Inzicht in het mysterie van de aardbeving Beach Balls

Geschreven door Dr Gemma Smith, Geoloog & Geophysicist
Dr Gemma Smith is een jonge Research Assistant in de Aardwetenschappen aan de Universiteit van Southampton. Haar promotieonderzoek deed zich richten op het geofysisch onderzoek van de Makran subductie zone, Om verder te begrijpen zijn vervorming en seismogenic potentieel. De Makran Streek van de Verwijdering kende een tsunamigenic Mw 8.1 aardbeving in 1945 en recente, kleinere aardbevingen suggereren ook seismische activiteit op de mega-stuwkracht, maar zijn historische dossier is beperkt en potentiële gevaar raadselachtige

Hoe aardbeving kaartlezen of waarom haardmechanismen je vriend zou moeten zijn!

Aardbeving wetenschap misschien niet zo intuïtief eenvoudig te illustreren als iets als vulkanologie, maar we hebben zeker de beste kaarten. Ik heb altijd al een vrij grote kaart fan, en ik denk dat de ruimtelijke relaties in seismologie en tektoniek zijn enkele van de meest interessante aspecten van de hele discipline. Er is echter een aspect van seismische kaarten die een beetje verwarrend kan zijn ......

Screen Shot op 2014 05-13-19.57.06

Strandballen! (Ok echt genoemd haardmechanismen, maar 'strandbal' is gewoon veel leuker).
Telkens als ik heb geholpen met onderwijs practica in tektoniek Ik heb geconstateerd dat studenten kunnen soms een beetje een mentale blokkade op deze krijgen en denken dat ze zijn veel ingewikkelder dan ze werkelijk zijn. Als je eenmaal weet hoe je ze wel lezen, kaarten met strand ballen op hen kan je vertellen zo veel over de tektoniek van een gebied in een oogopslag.

Een centraal mechanisme kan u vertellen of een individuele aardbeving is een stoot event (compressieve), een een event (extensional), of strike-slip.

Als ze worden ook vaak ook gesorteerd op grootte voor grootte en / of kleur voor diepte, kan een goede strandbal je echt veel vertellen over wat er gaande is tektonisch in een gebied. Ik vind ze zo nuttig voor het verkrijgen van een snelle begrip van een gebied dat ik niet heb gestudeerd, of voor visualiseren van de tektonische context van een nieuwe aardbeving. Dus eigenlijk, denk ik strandballen zijn geweldig, en je echt niet naar een structurele geoloog of een seismoloog zijn om te kunnen om veel informatie uit hen te krijgen.

Screen Shot op 2014 05-13-19.57.18Dus hoe kan je vertellen wat al die kleine cirkels op de kaart als deze betekenen? Strandballen worden soms onderwezen met stereonets, omdat ze een redelijk vergelijkbaar concept, maar als je stereonets begrijpt dan heb je waarschijnlijk het grootste deel van de manier waarop er al bent met focale mechanismen, dus ik ga ze verklaren vanuit een-stereonet gratis perspectief ! Ik zal niet ingaan op de Nitty Gritty over hoe ze worden gemaakt gaan, maar ik hoop dat ik kan helpen om kaarten van te maken lijken toegankelijk en makkelijk te lezen!

Screen Shot op 2014 05-13-19.57.30

Focal Mechanism voorbeelden - Bronvermelding wikimedia.org

Er zijn 3 basisvormen ziet u aan een strandbal, laten we noemen deze:
1) Kriskras
2) Black in het midden
3) Wit in het midden

Laten we beginnen met 2) en 3) als ze samen gaan lekker.

De manier waarop ik herinneren wat er aan de hand met een strandbal is om stel je voor dat materiaal is het verplaatsen van wit naar zwart (Of wat schaduw kleur wordt gebruikt). Dit is niet strikt wat er gebeurt (de rotsen daadwerkelijk worden geduwd of getrokken op basis van hun schaduw), maar het helpt me om visualiseren wat er aan de hand. Er zijn af en toe kaarten die de schaduw ronde doen de andere kant op, maar het zal in het bijschrift vermeld ergens, en wit is normaal gesproken de 'pull'.

Dus in een van deze:

Screen Shot op 2014 05-13-19.57.50

Extensional Beach Ball

.... het materiaal beweegt van het witte bit in het midden, de zwarte gedeelten aan de zijkant, zodat het extensional (een stretching aardbeving). Overwegende dat met een van deze ....

Screen Shot op 2014 05-13-19.59.13

Compressieve Beach Balls

... Het materiaal zich van de witte gedeelten aan de zijkant, de gekleurde sectie (hier rood) in het midden, zodat het compressieve (een squishing aardbeving). Dit zijn het soort van strand ballen die je ziet met grote mega-stuwkracht aardbevingen.

In beide voorbeelden, kan u ook vertellen de staking (oriëntatie op een kaart) van de schuldige schuld. Een strandbal is ook een mini kompas, Met het noorden boven. De oriëntatie van de lijnen geeft u een ruwe staking. In de normale fout voorbeeld (extensional beach ball), wordt de binnenste witte gedeelte ongeveer georiënteerd NW-SE, en in de stuwkracht fout voorbeeld (compressieve Beach Balls) de rode binnenste gedeelte is ongeveer NNO-ZZW georiënteerd. Deze geven u de respectieve schuld oriëntaties.

Dat laat de wirwar strandbal:

Screen Shot op 2014 05-13-19.59.28

Strike-slip Beach Ball

Deze zijn het makkelijkst te herkennen in een oogopslag, en laten ons zien dat strike-slip beweging plaatsvindt (je zult zien dat deze langs de San Andreas Fault, Anatolische Fault etc).

Dus nu een kaart als deze (die behulpzaam kleur heeft gecodeerd de verschillende soorten) wordt zeer vriendelijk.

Screen Shot op 2014 05-13-19.59.40

Geselecteerde seismische activiteit van Italië / Kroatië

Donate 424x170

In een oogopslag kun je dat zien Midden-Italië wordt gedomineerd door uitbreiding op NW-SE trending fouten ('wit in het midden' strand ballen), de kust van Kroatië wordt gedomineerd door compressieve aardbevingen met dezelfde trend (rood in het midden), en dat strike slip aardbevingen (kruislings) zijn rond verspreid, met een stel in Sicilië. U zult ook beginnen met een paar niet zo perfecte voorbeelden (zoals een duw mechanisme met een beetje kriskras gaande) merken. Deze weerspiegelen de schuine aard van veel echte aardbevingen, die vaak een combinatie verschillende types.

Gemakkelijk, niet?

Aardbeving breukvlakken

Wilt u een klein beetje verder gaan .....de ander ding om te weten over strandballen is dat ze geven je twee mogelijke aardbeving breukvlakken. Deze fout vliegtuigen worden vertegenwoordigd door de lijnen, die de gekleurde en witte secties scheiden. Als deze lijn loopt dwars door het midden van de cirkel dan is het tonen van een bijna verticale vlak. Als de lijn wordt gebogen rond de rand, het is een bijna horizontale vlak.

Daarom wordt in onze extensional voorbeeld hebben we twee mogelijke breukvlakken, die beide een matige dip. Dit is logisch als we weten dat de normale fouten neiging om dips van ~ 60 ° hebben. De mogelijke breukvlakken dip naar het midden van de cirkel dus dit ofwel een SW dompelen vliegtuig of een NO dompelen vliegtuig zou zijn. Er is geen manier om te vertellen welk vlak werkelijk is opgewekt de aardbeving zonder andere externe informatie.

Screen Shot op 2014 05-13-19.59.54

Pijlen wijzen op potentiële breukvlakken

Op onze stuwkracht strandbal, zijn we gepresenteerd met twee zeer verschillende mogelijke vlakkenPlaats van de symmetrie van de normale strandbal. Je hoeft ook symmetrische stuwkracht strandballen, maar dit is een mooi voorbeeld van wat wordt vaak gezien met mega-stuwkracht aardbevingen. Deze strandbal is ons te vertellen dat de aardbeving vonden plaats op een zeer ondiep vliegtuig (Degene die langs de rand van de cirkel), of een zeer steile vliegtuig (De een loopt recht naar beneden het midden). In dit geval kunnen onze geologische kennis nuttig zijn. We weten dat stoten graag duik in een ondiepe hoek, in sommige gevallen erg ondiep (<5 °), zodat het ondiepe vliegtuig is een duidelijke mogelijkheid. We weten ook dat een verticale stuwkracht geometrisch ongebruikelijk zou zijn, zodat de zeer steile vliegtuig is vrij onwaarschijnlijk. Als je een strandbal als dit in een subductie zone instelling, zijn over het algemeen een redelijk veilige gok dat de aardbeving zich heeft voorgedaan op het ondiepe subductie zone mega-stuwkracht (met gevolgen voor de tsunami gevaren etc.).

Screen Shot op 2014 05-13-20.00.12

Pijlen wijzen op potentiële breukvlakken

Ten slotte onze staking slip voorbeeld. Herinneren dat materiaal 'beweegt' van wit naar rood, je eindigt met een paar opties. U kunt zeker zeggen dat het breukvlak is waarschijnlijk vrijwel verticaal, als te zijn zowel van de lijnen lopen dwars door de bal. Dit sluit aan bij wat wij kennen als strike slip fouten willen vrij steil, zo niet perfect verticaal te zijn. Dit strand bal geeft ons dus twee scenario's.

Pijlen geven bewegingsrichting, met bijbehorende breukvlak in het groen

Pijlen geven bewegingsrichting, met bijbehorende breukvlak in het groen

Een sinistrale (beweging naar links) aardbeving op een ~ SW-NE schuld, of .....

Pijlen geven bewegingsrichting, met bijbehorende breukvlak in het groen

Pijlen geven bewegingsrichting, met bijbehorende breukvlak in het groen

..... Een dextrale (beweging naar rechts) aardbeving op een ~ NW-SE schuld.

Het beste manier om te weten wat goed is - is te kijken naar een kaart! Strike slip fouten hebben vaak een oppervlakte-expressie (Of zullen zijn behulpzaam geïnterpreteerd op de kaart), dus als je een waarschijnlijke boosdoener fout kan zien, zult u in staat om het af te stemmen op het juiste vliegtuig op het strand bal.

aardbeving strandballen in verband met breuklijn (rode lijn)

aardbeving strandballen in verband met breuklijn (rode lijn)

Als u meer wilt weten over het maken van strandballen (dwz Beachballen hebben nog meer spannende toepassingen als u ze plakt in 3D)

Wat veroorzaakt aardbevingen?

Zijn de aardbevingen?
- Aardbevingen zijn de trillingen veroorzaakt door de rotsen breken onder stress.
- De ondergrondse oppervlak waarlangs de rots breekt en beweegt is een breukvlak genoemd.
- Een aardbeving wordt veroorzaakt door een plotselinge slip op een fout. De tektonische platen zijn altijd langzaam, maar ze vast komen te zitten op hun randen als gevolg van wrijving. Wanneer de spanning op de rand overwint de wrijving, is er een aardbeving die energie releases in golven die reizen door de aardkorst en de oorzaak van de te schudden die we voelen.
- De grootte of omvang van aardbevingen wordt bepaald door de amplitude van de seismische golven die op een seismograaf en de afstand van de seismograaf de aardbeving. Deze worden in een formule die ze verwerkt tot een grootte, die een maat is voor de energie die vrijkomt door de aardbeving zetten.
- Aardbeving magnitude werd traditioneel gemeten op de schaal van Richter. Vaak wordt nu berekend uit seismisch schip, dat evenredig is met de fout gebied vermenigvuldigd met de gemiddelde verplaatsing van de storing.
- Het hypocentrum van een aardbeving is het punt waar het is ontstaan ​​in de Aarde (diepte).
- Het epicentrum is het punt op het aardoppervlak direct boven het hypocentrum.

Comments

 1. John Grillemeyer zegt

  Ik heb dit in wikipedia bekeken zonder in de buurt van het verhaal te komen ... heel erg bedankt hiervoor.
  Het is zo eenvoudig dat ik niemand kan zien die het NIET krijgt.
  Natuurlijk met een beetje oefening, en met de tijd zal men de redenering achter de kookboekbenadering begrijpen.

 2. Neil Jensen zegt

  Dit is de eerste die ik ooit heb gehoord van een grafische weergave van aardbevingsgegevens. Ik ga niet zeggen dat ik het volledig begrijp; maar het concept is geweldig. Erg bedankt.

 3. Mooi Explanation..but Ik begrijp oriëntatie van de staking slip fout ..zoals (A sinistrale (beweging naar links) aardbeving op een ~ SW-NE schuld, of ...) geef enige uitleg over dit '.

 4. Rituparna Chakraborty zegt

  Uitstekende explanation..no kon men gaf het uitgelegd in veel eenvoudiger manier .. zelfs lehman kunnen gemakkelijk undersrandvit

 5. Je bent geweldig! Dit was een geweldige uitleg!

 6. Manuel Mota zegt

  Uitstekende uitleg. Zeer eenvoudig voor het onderwijs. Het zal nuttig zijn in mijn werk zijn. Thanks.