Wordwide vulkaan en aardbeving nieuws - Archief september 5 tot september 18, 2014 (Bardarbunga, Mayon)

Op deze pagina: Bardarbunga (IJsland), Tavurvur (Papoea-Nieuw-Guinea), Mayon (Filipijnen)

Dit is een gearchiveerd onderdeel van onze dagelijkse vulkaan Activiteitenverslag.
Klik hier om de laatste deel van ons verslag te lezen
Dit rapport is samengesteld uit vele informatiebronnen.

Voor onze El Hierro vulkaan rapport: Klik hier


Bárðarbunga-update September 18 23: 20 GMT
Vanaf geoloog in dienst ('S avonds verslag)
- Bijna 150 aardbevingen zijn geregistreerd sinds middernacht.
- Over 45 gevallen vonden plaats in Bárðarbunga, de grootste een magnitude 5.3 aan de noordelijke rand van Bárðarbunga caldera op 14: 22.
- Het GPS station Bárðarbunga toonde een daling van 15 - 20 cm ten tijde van de aardbeving.
- Twee aardbevingen voorgedaan met magnitudes tussen 4 en 5 en vier van magnitudes tussen 3 en 4.
- Meer dan 50 aardbevingen werden opgenomen langs het noordelijke deel van de dijk, allemaal binnen magnitude 2.
- Over 30 aardbevingen werden opgenomen door Herðubreið en Herðubreiðartögl, allemaal met grootheden hieronder 2.

Infrarood (warmte) beeld van #Holuhraun brand fontein in Baugur krater. Hoogte ~ 40m. Door Stephanie Dumont van Uni van IJsland

Infrarood (warmte) beeld van #Holuhraun brand fontein in Baugur krater. Hoogte ~ 40m. Door Stephanie Dumont van Uni van IJsland

Bárðarbunga-update September 18 23: 00 GMT
Broeikasgassen tarieven
Metingen van SO2 emissiesnelheden met permanent geïnstalleerde scannen DOAS instrumenten voorlopig aangeven 200-600 kg / s SO2 over de laatste week van de uitbarsting. Betrekking SO2 naar andere gassen gemeten door FTIR voorlopig geeft 250-700 kg / s CO2, 2-6 kg / s HCl, 3-8 kg / s HF, en <1 kg / s CO.
Deze emissie-tarieven kunnen underdetections vanwege meetomstandigheden. Experimenten zullen deze week worden gemaakt om ons te helpen beperken de meetfout en onzekerheid, en deze emissie tarieven zullen waarschijnlijk veranderen. Deze waarden zijn niet geschikt voor verder onderzoek omdat ze voorlopig en alle rechten op de gegevens tot de wetenschappers die verwerven en interpreteren van de gegevens.
De deelnemende instellingen zijn: IJslandse Meteorological Office, Chalmers University of Technology, Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia, Düsseldorf University of Applied Sciences, Universiteit van Palermo, de Universiteit van Cambridge, en de British Geological Survey.


Mayon vulkaan, Filippijnen September 18 02: 19 GMT
Philstar.com schrijft: De "zachte uitbarsting" van de vulkaan Mayon in de provincie Albay is geïntensiveerd, met lava druppelen ongeveer twee kilometer van de krater, het Filippijnse Instituut voor vulkanologie en seismologie (PHIVOLCS) zei gisteren. Drie steden en vijf dorpen die 46 barangays zijn nu onder een staat van calamiteit als de provincie bereidt zich voor op de naderende uitbarsting van de Mayon, zei de provinciale overheid. Albay gouverneur Joey Salceda identificeerde de rampgebieden als de steden van Legazpi, Tabaco en Ligao en de steden Guinobatan, Camalig, Daraga, Sto. Domingo en Malilipot.
Lessen werden opgeschort beginnen dinsdagmiddag als scholen zou worden gebruikt als opvangcentra. PHIVOLCS-Bicol chief vulkanoloog Ed Laguerta zei dat ten minste 47 vulkanische aardbevingen en 270 Rock Falls in het verleden 24 uur met de instrumenten van het agentschap bij de Lignon Hill Observatory werden gedetecteerd.
"Deze opgenomen met dubbele cijfers vulkanische aardbevingen en rock valincidenten betekenen dat het duwen van magma naar de oppervlakte escaleert en dat er meer lava fragmenten zijn nu los van de lava koepel, die wordt geschat op ten minste 150 meter in diameter meten," Laguerta vertelde de ster.
Philvocs wordt ook nauwlettend de zwaveldioxide-uitstoot of het gas-uitgang zoals aanhoudende toename van het volume betekent massale ontgassen in de magmakamer die kunnen leiden tot een gevaarlijke explosie.
Lees het volledige artikel hier

Mayon vulkaan, Filippijnen September 18 02: 09 GMT
PHIVOLCS gemeld Mayon's aardbevingen, rockfall gebeurtenissen, en een inflatoire trend van nivellering enquêtes op 15 september. Een opmerkelijke escalatie voorgedaan later die dag, inclusief 39 rockfall evenementen en 32 laagfrequente vulkanische aardbevingen. Krater gloed zichtbaar werd rond 2000 en PHIVOLCS vrijgegeven een informatief bulletin op 2200 kondigen Alert Level 3. Op 16 september gloeilampen rockfalls verspreid naar de bovenloop van Bonga Gully op de SE flank.
Nieuws rapporten gewezen op de evacuatie orders door de gouverneur van de provincie Albay, waar de 6 km permanente gevarenzone rond de vulkaan inbegrepen aangekondigd; een begeleid evacuatie werd afgedwongen voor de 6-8 km verlengd gevarenzone. In een interview met de pers, de gouverneur merkte op dat sommige bewoners al hun huizen waren ontvlucht in Guinobatan (11.8 km ZW) op de avond van 15 september.

Bárðarbunga-update September 17 23: 26 GMT
Van geoloog in dienst
- Over 115 aardbevingen zijn gelegen bij het automatisch systeem sinds middernacht.
- Meer dan 20 van hen bevonden zich in Bárðarbunga en bijna 40 in de dijk, met name in het noordelijke deel onder Dyngjujökull. De sterkste beving vond plaats op 18: 09: 52 GMT in het zuidoostelijk deel van de Bárðarbunga caldera, van grootte 5.2.
- Verzakking in de caldera is ongeveer 25 cm sinds middernacht en geen abrupte verandering werd tijdens de aardbeving waargenomen.
- Andere aardbevingen zijn minder dan of ongeveer magnitude 2.

Water en lava maken veel stoom

Water en lava maken veel stoom

Bárðarbunga-update September 17 13: 05 GMT
Wetenschappelijke Adviesraad
waarschuwing
E-ly slingert met het verontreinigde gebied in het westen en noordwesten van de uitbarsting, gekenmerkt door Hofsjökull gletsjer in het westen en Skagafjörður in het noorden. Morgen de verontreiniging kan worden verwacht over de centrale hooglanden ten westen en zuidwesten van de uitbarsting. Geldig tot middernacht morgen, donderdag.
- Metingen tonen aan dat het lavaveld in Holuhraun blijft uitbreiden. Er zijn geen aanwijzingen voor afname van lava productie.
- De daling van de Bardarbunga caldera verder met een snelheid van ongeveer 50 cm de laatste 24 uur.
- Seismische activiteit is nogal intensief in de afgelopen 24 uur geweest. Gisteren 7 aardbevingen groter dan M3,0 werden gedetecteerd in Bardarbunga. De grootste waren M5,4 en M4,8 gisteravond. Kleinere aardbevingen werden gedetecteerd in Dyngjujokull gletsjer en in het noorden een deel van de dijk.
- GPS-toezicht blijkt onregelmatigheid in de bewegingen van de aardkorst in de afgelopen dagen. Dit bord zou erop kunnen wijzen dat de magma beweging onder Bardarbunga is aan het veranderen.
Geen verandering is aangetroffen in het water meten.
Drie scenario's worden beschouwd als het meest waarschijnlijk:
- Verzakking van de Bárðarbunga caldera stopt en de uitbarsting op Holuhraun daalt geleidelijk.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, verlengen of versterken van de uitbarsting op Holuhraun. In deze situatie, is het waarschijnlijk dat de uitbarstingen spleet zuiden zou verlengen onder Dyngjujökull, resulterend in een jokulhlaup en een as-producerende uitbarsting. Het is ook mogelijk dat uitbarstingen scheuren in een andere locatie onder de gletsjer kunnen ontwikkelen.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, waardoor een uitbarsting aan de rand van de caldera. Zo'n uitbarsting smolt grote hoeveelheden ijs, waardoor een grote jokulhlaup, vergezeld asregens.
- Andere scenario's kunnen niet worden uitgesloten.

Verspreiding van lava op Holuhraun van TerraSAR-X:


Bárðarbunga-update September 15 23: 34 GMT
van geoloog in dienst
- Aardbeving tarieven zijn vergelijkbaar met de afgelopen dagen.
- Rond 120 gebeurtenissen zijn gedetecteerd sinds middernacht, de overgrote meerderheid in het noordelijke deel van de inbraak. Enkele evenementen werden gevestigd in het oude gedeelte van de inbraak, dat wil zeggen een beetje ten zuidwesten van waar de dijk meer noordelijk was het buigen in Dyngjujökull op 23 augustus. Alle gebeurtenissen in de inbraak zijn kleiner dan magnitude 2.
- Af en toe aardbevingen op de caldera rand van Bárðarbunga.
- Geen evenement overschreden magnitude 2 na de M5.4 vanmorgen om 08: 04.
- Microseismische activiteit rond Dreki (ten oosten van Askja) blijft bij lage tarieven, gelijk op Herðubreiðartögl
Staan door de bank van de glaciale rivier Jökulsá á Fjöllum kijken naar een rivier van lava. Credit: Uni. IJsland

Staan door de bank van de glaciale rivier Jökulsá á Fjöllum kijken naar een rivier van lava. Credit: Uni. IJsland

Bárðarbunga-update September 15 15: 06 GMT
waarschuwing
Het gebied dat getroffen door de luchtverontreiniging door de uitbarsting wordt nu gemarkeerd door Bárdardalur naar het westen tot Hólasandur / Merlakkaslétta platou in het oosten. Deze avond het getroffen gebied meer naar het oosten van Mývatn-gebied in het westen tot Vopnafjordur baai in het oosten. Morgen lichter westenwinden worden verwacht en waarschijnlijk getroffen gebied zal zijn van Vopnafjörður baai, en in zuidelijke richting naar Djúpivogur.

Bárðarbunga-update September 15 10: 40 GMT
De verzakking van Bardarbunga caldera kan nu bijna levend nadat het team van IJslandse Met Office bekeken worden geïnstalleerd een GPS-meter op de top van Bardarbunga een paar dagen geleden.

Bardarbunga caldera verzakkingen

Bardarbunga caldera verzakkingen

De grafiek kan hier worden accesed.

Bárðarbunga-update September 14 22: 19 GMT
Weinig nieuws uit Holuhraun als wetenschappers en journalisten vertrokken gebied vanmorgen als gevolg van zeer hoge SO2 niveaus. Seismische en uitbarsting niveaus naar beneden

Bárðarbunga-update September 14 20: 00 GMT
Vanaf geoloog in dienst
- Aardbeving prijzen blijven stabiel in vergelijking met de afgelopen dagen, rond 140 gebeurtenissen zijn ontdekt sinds middernacht (tot nu 18: 50).
- De meeste evenementen concentreren in het noordelijkste deel van de dijk inbraak, van de uitbarsting plaats aan ongeveer 6 km in Dyngjujökull.
- Aardbevingen in de inbraak nauwelijks hoger zijn dan magnitude 2.
- Er zijn nog steeds verschillende aardbevingen zich op de Bárðarbunga caldera, een van magnitude rond 5 vandaag op 14: 06 aan de noordelijke rand, vijf van grootte 3-4. Een kleine serie van gebeurtenissen rond 17: 00 dicht bij Dreki (ten oosten van Askja), alle gebeurtenissen lager dan magnitude 1.5.
- Stabiele verzakkingen is te zien op de GPS in de Bárðarbunga caldera, grof 50-60 cm sinds middernacht. Een kleine stap van 10-15 cm verlagen zou kunnen houden met de 14: 06 aardbeving

Bárðarbunga-update September 14 18: 00 GMT
Van de Wetenschappelijke Adviesraad
Wetenschappers van de IJslandse Met Office en het Instituut voor Aardwetenschappen en vertegenwoordigers van de civiele bescherming in IJsland wonen de vergaderingen van de Wetenschappelijke Adviesraad van de IJslandse civiele bescherming. Een vertegenwoordiger van het Milieuagentschap van IJsland was ook aanwezig.
Conclusies van de Wetenschappelijke Adviesraad van de IJslandse civiele bescherming:
- De eruptieve activiteit op Holuhraun blijft bij gelijkaardige intensiteit.
- De lavastromen bij lagere tarieven dan het gisteren deed.
- De lava verspreidt zich nu meer op de zijkanten en is er minder zichtbare activiteit is in de eruptieve kraters.
- De verzakking van de Bárðarbunga caldera blijft en is nu aan 23 meter.
- Wetenschappers vliegen over het gebied zag nieuwe tongen van lava uit te breken van de belangrijkste lavastroom naar het oosten en het westen. De grootste van deze lava tongen strekt zich naar het oosten en had 300 m breed en 2 km lang geworden bij 18: 00 gisteren. Een uitbarsting wolk bereikt 4 km hoogte, maar verlaagt met de afstand van de uitbarsting plaats.
- Seismische activiteit is vergelijkbaar met wat het is geweest in de afgelopen dagen, maar aardbevingen beginnen te dalen in aantal en omvang.
- Meer dan 60 aardbevingen zijn ontdekt sinds middernacht. De meeste van hen zijn geweest door Bárðarbunga en de dijk onder Dyngjujökull. De grootste aardbeving van magnitude 4.0, werd vandaag ontdekt rond 07: 00 in het zuiden van Bárðarbunga. Drie andere aardbevingen van 3.0 in omvang of meer zijn vandaag ontdekt.
- GPS-bewaking toont voortdurende verzakkingen in Bárðarbunga en onbeduidende bewegingen van de aardkorst ten noorden van Vatnajökull rond de dijk.
- De luchtkwaliteit in stedelijke gebieden in het oosten van IJsland:
- Hoge luchtvervuiling werd gisteren ontdekt in Egilsstaðir en Reyðarfjörður. Prognoses geven aan dat de gaswolk zal waaien naar het noorden in de komende 24 uur.
- Hoge concentraties zwavelzuur gassen kan worden verwacht in Mývatnssveit, Kelduhverfi, Tjörnes, Húsavík, Adaldalur en Reykjahverfi.
Gebruiksaanwijzing:
Mensen die pijn voelen wordt geadviseerd om binnen te blijven, sluiten hun ramen, zet het vuur hoog en airconditioning uit te schakelen. Gebruiksperiode voor een goede luchtkwaliteit in het huis te ventileren. Metingen van de luchtkwaliteit is te vinden op de webpagina www.loftgaedi.is. De Meteorological Office problemen voorspeld op haar web-pagina en waarschuwingen als de omstandigheden veranderen in het erger.
Instructies van het kantoor van de Chief Epidemioloog en Het Milieuagentschap is te vinden op hun website.
Het IJslandse Met Office prognoses voor zwavelzuur gassen te lezen, samen met weer nieuws op de nationale radio en tv.
- Het Milieuagentschap is bezig om meer meetapparatuur om de gassen afkomstig van de vulkaanuitbarsting beter te monitoren.
Informatie en vragen over de luchtvervuiling kan tot De Milieuagentschap worden verzonden via de e-mail gos@ust.is. De Environment Agency is vooral op zoek naar informatie van mensen die in contact komen met hoge concentraties gas zijn geweest; waar ze waren, op welk tijdstip het gebeurde, hoe de gaswolk keek (kleur en dikte van de cloud) en hoe ze werden getroffen door het. In de nabije toekomst zal er een pagina op de IMO webpagina voor dit soort informatie.
Luchtkwaliteit op de uitbarsting plaats:
Van broeikasgassen bij de uitbarsting plaats blijven hoog. Als lokale gasconcentraties op de site kan levensbedreigend zijn, moeten mensen bij de uitbarsting plaats gasmaskers en gasmeters te dragen. Bij de uitbarsting plaats, kan de lokale wind afwijkingen optreden als gevolg van thermische convectie uit de hete lava. Dit maakt de omstandigheden op het terrein zeer gevaarlijk als de wind plotseling en onvoorspelbaar kan veranderen. Wetenschappers op het gebied hebben gasmeters voor hun veiligheid.
Drie scenario's worden beschouwd als het meest waarschijnlijk:
- Verzakking van de Bárðarbunga caldera stopt en de uitbarsting op Holuhraun daalt geleidelijk.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, verlengen of versterken van de uitbarsting op Holuhraun. In deze situatie, is het waarschijnlijk dat de uitbarstingen spleet zuiden zou verlengen onder Dyngjujökull, resulterend in een jokulhlaup en een as-producerende uitbarsting. Het is ook mogelijk dat uitbarstingen scheuren in een andere locatie onder de gletsjer kunnen ontwikkelen.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, waardoor een uitbarsting aan de rand van de caldera. Zo'n uitbarsting smolt grote hoeveelheden ijs, waardoor een grote jokulhlaup, vergezeld asregens.
- Andere scenario's kunnen niet worden uitgesloten.
Van de IJslandse Met Office:
De Aviation Colour Code voor Bárðarbunga blijft op 'oranje' en code voor Askja is 'groen'.

Bárðarbunga-update September 14 03: 43 GMT
Video van een drone op een hoogte van 100 meter

Screen Shot op 2014 09-13-23.47.59

Gisteren, de Universiteit van IJsland geologen ging in de ketel in Bardarbunga caldera om GPS te installeren (met dank Uni IJsland)


Bárðarbunga-update September 13 13: 24 GMT
De eruptieve activiteit op Holuhraun en de verzakking van de Bárðarbunga caldera vloer blijft bij gelijkaardige intensiteit.
De verzakking van de Bárðarbunga caldera en seismische activiteit blijft hetzelfde als de afgelopen dagen. De GPS zender bovenop Bárðarbunga toont een verzakking van de caldera rond een halve meter over de laatste 24 uur.
De vulkaanuitbarsting in Holuhraun loopt nog steeds met dezelfde kracht als de laatste paar dagen. Lavastromen tegen vergelijkbare tarieven als gisteren richting Oosten in Jökulsá á Fjöllum.
De lava ingediend werd gemeten gistermiddag te 24,5 vierkante kilometer.
Geaccumuleerde volume van de lava wordt nu geschat op minstens 200 miljoen kubieke meter bedragen.
Gaswolk van de uitbarsting drijft naar het oosten. Hoog niveau van SO2, zwaveldioxide, werd gemeten op Reyðarfjörður gisteravond rond 10: 00 uur. De hoogst gemeten waarde was net onder 4000 microgram per kubieke meter. Dit zijn de hoogste waarden gemeten in IJsland. Hoog niveau, 685 microgram per kubieke meter, werd ook gemeten in Egilsstaðir.
Waarschuwing werd via het GSM-systeem gestuurd naar alle mobiele telefoons in Fjarðarbyggð.
De luchtkwaliteit in stedelijke gebieden in het oosten van IJsland:
- Prognoses geven aan dat hoge concentraties zwavelzuur gassen verwacht mag worden in het noordelijke deel van de Oost-fjorden, Fljótsdalur, Herad, Jökuldalur, en op Langanes. Prognose geeft aan dat de concentratie hoger kan worden later vandaag. De Environment Agency zal het opzetten van nieuwe controlestations in Akureyri en in Zuid-IJsland. Geografische omstandigheden moet rekening worden gehouden bij het schatten van de luchtkwaliteit.
instructies:
- Mensen die ongemak ondervindt wordt geadviseerd om binnen te blijven, sluiten de ramen, zet het vuur hoog en airconditioning uit te schakelen. Gebruiksperiode voor een goede luchtkwaliteit in het huis te ventileren. Metingen van de luchtkwaliteit is te vinden op de webpagina www.loftgaedi.is De Meteorological Office problemen voorspeld op haar web-pagina en waarschuwingen als de omstandigheden veranderen in het erger.
- Aanwijzingen van het kantoor van de Chief Epidemioloog en The Environment Agency is te vinden op hun website www.ust.is en www.landlaeknir.is
- De IJslandse Met Office prognoses voor zwavelzuur gassen te lezen, samen met weer nieuws op de nationale radio en televisie.
- Het Milieuagentschap is bezig om meer meetapparatuur om de gassen afkomstig van de vulkaanuitbarsting beter te monitoren.
Luchtkwaliteit op de uitbarsting plaats:
- Gas-uitstoot bij de uitbarsting plaats blijven hoog. Als lokale gasconcentraties op de site kan levensbedreigend zijn, moeten mensen bij de uitbarsting plaats gasmaskers en gasmeters te dragen. Bij de uitbarsting plaats, kan de lokale wind afwijkingen optreden als gevolg van thermische convectie uit de hete lava. Dit maakt de omstandigheden op het terrein zeer gevaarlijk als de wind plotseling en onvoorspelbaar kan veranderen. Wetenschappers op het gebied dragen gasmeters voor hun veiligheid.
- Ontgassen van de vulkanische uitbarsting wordt nu geschat op maximaal kg / sec 750.
Drie scenario's worden beschouwd als het meest waarschijnlijk:
- Verzakking van de Bárðarbunga caldera stopt en de uitbarsting op Holuhraun daalt geleidelijk.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, verlengen of versterken van de uitbarsting op Holuhraun. In deze situatie, is het waarschijnlijk dat de uitbarstingen spleet zuiden zou verlengen onder Dyngjujökull, resulterend in een jokulhlaup en een as-producerende uitbarsting. Het is ook mogelijk dat uitbarstingen scheuren in een andere locatie onder de gletsjer kunnen ontwikkelen.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, waardoor een uitbarsting aan de rand van de caldera. Zo'n uitbarsting smolt grote hoeveelheden ijs, waardoor een grote jokulhlaup, vergezeld asregens.
Bárðarbunga-update September 13 12: 15 GMT
waarschuwing
Dispersie prognoses wijzen op een risico van hoge concentraties van zwaveldioxide (SO2) in het noordelijke deel van Eastfjords en in Fljótsdalsherað-vallei vandaag en in het Myvatn-gebied morgen.
Een screenshot van Bardarbunga webcam op 12: 13 UTC (klik op de afbeelding voor een volledige weergave)
Bardarbunga

Bardarbunga


Bárðarbunga-update September 12 12: 54 GMT

waarschuwing
Een hoge concentratie van zwaveldioxide (SO2) van de Holuhraun uitbarsting wordt verwacht in een gebied dat zich uitstrekt van het noorden deel og oostelijke fjorden, noord naar Langanes schiereiland. Een groter gebied vervuiling kan niet worden uitgesloten. (Geldig tot morgenmiddag, zaterdag.)

Wetenschappelijke Adviesraad
De eruptieve activiteit op Holuhraun blijft bij gelijkaardige intensiteit. Lavastromen tegen vergelijkbare prijzen als gisteren. De lava stroomt in de richting Oost naar Jökulsá á Fjöllum, iets smaller zijn pad. Geen explosieve activiteit vanwege de lava en rivierwater interactie waargenomen, maar stoom stijgt van de lava.
Wetenschappers vliegen over de Bárðarbunga gebied gisteren gemeld geen nieuwe veranderingen in het oppervlak.
De luchtkwaliteit in stedelijke gebieden in het oosten van IJsland:
- Prognoses geven aan dat hoge concentraties zwavelzuur gassen verwacht mag worden in het noordelijke deel van de Oost-fjorden, Fljótsdalur, Herad, Jökuldalur en Vopnafjörður. Prognose geeft aan dat de concentratie het hoogst in herad kunnen worden later vandaag. Hoge concentraties kunnen voorkomen in andere gebieden. De Environment Agency zal het opzetten van nieuwe controlestations in Akureyri en in Zuid-IJsland vandaag. Geografische omstandigheden moet rekening worden gehouden bij het schatten van de luchtkwaliteit. Mensen die pijn voelen wordt geadviseerd om binnen te blijven, sluiten de ramen en airconditioning uit te schakelen. Metingen van de luchtkwaliteit is te vinden op de webpagina loftgaedi.is. De Meteorological Office problemen voorspeld op haar web-pagina en waarschuwingen als de omstandigheden veranderen in het erger.
- Aanwijzingen van het kantoor van de Chief Epidemioloog en The Environment Agency is te vinden op hun website.
Luchtkwaliteit op de uitbarsting plaats:
Van broeikasgassen bij de uitbarsting plaats blijven hoog. Als lokale gasconcentraties op de site kan levensbedreigend zijn, moeten mensen bij de uitbarsting plaats gasmaskers en gasmeters te dragen. Bij de uitbarsting plaats, kan de lokale wind afwijkingen optreden als gevolg van thermische convectie uit de hete lava. Dit maakt de omstandigheden op het terrein zeer gevaarlijk als de wind plotseling en onvoorspelbaar kan veranderen. Wetenschappers op het gebied dragen gasmeters voor hun veiligheid.
Aardbevingen in de caldera van Bárðarbunga blijft gelijk aan die van de laatste dagen. Epicentra zijn verdeeld langs de noordelijke en zuidoostelijke caldera fout. Aardbevingen op de dijk tip is afgenomen. Meer dan 50 gebeurtenissen zijn ontdekt sinds middernacht. Lage frequentie tremor is afgenomen.
GPS waarnemingen:
- Er zijn kleine bewegingen van de aardkorst rond de dijk ter ondersteuning van de veronderstelling dat de hoeveelheid magma stroomt in de dijk iets hoger dan de stroom van magma uitbrak aan de oppervlakte.
- Gelet op de periode sinds het begin van de uitbarsting trage bewegingen naar het Bárðarbunga caldera geven voortdurende verzakking van de caldera.
- Een nieuwe GPS station werd op de top van Bárðarbunga geïnstalleerd gisteren naar de verzakking van de caldera vloer te controleren.
Drie scenario's worden beschouwd als het meest waarschijnlijk:
- Verzakking van de Bárðarbunga caldera stopt en de uitbarsting op Holuhraun daalt geleidelijk.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, verlengen of versterken van de uitbarsting op Holuhraun. In deze situatie, is het waarschijnlijk dat de uitbarstingen spleet zuiden zou verlengen onder Dyngjujökull, resulterend in een jokulhlaup en een as-producerende uitbarsting. Het is ook mogelijk dat uitbarstingen scheuren in een andere locatie onder de gletsjer kunnen ontwikkelen.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, waardoor een uitbarsting aan de rand van de caldera. Zo'n uitbarsting smolt grote hoeveelheden ijs, waardoor een grote jokulhlaup, vergezeld asregens.
Andere scenario's kunnen niet worden uitgesloten.


Bárðarbunga-update September 11 14: 30 GMT
Wetenschappelijke Adviesraad
- De eruptieve activiteit op Holuhraun blijft bij gelijkaardige intensiteit. Lavastromen tegen vergelijkbare prijzen als gisteren. De lava stroomt richting Oosten, maar verbreedt iets naar het noorden. De hoofdstroom volgt de rivierbedding van Jökulsá á Fjöllum. Geen explosieve activiteit vanwege de lava en rivierwater interactie waargenomen, maar stoom stijgt van de lava.
De luchtkwaliteit in stedelijke gebieden in het oosten van IJsland:
- Prognoses geven aan dat hoge concentraties zwavelzuur gassen verwacht mag worden in het noordelijke deel van de Oost-fjorden, Fljótsdalur, Herad, Jökuldalur en Vopnafjörður. Hoge concentraties kunnen voorkomen in andere gebieden. Mensen die pijn voelen wordt geadviseerd om binnen te blijven, sluiten de ramen en airconditioning uit te schakelen. Metingen van de luchtkwaliteit is te vinden op de webpagina loftgaedi.is. De Meteorological Office geeft waarschuwingen als de omstandigheden veranderen in het erger.
- Aanwijzingen van het kantoor van de Chief Epidemioloog en The Environmental Agency is te vinden op hun website.
Luchtkwaliteit op de uitbarsting plaats:
- Gas-uitstoot bij de uitbarsting plaats blijven hoog. Als lokale gasconcentraties op de site kan levensbedreigend zijn, moeten mensen bij de uitbarsting plaats gasmaskers en gasmeters te dragen. Bij de uitbarsting plaats, kan de lokale wind afwijkingen optreden als gevolg van thermische convectie uit de hete lava. Dit maakt de omstandigheden op het terrein zeer gevaarlijk als de wind plotseling en onvoorspelbaar kan veranderen.
Aardbevingen in de caldera van Bárðarbunga blijft vergelijkbaar met die van de laatste dagen. Epicentra zijn verdeeld langs de noordelijke en zuidoostelijke caldera fout. Een aardbeving van M 5.3 opgetreden bij 00: 07 h. Aardbevingen op de dijk tip is afgenomen. Meer dan 30 gebeurtenissen zijn ontdekt sinds middernacht. Lage frequentie tremor is vergelijkbaar met wat is waargenomen in de laatste paar dagen.
GPS waarnemingen tonen significant aardkorstbewegingen ondersteunen de veronderstelling dat de hoeveelheid magma stroomt de dijk blijft vergelijkbaar zijn met de magma barstte het oppervlak. Gezien de periode sinds het begin van de uitbarsting kleine bewegingen in de richting van de Bárðarbunga caldera duiden op aanhoudende daling van de caldera.
Drie scenario's worden beschouwd als het meest waarschijnlijk:
- Verzakking van de Bárðarbunga caldera stopt en de uitbarsting op Holuhraun daalt geleidelijk.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, verlengen of versterken van de uitbarsting op Holuhraun. In deze situatie, is het waarschijnlijk dat de uitbarstingen spleet zuiden zou verlengen onder Dyngjujökull, resulterend in een jokulhlaup en een as-producerende uitbarsting. Het is ook mogelijk dat uitbarstingen scheuren in een andere locatie onder de gletsjer kunnen ontwikkelen.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, waardoor een uitbarsting aan de rand van de caldera. Zo'n uitbarsting smolt grote hoeveelheden ijs, waardoor een grote jokulhlaup.
Andere scenario's kunnen niet worden uitgesloten.
Van de IJslandse Met Office:
De Aviation Colour Code voor Bárðarbunga blijft op 'oranje', maar de code voor Askja is veranderd in 'groen'.

Bárðarbunga-update September 10 15: 06 GMT

Lavastroom op Holuhraun, gezien vanuit de ruimte-Landsat 8:

Klik hier voor een gedetailleerde weergave

Bárðarbunga-update September 10 14: 30 GMT
Wetenschappelijke Adviesraad
De eruptieve activiteit op Holuhraun blijft bij gelijkaardige intensiteit. Lava stroomt naar het oosten tegen vergelijkbare prijzen als gisteren. De lava stroomt in de rivier bedding van Jökulsá á Fjöllum. Geen explosieve activiteit vanwege de lava en rivierwater interactie waargenomen, maar stoom stijgt van de lava.
De luchtkwaliteit in stedelijke gebieden in Oost-IJsland:
- Concentraties van SO2 vergelijkbaar met die gemeten in de laatste dagen enigszins kunnen nu in het oosten door de richting van de wind te verhogen. Inspanningen om gasbewaking in bewoonde gebieden te verhogen zijn gaande. Gegevens van de Environmental Agency SO2 meetstations in Reyjahlíð, Egilsstaðir en Reyðarfjörður zijn toegankelijk op de website van het instituut. Instructies van het kantoor van de Chief Epidemioloog en The Environmental Agency is te vinden op hun website.
Luchtkwaliteit op de uitbarsting plaats:
- Gas-uitstoot bij de uitbarsting plaats blijven hoog. Als lokale gasconcentraties op de site kan levensbedreigend zijn, moeten mensen bij de uitbarsting plaats gasmaskers en gasmeters te dragen.
- Wetenschappers op de site hebben herhaaldelijk het gebied te verlaten als concentratie van gas bereikt gevaarlijke niveaus als gevolg van plotselinge veranderingen in de wind.
- Bij de uitbarsting plaats, lokale wind afwijkingen kunnen optreden als gevolg van thermische convectie uit de hete lava. Dit maakt de omstandigheden op het terrein zeer gevaarlijk als de wind plotseling en onvoorspelbaar kan veranderen.
Rond 80 aardbevingen zijn geregistreerd sinds middernacht. De grootste twee aardbevingen, M en M 5.5 4.9 voorgedaan aan de noordelijke rand van Bárðarbunga caldera. Lage frequentie tremor is vergelijkbaar met wat is waargenomen in de laatste paar dagen.
GPS waarnemingen tonen significant aardkorstbewegingen ondersteunen de veronderstelling dat de hoeveelheid magma stroomt de dijk blijft vergelijkbaar zijn met de magma barstte het oppervlak.
Drie scenario's worden nog steeds beschouwd als het meest waarschijnlijk:
- Verzakking van de Bárðarbunga caldera stopt en de uitbarsting op Holuhraun daalt geleidelijk.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, verlengen of versterken van de uitbarsting op Holuhraun. In deze situatie, is het waarschijnlijk dat de uitbarstingen spleet zuiden zou verlengen onder Dyngjujökull, resulterend in een jokulhlaup en een as-producerende uitbarsting. Het is ook mogelijk dat uitbarstingen scheuren in een andere locatie onder de gletsjer kunnen ontwikkelen.
- Grootschalige verzakking van de caldera optreedt, waardoor een uitbarsting aan de rand van de caldera. Zo'n uitbarsting smolt grote hoeveelheden ijs, waardoor een grote jokulhlaup.
Van de IJslandse Met Office:
De Aviation Colour Code voor Bárðarbunga blijft op 'oranje' en de code van Askja in 'geel'.

Bárðarbunga-update September 10 14: 25 GMT
Ernstige bezorgdheid over Bárðarbunga verzakkingen
Magnús Tumi Guðmundsson, Geophysicist (Ph.D.), hoogleraar aan de Universiteit van IJsland, zegt: "De bodemdaling is een reden voor grote bezorgdheid We gaan nu een pad dat we niet weten waar zal eindigen." Toe te voegen dat de caldera is vol met ijs. Verzakking zoals die gezien in Bárðarbunga is niet waargenomen in de afgelopen tijd.
"Een uitbarsting in de caldera kan een enorme jokulhlaup veroorzaken. Als de uitbarsting erin slaagt om te breken door het ijs, kunnen we ook kijken naar een grote explosieve uitbarsting." Magnús waarschuwt dat met toenemende bodemdaling in de Bárðarbunga caldera, de kansen van een uitbarsting in Bárðarbunga zijn ook steeds meer.

Bárðarbunga-update September 10 01: 44 GMT
- Bardarbunga caldera is afgenomen door allmost een meter per dag voor de laatste drie dagen
- Wetenschappers zijn nauw kijken naar de depressie van Bardarbunga caldera dicht blijven verlagen verhoogt kans op uitbarsting op de caldera.
- 3 scenario's voor Bardarbunga: 1. Depressie stopt en Holuhraun stopt; 2. Depressie blijft. Holuhraun gaat op voor lange 3. Caldera barst es.
- Huidige Bardarbunga caldera depressie is rond 20m. Als het gaat om enkele honderden meters dan weten we dat we in de problemen.
- Caldera depressies worden vaak gevolgd door een grote uitbarstingen. Gezien de amt van magma in de Bárðarbunga systeem - uitbarsting zou groot zijn

Screen Shot op 2014 09-09-22.30.13

Bardarbinga caldera depressie

Screen Shot op 2014 09-09-22.19.58Screen Shot op 2014 09-09-22.29.04


Bárðarbunga-update September 9 13: 14 GMT
Wetenschappelijke Adviesraad
- De eruptieve activiteit op Holuhraun blijft bij gelijkaardige intensiteit.
- De luchtkwaliteit in stedelijke gebieden in Oost-IJsland kunnen mensen met onderliggende ademhalingsproblemen beïnvloeden hoewel anderen geen significante hinder niet mogen ervaren.
- Luchtkwaliteit op de uitbarsting plaats: Gas-uitstoot bij de uitbarsting plaats blijven hoog.
- Rond 150 aardbevingen zijn geregistreerd sinds middernacht. De grootste twee aardbevingen, 3.8 en 5.2 in omvang voorgedaan aan de noordelijke rand van Bárðabunga Caldera.
- GPS waarnemingen tonen significant aardkorstbewegingen ondersteunen de veronderstelling dat de hoeveelheid magma stroomt de dijk blijft vergelijkbaar zijn met de magma barstte het oppervlak.

Bárðarbunga-update September 8 20: 25 GMT
Van geoloog in dienst (19: 20 UTC)
De aardbeving activiteit blijft vandaag in het noordelijke deel van de dijk inbraak. De grootste aardbeving in de dijk sinds eind augustus plaatsvond op 16: 27 vandaag met magnitude 4.5. De grootste aardbevingen zich vandaag op de caldera rand:
kl. 06: 15, M 4,8
kl. 07: 20 M 4, 6
kl. 14: 48, M 5,0
kl. 17: 53, M 4,3
Een aardbeving zwerm vindt plaats ten noorden van Herðubreið. Over 80 aardbevingen zijn opgenomen vandaag, alle hieronder magnitude 2. Zwermen in dit gebied zijn niet ongewoon. Vanwege de hoge concentratie van SO2, zijn wetenschappers het verlaten van het gebied.

Bárðarbunga-update September 8 20: 19 GMT
Wetenschappelijke Adviesraad (13: 20 UTC)
Wetenschappers van de IJslandse Met Office en het Instituut voor Aardwetenschappen en vertegenwoordigers van de civiele bescherming in IJsland wonen de vergaderingen van de Wetenschappelijke Adviesraad van de IJslandse civiele bescherming. Ook vertegenwoordigers van het Milieuagentschap van IJsland en de Chief Epidemioloog van het Directoraat van Gezondheid, waren aanwezig.
Conclusies van de Wetenschappelijke Adviesraad van de IJslandse civiele bescherming:
- De eruptieve activiteit op Holuhraun blijft bij gelijkaardige intensiteit.
 • De uitbarsting sites zijn hetzelfde als voorheen. Lava stroomt naar het oosten tegen vergelijkbare prijzen als gisteren. Hoewel de lava is nu in contact met de rivier Jökulsá á Fjöllum, is het niet de lavastroom tarieven aanzienlijk te verminderen. Geen explosieve activiteit vanwege de lava en rivierwater interactie waargenomen, maar stoom stijgt van de lava. De omvang van de lava is nu ongeveer 19 vierkante km.
 • Geen activiteit wordt nu gedetecteerd op het zuidelijkste spleet hoewel kleine hoeveelheden gas en stoom stijgen van.
- De luchtkwaliteit in stedelijke gebieden in Oost-IJsland:
 • Gemeten concentraties van SO2 in Reyðarfjörður, suggereren dat mensen met een ondergeschikte ademhalingsproblemen zouden kunnen worden beïnvloed, hoewel anderen geen significante hinder niet mogen ervaren.
 • Inspanningen om het gas controle in bewoonde gebieden te verhogen zijn aan de gang, door de Environment Agency IJsland.
 • Als eruptieve activiteit blijft bij dezelfde tarieven, zal de luchtkwaliteit in het oostelijke deel van IJsland vergelijkbaar blijven.
- Luchtkwaliteit op de uitbarsting plaats:
 • Van broeikasgassen bij de uitbarsting plaats blijven hoog. Als lokale gasconcentraties op de site kan levensbedreigend zijn, moeten mensen bij de uitbarsting plaats gasmaskers en gasmeters te dragen.
 • Wetenschappers op het terrein, hebben gehad om het gebied te verlaten als concentratie van gas bereikt gevaarlijke niveaus, als gevolg van plotselinge veranderingen in de wind.
 • Bij de uitbarsting plaats, kan de lokale wind afwijkingen optreden als gevolg van thermische convectie uit de hete lava. Dit maakt de omstandigheden op het terrein zeer gevaarlijk als de wind plotseling en onvoorspelbaar kan veranderen.
- De seismische activiteit is afgenomen sinds gisteren. Rond 80 aardbevingen zijn geregistreerd sinds middernacht. Rond 07: 20 UTC, een magnitude 4.7 aardbeving deed zich voor op de rand van Bárðarbunga caldera. Kleine, maar continue lage frequentie tremor is waargenomen voor de laatste paar dagen.
- GPS waarnemingen tonen significant aardkorstbewegingen ondersteunen de veronderstelling dat de hoeveelheid magma stroomt de dijk blijft vergelijkbaar zijn met de magma barstte het oppervlak.
- Vier scenario's zijn nog steeds waarschijnlijk:
 • De migratie van magma kunnen stoppen, wat resulteert in een geleidelijke vermindering van seismische activiteit en geen verdere uitbarstingen.
 • De dijk zou het aardoppervlak bereiken op verschillende locaties buiten de gletsjer. Lavastroom en / of explosieve activiteit kan niet worden uitgesloten.
 • De inbraak weer het oppervlak onder de gletsjer bereikt en mogelijk leidt tot een significante uitbarsting. Dit zou zeer waarschijnlijk produceren een overstroming in Jökulsá á Fjöllum en misschien explosieve, as-producerende activiteit.
 • Een uitbarsting in Bárðarbunga. De uitbarsting kan een uitbarsting overstromingen en mogelijk een explosieve, as-producerende activiteit veroorzaken. Bij een subglaciale uitbarsting, is het zeer waarschijnlijk dat overstroming zou beïnvloeden Jökulsá á Fjöllum. Het is echter niet mogelijk om de volgende vloed paden uit te sluiten: Skjalfandafljot, Kaldakvísl, Skaftá en grimsvotn. Andere scenario's kunnen niet worden uitgesloten.

Bárðarbunga-update September 8 11: 55 GMT
- Gisteren het veld wetenschappers moesten de uitbarsting site te verlaten voor een moment wanneer CO2 & SO2 gas bereikt de risicocategorieën
- Wat gebeurt er als de lava blokkeert de rivier stromen? Er is nog steeds ruimte voor de rivier te stromen. Antwoord van de Universiteit van IJsland: een lagune kunnen vormen en op het einde, zal het werk zijn weg via de nieuwe lavaveld
- Wetenschappers zullen vliegt over Bardarbunga en Holuhraun kort. Hun vliegtuig vertrok Reykjavik rond 09: 30 GMT

Screen Shot op 2014 09-08-08.51.53

Bárðarbunga-update September 8 10: 55 GMT
- Wetenschappers zullen proberen om GPS sensoren in #Bardarbunga caldera zet zich later op de dag met behulp van een helikopter op basis van de IJslandse civiele bescherming
- Het noordelijke deel van de uitbarsting heeft nu contact met de rivier
Van geoloog in dienst (06: 50 UTC)
- De aardbeving activiteit sinds middernacht blijft op het noordelijke deel van de dijk inbraken en bij Bárðarbunga.
- Tussen 30 en 40 gebeurtenissen zijn gelegen in het gebied sinds middernacht.
- De tremor is vergelijkbaar sinds gisteren, geen wijzigingen geweest en de uitbarsting blijft

Kaart van lava veld in #Holuhraun. Het stroomde in Jökulsá á Fjöllum glaciale rivier. Geen explosieve activiteit tot nu toe

Kaart van lava veld in #Holuhraun. Het stroomde in Jökulsá á Fjöllum glaciale rivier. Geen explosieve activiteit tot nu toe


Bárðarbunga-update September 7 21: 18 GMT
Van geoloog in dienst
- Tegenwoordig zijn de meeste van de aardbevingen zijn in Bárðarbunga krater aan de uitbarsting site in Dyngjujökull en Herðubreiðatögl. De twee grootste gebeurtenissen voorgedaan vanmorgen (M4.6 en M5.4) op 3: 27 en 7: 07 GMT in Bárðarbunga caldera. Wij hebben geregistreerd over 155 aardbevingen sinds vanmorgen en de seismische tremor is lager dan gisteren geweest.
- Aardwetenschappers in het veld verslag dat de eruptieve activiteit in het noordelijkste deel van de noord-spleet heeft niet meer lava fountaining, terwijl de centrale kraters zijn het meest actief als voorgaande dagen. De nieuwe kloof in het zuiden vertoont geen zichtbare activiteit sinds vanmiddag.

Bárðarbunga-update September 7 14: 16 GMT
Wetenschappelijke Adviesraad
- De eruptieve activiteit op Holuhraun niet is afgenomen. Magma flow is tussen 100 en 200 m3 / s. De lava voorschotten van ongeveer 1 km / dag en zijn gebied gistermiddag was rond 16 km2. De uitbarsting sites zijn hetzelfde als voorheen. De eruptieve intensiteit op de zuidelijke spleet die geopend op vrijdag is veel minder dan op de noordelijke kloof die actief is sinds het begin van de uitbarsting.
- De lava tong strekt zich nu uit 11 km naar het noorden en is de westelijke belangrijkste tak van Jökulsá á Fjöllum rivier bereikt. Er is echter geen explosieve activiteit als gevolg van de lava en rivierwater interactie waargenomen, maar stoom stijgt op uit de lava. Een witte uitbarsting wolk stijgt 3 - 4 km en is gericht op het noorden en noordoosten.
- Aardbevingen in het gebied is vergelijkbaar met gisteren. Rond 140 aardbevingen zijn geregistreerd sinds middernacht. Op 03: 30 vanmorgen, een magnitude 4.6 aardbeving aan de rand van de caldera Bárðarbunga. Kort na 07: 00, een magnitude 5.4 aardbeving deed zich voor op de rand, een van de grootste sinds het begin van de huidige activiteiten. De hoeveelheid magma stroom in de dijk lijkt vergelijkbaar met de magma uitbarsting van de spleten zijn.

Een recente foto-opname van Bardarbunga webcam:

Bárðarbunga 7 september

Bárðarbunga-update September 7 08: 21 GMT
Van geoloog in dienst

Aardbevingen blijft in Bárðarbunga, in het noordelijke deel van de dijk inbraak en in Herðubreiðartögl. Totaal 70 aardbevingen zijn ontdekt sinds middernacht, de grootste M5,7 op 07: 08 in de Bárðarbunga caldera. De lava heeft de westelijke kanaal van Jökulsá á Fjöllum bereikt. Stomen gebeurt.

Bárðarbunga-update September 7 07: 11 GMT
Seismische activiteit sinds middernacht GMT

Screen Shot op 2014 09-07-04.07.34

Tavurvur vulkaan, Papoea-Nieuw-Guinea - September 7 01: 28
Mooie explosie van vastgelegd op video - vele malen minder krachtig dan de belangrijkste explosie, maar nog steeds erg spectaculair

Bárðarbunga-update September 7 01: 15 GMT
Een kaart van de Universiteit van IJsland wetenschappers tonen verandering van Holuhraun lavaveld vandaag. Rood = start Geel = einde van de dag

Screen Shot op 2014 09-06-21.12.26


Bárðarbunga-update September 6 22: 45 GMT
Vanaf geoloog in dienst
Aardbevingen vandaag is in vergelijkbare plaatsen als de afgelopen dagen, in Bárðarbunga caldera, bij de uitbarsting plaats, Dyngjujökull en bij Herðubreiðartögl.
- Twee aardbevingen 4.4 en 4.3 werden opgenomen in Bárðarbunga caldera in de namiddag, op 14: 32 en 18: 43 respectievelijk, maar vanochtend om 05: 40 een magnitude 5 werd gemeten in een soortgelijke locatie.
- Het totaal aantal geregistreerde aardbevingen sinds middernacht is ongeveer 170.
- Aarde wetenschappers van de uitbarsting plaats denken dat de eruptieve activiteit is hetzelfde als gisteren.
- Seismische tremor heeft een lage amplitudes vandaag.

verzakking van de gletsjer oppervlak boven de Bardarbunga caldera

verzakking van de gletsjer oppervlak boven de Bardarbunga caldera

Bárðarbunga-update September 6 22: 40 GMT
SO2 satelliet kaart, zoals gepubliceerd door de ESA (European Space Agency)

Screen Shot op 2014 09-06-18.36.30

Bárðarbunga-update September 6 20: 48 GMT

Spectaculaire rivier van lava op Holuhraun:

Bárðarbunga-update September 6 14: 11 GMT
Wetenschappelijke Adviesraad
Wetenschappers van de IJslandse Met Office en het Instituut voor Aardwetenschappen en vertegenwoordigers van de civiele bescherming in IJsland wonen de vergaderingen van de Wetenschappelijke Adviesraad van de IJslandse civiele bescherming.
Conclusies van de Wetenschappelijke Adviesraad van de IJslandse civiele bescherming:
- In het toezicht op de vlucht van gisteren de ice-oppervlak Bárðarbunga werd gemeten door het radarsysteem vliegtuigen Isavia's. De metingen tonen grote veranderingen op het ijs-oppervlak. Tot 15 m verzakkingen opgetreden in het midden van de caldera, Wat overeenkomt met een volumeverandering van 0.25 km³. De vorm van de bodemdaling gebied is in overeenstemming met de hoogte van de caldera vloer te hebben verlaagd met dat bedrag.
- Verzakking van deze orde is niet waargenomen in IJsland sinds de metingen van de bewegingen van de aardkorst begon rond het midden van de vorige eeuw.
- Er zijn geen tekenen van de uitbarsting of verhoogde geothermische activiteit in de Bárðarbunga caldera worden waargenomen.
- Het volume van de bodemdaling in Bárðarbunga is aanzienlijk deel van het totale volume van het magma dijk.
- De meest waarschijnlijke verklaring is dat deze daling is gerelateerd aan de recente hoge seismische activiteit en subsurface magmastroom de noordoost.
- In de surveillance vlucht gisteren een ondiepe, brede depressie werd waargenomen op het oppervlak van Dyngujökull, 10 km van de gletsjer rand. Een andere depressie 6 km van de Dyngjujökull ijs rand, Die is gevolgd in de afgelopen paar dagen heeft verdiept en is nu 35 m diep.
- Het is waarschijnlijk dat deze depressies zijn tekenen van kleine en korte subglaciale uitbarstingen.
- De eruptieve activiteit op Holuhraun is hetzelfde als gisteren.
- Twee eruptieve spleten zijn actief. De belangrijkste activiteit is op dezelfde spleet, dat actief is sinds de uitbarsting begon. Naast de kloof die gisterochtend geopend is nog steeds actief.
- De lava strekt zich nu 10 km ONO en heeft iets minder dan een km te Jökulsá á Fjöllum rivier te bereiken.
- Seismische activiteit is afgenomen sinds gisteren. Ongeveer 90 aardbevingen zijn ontdekt sinds middernacht. Een aardbeving van magnitude 5 was gevestigd in de Bárðarbunga caldera op 05: 40 UTC.
- 14 aardbevingen van magnitude groter dan 5 zijn gevestigd sinds 16 augustus.
- Vervorming veranderingen sinds gisteren, gemeten met GPS noorden van Vatnajökull zijn klein.
- Vier scenario's zijn nog steeds waarschijnlijk:
*** De migratie van magma kunnen stoppen, wat resulteert in een geleidelijke vermindering van seismische activiteit en geen verdere uitbarstingen.
*** De dijk zou het aardoppervlak bereiken op verschillende locaties buiten de gletsjer. Lavastroom en / of explosieve activiteit kan niet worden uitgesloten.
*** De inbraak weer het oppervlak onder de gletsjer bereikt en mogelijk leidt tot een significante uitbarsting. Dit zou zeer waarschijnlijk produceren een overstroming in Jökulsá á Fjöllum en misschien explosieve, as-producerende activiteit.
*** Een uitbarsting in Bárðarbunga. De uitbarsting kan een uitbarsting overstromingen en mogelijk een explosieve, as-producerende activiteit veroorzaken. Bij een subglaciale uitbarsting, is het zeer waarschijnlijk dat overstroming zou beïnvloeden Jökulsá á Fjöllum. Het is echter niet mogelijk om de volgende vloed paden uit te sluiten: Skjalfandafljot, Kaldakvísl, Skaftá en grimsvotn.
***** Andere scenario's kunnen niet worden uitgesloten.
Van de IJslandse Met Office:
De Aviation Colour Code voor Bárðarbunga blijft op 'oranje' en de code van Askja in 'geel'.

Klik op deze foto om te vergroten - terug te keren naar de pagina

Klik op deze foto om te vergroten - terug te keren naar de pagina

Bárðarbunga-update September 5 21: 16 GMT
Een mooie NASA foto met de rookpluimen

Screen Shot op 2014 09-05-23.10.21

Bárðarbunga-update September 5 20: 30 GMT

Deze visie van de Bárðarbunga webcam (gelegen ten noorden van de uitbarsting plaats, niet ver van Akureyri), toont de Holuhraun uitbarsting op 20: 26 UTC. De meer zichtbare ranken van vlam op de uiterst rechts is de oorspronkelijke spleet eruptie die continu uitbarstende sinds afgelopen zondag (31st augustus).

Iets verder naar het midden van het uitzicht webcam zijn twee kleine puntjes van de vlam; dit is de nieuwe spleet eruptie die vanmorgen begon dichter bij Dyngjujökull gletsjer, die ten zuiden van de oorspronkelijke spleet eruptie. Deze nieuwe spleet eruptie is een kleinere intensiteit dan zijn voorganger, maar heeft gevormd in de Rift Valley (graben) gespot op woensdag (3rd september) dat enkele kilometers uitstrekt tot in Dyngjujökull gletsjer. Dit vormde een ketel in het ijs (zie tweede foto), die naar verluidt is gegroeid groter sinds de eerste die zag een paar dagen geleden.

De vage rode lijn net gezien boven de rand van de berg dat deze webcam zit op het meest noordelijke deel van de enorme lavastroom die wordt geproduceerd door de originele lavastroom. Dit toont heel duidelijk hoe ver de lavastroom is verhuisd sinds de uitbarsting begon.
5.9.14 20.26 GMT

Mila's Bárðarbunga webcam (20: 26 UTC), op zoek zuidwaarts naar Holuhraun en Bárðarbunga.

Dyngjujokull Cauldron 5.9.14

De ketel in het stopcontact Dyngjujökull gletsjer als eerder deze ochtend gezien (credit: RUV)

Bárðarbunga-update September 5 19: 30 GMT

Hieronder vindt u een kaart van de IJslandse Met Office toont de progressie van de Holuhraun spleet eruptie sinds afgelopen zondag. De rode driehoek in het zuiden van de kaart in de buurt van Dyngjujökull is de locatie van de laatste spleet eruptie die vandaag begonnen (5th september). De rode cirkel markeert de omvang van de lava stroomt als van eerder vandaag.

Holuhraun 5.9.14 Lava Omvang

Bárðarbunga-update September 5 16: 10 GMT

Bárðarbunga-update September 5 15: 50 GMT
Wetenschappers van de IJslandse Met Office en het Instituut voor Aardwetenschappen en vertegenwoordigers van de civiele bescherming in IJsland wonen de vergaderingen van de Wetenschappelijke Adviesraad van de IJslandse civiele bescherming.
Conclusies van de Wetenschappelijke Adviesraad van de IJslandse civiele bescherming:
Op ongeveer 7: 00 GMT vanochtend gemeld RÚV dat nieuwe eruptieve spleten in het zuiden van de uitbarsting aan de gang had geopend.
Op 8: 30, een surveillance vlucht met wetenschappers van de IMO en de Universiteit van IJsland de volgende waargenomen
- Twee nieuwe eruptieve spleten zuiden gevormd van de vorige uitbarsting site in Holuhraun, in een slenk, die boven de inbraak had gevormd, over 2km weg van Dyngjujökull.
- De uitbarstingen vuur fonteinen van de nieuwe scheuren aanzienlijk kleiner dan in de oudere spleet. Stoom stijgt in een zuidoostelijke richting van de spleet.
- De ketel in Dyngjujökull lijkt dieper sinds de laatste waarneming te zijn gegroeid.
- Geen veranderingen zijn zichtbaar in Bárðarbunga.
- Aanzienlijke hoeveelheden SO2 nog worden vrijgegeven aan de atmosfeer in samenwerking met de uitbarsting.
- Geleidbaarheid metingen tonen een lichte stijging van de geleidbaarheid in Jökulsá á Fjöllum.
- Sommige tremor werd ontdekt op seismometers kort na 3: 00 GMT gisteravond. Het afgenomen bij ongeveer 6: 00 GMT vanochtend.
- Aanzienlijke activiteit is in de noordelijke spleet (spleet 1) en de hoogte van de stoom wolk is ongeveer 15,000 voeten.
- Er zijn geen aanwijzingen van de uitbarsting in Holuhraun zijn in verval. De lava van spleet 1 blijft stromen naar het oosten noordoosten en is gegroeid in de regio sinds gisteren.
- Aardbevingen in het gebied is vergelijkbaar met de activiteit van gisteren. Over 170 aardbevingen werden gedetecteerd sinds middernacht. Twee aardbevingen van magnitude 4,4 en 5,3 werden gedetecteerd in de Bárðarbunga caldera regio rond middernacht UTC.
GPS verplaatsingen hebben blijft afnemen en zijn nu in onzekerheid grenzen.
Vier scenario's zijn nog steeds waarschijnlijk:
*** De migratie van magma kunnen stoppen, wat resulteert in een geleidelijke vermindering van seismische activiteit en geen verdere uitbarstingen.
*** De dijk kon het aardoppervlak bereiken op verschillende locaties buiten de gletsjer. Lavastroom en / of explosieve activiteit kan niet worden uitgesloten.
*** De inbraak de oppervlakte bereikt en een andere uitbarsting plaatsvindt waarbij ofwel de kloof is geheel of gedeeltelijk onder Dyngjujökull. Dit zou zeer waarschijnlijk produceren een overstroming in Jökulsá á Fjöllum en misschien explosieve, as-producerende activiteit.
*** Een uitbarsting in Bárðarbunga. De uitbarsting kan een uitbarsting overstromingen en mogelijk een explosieve, as-producerende activiteit veroorzaken. Bij een subglaciale uitbarsting, is het zeer waarschijnlijk dat overstroming zou beïnvloeden Jökulsá á Fjöllum. Het is echter niet mogelijk om de volgende vloed paden uit te sluiten: Skjalfandafljot, Kaldakvísl, Skaftá en grimsvotn.
***** Andere scenario's kunnen niet worden uitgesloten.

Van de IJslandse Met Office:
De Aviation Colour Code voor Bárðarbunga blijft op 'Een oranje uitroepteken'En de code voor Askja op'geel'

Credit: Univ. IJsland / Sævar Helgi Bragason

Credit: Univ. IJsland / Sævar Helgi Bragason

Bárðarbunga-update September 5 15: 24 GMT
- Verhoging van de geleidbaarheid gedetecteerd in Jökulsá á Fjöllum - de belangrijkste glaciale rivier #Dyngjujokull - geen toename in flow (nog)
- Wetenschappers en journalisten hebben opnieuw zich teruggetrokken uit de #Holuhraun gebied om de #Dreki hut waar velen van hen overnachten
- 2 aparte spleten (uit dezelfde dijk binnendringen natuurlijk)
- De video hieronder is een promotie voor een uitbarsting vlucht per helikopter - Als je de kans hebt: DO IT! (2000 $ is de prijs)

Bronvermelding:uni_iceland / Thora Arnadottir

Bronvermelding:uni_iceland / Thora Arnadottir

Epic IJsland Eruption helikoptervlucht van Nordurflug Helicopter Tours on Vimeo.

Bárðarbunga-update September 5 11: 24 GMT
De commerciële jongens en meisjes hebben in de verfilming genomen en fotograferen van de wetenschappers. Resultaat: meer uniek materiaal in kranten in de formaten die niet kan worden gedeeld in het open web. Betere werk natuurlijk, we moeten toegeven dat (check de video-link in de tweet hieronder)

Bárðarbunga-update September 5 09: 23 GMT
Wat een geweldige foto - nog meer jaloers op de wetenschappers die er werken

Bárðarbunga-update September 5 08: 49 GMT
Een vlucht vanalmannavarnir (IJsland civiele bescherming) zal opstijgen binnenkort met wetenschappers aan de nieuwe spleet eruptie dichter onderzoeken naar #dyngjujokull

Bárðarbunga-update September 5 08: 45 GMT
- ER: Gebaseerd op de webcam bekeken, de spleet gebied is serieus uitgebreid naar links (in feite naar het zuiden richting de gletsjer
- Terwijl de dreiging van de nieuwe spleet eruptie wordt geëvalueerd verder geen wetenschappers / journalisten zullen worden toegestaan ​​om #Holuhraun gebied
- Het gebied waar #lava nu komt er verder naar het zuiden van de originele Holuhraun spleet had grote scheuren voordat - maar nu magma vond een weg omhoog
- De kloof @ #Holuhraun uitbreiding naar het zuiden richting de gletsjer pic.twitter.com/OUxQyX0Hjb - zoals ontdekt doorlaraomars tijdens de vlucht van vanochtend

Screen Shot op 2014 09-05-10.33.16

Bárðarbunga-update September 5 07: 52 GMT
Vanaf geoloog in dienst
- Aardbevingen tot 06: 00 zijn opgenomen op vergelijkbare locaties als in de afgelopen dagen: in Bárðarbunga, in de dijk inbraak onder en ten noorden van Dyngjujökull en bij Herðubreiðartögl.
- Twee aardbevingen van magnitude 4.3 en 5.2 vond plaats op de rand van de caldera Bárðarbunga. De eerste aardbeving werd geregistreerd bij 23: 33 gisteren en het grotere evenement in 01: 19.
- Aangezien middernacht, het totale aantal automatisch gevonden aardbevingen ongeveer 100.
- Web camera uitzicht op de uitbarsting plaats tijdens de nacht liet vulkanische activiteit op een vergelijkbaar niveau van gisteren.
- ER: Onder de epicentra van de aardbevingen sinds middernacht GMT
- ER: Het aantal aardbevingen is nog minder in vergelijking met gisteren over dezelfde periode

Seismische activiteit sinds middernacht GMT

Seismische activiteit sinds middernacht GMT

Bárðarbunga-update September 5 07: 49 GMT
Detailopname video van de pahoehoe lava @ Holuhraun