De 2011 onderzeese vulkaanuitbarsting in El Hierro (Canarische Eilanden), Spanje - Eruption overzicht

Met speciale dank aan Dr Carracedo (Geovol) waardoor we zijn verslag publiceren en Joke Volta voor het vergemakkelijken.

Dr Juan Carlos Gómez Carracedo - ulpgc

Veertig jaar na de Teneguía Volcano (La Palma, 1971), een onderzeese uitbarsting vond plaats buiten de stad La Restinga, ten zuiden van El Hierro, het kleinste en jongste eiland van de Canarische Archipel. Voorlopers toegestaan ​​een vroege detectie van de gebeurtenis en de geschatte locatie, dat aangeeft dat onderzeeër was. Onzekerheden afgeleid van onvoldoende wetenschappelijke informatie beschikbaar aan de autoriteiten tijdens de uitbarsting, wat leidt tot onevenredige civiele bescherming, die van invloed zijn op de economie van het eiland voornamelijk gebaseerd op het toerisme gehad, terwijl de bewoners ervaren een extra angst en stress.

El Hierro, 1.12 miljoen jaar oud, is de jongste van de Canarische Eilanden. Gelegen aan de westkant van de archipel, samen met het naburige eiland La Palma, El Hierro rust op een ca. 3500 m-diepe oceaan bed.
De belangrijkste configuratie van El Hierro wordt gestuurd door een drie-armige rift zone-systeem dat leidt tot drie ruggen die van het centrum van het eiland uitstrekken in een karakteristiek 'Mercedes-ster' geometrie (Carracedo, 1994) en gastheer van het grootste deel van subaerial uitbarstingen El Hierro's (afb. 1A).
Deze drie-armige vorm van El Hierro wordt verder versterkt door de littekens van een aantal enorme zwaartekracht aardverschuivingen dat af te kappen alle drie de flanken. De ineenstorting van de noordflank, dat de spectaculaire El Golfo baai gevormd met een bijna verticale 1400 m hoge steile rotswand, is de jongste aardverschuiving van de gehele Canarische Archipel met een leeftijd van minder dan 100 ka. Spleet zones, evenwel ook onder de waterspiegel. De Zuid-breuk strekt zich uit als een duikboot kam voor meer dan 40 km (Fig. 1B) aangeeft dat recent onderzeese uitbarstingen er ook plaatsvond.

Fig. 1. A. Geologische kaart van El Hierro (van Carracedo et al.., 2001). B. kleur schaduw reliëf beeld van El Hierro van bovenaf gezien (van Masson et al.., 2002). De subaerial en onderzeese delen van de Zuid-kloof worden aangegeven.

Tijdens de Duitse onderzoek cruise Meteor 43 / 1 in 1998 werden lava monsters gebaggerd uit de onderzeeër verlenging van de zuidelijke kloof zones van La Palma en El Hierro. El Hierro monsters dicht genomen om dit eruptieve site (<3 km verderop) inbegrepen verse picrites en alkali-basalt en variabel veranderd lapillistones en hyaloclastites. Verder baggeren langs de onderzeeër noord-westen en noord-oosten kloof zones tijdens de Poseidon 270 cruise in 2001 hersteld verse alkali basalt uit 21 jonge vulkanische kegels op een diepte van 800 om 2300 m samen met oceaanbodem sedimenten met een sterke volcaniclastic component.
Het lijkt algemeen dat de dichtheid van schijnbaar jonge vulkanen op onderzeese kloven El Hierro is vergelijkbaar met die op het land, nadruk te leggen op het belang van onderzeese uitbarstingen tijdens de groei van oceanische eilanden.

Voorlopers van de 2011 uitbarsting

Tal van aardbevingen werden opgetekend door de Spaanse Instituto Nacional Geografico (IGN) vanaf juli 2011 verder, het grootste deel daarvan niet significant risico oogpunt, Maar waren duidelijk voorlopers van een vulkaanuitbarsting. In het bijzonder seismische activiteit, In eerste instantie van een lage magnitude (M <3.0) en richtte zich ten noorden van het eiland, toegenomen, terwijl de migratie naar het zuiden. Het grootste deel van de hypocentres werden in eerste instantie geconcentreerd in de onderste oceanische korst (afb. 2), op een diepte van 8-14 km (ca. 200-400 MPa druk), die in overeenstemming is met de druk schattingen van microscopische vloeibare insluitsels in xenoliths van noord-westen van El Hierro en phenocrysts van een recente uitbarsting. De seismische en petrologische gegevens zijn dus in-lijn met een scenario van een magma partij worden gevangen als een inbreuk horizon, in de buurt van de basis of binnen de subisland oceanische korst. Shifting seismische foci suggereren dat magma geleidelijk opgebouwd en lateraal uitgebreid in zuidelijke richting, Waardoor een verticaal vlak vervorming van ongeveer 40 mm op dat moment.
Tijdens deze eerste fase, het systeem bleef actief, maar toonde geen enkel teken van het hebben van het overwinnen van de weerstand van de oceanische korst. Hypocenters daarna naar het zuiden-oosten, het naderen van de onderzeeër verlenging van de actieve Zuid-kloof zone. Van daar, de magma vorderde snel naar het oppervlakZoals aangegeven door de eerste optreden van ondiepe (<3 km) aardbevingen van 9 oktober 2011.
Het scenario veranderde drastisch op ongeveer 4 ben op 10 oktober, wanneer de nu veelvuldige en sterke seismische activiteit (tot M 4.4) opgehouden te bestaan ​​en werd nogal abrupt vervangen door een continue harmonische trilling, met vermelding van de opening van een vent en dus het begin van een onderzeese uitbarsting.

Fig. 2. Seismische hypocentres onder El Hierro tussen 19 juli en 10 oktober 2011. Hypocentres gemigreerd van Noord-naar het Zuid-kloof zone van het eiland, waar zij werden ondieper (<3 km). De uitbarsting begon op 10 oktober. De meeste van de tijd, seismische activiteit bleef stabiel op de voet van de oceanische korst (gegevens van IGN, http://www.ign.es/ign/resources/ volcanologia / html / eventosHierro. Html)

De onderzeeër uitbarsting

In oktober 10, plekken bleke water dat rook naar zwavel en werden geassocieerd met dode vis, werden gevonden drijvend een mijl ten zuiden van de kust bevestiging van de opening van een vent op de flank van de onderzeeër deel van de Zuid kloof zone. De oppervlakte-expressie van deze uitbarsting, inclusief groen en helder verkleuring van het zeewater, werd duidelijk waargenomen in hoge-resolutie satellietbeelden met een grote vlek (Plaatselijk bekend als 'La Mancha') zichtbaar op het oppervlak van de Las Calmas Zee (afb. 3A). De uitbarsting vormden een NO-ZW trending spleet beschreven door sterke borrelen en ontgassen (Afb. 3B), af en toe 10-15 meter hoog, vol met jonge vulkanische as en pyroclasts (afb. 3C).
Echter, informatie over de diepte en de precieze locatie van de onderzeeër vent ontbrak in de eerste twee weken van de uitbarsting door de niet beschikbaar zijn van voldoende middelen voor onderzeese landmeten.
On oktober 24, De RV Ramón Margalef van het Instituto Español de Oceanografie (IEO) voerde de eerste onderzoek van het gebied, die eerder in kaart gebracht in 1998 door de Spaanse RV Hesperides (afb. 4A). Vergelijking van de huidige en 1998 bathymetrie schetste een 700 m-breed, 100 m hoge nieuwe vulkanische kegel rusten op ongeveer 350 m diepte in een canyon op de flank van de Zuid-Rift onderzeeër extensie (afb. 4B). Op 4 december 2011, de uitbarsting blijkbaar tanende, de RV Ramón Margalef uitgevoerd een andere campagne, het detecteren van significante groei van de vulkanische gebouw. De eerste single eruptieve centrum (afb. 4A, B) was nu geëvolueerd tot drie kegels van dezelfde hoogte, met hun top 180-160 meter onder het zeeoppervlak (Afb. 4D), nog steeds onder de kritische waarde aanzienlijke surtseyan explosies (ongeveer 100 m onder zeeniveau) te genereren.
Lavastromen en pyroclasts, begrensd door de canyon muren, veroorzaakt het grootste deel van de barstte volume neerwaartse stromen naar diepere delen van de oceaanbodem.

Fig. 3. A. Plume van opgeloste magmatische gassen en zwevende stoffen de productie van groene en lichte verkleuring van het zeewater (plaatselijk bekend als 'La Mancha') begint op 10 oktober 2011 en vervolgopleidingen voor enkele kilometers naar het zuiden-westen voordat drijven weg in de Atlantische Oceaan (Satellietfoto door RapidEye). Fig. 3. B. Plumes van gas op de zeespiegel met een N-S trend, wat wijst op een onderzeeër eruptieve spleet. Inzet: Uitbreiding van stoom met een afnemende waterdiepte (gemodificeerd van Schmincke, 2004). C, sterke ontgassen met een overvloed aan gesteente fragmenten gegenereerd grote 'bellen', een aantal van hen 10-15 m hoge, barsten aan de oppervlakte uit het nabijgelegen dorp La Restinga (8 november 2011).

Fig. 4. A. DEM die de pre-eruptieve onderzeeër canyon waar de 2011 uitbarsting genest (beeld uit de RV Hesperiden, 1998). B. DEM van hetzelfde gebied gemaakt op 24 oktober door de RV Ramon Margalef na het begin van onderwater activiteiten. C. Geologische kaart van de onderzeeër uitbarsting van de eerste DEM verkregen op 24 oktober 2011 door de RV Ramon Margalef. D. Geologische kaart van hetzelfde gebied op 4 december 2011.

Drijvende stenen uit El Hierro

Overvloedig rotsfragmenten lijkt op lava bommen op een decimeter schaal (afb. 5) en kenmerkt zich door glazige basalt korsten en wit tot crème-kleurige interieur, werden gevonden drijvend op de oceaan oppervlak tijdens de eerste dagen van de uitbarsting. Het interieur van deze drijvende rotsen zijn glazig en vesiculaire (vergelijkbaar met puimsteen), met frequente vermenging tussen de pumicelike interieur en de omhullende basalt magma (afb. 5B). Deze zwevende stenen zijn geworden plaatselijk bekend als 'restingolites' naar de nabijgelegen dorp La Restinga. De aard en de oorsprong moeilijk te realiseren was in het begin, met suggesties van de wetenschappelijke gemeenschap, waaronder: (1) de drijvende bommen zijn jeugd-en potentieel explosieve high-silica magma; (2) zij zijn fragmenten van mariene sedimenten uit de onderzeeër flank van El Hierro; en (3) dat ze zijn relatief oud, gehydrateerd vulkanisch materiaal. Geen van deze interpretaties geeft bevredigende geschikt om de waarnemingsperiode omdat bijvoorbeeld high-silica vulkanisme komt niet vaak voor op El Hierro, En magmatische mineralen (hetzij gegroeid in magma of als afval tegen erosie) zijn geheel afwezig in de 'restingolites'. Gezien het feit dat de betrokkenheid van hoog ontwikkelde, high-silica magmatisme zou gevolgen hebben voor de explosieve potentieel van de uitbarsting te hebben, was het belangrijk om de aard van de 'restingolites' snel verduidelijken om volledig te kunnen beoordelen van de risico's verbonden aan de lopende El Hierro uitbarsting. Bovendien moet de 'restingolites' worden aangetoond dat zij niet afkomstig zijn van de hoge-silica magma, dan is het ontrafelen van hun ontstaan ​​zal naar alle waarschijnlijkheid unieke inzichten geven in de vulkaan magma-systeem onder El Hierro.
Alle 'restingolite' monsters zijn glazig en licht van kleur en de meeste zijn macroscopisch kristal-vrij. Echter, af en toe een kwarts kristallen, Jasper fragmenten, gips aggregaten en carbonaat relicten zijn geïdentificeerd in de hand exemplaren. X-Ray diffractogrammen vooral de aanwezigheid van kwarts, mica en / of illiet, en glas. Er is een opvallende afwezigheid van primaire stollings mineralen uit de XRD data. Microscopische kwartskristallen werden ook geanalyseerd met een veldemissiebron elektronen probe micro-analysator (FE-EPMA), alsmede de samenstelling van de glasmatrix, die tussen ~ 65 en 90 varieert procent SiO2.
Het hoge siliciumdioxidegehalte in combinatie met de over het algemeen lage onverenigbare sporenelementconcentraties, het voorkomen van mm-maat relictkwartskristallen en het ontbreken van stollingsmineralen, plus het voorkomen van carbonaat-, klei-, jaspis- en gipsrelicten zijn allemaal niet verenigbaar met een zuiver stollige oorsprong voor de kernen van de zwevende stenen. Stollingsgesteenten op El Hierro bevatten geen vrije (primaire) kwartskristallen (noch stollingsgesteenten op een van de andere Canarische eilanden).
Een potentiële bron van de kwartskristallen in de zwevende rotsen van El Hierro is waarschijnlijk de sedimenten van de laag 1 van de pre-eiland oceaan korst. Deze bevatten kwarts kristallen vervoerd uit Afrika door zowel wind-en modderstromen en worden gekenmerkt door een gebrek aan magmatische mineralen als gevolg van hun pre-eiland leeftijd.

Fig. 5. 'Zwevende rotsen' A. waargenomen in oktober 2011 uit El Hierro. B. 'restingolite' steekproef weergeven van typische kenmerken, zoals een korst van basalt, primaire sedimentaire beddengoed, vouwen, hoge vesicularity en vermenging structuren. C. holle basaltachtige bom van de late stadia van de uitbarsting. D. soortgelijke bom uit de Serreta Oceanic Volcano, Terceira, Azoren (foto door Ulrich Küppers).

De zwevende rotsen vinden op El Hierro zijn dus zeer waarschijnlijk de producten van magma-sediment interactie onder de vulkaan (Fig. 6). Oplopend magma vermengt zich met de pre-vulkanische sedimenten en de 'restingolites' werden meegenomen naar de oceaanbodem tijdens uitbarsting terwijl ze gesmolten en vesiculated tijdens het transport in de magma. Zodra uitbrak op de oceaanbodem, sommigen van hen waren in staat om te scheiden van de uitbarstende lava en zweefde naar het zee-oppervlak als gevolg van hun lage dichtheid (afb. 6).

Fig. 6. Schets met de structuur van El Hierro Island en de 2011 evenementen. Oplopend magma dat volgens de verdeling van seismische gebeurtenissen voorafgaand aan de uitbarsting, verhuisde sub-horizontaal van noord naar zuid in de oceanische korst, is de interactie met de pre-vulkanische sedimentaire gesteenten. De zwevende rotsen vinden op El Hierro tijdens de eerste dagen van de uitbarsting zijn de producten van magma-sediment interactie onder de vulkaan. Deze 'restingolites' werden meegenomen naar de oceaanbodem tijdens de uitbarsting en gesmolten en vesiculated terwijl ondergedompeld in magma. Zodra ontstond op de zeebodem, die gescheiden van de eruptie lava en dreven op het wateroppervlak vanwege hun hoge vesicularity en lage dichtheid (van Troll et al.., 2011).

Beheer van de uitbarsting

Een dramatische gehouden getiteld 'Hoe niet om een ​​vulkaanuitbarsting te behandelen', Werd gepubliceerd op 31 oktober 2011, in een van de meest invloedrijke kranten in Spanje, El Pais. Het artikel gesproken over de reactie op de uitbarsting: 'Sinds juli 19, hebben de bewoners van het Canarische eiland El Hierro is de voorbereiding op een mogelijke uitbarsting van een vulkaan een paar kilometer op zee. Wetenschappers onder leiding naar het gebied, de regionale regering van de Canarische Eilanden getroffen voorbereidingen voor een mogelijke evacuatie op zee en lucht, en de Spaanse militaire verhuisd inch Maatregelen die zijn genomen naar El Hierro de bevolking (11 000) te beschermen, echter, zijn bekritiseerd door de bewoners als meer storend dan de vulkaan zelf. Veel bewoners vragen zich nu af of de autoriteiten een echt idee van wat er gaande was met de vulkaan had, en of er sprake was van reëel gevaar voor het menselijk leven'(Http://www.elpais.com/ rticulo / engels / Hoe / niet / naar / handgreep / vulkaan / uitbarsting / elpepueng / 20111031elpeng_4 / Tien).

Management en de civiele bescherming beslissingen voor en tijdens de uitbarsting waren de verantwoordelijkheid van het Directoraat van de civiele bescherming Speciale Ordening en Emergency Response Organisatie aan vulkanische risico op de Canarische Eilanden (PEVOLCA). De behandeling van de uitbarsting van deze commissie, opgericht door de Canarische regering slechts een jaar eerder, suggereert een gebrek aan ervaring van de kant van PEVOLCA's en dus een grote mate van improvisatie. Herhaalde evacuaties van La Restinga (600 inwoners), schijnbaar willekeurige sluiting en heropening van een deel van de belangrijkste van het eiland weg als het door een tunnel (aardbeving risico), en de twee weken vertraging in het verzenden van een survey schip worden, onder andere, de belangrijkste oorzaken van frustratie door de lokale bevolking (Zie Fig. 7). Vanwege deze onzekerheden van het eiland economie, voornamelijk gebaseerd op het toerisme, stortte tijdelijk en bewoners ervaren extra angst en stress.
De totale omvang relatief lage seismische activiteit (het grootste deel van grootheden <M 3.0), en de relatief kleine en diepe (> 150 m) basaltische onderzeese uitbarsting lijkt dus te hebben veroorzaakt verrassend grotere moeilijkheden en de economische verlies dan dezelfde orde van grootte uitbarsting op het land in 1971 (Teneguía Volcano, La Palma). Deze uitbarsting werd 40 jaar geleden beheerd zonder verstoring van de bevolking in dezelfde mate of het veroorzaken van economische tegenspoed.

Fig. 7. Wetenschappelijke informatie beschikbaar tijdens de 2011 onderzeeër uitbarsting in El Hierro en civiele bescherming genomen.

Een verklaring is dat, in tegenstelling tot de 1971 Teneguía uitbarsting, tijdens de 2011 uitbarsting nauwkeurige wetenschappelijke informatie niet beschikbaar was op beslissende punten aan onzekerheden weg te nemen en passende criteria vast te stellen om de situatie te beheren (Fig. 7). Het plan voor vulkanische noodsituaties door PEVOLCA de taken van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) met het beheer van de wetenschappelijke aspecten. IGN geofysici geanalyseerd en geïnterpreteerd juist de seismische voorlopers, waardoor vroegtijdige opsporing van de tijd en de geschatte locatie van de uitbarsting, en voorspellen dat het is onderzeeër. Echter, bij het begin van de uitbarsting een kleine groep van wetenschappers nam de leiding, met uitsluiting van anderen, het negeren van onafhankelijke waarnemingen en gegevens. Zo, objectief wetenschappelijk advies in staat te stellen de autoriteiten om de juiste beslissingen te nemen op cruciale momenten in de tijd was echter niet vanzelfsprekend.
Dit wordt het best geïllustreerd het ontbreken van de noodzaak van een survey schip, dat gedetailleerde informatie over de vulkanische activiteit die zich zou kunnen bieden onder de zee te anticiperen. De eerste evacuatie van La Restinga kort na het begin van de uitbarsting werd waarschijnlijk besteld, omdat de autoriteiten hadden onvoldoende informatie over de afstand en de diepte van de onderzeeër vent, En werden dus angst voor het ontstaan ​​van explosieve (surtseyan) activiteit.
Zodra de IEO schip arriveerde de diepte en de belangrijkste kenmerken van de onderzeeër vulkaan werden bepaald.
Echter, een gebrek aan coördinatie tussen het wetenschappelijk comite en het oceanografisch onderzoeksschip resulteerde weer in onvolledige informatie heeft verstrekt over de voortgang van de uitbarsting en de nabijheid van de onderzeeër opening naar de oppervlakte. Sterk borrelen en ontgassen, en overvloedige rotsfragmenten die lijken op lava-bommen die op 5 op het oceaanoppervlak dobberden November 2011 vroeg de autoriteiten om de tweede evacuatie van La Restinga te bevelen (zie figuur 7), vanwege onzekerheden met betrekking tot de betrokkenheid van 'explosief' hoog silica magma (de 'restingolites'). Een rapport van niet-PEVOLCA-wetenschappers - met chemische analyses van kwartskristallen, die deze als sediment beschouwden - werd genegeerd. Een onderzoek dat het schip een week later uitvoerde, vond dat de onderzeese kegel ondertussen was ingestort en nu ongeveer 200 m onder het zeeoppervlak lag.
Civiele bescherming en maatregelen op dit 2011 onderzeeër uitbarsting in El Hierro (dat er weinig gevaar voor het menselijk leven) te ver gaat en waarschijnlijk het gevolg van het ontbreken van adequate wetenschappelijke informatie.
Dit benadrukt de noodzaak om dergelijke gebeurtenissen te analyseren om zorgvuldig, om het gebruik van de wetenschappelijke en menselijke middelen die beschikbaar zijn tijdens toekomstige gebeurtenissen te verbeteren.
Wat zou de uitkomst zijn als een vulkaanuitbarsting, in plaats van die plaatsvinden buiten het kleine eiland El Hierro, deed zich voor in de dichtbevolkte eilanden Tenerife of Gran Canaria?

Dankwoord
Deze reconstructie van de 2011 onderzeeër uitbarsting in El Hierro, Canarische Eilanden, is gevestigd in geofysische gegevens die zijn verkregen door de Spaanse Geographic (IGN) en oceanografische (IEO) Instituten. Carmen López en María Jose Blanco (IGN) waardevolle gegevens en
informatie.

Suggesties voor verdere lectuur
- Carracedo, JC 1994, De Canarische Eilanden: een voorbeeld van structurele controle op de groei van grote oceanische-eiland vulkanen. Tijdschrift voor Vulkanologie en geothermische Onderzoek, v.60, pp 225-241.
- Carracedo JC, Dag, SJ & Guillou, H. et al.. 1997. Giant Quartair aardverschuivingen in de evolutie van La Palma en El Hierro, Canarische Eilanden. Tijdschrift voor Vulkanologie en geothermische Onderzoek, v.94, pp.169-190.
- Carracedo, JC, Rodríguez Badiola, E., Guillou, S., de La Nuez HJ & Perez Torrado, FJ 2001. Geologie en Vulkanologie van de West-Canarische Eilanden: La Palma en El Hierro. Estudios Geológicos v.57, pp.171-295.
- Coello, JJ, 2011. Sobre el origen de la 'restingolita', Actualidad Volcanica de Canarias-Noticias, 10 Octobre 2011, http://www.avcan.org/?m=Noticias & a = noticia & N = 911.
- Gee MJR, Masson DG Watts AB; et al., 2001.. Offshore voortzetting van de vulkanische kloof zones, El Hierro, Canarische Eilanden. Tijdschrift voor Vulkanologie en geothermische Onderzoek, v.105, pp.107-119.
- Goh, MJR, Masson, DG, Watts, AB & Allen, PA 1999. De Sahara puin flow: een inzicht in het mechanisme van lange slingering onderzeeër puin stromen, Sedimentologie, v.46, pp.317-325.
- Gimeno, D., 2011. Informe realizado para el Ayuntamiento de El Pinar, El Hierro, Islas Canarias, sobre un piroclasto de la erupcíon en curso. Niet-gepubliceerde interne melding, 10 oktober 2011.
- Guillou, H., Carracedo, JC, Perez Torrado, F. & Rodríguez Badiola, E. 1996. K-Ar leeftijden en magnetische stratigrafie van een hotspot-geïnduceerde, snel gegroeid oceanische eilanden: El Hierro, Canarische Eilanden. Tijdschrift voor Vulkanologie en geothermische Onderzoek, v.73, pp.141-
155.
- Hansteen, TH, Klügel, A. & Schmincke, H. 1998. Multi-stage magma opstijgen onder de Canarische Eilanden: het bewijs van vloeibare insluitsels. Bijdragen aan Mineralogie en Petrologie, v.132, pp.48-64.
- Hansteen, TH & Troll, VR 2003. Zuurstof isotopen samenstelling van xenoliths van de oceanische korst en vulkanische bouwwerk onder de Gran Canaria (Canarische Eilanden): gevolgen voor crustalcontamination van stijgende magma 's. Chemische Geologie, v.193, pp.181-193.
- IGN 2011. Instituto Nacional Geografico, Ministerio de Fomento, Servicio de Información Sismica http://www.ign.es/ign/resources/volcanologia/
HIERRO.html.
- Longpre, MA, Chadwick, JP, Wijbrans, J. & Iping, R. 2011. Leeftijd van de El Golfo puin lawine, El Hierro (Canarische Eilanden): Nieuwe bepalingen van de laser en oven 40Ar / 39Ar dating. Tijdschrift voor Vulkanologie en geothermische Onderzoek, v.203, pp.76-80.
- Masson, DG, Watts, AB, Gee, MJR, Urgeles, R., Mitchell, NC, Le Bas, TP & Kanalen, M. 2002. Helling storingen op de flanken van de westelijke Canarische Eilanden. Earth-Science Reviews, v.57, pp.1-35.
- Munn, S., Walter, TR & Klügel, A. 2006. Gravitationele strooien controleert breuk zones en flank instabiliteit op El Hierro, Canarische Eilanden. Geologische Magazine, v.143, pp 257-268.
- Perez-Torrado, FJ, Rodríguez-González, A., Carracedo, JC, Fernández-Turiel, JL, Guillou, H., Hansen, A. & Rodríguez Badiola, E. 2011. Edades C-14 Del Rift ONO de El Hierro (Canarische Eilanden). Resúmenes XIII Reunion Nacional de Cuaternario, Andorra, pp.101-104.
- Schmincke, H.-U. 2004. Vulkanisme. Springer, Berlijn, 324pp.
- Schmincke, H.-U. & Graf, G. 2000. DECOS / OMEX II, Cruise No 43, METEOR-Berichte 20001, Universiteit Hamburg, pp.1-99.
- Stroncik, NA, Klüegel, A. & Hansteen, TH 2009. De magmatische leidingsysteem onder El Hierro (Canarische Eilanden): beperkingen van phenocrysts en natuurlijk gedoofde basaltachtige glazen in onderzeese rotsen. Bijdragen aan Mineralogie en Petrologie v.157, pp.593-607.
- Troll, VR, Klügel, A., Longpre, M.-A., Burchardt, S., Deegan, FM, Carracedo, JC, Wiesmaier, S., Kueppers, U., Dahren, B., Blythe, LS, Hansteen, T., Freda, C., D. Budd, A., Jolis, EM, Jonsson, E., Meade, F., Berg, S., Mancini, L. & Polacci, M. 2011. Drijvende zandsteen uit El Hierro (Canarische Eilanden, Spanje): de bijzondere geval van de in oktober 2011 uitbarsting. Solid Earth Discussie, v.3, pp.975-999.
- Urgeles, R., kanalen, M., Baraza, J., et al.. 1997. De meest recente megalandslides van de Canarische Eilanden: El Golfo puin lawine en de Canarische puin stroom, ten westen van El Hierro eiland. Journal of Geophysical Research-Solid Earth v.102, pp.20305-20323.

Dit document is geschreven door: Juan Carlos Carracedo, Francisco Pérez Torrado en Alejandro Rodríguez
González (Grupo de Investigación GEOVOL, Dpto. De fisica, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, Spanje), Vicente Soler (Estación Volcanológica de Canarias, IPNA-CSIC, La Laguna, Tenerife, Spanje), Jose Luis Fernández Turiel (Instituto de Ciencias de la Tierra Jaume Almera, CSIC, Barcelona, ​​Spanje), Valentin R. Troll (Department of Earth Sciences, Uppsala University, Zweden) & Sebastian Wiesmaier (Departement Aard-en Milieuwetenschappen, Ludwig-Maximilians-Universität, München, Duitsland)

Mogen worden gepubliceerd op aardbevingen report.com door de heer Carracedo JC

Comments

  1. jono b zegt:

    Excellent rapport! Waarlijk, de lokale autoriteiten ging naar over-te doden als reactie, maar zeker de beste om het zekere voor het onzekere dan laat het te laat is! Vulkanen geven normaliter geen veel lee manier! De beste om uit de weg!
    Better safe than sorry!

  2. KarenZ zegt:

    Dr Carracedo zou goed zijn dat er meer wetenschappelijk toezicht had kunnen zijn, maar geen wetenschappelijke voorspelling kan 100% correct te zijn, zodat hij wordt een beetje hard op de autoriteiten. Tot de directe aanloop naar de uitbarsting in oktober, zou de lava overal naar voren zijn gekomen - ook op het land. Ik persoonlijk geloof niet dat onevenredige beschermende maatregelen werden genomen. De autoriteiten hadden geen gemakkelijke beslissing. De geografie van Hierro betekent dat het niet gemakkelijk is om zo dwalende aan de kant van voorzichtigheid was wijs te evacueren.