Inzicht in de augustus 11 2012, Oost-Azerbeidzjan - Iran aardbeving

Overzicht aardbeving: 2 opeenvolgende M6 + aardbevingen in een kwestie van 10 minuten en 10 km van elkaar verwijderd zijn veranderd het leven van duizenden mensen in de buurt van Ahar, Iran. De aardbeving kwam als een verrassing, omdat zij zich hebben voorgedaan binnen een tektonische plaat (intraplaat).

Lees ook : onze belangrijkste diepgaand verslag van deze aardbeving het beschrijven van de gebeurtenissen van minuut nadat het gebeurd was

De augustus 11, 2012 M 6.4 en M 6.3 aardbevingen in het noordwesten van Iran is ontstaan ​​als gevolg van schuine strike-slip breuken in de ondiepe korst van de Eurazië plaat, Ongeveer 300 km ten oosten van de plaat grens tussen de Euraziatische en de Arabische platen. De twee aardbevingen worden gescheiden door slechts 10 km in een oost-west richting.
Focus mechanismen, waarin de stijl van vastgelopen voor de aardbevingen, suggereren slip aan beide fout vliegtuigen opvallend ongeveer oost-west, Of die opvallende ruwweg noord-zuid. Omdat deze aardbevingen zijn intraplaat events, Weg van de plaat grens structuren in de regio, nauwkeurige identificatie van de oorzakelijke fout (en) is het moeilijk op dit moment, hoewel hun offset suggereren dat ze geassocieerd kan worden met een oost-west opvallende structuur.

Seismic Hazard kaart van het gebied

Op grote schaal, worden de seismotectonics van dit gebied bepaald door de botsing van de platen-Arabië en Eurazië, Ter hoogte van de aardbevingen, de-Arabië plaat beweegt bijna door het noorden met betrekking tot de Eurazië plaat met een snelheid van ongeveer 26 mm / jr. De botsing tussen deze platen vervormt een oppervlakte van ~ 3,000,000 km2 van de continentale korst.Om Het zuiden van aardbevingen van vandaag, in de richting van Irak en de Perzische Golf, tektoniek worden gedomineerd door het Zagros vouw en stuwkracht riem. In het westen, in Turkije, tektoniek worden gedomineerd door strike-slip vastgelopen op de Oost (in het zuiden van Turkije) en Noord (in het noorden van Turkije) Anatolische fout zones, de opvang van de westwaartse beweging van de Anatolische blok als het wordt gedrukt door de convergerende Arabische en Euraziatische platen. De augustus 11, 2012 aardbevingen voorgedaan in de brede, verhoogde Turks-Iraanse Plateau gebied tussen deze regimes en de Alborz Mountains verder naar het oosten. De gebeurtenissen zijn in overeenstemming met de gedistribueerde, dominant strike-slip mechanismen van historische aardbevingen in de buurt, en met de oriëntatie van fouten in kaart gebracht in de regio.

Links de trillingen van de Van 2011 (Turkije aardbeving) - Recht epicentrum van de Iraanse aardbeving

In de afgelopen 40 jaar, zeven aardbevingen van M 6 of hoger hebben plaatsgevonden binnen 300 km van de gebeurtenissen van vandaag.
Het dichtst een M 6.1 aardbeving in februari van 1997, ongeveer 100 km naar het oosten, die 1100 dodelijke slachtoffers.
In Oktober van 2011, een M 7.1 aardbeving in de regio van Van in het oosten van Turkije, vlakbij de Iraanse grens 300 km ten westen van de augustus 11, 2012 aardbevingen, wat resulteert in meer dan 500 doden.

Schudden kaart van de M6.4 12: 23 UYC aardbeving.

Tekst een foto: USGS