde dat, op basis van observaties en analyses in begin december, de activiteit op Lopevi was dramatisch over een korte periode toegenomen. De Alert Level werd verhoogd tot 1 (op een schaal van 0-4), en de toegang tot het eiland is verboden.

Moyorodake [Medvezhia] | Iturup (Etorofu) Island (Japan / Rusland) | 45.389 ° N, 148.838 ° E | Elevation 1124 m
Op 12 december SVERT gemeld dat de activiteit op Kudriavy, een stratovulkaan van de Medvezhia vulkanische complex, was niet toegenomen sinds 1 december. De Luchtvaart Color Code werd verlaagd tot Green.

Nevado del Ruiz | Colombia | 4.895 ° N, 75.322 ° W | Elevation 5321 m
Servicio geologico Colombiano's (SGC) Observatorio Vulcanológico en Sismológico de Manizales gemeld dat op 15 december om 0738 seismische signalen die ash-emissies werden gedetecteerd en vervolgens bevestigd door een lokale webcam en bewoners. Op basis van een pilot observatie, de Washington VAAC opgemerkt dat een aswolk dreef bijna 20 km S diezelfde dag. De Alert Level bleef op III (Yellow, "veranderingen in het gedrag van vulkanische activiteit").
Bron: Servicio geologico Colombiano (SGC)

Sinarka | Shiashkotan Island (Rusland) | 48.875 ° N, 154.175 ° E | Elevation 934 m
SVERT gemeld dat op 8 december satellietbeelden van Sinarka toonde diffuse uitstoot van stoom en gas. Bewolking verduisterd uitzicht op de andere dagen tijdens 9-15 december. De Luchtvaart Color Code werd verhoogd tot geel.

Villarrica | Chili
Volgens Projecto Observación Visual Volcán Villarrica (POVI), satellietbeelden van Villarrica verworven op 10 en 26 november en 3 december onthulde een steeds intensere thermische afwijking. Foto's op 9 december toonde deeltjes boven de kraterrand opgeschort, en de volgende dag een dun laagje as bedekt de NW rand van de kraterrand. Ontploffingen uit de krater werden tijdens 10-12 december gehoord. Op 13 opgemerkt december waarnemers dat de intense ontploffing van gas uit de vorige paar dagen wat as afzettingen uit de binnenste kraterwand verlaten lichter gekleurde strepen had verwijderd.

Zhupanovsky | Oost Kamchatka (Rusland)
KVERT gemeld dat een uitbarsting op Zhupanovsky tijdens 5-12 december voortgezet. Satellietbeelden ontdekt een thermische afwijking op 9 december; de vulkaan was ofwel stil of verduisterd door wolken op de andere dagen. De Luchtvaart Color Code bleef bij Orange.

Fogo, Cabo Verde December 18, 17: 03 UTC (Armand)
Nieuwe lavastroom kaart - Klik hier om te worden gekoppeld aan de pagina "alleen Fogo"

Sinabung, Sumatra, Indonesië - December 18, 11: 58 UTC (Armand)
Als u houdt van pyroclastische stromen en explosieve vulkanen, boek een ticket naar Indonesië en hebben de tijd van je leven (tenminste als je de veiligheid parameters te respecteren)

Bárðarbunga, IJsland - December 18, 11: 58 UTC (Armand)


Bárðarbunga, IJsland - December 17, 14: 33 UTC (Armand)
Een sterke M5.3 aardbeving bij de Bárðarbunga velg werd gevoeld in grote delen van IJsland. De aardbeving is echter niets bijzonders en is in lijn met eerdere buurt M5 bevingen, dit vooral vanwege de diepte van het hypocentrum op 6.9 km.

Screen Shot op 2014 12-17-15.29.15

Bárðarbunga, IJsland - December 17, 12: 41 UTC (Armand)
Geleidelijke vervaging van seismische activiteit op Bárðarbunga en de dijk inbraak (Sinds de gebeurtenissen van 16th augustus 2014)
De aardbeving opeenvolging rond Bárðarbunga in 2014 blijft op een hoog niveau, maar heeft laten zien duidelijke tekenen van geleidelijke vervaging tijdens de laatste weken en maanden. Deze langzame verval van de activiteit wordt weerspiegeld door lagere grootheden en cijfers van aardbevingen, gezien als een algemene daling van seismische ogenblik release.
De figuur toont de afname van de seismische ogenblik vrijkomen en nummers van de gebeurtenissen met betrekking tot de tijd tussen het begin van de aardbeving zwerm op 16 augustus (week 0) en vandaag, 16 december (week 18). De cumulatieve moment en aantal evenementen worden per week; dat wil zeggen voor elke week de aardbevingen van bepaalde magnitude reeksen werden geteld en het moment van alle aardbevingen was gewoon samengevat.
Lees het volledige artikel hier

Screen Shot op 2014 12-17-13.42.50

Ruapehu, Nieuw-Zeeland - December 17 12: 37 UTC (Armand)

Asosan, Japan - December 17 12: 37 UTC (Armand)


Tokashidake, Hokkaido, Japan - December 16 23: 31 UTC (Armand)
JMA verhoogde de vulkanische alert van 1 naar 2 op een schaal van 5 (Raak de krater niet benaderen) als gevolg van verhoogde seismische activiteit
Samenvatting: Tokachidake vulkaan bestaat uit een groep van overwegend andesitische stratovulkanen en lavakoepels gerangschikt op een NO-ZW-lijn boven een plateau van gelaste Pleistoceen tuffen in het centrum van Hokkaido. Talrijke explosiekraters en slakkenkegels bevinden zich op de bovenste flanken van de kleine stratovulkanen met de jongste Holoceen centra aan het NW einde van de keten. Frequente historische uitbarstingen, die meestal uit lichte tot matige freatische explosies, zijn geregistreerd sinds het midden van 19th eeuw. Twee grotere uitbarstingen voorgedaan in 1926 en 1962. Gedeeltelijke kegel ineenstorting van de westelijke flank tijdens de 1926 uitbarsting produceerde een rampzalige puinlawine en modderstroom. (Bron: Smithsonian Institute)

Screen Shot op 2014 12-17-00.38.42

Foto met dank aan Japans Meteorologisch Instituut, 1988.

Screen Shot op 2014 12-17-00.37.03

Wetenschap - Gedrag van de verschillende soorten lava in contact met sneeuw - December 16 (Armand)
Vulkaan waarnemingen onthullen jets van stoom schieten uit het ijs en lava bewegen als een gigantische rups - hoewel het type lava een groot verschil kan maken

Ter informatie (Armand)
We hebben een groot deel van deze pagina, het deel van december 5 tot december 13 snijden. De link naar dit gearchiveerde deel is of hier of onderaan de pagina.

Bárðarbunga, IJsland - December 15, 23: 34 UTC (Armand)
Rapport van de Wetenschappelijke Adviesraad eerder vandaag
* Niet tastbare veranderingen in de vulkaanuitbarsting in Holuhraun de afgelopen weken geweest. Indicatie blijkt dat de lava is nu vooral binnen stroomt gesloten kanalen.
* Seismische activiteit in Bárðarbunga blijft sterk. De sterkste aardbeving sinds het middaguur op vrijdag, 12. December, was magnitude M5,4 gisteren, 15. December om 09: 37 aan de noordelijke rand van de caldera. Over 20 aardbevingen groter dan M4,0 werden gedetecteerd sinds vrijdag. In totaal zijn ongeveer 200 aardbevingen werden gedetecteerd in Bárðarbunga sinds het middaguur op vrijdag. Een verzameling gegevens vanaf het begin van de seismische activiteit Bárðarbunga tonen een gestaag in de seismische activiteit en het aantal grote aardbevingen.
* Op zaterdag en zondag, 13. en 14. December, een kleine verhoogde seismische activiteit werd gedetecteerd in de dijk en rond de uitbarsting site in Holuhraun. Tussen 15 en 20 aardbevingen per dag, alle kleiner dan magnitude M2,0 werden gedetecteerd. Sindsdien zijn ongeveer 10 aardbevingen per dag werden gedetecteerd in de dijk, alle kleiner dan magnitude M2,0.
* GPS-metingen in de buurt van Noord-gletsjer Vatnajokull tonen voortdurende langzame daling richting Bárðarbunga. Het tarief van de bodemdaling is langzaam afgenomen.
* Telecommunicatie met het GPS-station in Bárðarbunga caldera zijn nog niet vastgesteld. Vanwege het slechte weersvoorspelling is het onwaarschijnlijk dat de wetenschappers in staat om Bárðarbunga te reizen in de komende dagen zal zijn. Een verbinding zal zo spoedig mogelijk worden vastgesteld met de GPS zender.

2014: Het Jaar in vulkanische activiteit (Armand)
40 grote foto's van de uitbarstingen in 2014. Geniet ervan. Door auteursrecht redenen kunnen wij niet de foto's te reproduceren
Lees het volledige artikel hier

Screen Shot op 2014 12-16-19.23.58

Zhupanovsky, Rusland December 06, 09: 17 UTC (Janine)
De Tokyo VAAC heeft een es adviserende vrijgelaten na een aswolk is gemeld te worden reist 70 km naar het zuidoosten. KVERT meldt dat matige activiteit blijft bij de vulkaan.

Shiveluch, Rusland December 06, 09: 17 UTC (Janine)
KVERT meldt de voortzetting van de lava koepel groei met matige explosies, lawines, en fumerolic activiteit. De Tokyo VAAC heeft een es adviserende vrijgelaten nadat satellietgegevens toont een aswolk te bewegen tot km 109 naar het zuidoosten, bij een thermische afwijking op de top koepel.

Sinabung, Indonesië December 06, 08: 56 UTC (Janine)
De Badan Geologi heeft een geactualiseerde kaart van de top koepel uitgebracht met een lengte van 215 m, en lava kwab die nu 2,947 m lang. Tussen december 8-15 de instabiliteit van de kwab en de koepel heeft geresulteerd in een gemiddelde van 184 seismische gebeurtenissen per dag. In deze periode 53 pyroclastische stromen zijn opgenomen, reist tot m 4,500 naar het zuiden, en een maximum van 1,000 m naar het zuidoosten. De actuele bedreiging wordt verondersteld te worden beperkt tot een straal van 5 km.

Lava kwab en de koepel metingen. Courtesy of Badan Geologi.

Lava kwab en de koepel metingen. Courtesy of Badan Geologi.

Kilauea, Hawaii December 16, 08: 46 UTC (Janine)
De actieve lavastroom voorzijde was laatst gemeten ongeveer 1.8 km (1.1 mijl) van de Pahoa Marketplace te zijn na een reis 0.8 km (0.5 mijl) in iets minder dan 3 dagen. Geen evacuatie is nog niet besteld maar de Marketplace handelaren zijn op evacuatie kennisgeving.

Kaart bijgewerkt december 15 (Hawaii tijd). Hoffelijkheid van USGS.

Kaart bijgewerkt december 15 (Hawaii tijd). Hoffelijkheid van USGS.


Bárðarbunga, IJsland - December 15, 23: 34 UTC (Janine)
Het Instituut voor Aardwetenschappen heeft een bijgewerkte kaart van het lavaveld Holuhraun vrijgelaten uit december 12. Het veld lava is nu 78.6 km² groot. Een beeld ESA Sentinel 1 radar dezelfde dag genomen toont de ketels in de ijskap boven Bárðarbunga vulkaan die tijdens de uitbarsting hebben gevormd.

Bijgewerkt 12.12.14, met dank aan het Instituut voor Aardwetenschappen.

Bijgewerkt 12.12.14, met dank aan het Instituut voor Aardwetenschappen.

ESA Sentinel 1 Radar beeld van de ijskap boven Bárðarbunga vulkaan.

ESA Sentinel 1 Radar beeld van de ijskap boven Bárðarbunga vulkaan.

Nevado del Ruiz, Colombia December 15, 18: 35 UTC (Armand)
Krachtige explosie op een timelapse video + een spectogram die de tremor bij het begin van de uitbarsting

Screen Shot op 2014 12-15-19.49.30

Fogo, Cabo Verde December 15, 17: 54 UTC (Armand)
Lava voorzijde vooraf is aanzienlijk gedaald + nieuwe kaart - Klik hier om te worden gekoppeld aan de pagina "alleen Fogo"


Fogo, Cabo Verde December 14, 22: 01 UTC (Janine)
Foto's van de schade veroorzaakt door de lavastroom in Portela en Bangaeira van de Asociación Canaria de Volcanología. - Klik hier om te worden gekoppeld aan de pagina "alleen Fogo"

Kilauea, Hawaii December 14, 21: 45 UTC (Janine)
De lavastroom heeft ongeveer geavanceerde 274 m (300 yards) oost-noordoosten sinds gisteren en is nu 2.25 km (1.4 mijl) upslope van de snelweg 130 en Pahoa Village Road knooppunt. Er is geen directe bedreiging voor de gemeenschappen. De Hawaii County Civil Defense vrijgegeven van de bijgewerkte kaart hieronder toont de huidige positie van de nieuwe stroming front.

Met dank aan de Hawaii Civil Defense, update 7: 00 uur op 12 / 14 / 14.

Met dank aan de Provincie van Hawaï Civil Defense, update 7: 00 uur op 12 / 14 / 14.

Reventador, Ecuador - December 14, 12: 18 UTC (Armand)

Sinabung, Sumatra, Indonesië - December 14, 11: 39 UTC (Armand)