Aanbevolen vulkaan: Galeras, Colombia

Galeras uitbarsting beeld - met dank en copyright Josecamilom

Galeras een stratovulkaan met een grote gelegen geschonden caldera direct ten westen van de stad Pasto (Een stad met ca.. 400,000 inwoners), is één van Colombia's meest actieve vulkanen.
De overwegend andesitic Galeras vulkanische complex is actief voor meer dan 1 miljoen jaar, en twee grote caldera instorting uitbarstingen vonden plaats tijdens de late Pleistoceen. Lange-termijn uitgebreid hydrothermale wijziging heeft invloed op de vulkaan. Dit heeft bijgedragen aan grootschalige gebouw instorting die zich heeft voorgedaan op ten minste drie keer, het produceren van afval lawines die geveegd in het westen en liet een grote hoefijzervormige caldera waarbinnen de moderne kegel is gebouwd.
Grote explosieve uitbarstingen sinds het midden van het Holoceen hebben geproduceerd wijdverspreid tefra deposito's en pyroclastische stromen, dat alle, maar de zuidelijke flanken geveegd. Een centrale kegel iets lager dan de krater rand is de site van een groot aantal kleine tot matige historische uitbarstingen sinds de tijd van de Spaanse veroveraars.

Uitbarstingen
Galeras wordt beschouwd als de meest actieve vulkaan in Colombia, gevolgd door Nevado del Ruiz. De eerste activiteit tijdens het Holoceen is gedateerd op 7050 BC ± 1000 jaar door middel van koolstofdatering. Andere uitbarstingen lijkt op dit evenement zijn onder andere die in 3150 BC ± 200 jaar 2580 BC ± 500 jaar 1160 BC ± 300 jaar 490 BC ± 100 jaar, en in 890 AD ± 200 jaar. Typisch deze uitbarstingen bestaat uit een centrale ventilator explosie, bevorderlijk zijn voor een explosieve uitbarsting veroorzaakt pyroclastische stromen en / of lahars. Uitbarstingen in meer recente tijden, die zijn opgenomen bestaan ​​van die in 1535 december 1580, juli 1616, 1641, 1670, 1754, november 1796, juni 1823, oktober 1828, 1834, oktober 1865, juli 1889, 1891, december 1923, oktober 1924, oktober 1932, februari 1936, juli 1947, januari 1950, 1974, februari 1989, januari 1990, januari 1993, maart 2000, juni 2002, juli 2004, november 2005, en oktober 2007. De gerapporteerde incidenten met geen officieel bewijs vond plaats in 1836, 1930, 1933 en 1973.

Galeras werd weer actief in 1988 na 10 jaren van kiemrust. Een decennium Volcano conferentie in de stad Pasto, in 1993, eindigde in een ramp toen een aantal van de wetenschappers presenteren gemonteerd een geïmproviseerde expeditie op 14 januari tot en met de krater van de Galeras. Een uitbarsting kwam onverwacht, terwijl zij op de top, wat resulteerde in de dood van zes wetenschappers en drie toeristen. Elementen in de media die het evenement omstreden door te suggereren de teamleider Stanley Williams, die het overleefden, hadden genegeerd veiligheidsprocedures. Een voorspelling was gemaakt drie dagen voor de uitbarsting op basis van B-Type activiteit gezien op een seismograaf. Seismische B-types werd met succes gebruikt om uitbarstingen te voorspellen op andere vulkanen. Nochtans, werd de voorspelling gewoon op basis van de ene seismografische afdruk gezien in het licht van de voorgeschiedenis van Galeras, zonder extra wetenschappelijke metingen laten zien een serieuze activiteit in de vulkaan.
Activiteit op een laag niveau bleef op Galeras, met kleine explosies zo nu en dan afstoffen nabijgelegen dorpen en steden met as.

Met dank Josecamilom

Met dank Djdari71

Met dank abogadocadena

Aardbevingen
De onderstaande lijst toont de aardbevingen in een smalle straal rond de vulkaan. Helaas kunnen we alleen in staat om de sterkere aardbevingen gemeld door de belangrijkste seismologische bureaus in de wereld te melden. Onze aardbevingen databank begon registreert voortijdig 2012.

Vernieuw deze lijst
SRC Locatie GMT Datum / tijd M D INFO
EMSC Colombia Jan 24 23: 26 3.5 5 MAP Ik voelde het INFO
USGS Narino, Colombia September 11 06: 08 3.2 10 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Colombia September 11 06: 08 4.0 9 MAP Ik voelde het INFO
GEOFON Colombia Juni 12 09: 35 4.4 10 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Colombia Juni 12 09: 35 4.9 10 MAP
USGS Sandona, Colombia Mei 29 14: 15 3.4 10 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Colombia Jan 29 00: 44 3.9 0 MAP
EMSC Colombia September 05 08: 37 3.2 0 MAP
EMSC Colombia September 15 02: 59 2.3 8 MAP
EMSC Colombia Juli 30 21: 39 2.7 7 MAP
EMSC Colombia Jan 21 00: 48 2.6 5 MAP
EMSC Colombia Oktober 27 10: 42 3.6 0 MAP
EMSC Colombia September 13 04: 54 3.6 6 MAP Ik voelde het INFO
PTWC Colombia Februari 09 14: 24 6.9 130 MAP Ik voelde het INFO
 • Pasto - Ik kon niet begrijpen waarom mijn stoel rolde een beetje ... toen herinnerde ik me de stoel niet wielen hebben! Geen schade in het appartement pr het appartementencomplex dat we ons bewust van.
 • Pasto, Colombia - Sterke schudden van het appartementencomplex voor bijna 1 minuut, maar geen schade in mijn appartement
 • Ingeo Pasto, Colombia Februari 09 14: 16 6.9 186 MAP Ik voelde het INFO
  USGS Colombia Februari 09 14: 16 6.9 129 MAP
 • Quito - Vilt mijn appartement verhuizing
 • Quito, Ecuador (El Ejido) - Felt op 7th verdieping, licht schudden, niets viel uit de schappen
 • Cotacachi, Imbabura, Ecuador - Rolling shake voor meer dan een minuut, deuren en foto's verleiden
 • Ecuador - Zeer hard schudden, lampen verplaatst, kat erg bang
 • Santo Domingo de los Colorados - Shook de lichten en het bed, maar de muren niet te kraken.
 • cuenca ecuador - Schudden 30 seconden
 • Manizales - Een eerste zwakke schudden golf met toenemende tot sterke schudden, te pauzeren en een ander zwak schudden opnieuw.
 • Guayaquil Ecuador - Het was een lange shake, normaal gezien ik niet gevoeld te lang schudden mabe 30 seconden, bij de laatste was meer gewelddadige, springen we van onze stoelen!
 • Quito - Fue un movimiento osilatorio, demoro mucho tiempo, Lamparas se movian como estar en un barco
 • Panama Stad, Panama - Het lijkt alleen maar mij en mijn broer voelde het, zaten we en iedereen stond op. Het was niet erg intensief schudden, maar het was zeker de aardbeving. We wonen op de 13th vloer.
 • Cali Colombia - Het was een zeer lang schudden, de deuren openden zelf, was ik duwde tegen mijn bed, dan is zwijgen een moment en geschud meest sneller, dat ik moest me vasthouden tij op het bed, op de grond zitten.
 • Quito - Todo el Departamento se movio violentamente, duro bastante
 • Quito - Felt een 'drop' dan rollen en schudden 2-3 minuten met naschokken
 • Quito, Ecuador - Duurde ongeveer 60 seconden, hier matig schudden.
 • Cumbaya, Eacuador - Over 9: 20 in Cumbaya, Ecuador. Lichte horizontale schudden gedurende enkele seconden. De kroonluchter is swingende een paar graden. Geen naschok nog niet.
 • Otavalo, Ecuador - Ik zat op de computer toen ik begon te zwaaien. de foto's zijn te schudden en de mensen lopen daar weg huizen. Dingen in mijn huis vielen. Ik loop naar buiten en ik heb nog steeds het gevoel het schudden. De lantaarnpalen waren heftig schommelen en dan is het suddely stopt.
 • Pointe San Lorenzo, Manabi, Ecuador - Hoorbaar gerommel, gevolgd door langdurige side-to-side schudden. Zware voor de eerste 10 seconden, gevolgd door lichte beweging voor ongeveer 10 meer. Een tweede beving na ongeveer 30 seconden was lichter, maar nog steeds aanzienlijk.
 • Pereira - Platen in beweging
 • San Jacinto, Ecuador - Mijn kopje koffie was 1 / 2 vol en de shake gemorst is
 • Cuenca, Ecuador - Glad, rollende bewegingen voor ongeveer 15-20 seconden.
 • Quito - Ik was gelogen op bed, dan is de grond begon te trillen van rechts naar links
 • Quito, Ecuador - Was in mijn kamer toen ik voelde licht schudden, dat duurde ongeveer 30-45 seconden.
 • Quito, Ecuador - Maakte me wakker vanmorgen om ongeveer 9: 15 op 2 / 9 / 13. Het bed trilde en de chandaliers en de openslaande deuren. Belde mijn ouders en ze vonden het op de straat in de auto.
 • Quito - Gehele appartement schudde sterk voor ongeveer 30 seconden.
 • Quito - Licht tot matig met aanhoudende schudden. Ik was in het hotel 1st niveau het ontbijt. Alle opknoping lampen met significat beweging. Voelde meer als de grond wuivende onder mij. Aanhoudende voor ten minste 20s. Heel eng.
 • Ibarra, Ecuador - Lampen schudden, elektriciteitskabels schudden, erg bang hond.
 • Ecuador - Schudden groot gebouw
 • Quito - Duurde ongeveer 10-20 seconden, het was de sterkste heb ik in Quito gevoeld in 8 jaar.
 • Quito - Het voelde alsof ik op een boot voor ongeveer een minuut foto's inpakken en ramen rammelde .... en het duurde een lange tijd!
 • Otavalo - Ik voelde bewegen alles, de elektrische leidingen trilden. Mensen niet schelen.
 • Gorgona Panama - Gewoon zitten op de bank en het begon te schudden ... tegen de tijd dat we ons realiseerden wat het was dat het voorbij was.
 • Gorgona, Panama - Bouw slingerde een beetje, lampen zwaaide voor een paar seconden
 • Altos del Maria, Panama - Zitten op de computer, stoel zwaait licht gaat dan verder te zwaaien voor een flink aantal seconden, dacht dat mijn kat met het wrijven van de stoel, maar kat er niet! Het is uit California, USA wist dat het aardbeving, maar geen gerommel of ramen schudden.
 • Panama Stad - Ik was op de 14th verdieping van een hotel in het Bella Vista gedeelte van Panama City. Zeer zwak schudden gedurende ongeveer 15 seconden of zo.
 • Bahia de Caraquez, EG - Terwijl in bed op de tweede verdieping hoorde ik de daling van iets kleins val van het nachtkastje, voelde het bed bewegen en zitten ik zag en voelde het gebouw schudden. Veel inwoners van de stad naar buiten rende omdat ze werden herinnerd aan een grote aardbeving 15 jaar geleden. Het meest waarschijnlijk waren we het voelen van de aardbeving in het midden de buurt van Bogota, Colombia.
 • Quininde, Ecuador - Lichte bevingen omgezet in een sterke schudden. gestopt voor een beetje dan tremoren weer. duurde ongeveer 1 minuten in totaal. voertuigen werden schommelen en het zinken dak stond te trillen
 • Cotacachi, Imbabura - Ik was in een tweede verhaal appartement toen het bed Ik zat op begon te rollen als een boot op de oceaan. Het duurde een paar minuten, daarna verdwenen.
 • USGS Colombia Februari 09 14: 16 6.9 153 MAP
  EMSC Colombia Februari 09 14: 16 7.0 136 MAP
  USGS Colombia Februari 09 14: 16 6.9 130 MAP
  WCATWC Colombia Februari 09 14: 16 6.9 129 MAP
  ER Aardbevingen Startup Record Jan 01 00: 00 0.0 0 MAP Ik voelde het
  James Daniell CATDAT Colombia Augustus 14 08: 00 0.0 10 MAP
  James Daniell CATDAT Colombia Jan 09 08: 00 7.0 10 MAP


  Webcams
  webcam Ingeominas 1 - Ingeominas 2 - Ingeominas 3

  Video's

  Sommige tekst en afbeeldingen courtesy: Smithsonian Institution en Wikipedia

  Om eventuele activiteiten te volgen op dit moment, kijk dan ook onze Dagelijks Volcano Activiteitenverslagen.

  Donate 424x170


  DEEL UW AARDBEVINGSERVARING MET ONS

  Ik voelde het schudden *
  Land waar u de aardbeving gevoeld *
  Stad / Dorp waar je voelde de aardbeving *
  Straat of wijk (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Latitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Longitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
  Shaking Strength *
  MMI II (Zeer zwak schudden) ?
  Persoon :
  Vilt door personen die in rust is, op de bovenste verdiepingen of gunstige positie.
  MMI III (Zwak schudden) ?
  Persoon :
  Vilt binnen; opknoping voorwerpen kunnen zwaaien, trillingen vergelijkbaar met het passeren van lichte vrachtwagens, de duur kan worden geschat, kan niet worden erkend als een aardbeving.
  MMI IV (Licht schudden) ?
  Persoon :
  Over het algemeen binnen maar niet buiten opgemerkt. Lichte slapers kunnen gewekt worden. Trillingen kan worden vergeleken met het overlijden van zwaar verkeer, of aan de schok van een zwaar voorwerp vallen of het slaan van de gebouw.
  Beslag :
  Deuren en ramen rammelen. Glaswerk en serviesgoed rammelaar. Vloeistoffen in open ruimen kunnen enigszins worden verstoord. Permanent auto's kunnen rocken.
  Structuren :
  Wanden en kozijnen van gebouwen, en scheidingswanden en verlaagde plafonds in commerciële gebouwen, kunnen worden gehoord te kraken.
  MMI V (Matig schudden) ?
  Persoon :
  Over het algemeen voelde buiten, en door bijna iedereen binnen. De meeste slapers wakker. Een paar mensen gealarmeerd.
  Beslag :
  Kleine instabiele objecten worden verplaatst of verstoord. Sommige glaswerk en servies kan worden doorbroken. Opknoping foto's slaan tegen de muur. Open deuren kan zwaaien. Kast deuren die door middel van magnetische vangsten kunnen openen. Pendulum klokken stoppen, starten of te wijzigen tarief.
  Structuren :
  Sommige grote etalages gekraakt. Een paar aardewerk wc armaturen gekraakt.
  MMI VI (Sterk beven) ?
  Persoon Felt door iedereen. Mensen en dieren gealarmeerd. Velen lopen buiten. Moeilijkheid bij het lopen gestaag.
  Beslag :
  Voorwerpen vallen uit de schappen. Foto's vallen van de muur. Sommige meubels verplaatst op gladde vloeren, een aantal ongedekte vrijstaande haarden verplaatst. Glaswerk en servies gebroken. Zeer onstabiel meubels gekanteld. Kleine kerk en school klokken luiden. Apparaten te verplaatsen op de bank of tafelbladen. Archiefkasten of "easy glide" laden kan open (of dicht).
  Structuren :
  Lichte schade aan gebouwen met een lage standaard. Sommige stucwerk of cement gips valt. Groot display ramen gebroken. Schade aan een paar zwakke binnenlandse schoorstenen, kunnen sommige vallen.
  Milieu :
  Bomen en struiken te schudden, of hoort te ritselen. Losse materiaal kan worden verdreven uit glooiend terrein, bijvoorbeeld de bestaande glijbanen, talus hellingen, stenenstrand dia's.
  MMI VII (Zeer sterk beven) ?
  Persoon
  Algemeen alarm. Moeilijkheden ervaren in staan. Opgemerkt door automobiel automobilisten die niet meer.
  Beslag :
  Grote klokken luiden. Meubels beweegt op gladde vloeren, kan verder gaan vloerbedekking. Aanzienlijke schade aan kwetsbare inhoud van gebouwen.
  Structuren :
  Ongewapende stenen en bakstenen muren gebarsten. Lage standaard gebouwen gekraakt met enkele kleine metselwerk valt. Een paar gevallen van schade aan gebouwen van gewone vakmanschap. Ongeschoorde borstweringen, ongeschoorde bakstenen gevels, en architectonische ornamenten vallen. Dakpannen, in het bijzonder nokpannen kan worden verdreven. Veel ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, vaak valt van dak-line. Watertanks Type I barsten. Een paar gevallen van schade aan baksteen fineer en gips of cement op basis van voeringen. Ongeremde water cilinders (warmwater-cilinders) kunnen bewegen en gaan lekken. Enkele veel voorkomende ramen gebarsten. Verlaagde plafonds beschadigd.
  Milieu :
  Water troebel gemaakt door aangewakkerd modder. Kleine dia's zoals vallen van zand en grind banken, en kleine rock-valt van steile hellingen en stekken. Gevallen van verrekening van de niet-of natte, of slappe gronden. Enkele fijne scheurtjes in hellend terrein. Een paar voorbeelden van vloeibaar maken (dat wil zeggen kleine water en zand ejecties).
  MMI VIII (zwaar beven) ?
  Persoon Alarm kan benaderen paniek. Sturing van auto's sterk beïnvloed. Structuren : Lage standaard gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. gewone vakmanschap gebouwen beschadigd, sommige met gedeeltelijke instorting. Gewapend metselwerk of beton gebouwen beschadigd in sommige gevallen. Een paar gevallen van schade aan gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen te weerstaan. Monumenten en pre-1976 verhoogde tanks en fabriek stapels gedraaid of neergehaald. Sommige vooraf 1965 infill metselwerk panelen beschadigd. Een paar post-1980 baksteen fineer beschadigd. Rotte houten palen van huizen beschadigd. Huizen niet bevestigd aan funderingen kunnen bewegen. De meeste ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, sommige onder dak-line, veel neergehaald. Milieu : Scheuren op steile hellingen en in natte grond. Kleine tot matige dia's in langs de weg stekken en niet-ondersteunde opgravingen. Klein water en zand uitstoten en gelokaliseerde lateraal verspreiden grenzend aan streams, grachten, meren, enz.
  MMI IX (Geweldig hard schudden) ?
  Structuren Veel lage standaard gebouwen vernietigd. Gewone vakmanschap gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. Gewapend metselwerk of betonnen gebouwen beschadigd, sommige met een gedeeltelijke instorting. Gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen beschadigd soms weerstaan, sommige met flexibele frames ernstig beschadigd. Schade of blijvende vervorming om een ​​aantal gebouwen en bruggen, ontworpen en gebouwd om normaal gebruik normen. Huizen niet bevestigd funderingen overgeheveld. Brick veneers vallen en bloot frames. Milieu : Gebarsten grond opvallend. Aardverschuivingen algemeen op steile hellingen. Liquefactie effecten geïntensiveerd en meer wijdverbreid, met grote laterale spreiding en stromen schuiven grenzend aan streams, grachten, meren, enz.
  Vertel ons uw ervaring en hoeveel seconden het schudden duurde + Laat het ons weten als uw eigendom is beschadigd (zelfs lichte schade). (Max. 500 tekens)
  * verplichte velden
  X