Aanbevolen vulkaan: Batu Tara, Kleine Soenda-eilanden, Indonesië

De kleine geïsoleerde eiland Batu Tara in de Flores Zee ongeveer 50 km ten noorden van Lembata (fomerly Lomblen) Island bevat een steile helling aan de oostelijke kant vergelijkbaar met de Sciara del Fuoco van de Italiaanse vulkaan Stromboli. Vegetatie heeft betrekking op de flanken van Batu Tara binnen 50 m van de 748-m-hoge top.
Batu Tara ligt ten noorden van de belangrijkste vulkanische boog en is bekend om zijn kaliumhoudend leuciet-dragende basanitic en tephritic rotsen. De eerste historische uitbarsting van de Batu Tara, tijdens 1847-52, geproduceerd explosies en een lavastroom.
Batu Tara vulkaaneiland (Kombo Island) is onbewoond.

Joe Bauwens een wetenschap blogger schreef: Batu Tara ligt ten noorden van de Flores Thrust, waar de Timor Microplate wordt ondergebracht onder de Banda Sea Plate (onderdeel van het botsingsgebied tussen de Australische en Euraziatische platen). Als dit gebeurt, wordt de Timorplaat naar beneden gedwongen in het binnenste van de aarde, waar het gedeeltelijk wordt gesmolten door de hitte. Gesmolten materiaal stijgt vervolgens door de daarboven liggende Banda-zeeplaat en voedt daarmee de vulkanen die zich erop bevinden.

Uitbarstingen
Behalve voor de hierboven genoemde uitbarsting van 1847-1852, zijn uitbarstingen op het eiland zeer slecht geregistreerd, vooral als gevolg van is externe locatie.
Tegenwoordig worden satellietbeelden en af ​​en toe de luchtvaart rapporten in te vullen het gat.
Recente uitbarstingen zijn opgenomen, behalve de huidige 2012-versie, in 2006, 2007 en 2008. Volgens John Seach zijn 15000-mensen geëvacueerd vanuit het nabijgelegen eiland Lembata.
Uitbarstingen worden vaak gepaard gaan met het uitwerpen van gloeiende as en lava bommen, maar ook stromen van lava, maar aangezien het eiland is afgelegen en onbewoonde deze worden zelden geregistreerd.
De aswolken tijdens de april-juli 2012 uitbarstingen hebben hetzelfde patroon dan de 2006 - 2008 uitbarstingen.
Uitbarstingen op Batu Tara zijn zeer zorgvuldig gevolgd door VAAC Darwin, die volgt as concentratie in de lucht voor de luchtvaartmaatschappij verkeer. Batu Tara ligt op de directe route vliegen van Jakarta naar Sydney.

Eruption in 2009 Satellietweergave Afbeelding kchabba
Eruption december 2008
Afbeelding kchabba
Eruption december 2008

Aardbevingen
De onderstaande lijst toont de aardbevingen in een smalle straal rond de vulkaan. Helaas kunnen we alleen in staat om de sterkere aardbevingen gemeld door de belangrijkste seismologische bureaus in de wereld te melden. Onze aardbevingen databank begon registreert voortijdig 2012.

Vernieuw deze lijst
SRC Locatie GMT Datum / tijd M D INFO
EMSC Banda Zee Mar 18 11: 12 4.1 258 MAP Ik voelde het INFO
USGS Palue, Indonesië November 29 13: 08 4.5 252 MAP Ik voelde het INFO
GEOFON Banda Zee November 29 13: 08 4.3 250 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Banda Zee November 29 13: 08 4.4 252 MAP Ik voelde het INFO
ER Aardbevingen Startup Record December 31 00: 00 0.1 0 MAP Ik voelde het


Webcams
Helaas, geen webcams zijn aanwezig op deze afgelegen eiland in Indonesië

Video's

De eerste video hieronder (van Marc Szeglat) toont in detail de Stromboli uitbarstingen die plaatsvinden op het eiland.
De tweede video (van avdezwart) is een andere blast (in 2011?) Van een persoon (passagier van de bemanning) aan boord van een containerschip langs de eilanden.

Sommige tekst en afbeeldingen courtesy: Smithsonian Institution, Wikipedia en Joe Bauwens.
Afbeelding 1: courtesy Mike Mate

Om eventuele activiteiten te volgen op dit moment, kijk dan ook onze Dagelijks Volcano Activiteitenverslagen.

Donate 424x170


DEEL UW AARDBEVINGSERVARING MET ONS

Ik voelde het schudden *
Land waar u de aardbeving gevoeld *
Stad / Dorp waar je voelde de aardbeving *
Straat of wijk (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
Latitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
Longitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
Shaking Strength *
MMI II (Zeer zwak schudden) ?
Persoon :
Vilt door personen die in rust is, op de bovenste verdiepingen of gunstige positie.
MMI III (Zwak schudden) ?
Persoon :
Vilt binnen; opknoping voorwerpen kunnen zwaaien, trillingen vergelijkbaar met het passeren van lichte vrachtwagens, de duur kan worden geschat, kan niet worden erkend als een aardbeving.
MMI IV (Licht schudden) ?
Persoon :
Over het algemeen binnen maar niet buiten opgemerkt. Lichte slapers kunnen gewekt worden. Trillingen kan worden vergeleken met het overlijden van zwaar verkeer, of aan de schok van een zwaar voorwerp vallen of het slaan van de gebouw.
Beslag :
Deuren en ramen rammelen. Glaswerk en serviesgoed rammelaar. Vloeistoffen in open ruimen kunnen enigszins worden verstoord. Permanent auto's kunnen rocken.
Structuren :
Wanden en kozijnen van gebouwen, en scheidingswanden en verlaagde plafonds in commerciële gebouwen, kunnen worden gehoord te kraken.
MMI V (Matig schudden) ?
Persoon :
Over het algemeen voelde buiten, en door bijna iedereen binnen. De meeste slapers wakker. Een paar mensen gealarmeerd.
Beslag :
Kleine instabiele objecten worden verplaatst of verstoord. Sommige glaswerk en servies kan worden doorbroken. Opknoping foto's slaan tegen de muur. Open deuren kan zwaaien. Kast deuren die door middel van magnetische vangsten kunnen openen. Pendulum klokken stoppen, starten of te wijzigen tarief.
Structuren :
Sommige grote etalages gekraakt. Een paar aardewerk wc armaturen gekraakt.
MMI VI (Sterk beven) ?
Persoon Felt door iedereen. Mensen en dieren gealarmeerd. Velen lopen buiten. Moeilijkheid bij het lopen gestaag.
Beslag :
Voorwerpen vallen uit de schappen. Foto's vallen van de muur. Sommige meubels verplaatst op gladde vloeren, een aantal ongedekte vrijstaande haarden verplaatst. Glaswerk en servies gebroken. Zeer onstabiel meubels gekanteld. Kleine kerk en school klokken luiden. Apparaten te verplaatsen op de bank of tafelbladen. Archiefkasten of "easy glide" laden kan open (of dicht).
Structuren :
Lichte schade aan gebouwen met een lage standaard. Sommige stucwerk of cement gips valt. Groot display ramen gebroken. Schade aan een paar zwakke binnenlandse schoorstenen, kunnen sommige vallen.
Milieu :
Bomen en struiken te schudden, of hoort te ritselen. Losse materiaal kan worden verdreven uit glooiend terrein, bijvoorbeeld de bestaande glijbanen, talus hellingen, stenenstrand dia's.
MMI VII (Zeer sterk beven) ?
Persoon
Algemeen alarm. Moeilijkheden ervaren in staan. Opgemerkt door automobiel automobilisten die niet meer.
Beslag :
Grote klokken luiden. Meubels beweegt op gladde vloeren, kan verder gaan vloerbedekking. Aanzienlijke schade aan kwetsbare inhoud van gebouwen.
Structuren :
Ongewapende stenen en bakstenen muren gebarsten. Lage standaard gebouwen gekraakt met enkele kleine metselwerk valt. Een paar gevallen van schade aan gebouwen van gewone vakmanschap. Ongeschoorde borstweringen, ongeschoorde bakstenen gevels, en architectonische ornamenten vallen. Dakpannen, in het bijzonder nokpannen kan worden verdreven. Veel ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, vaak valt van dak-line. Watertanks Type I barsten. Een paar gevallen van schade aan baksteen fineer en gips of cement op basis van voeringen. Ongeremde water cilinders (warmwater-cilinders) kunnen bewegen en gaan lekken. Enkele veel voorkomende ramen gebarsten. Verlaagde plafonds beschadigd.
Milieu :
Water troebel gemaakt door aangewakkerd modder. Kleine dia's zoals vallen van zand en grind banken, en kleine rock-valt van steile hellingen en stekken. Gevallen van verrekening van de niet-of natte, of slappe gronden. Enkele fijne scheurtjes in hellend terrein. Een paar voorbeelden van vloeibaar maken (dat wil zeggen kleine water en zand ejecties).
MMI VIII (zwaar beven) ?
Persoon Alarm kan benaderen paniek. Sturing van auto's sterk beïnvloed. Structuren : Lage standaard gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. gewone vakmanschap gebouwen beschadigd, sommige met gedeeltelijke instorting. Gewapend metselwerk of beton gebouwen beschadigd in sommige gevallen. Een paar gevallen van schade aan gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen te weerstaan. Monumenten en pre-1976 verhoogde tanks en fabriek stapels gedraaid of neergehaald. Sommige vooraf 1965 infill metselwerk panelen beschadigd. Een paar post-1980 baksteen fineer beschadigd. Rotte houten palen van huizen beschadigd. Huizen niet bevestigd aan funderingen kunnen bewegen. De meeste ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, sommige onder dak-line, veel neergehaald. Milieu : Scheuren op steile hellingen en in natte grond. Kleine tot matige dia's in langs de weg stekken en niet-ondersteunde opgravingen. Klein water en zand uitstoten en gelokaliseerde lateraal verspreiden grenzend aan streams, grachten, meren, enz.
MMI IX (Geweldig hard schudden) ?
Structuren Veel lage standaard gebouwen vernietigd. Gewone vakmanschap gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. Gewapend metselwerk of betonnen gebouwen beschadigd, sommige met een gedeeltelijke instorting. Gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen beschadigd soms weerstaan, sommige met flexibele frames ernstig beschadigd. Schade of blijvende vervorming om een ​​aantal gebouwen en bruggen, ontworpen en gebouwd om normaal gebruik normen. Huizen niet bevestigd funderingen overgeheveld. Brick veneers vallen en bloot frames. Milieu : Gebarsten grond opvallend. Aardverschuivingen algemeen op steile hellingen. Liquefactie effecten geïntensiveerd en meer wijdverbreid, met grote laterale spreiding en stromen schuiven grenzend aan streams, grachten, meren, enz.
Vertel ons uw ervaring en hoeveel seconden het schudden duurde + Laat het ons weten als uw eigendom is beschadigd (zelfs lichte schade). (Max. 500 tekens)
* verplichte velden
X