Aanbevolen vulkaan: Popocatepetl, Mexico

Volcán Popocatepetl, Wiens naam is de Azteekse woord voor rokende berg, Torens te 5426 m 70 km ten ZO van Mexico-Stad vormen Noord-Amerika's 2nd-hoogste vulkaan.
De gletsjer-beklede stratovulkaan bevat een steile wand, 400 x 600 m breed krater. De over het algemeen symmetrische vulkaan wordt gewijzigd door de scherpe piek Ventorrillo op de NW, een overblijfsel van een vroegere vulkaan. Ten minste drie vorige grote kegels werden vernietigd door de zwaartekracht niet tijdens het Pleistoceen, het produceren van enorme puin-lawine deposito's met betrekking tot brede gebieden ten zuiden van de vulkaan.
De moderne vulkaan werd gebouwd in het zuiden van het laat-Pleistoceen naar Holoceen El Fraile kegel. Drie belangrijke plinian uitbarstingen, de meest recente van die plaatsvond over 800 AD, heeft plaatsgevonden vanaf Popocatepetl sinds het midden van het Holoceen, begeleid door pyroclastische stromen en omvangrijke lahars dat bekkens geveegd onder de vulkaan.
Frequente historische uitbarstingen, eerst in Azteekse codices, zich hebben voorgedaan sinds precolumbiaanse tijd.
De eerste Spaanse beklimming van de vulkaan is gemaakt door een expeditie onder leiding van Diego de Ordaz in 1519. De vroege 16th-eeuwse kloosters op de hellingen van de berg zijn een World Heritage Site.

Uitbarstingen
Popocatepetl is een van de meest actieve vulkanen in Mexico, hebben gehad meer dan 15 grote uitbarstingen sinds de komst van de Spanjaarden in 1519. Een grote uitbarsting vond plaats in 1947.
In december 21, 1994, de vulkaan uitgespuwd gas en as die werd voor zover 25 km (16 mi) meeslepen door de heersende winden. De activiteit wordt gevraagd de evacuatie van nabijgelegen steden en wetenschappers er toe om voor een uitbarsting.
In december 2000, werden tienduizenden mensen geëvacueerd door de overheid op basis van de waarschuwingen van wetenschappers. De vulkaan maakte vervolgens zijn grootste display in 1,200 jaar.
Op december 25, 2005, krater van de vulkaan produceerde een explosie die een grote kolom van rook en as over 3 km (1.9 mi) in de atmosfeer en de verwijdering van lava uitgeworpen.
In januari en februari van 2012, hebben wetenschappers merken actie Popocatepetl toenemende. Op januari 25, 2012, een as explosie deed zich voor op de berg veroorzaken veel stof en as in de atmosfeer vervuilen omheen.
In april 19, 2012 waren er meldingen van oververhitte rotsfragmenten wordt geslingerd in de lucht door de vulkaan. Ash en waterdamp pluimen werden gemeld 15 malen 24 uur. De activiteit nog verder bij het schrijven van dit artikel (juli 13). Het kan worden gevolgd in Dagelijks Volcano Activiteitenverslagen.

Aardbevingen
De onderstaande lijst toont de aardbevingen in een smalle straal rond de vulkaan. Helaas kunnen we alleen in staat om de sterkere aardbevingen gemeld door de belangrijkste seismologische bureaus in de wereld te melden. Onze aardbevingen databank begon registreert voortijdig 2012.

Vernieuw deze lijst
SRC Locatie GMT Datum / tijd M D INFO
EMSC Puebla, Mexico Augustus 19 10: 38 3.2 6 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico December 09 10: 45 3.0 5 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico Juni 24 12: 30 3.4 3 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico Juni 24 11: 13 3.4 3 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico Mei 25 04: 37 3.5 5 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico Mar 31 09: 47 3.1 3 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico Jan 03 12: 39 3.2 3 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico November 06 09: 38 3.2 5 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Estado de Mexico, Mexico Oktober 24 12: 14 3.3 18 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico Jan 24 17: 15 3.1 5 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico Jan 10 10: 55 3.2 2 MAP Ik voelde het INFO
EMSC Puebla, Mexico November 24 09: 48 2.0 5 MAP
EMSC Estado de Mexico, Mexico November 22 10: 26 3.0 5 MAP Ik voelde het INFO
ER Aardbevingen Startup Record Jan 01 00: 00 0.0 0 MAP Ik voelde het


Webcams
webcam Altzomoni Tlamacas - Webcam Tlamacas - Webcam Tianguismanalco - Laatste infrarood satellietbeeld

Video's

Time Lapse video van de 2012 april 17 uitbarsting (op basis van de Cenapred webcam beelden)

Sommige tekst en afbeeldingen courtesy: Smithsonian Institution en Wikipedia

Donate 424x170
 


DEEL UW AARDBEVINGSERVARING MET ONS

Ik voelde het schudden *
Land waar u de aardbeving gevoeld *
Stad / Dorp waar je voelde de aardbeving *
Straat of wijk (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
Latitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
Longitude (gebied) waar u de aardbeving gevoeld
Shaking Strength *
MMI II (Zeer zwak schudden) ?
Persoon :
Vilt door personen die in rust is, op de bovenste verdiepingen of gunstige positie.
MMI III (Zwak schudden) ?
Persoon :
Vilt binnen; opknoping voorwerpen kunnen zwaaien, trillingen vergelijkbaar met het passeren van lichte vrachtwagens, de duur kan worden geschat, kan niet worden erkend als een aardbeving.
MMI IV (Licht schudden) ?
Persoon :
Over het algemeen binnen maar niet buiten opgemerkt. Lichte slapers kunnen gewekt worden. Trillingen kan worden vergeleken met het overlijden van zwaar verkeer, of aan de schok van een zwaar voorwerp vallen of het slaan van de gebouw.
Beslag :
Deuren en ramen rammelen. Glaswerk en serviesgoed rammelaar. Vloeistoffen in open ruimen kunnen enigszins worden verstoord. Permanent auto's kunnen rocken.
Structuren :
Wanden en kozijnen van gebouwen, en scheidingswanden en verlaagde plafonds in commerciële gebouwen, kunnen worden gehoord te kraken.
MMI V (Matig schudden) ?
Persoon :
Over het algemeen voelde buiten, en door bijna iedereen binnen. De meeste slapers wakker. Een paar mensen gealarmeerd.
Beslag :
Kleine instabiele objecten worden verplaatst of verstoord. Sommige glaswerk en servies kan worden doorbroken. Opknoping foto's slaan tegen de muur. Open deuren kan zwaaien. Kast deuren die door middel van magnetische vangsten kunnen openen. Pendulum klokken stoppen, starten of te wijzigen tarief.
Structuren :
Sommige grote etalages gekraakt. Een paar aardewerk wc armaturen gekraakt.
MMI VI (Sterk beven) ?
Persoon Felt door iedereen. Mensen en dieren gealarmeerd. Velen lopen buiten. Moeilijkheid bij het lopen gestaag.
Beslag :
Voorwerpen vallen uit de schappen. Foto's vallen van de muur. Sommige meubels verplaatst op gladde vloeren, een aantal ongedekte vrijstaande haarden verplaatst. Glaswerk en servies gebroken. Zeer onstabiel meubels gekanteld. Kleine kerk en school klokken luiden. Apparaten te verplaatsen op de bank of tafelbladen. Archiefkasten of "easy glide" laden kan open (of dicht).
Structuren :
Lichte schade aan gebouwen met een lage standaard. Sommige stucwerk of cement gips valt. Groot display ramen gebroken. Schade aan een paar zwakke binnenlandse schoorstenen, kunnen sommige vallen.
Leefomgeving :
Bomen en struiken te schudden, of hoort te ritselen. Losse materiaal kan worden verdreven uit glooiend terrein, bijvoorbeeld de bestaande glijbanen, talus hellingen, stenenstrand dia's.
MMI VII (Zeer sterk beven) ?
Persoon
Algemeen alarm. Moeilijkheden ervaren in staan. Opgemerkt door automobiel automobilisten die niet meer.
Beslag :
Grote klokken luiden. Meubels beweegt op gladde vloeren, kan verder gaan vloerbedekking. Aanzienlijke schade aan kwetsbare inhoud van gebouwen.
Structuren :
Ongewapende stenen en bakstenen muren gebarsten. Lage standaard gebouwen gekraakt met enkele kleine metselwerk valt. Een paar gevallen van schade aan gebouwen van gewone vakmanschap. Ongeschoorde borstweringen, ongeschoorde bakstenen gevels, en architectonische ornamenten vallen. Dakpannen, in het bijzonder nokpannen kan worden verdreven. Veel ongewapende binnenlandse schoorstenen beschadigd, vaak valt van dak-line. Watertanks Type I barsten. Een paar gevallen van schade aan baksteen fineer en gips of cement op basis van voeringen. Ongeremde water cilinders (warmwater-cilinders) kunnen bewegen en gaan lekken. Enkele veel voorkomende ramen gebarsten. Verlaagde plafonds beschadigd.
Leefomgeving :
Water troebel gemaakt door aangewakkerd modder. Kleine dia's zoals vallen van zand en grind banken, en kleine rock-valt van steile hellingen en stekken. Gevallen van verrekening van de niet-of natte, of slappe gronden. Enkele fijne scheurtjes in hellend terrein. Een paar voorbeelden van vloeibaar maken (dat wil zeggen kleine water en zand ejecties).
MMI VIII (zwaar beven) ?
Persoon Alarm kan benaderen paniek. Sturing van auto's sterk beïnvloed. Structuren : Lage standaard gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. gebouwen met gewoon vakmanschap beschadigd, sommige met gedeeltelijke instorting. Gewapend metselwerk of betonnen gebouwen in sommige gevallen beschadigd. Enkele gevallen van schade aan gebouwen en bruggen die zijn ontworpen en gebouwd om aardbevingen te weerstaan. Monumenten en verhoogde tanks van vóór 1976 en fabrieksstapels verdraaid of afgebroken. Sommige metselwerkpanelen van vóór 1965 zijn beschadigd. Enkele na 1980 baksteenfineer beschadigd. Vervallen houten stapels huizen beschadigd. Huizen die niet op funderingen zijn bevestigd, kunnen verhuizen. De meeste niet-verstevigde schoorstenen zijn beschadigd, sommige onder de daklijn, veel vernield. Leefomgeving : Er ontstaan ​​scheuren op steile hellingen en in natte grond. Kleine tot matige glijbanen in bermstekken en niet-ondersteunde uitgravingen. Kleine uitstoten van water en zand en plaatselijke laterale verspreiding naast beken, kanalen, meren, enz.
MMI IX (Geweldig hard schudden) ?
Structuren Veel lage standaard gebouwen vernietigd. Gewone vakmanschap gebouwen zwaar beschadigd, sommige instorten. Gewapend metselwerk of betonnen gebouwen beschadigd, sommige met een gedeeltelijke instorting. Gebouwen en bruggen ontworpen en gebouwd om aardbevingen beschadigd soms weerstaan, sommige met flexibele frames ernstig beschadigd. Schade of blijvende vervorming om een ​​aantal gebouwen en bruggen, ontworpen en gebouwd om normaal gebruik normen. Huizen niet bevestigd funderingen overgeheveld. Brick veneers vallen en bloot frames. Leefomgeving : Kraken van grond opvallend. Aardverschuivingen algemeen op steile hellingen. Vloeibaarmakingseffecten worden versterkt en wijdverspreider, met grote laterale verspreiding en stroming die grenst aan stromen, kanalen, meren, enz.
Vertel ons uw ervaring en hoeveel seconden het schudden duurde + Laat het ons weten als uw eigendom is beschadigd (zelfs lichte schade). (Max. 500 tekens)
* verplichte velden
X