Aardbeving Sora, Zuid-Italië (Lazio - Frosinone) - 63 jarige vrouw sterft aan een haard aanval

Werk Febr. 17 - 09: 18 UTC : A 63 jaar oude vrouw in Isola Liri is overleden van een hartaanval als gevolg van deze aardbeving. ER stuurt zijn medeleven aan haar familie. Er ziet haard aanvallen als secundaire doden als de schade van de aardbeving niet aansprakelijk kan worden gesteld als de oorzaak.

Dorpen en steden binnen 10 km van het epicentrum: Arpino (FR), BROCCOSTELLA (FR), Castelliri (FR), Isola del Liri (FR), MONTE SAN GIOVANNI CAMPANO (FR), Pescosolido (FR), SORA (FR) en Balsorano (AQ)
Dorpen en steden binnen 10 en 20 km van het epicentrum: ALVITO (FR), ARCE (FR), BOVILLE ERNICA (FR), CAMPOLI, PPENNINO (FR), CASALATTICO (FR), CASALVIERI (FR), CEPRANO (FR), COLFELICE (FR), FONTANA LIRI (FR), FONTECHIARI (FR), POSTA FIBRENO (FR), RIPI (FR), ROCCA D'ARCE (FR), ROCCASECCA (FR), SANTOPADRE (FR), STRANGOLAGALLI (FR), TORRICE (FR), VEROLI (FR), VICALVI (FR), COLLELONGO (AQ), MORINO (AQ), SAN VINCENZO VALLE ROVETO (AQ) en
Villavallelonga (AQ)

Italiaanse tektoniek zijn zeer complex en zijn voornamelijk gecompliceerde subductie processen (subductie is ook verantwoordelijk voor de Italiaanse vulkanen). Een zeer goede wetenschappelijke, maar gemakkelijk te begrijpen artikel kun je hier vinden.

Shaking kaart hoffelijkheid INGV

Shaking kaart hoffelijkheid INGV


Update 23: 40 GMT : Gelukkig geen meldingen van ernstige schade, maar de mensen in de grotere epicentrum gebied zijn echt bang. Sommige dorpen en steden hebt ingesteld tijdelijk onderdak aan mensen die te bang zijn om daar te slapen mogelijk te maken. Anderen geven de voorkeur om te slapen in hun auto's.

Update 22: 13 GMT : Er waren geen meldingen van grote schade nog en alleen paniek en kleine niet-structurele schade is gezien als nog.

Update 22: 00 GMT : Deze aardbeving veroorzaakte ook soortgelijke bezorgdheid van de inwoners van Rome met die van 2009, met oproepen naar de hulpdiensten ondanks dat er geen schade.

Update 21: 58 GMT : De aardbeving werd ook gevoeld in l'Aquila. Onze tweede kaart (onderaan) geeft aan dat er geen andere aardbevingen in dit gebied sinds het begin van 2012.
Deze aardbeving is ongeveer dezelfde plaats als de 1980 Irpinia aardbeving veroorzaakt grote schade. Deze aardbeving zal normaal gesproken slechts geringe schade aanrichten, indien vermoedelijk.
In 1922 een M5.6 aardbeving de Sora gebied en veroorzaakte wat schade ook.

INGV die de risicovolle gebieden van Italië. Deze aardbeving heeft een epicentrum in het hoogste risico gebied van het land.

INGV die de risicovolle gebieden van Italië. Deze aardbeving heeft een epicentrum in het hoogste risico gebied van het land.

Update 21: 51 GMT : Een goed teken is een ervaringsverslag van een lezer die zei dat de beweging die hij voelde voornamelijk verticaal was en niet horizontaal. Horizontale versnellingen zijn het schadelijkst. Een tweede goed teken is dat andere lezers ons vertellen dat het schudden slechts een paar seconden heeft geduurd, en langdurig schudden verhoogt de kans op schade.

Update 21: 48 GMT : Veel mensen liepen op straat omdat ze bang waren niet alleen van de aardbeving, maar ook van de naschokken

Update 21: 40 GMT : De website van INGV Italië, de Nationale seismologische bureau is moeilijk in te voeren vanwege de vele mensen op zoek naar hen.
Regio: Lazio (bevolking 5,196,447). De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Latina, Sora, Isola del Liri, Broccostella, Carnello, Cisterna, Vallefredda, en San Domenico. De maximale hoogte is vlakbij 2689m.

Update 21: 35 GMT : Onze grootste zorg zijn de oude gebouwen in Sora. Uit Emilia Romagna, weten we dat deze zijn zeer kwetsbaar voor zelfs matig schudden. Deze aardbeving kan echter niet worden vergeleken met die aardbeving als de intensiteit is een stuk minder.

Update 21: 35 GMT : GDACS meldt dat op zijn minst 100,000 mensen leven binnen een straal van 10 km van het epicentrum

Update 21: 33 GMT : INGV Italia meldt een magnitude van 4.8 op een diepte van 10.7 km

Update 21: 32 GMT : Op basis van de huidige gegevens, is ER verwacht geen ernstige schade van deze aardbeving

Update 21: 31 GMT : De aardbeving zal zeker zijn gevoeld in Rome, als Rome is slechts op een afstand van 90 km van het epicentrum

Update 21: 29 GMT : EMSC meldt een omvang van 4.8 op een diepte van 12 km.
Sora, vlakbij het epicentrum is een stad met een bevolking van 26,600 mensen

De voorlopige Magnitude zoals gerapporteerd door Geofon was M4.6

90 km ten O Rome (pop 2,563,241; lokale tijd 22: 16: 10.0 2013-02-16)
64 km ten NO Latina (pop 113,332; lokale tijd 22: 16: 10.0 2013-02-16)
2 km ten westen Sora (pop 26,525; lokale tijd 22: 16: 10.0 2013-02-16)

Belangrijkste aardbevingsgegevens:

Magnitude: 4.9

Lokale tijd (conversie alleen hieronder land): 2013-02-16 22: 16: 12

GMT / UTC tijd: 2013-02-16 21: 16: 12

Diepte (hypocenter): 10 km

Diepte en Magnitude updates in de lijst hieronder.

Deel Uw aardbevingservaring (ik heb het gevoeld) met onze lezers.
Klik op de "Ik voelde het"Knop achter de overeenkomstige aardbeving. Uw aardbeving ervaring is niet alleen belangrijk voor de wetenschap, maar ook voor de mensen in het gebied, evenals onze wereldwijde lezerspubliek.

Vernieuw deze lijst
SRC Locatie GMT Datum / tijd M D INFO
EMSC Zuid-Italië Februari 16 22: 24 2.3 16 MAP
USGS Zuid-Italië Februari 16 21: 16 4.9 28 MAP
GEOFON Zuid-Italië Februari 16 21: 16 4.9 10 MAP Ik voelde het INFO
 • Rome - Muren licht schudde, ik leef op de top van een 5-verdiepingen tellend gebouw in het oosten van Rome.
 • Rome - Tijd is bij benadering. net genoeg om de stoel ik zat binnen te schudden
 • Genazzano, Lazio - Beweging was meer verticaal stuiteren dan horizontale schudden.
 • Frascati - Zwakke schudden, voelde ook in Frascati. Niets alarmerende
 • Rome - In Trastevere, voelde me licht schudden
 • Norcia - Bed schudde een paar seconden in het hotel. Twee keer.
 • Bugnara - Gebouw licht schudde een paar seconden
 • Pescaserolli - Wij zijn ons leger hier en wist precies wat te di. Doen om op school onderwezen. Maar de Italiaanse hotelgast had geen idee wat te doen! Maar niettemin was iedereen erg bang (via EMSC)
 • l'Aquila - Se werden zitplaatsen een van de bank en het raam maakte een vreemde noiae .. dus mijn moeder belde me van Avezzano 40 km van horen hoge hoe ze zich voelden het meer dan horen! (Via EMSC)
 • Rome - Zevende verdieping van een gebouw in Roma Colli Albani. vonden we het schudden. planten, lampen en opknoping object swinged een paar seconden
 • Settecamini - Ik Lampadari di casa si sono mossi ed anche il letto si è mosso per qualche secondo.
 • Rome, Italië - Ik lag in mijn bed, en het voelde alsof iets of iemand uit mijn bed stap. Ik merkte het, maar het duurde wat voelde als niet eens een seconde. Het was niet erg hard of gewelddadig, maar het was een beetje merkbaar. Ik wist niet eens dat het had kunnen zijn een aardbeving tot een paar van mijn vrienden (die ook in Rome) te beginnen praten over een aardbeving in Italië niet erg lang na. Ik mijn koptelefoon had, maar ik denk niet dat een van mijn andere meubels of spullen schudde / verplaatst.
 • in huis - Tremava tutto, INFISSI, pavimento, Lampadari ....... la casa, che si trova nel centro storico, ha delle lesioni .....
 • Eur, Rome - Ik was op de bank en voelde het bewegen, hoorde een vreemd geluid, keek op en zag het licht swingen. Schreeuwde ik voor mijn zoon, in zijn slaapkamer misschien 15m weg voelde hij niets.
 • Rome - Vilt bed schudden een beetje en ramen rammelden
 • San Severino - Het maakte me wakker, maar was niet in een diepe slaap. Voelde zich zwak schudden en de gesloten slaapkamerdeur werd gerammeld. Mijn partner was in de voorkamer tv te kijken, maar niet voelen of horen niets.
 • Ceccano (FR) - Ik was in mijn huis met mijn familie, terwijl ik plotseling voelde een vreemde gerommel dat leek op een trein die voorbij ging onder mijn huis. Enkele seconden van het schudden, die de oorzaak van de ramen ratelen en plotseling de vloer begon stoten sterker. Dus, we liepen het huis uit, terwijl mijn hond blafte als een gek. Toen ik buiten was zag ik dat het water in de ontvangers was veel te schudden. Een groot deel van angst, maar geen schade. Alle buren voelde het en liep buiten. De aardbeving op te gaan voor ongeveer 7-8 seconden een
 • Arpino - We waren in een oud gebouw in het centrum van Arpino. Licht schudden dat werd erg sterk. Voelde me als in een goederentrein was op doorreis. Heel angstaanjagend. Vandaag de dag zijn er grote scheuren in elke kamer van mijn huis. Alfresco schilderijen zwaar beschadigd.
 • PICINISCO, FROS, - Voor 3, 4 seconden het voelde als een gigantische bom ontploft de historische huizen schudden in het dorp. De volgende dag domenica (zondag), iedereen verzameld in de piazza te vertellen over hun ervaringen
 • Rome - In Eerste instantie prei Het van er Zwaar Verkeer Langs Het hotel Kwam Rijden, but that Kon Niet, wilt Het hotel zat in an wandelgebied. Het voelde alsof Ik in a rijdende tram zat, alles trilde en hobbelde un beetje gedurende un Aantal seconden. This is zwaar bier un Keer gebeurd un Paar Minuten later.
 • EMSC Zuid-Italië Februari 16 21: 16 4.9 11 MAP


  Fast AARDBEVING en TSUNAMI Tweets @ jouw MAGNITUDE keuze

  Andere oudere aardbevingen in het grotere gebied rondom het epicentrum (sinds 2012)

  Sterkste aardbevingen Magnitude 3.5 of meer binnen een straal van 150 km van dit epicentrim (max. 60)

  DEEL UW AARDBEVINGSERVARING MET ONS

  Ik voelde het schudden *
  Land waar u de aardbeving gevoeld *
  Stad / Dorp waar je voelde de aardbeving *
  Straat of wijk (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Latitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Longitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Shaking Strength *
  MMI II (Zeer zwak schudden) ?
  Persoon :
  Vilt door personen die in rust is, op de bovenste verdiepingen of gunstige positie.
  MMI III (Zwak schudden) ?
  Persoon :
  Vilt binnen; opknoping voorwerpen kunnen zwaaien, trillingen vergelijkbaar met het passeren van lichte vrachtwagens, de duur kan worden geschat, kan niet worden erkend als een aardbeving.
  MMI IV (Licht schudden) ?
  Persoon :
  Over het algemeen binnen maar niet buiten opgemerkt. Lichte slapers kunnen gewekt worden. Trillingen kan worden vergeleken met het overlijden van zwaar verkeer, of aan de schok van een zwaar voorwerp vallen of het slaan van de gebouw.
  Beslag :
  Deuren en ramen rammelen. Glaswerk en serviesgoed rammelaar. Vloeistoffen in open ruimen kunnen enigszins worden verstoord. Permanent auto's kunnen rocken.
  Structuren :
  Wanden en kozijnen van gebouwen, en scheidingswanden en verlaagde plafonds in commerciële gebouwen, kunnen worden gehoord te kraken.
  MMI V (Matig schudden) ?
  Persoon :
  Over het algemeen voelde buiten, en door bijna iedereen binnen. De meeste slapers wakker. Een paar mensen gealarmeerd.
  Beslag :
  Kleine instabiele objecten worden verplaatst of verstoord. Sommige glaswerk en servies kan worden doorbroken. Opknoping foto's slaan tegen de muur. Open deuren kan zwaaien. Kast deuren die door middel van magnetische vangsten kunnen openen. Pendulum klokken stoppen, starten of te wijzigen tarief.
  Structuren :
  Sommige grote etalages gekraakt. Een paar aardewerk wc armaturen gekraakt.
  MMI VI (Sterk beven) ?
  Persoon Felt door iedereen. Mensen en dieren gealarmeerd. Velen lopen buiten. Moeilijkheid bij het lopen gestaag.
  Beslag :
  Voorwerpen vallen uit de schappen. Foto's vallen van de muur. Sommige meubels verplaatst op gladde vloeren, een aantal ongedekte vrijstaande haarden verplaatst. Glaswerk en servies gebroken. Zeer onstabiel meubels gekanteld. Kleine kerk en school klokken luiden. Apparaten te verplaatsen op de bank of tafelbladen. Archiefkasten of "easy glide" laden kan open (of dicht).
  Structuren :
  Lichte schade aan gebouwen met een lage standaard. Sommige stucwerk of cement gips valt. Groot display ramen gebroken. Schade aan een paar zwakke binnenlandse schoorstenen, kunnen sommige vallen.
  Leefomgeving :
  Bomen en struiken te schudden, of hoort te ritselen. Losse materiaal kan worden verdreven uit glooiend terrein, bijvoorbeeld de bestaande glijbanen, talus hellingen, stenenstrand dia's.
  MMI VII (Zeer sterk beven) ?
  Persoon
  Algemeen alarm. Moeilijkheden ervaren in staan. Opgemerkt door automobiel automobilisten die niet meer.
  Beslag :
  Grote klokken luiden. Meubels beweegt op gladde vloeren, kan verder gaan vloerbedekking. Aanzienlijke schade aan kwetsbare inhoud van gebouwen.
  Structuren :
  Ongewapende stenen en bakstenen muren gebarsten. Lage standaard gebouwen gekraakt met enkele kleine metselwerk valt. Een paar gevallen van schade aan gebouwen van gewone vakmanschap. Ongeschoorde borstweringen, ongeschoorde bakstenen gevels, en architectonische ornamenten vallen. Dakpannen, in het bijzonder nokpannen kan worden verdreven. Veel ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, vaak valt van dak-line. Watertanks Type I barsten. Een paar gevallen van schade aan baksteen fineer en gips of cement op basis van voeringen. Ongeremde water cilinders (warmwater-cilinders) kunnen bewegen en gaan lekken. Enkele veel voorkomende ramen gebarsten. Verlaagde plafonds beschadigd.
  Leefomgeving :
  Water troebel gemaakt door aangewakkerd modder. Kleine dia's zoals vallen van zand en grind banken, en kleine rock-valt van steile hellingen en stekken. Gevallen van verrekening van de niet-of natte, of slappe gronden. Enkele fijne scheurtjes in hellend terrein. Een paar voorbeelden van vloeibaar maken (dat wil zeggen kleine water en zand ejecties).
  MMI VIII (zwaar beven) ?
  Persoon Alarm kan benaderen paniek. Sturing van auto's sterk beïnvloed. Structuren : Lage standaard gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. gewone vakmanschap gebouwen beschadigd, sommige met gedeeltelijke instorting. Gewapend metselwerk of beton gebouwen beschadigd in sommige gevallen. Een paar gevallen van schade aan gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen te weerstaan. Monumenten en pre-1976 verhoogde tanks en fabriek stapels gedraaid of neergehaald. Sommige vooraf 1965 infill metselwerk panelen beschadigd. Een paar post-1980 baksteen fineer beschadigd. Rotte houten palen van huizen beschadigd. Huizen niet bevestigd aan funderingen kunnen bewegen. De meeste ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, sommige onder dak-line, veel neergehaald. Leefomgeving : Scheuren op steile hellingen en in natte grond. Kleine tot matige dia's in langs de weg stekken en niet-ondersteunde opgravingen. Klein water en zand uitstoten en gelokaliseerde lateraal verspreiden grenzend aan streams, grachten, meren, enz.
  MMI IX (Geweldig hard schudden) ?
  Structuren Veel lage standaard gebouwen vernietigd. Gewone vakmanschap gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. Gewapend metselwerk of betonnen gebouwen beschadigd, sommige met een gedeeltelijke instorting. Gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen beschadigd soms weerstaan, sommige met flexibele frames ernstig beschadigd. Schade of blijvende vervorming om een ​​aantal gebouwen en bruggen, ontworpen en gebouwd om normaal gebruik normen. Huizen niet bevestigd funderingen overgeheveld. Brick veneers vallen en bloot frames. Leefomgeving : Gebarsten grond opvallend. Aardverschuivingen algemeen op steile hellingen. Liquefactie effecten geïntensiveerd en meer wijdverbreid, met grote laterale spreiding en stromen schuiven grenzend aan streams, grachten, meren, enz.
  Vertel ons uw ervaring en hoeveel seconden het schudden duurde + Laat het ons weten als uw eigendom is beschadigd (zelfs lichte schade). (Max. 500 tekens)
  * verplichte velden
  X