Wereldwijd VOLCANO nieuws - maart 2012

Dit is de overzicht van onze "vulkaan nieuws" artikelen we hebben geschreven in maart 2012.
Klik op deze link om onze laatste vulkaan nieuws te lezen


Maart 31, 2012

Italië / Sicilië / Etna
Etna is momenteel aan het uitbarsten (Maart 31 @ 20: 45 UTC). Gloeiende lava wordt in de lucht gekozen. Klik hier voor de beste webcam.

Afbeelding courtesy guide-etna.com


Maart 29, 2012

Actieve vulkanen in de wereld
16 vulkanen hebben aangetoond veranderingen in de activiteit van vorige week. Nieuwe ongewone activiteit is opgevallen rond 5 vulkanen (onder).

SOUFRIERE
Montserrat 16.72 ° N, 62.18 ° westerlengte, top ELEV. 915 m
MVO meldde dat tijdens de activiteit van 16-23 maart in de Soufrière Hills de lava-dome op een laag niveau was, hoewel de seismiciteit toenam. Er vonden twee zwermen aardbevingen met vulkaan tectonisch plaats, de eerste tussen 1604 en 1651 op 22 maart (49-evenementen) en de tweede tussen 0310 en 0527 op 23 maart (54-evenementen). Aardbevingen in de tweede zwerm waren aanzienlijk groter dan die in de eerste. Verscheidene veranderingen aan de vulkaan werden waargenomen op 23 maart; de fumarol-activiteit was toegenomen en er was een nieuwe fumarole op het NW-oppervlak van de lava-koepel achter Gages Mountain verschenen. Daarnaast had zich aan de achterkant van het 2010-instortlitteken in februari een ventilatie-opwekkende pulserende stoomemissie met een kleine hoeveelheid as gevormd. Aspluimen stegen 1.8 km (6,000 ft) asl op en de lichtinval vond plaats op de W-flank van de vulkaan. Hoorbaar gebulder in verband met de ontluchting werd af en toe gehoord van MVO, 5.75 km NW van de vulkaan. Het gevarenniveau bleef bij 2.
Op basis van een METAR-weerbericht en analyses van satellietbeelden meldde de Washington VAAC dat op 24 maart een gas- en aswolk 65 km WSW afdreef. Later die dag rapporteerde de VAAC een vrijstaand gebied van asafwijkende NW en een tweede kleine uitstoot van asstuw WNW. De volgende dag waas en vog W van Soufrière Hills werd gedetecteerd in satellietbeelden en een piloot meldde as op hoogtes van 1.5-3 km (5,000-10,000 ft) asl drijvende NW.
Op 26 maart merkte MVO op dat de activiteit terugkeerde naar een laag niveau na de asafblazing op 23 maart. Het rapport meldde dat Zone C op de vulkanische risicokaart, die vorige week tijdelijk was gesloten als gevolg van een toename van vulkaan-tektonische aardbevingen onder Soufrière Hills, op 27 maart opnieuw werd geopend voor dagintrede. Zone C ligt bij de WNW van Soufrière Hills en omvat Cork Hill, Weekes, Foxes Bay, Richmond Hill en Delvins en verlengt 500 m naar zee

Tijdsverloop van een 2009-uitbarsting

Ijen
Oost-Java (Indonesië) 8.058 ° ZB, 114.242 ° OL; top ELEV. 2799 m
Op 24 maart meldde CVGHM dat de chemieweerstand van het meer van Lake veranderde tijdens 10 januari-17 maart, met een aanzienlijke toename van koolstofdioxide, vooral na 5 februari, en een toename van de zuurgraad. De oppervlaktetemperatuur van het meer is gestegen van 28.8 graden Celsius op 3 maart tot 45.1 graden Celsius op 17 maart. De watertemperatuur van het meer op een diepte van 5 m steeg ook van 42.7 naar 44.7 graden Celsius op respectievelijk 3 en 17 maart. Seismiciteit verhoogd vanaf maart. Het waarschuwingsniveau bleef op 2 (op een schaal van 1-4).

Iliamna
Southwestern Alaska 60.032 ° N, 153.090 ° westerlengte, top ELEV. 3053 m
AVO meldde dat tijdens 21-27 maart de seismiciteit op Iliamna boven het achtergrondniveau bleef, hoewel slechts iets tijdens 25-27 maart. Wanneer niet verdoezeld door wolken, toonde de weergave van satelliet- en webcamera's niets bijzonders. Het waarschuwingsniveau bleef op adviesniveau en de kleurcode van de luchtvaart bleef op geel.

Nevado del Ruiz
Colombia 4.895 ° N, 75.322 ° westerlengte, top ELEV. 5321 m
Volgens INGEOMINAS hebben de Observatorio Vulcanológico en Sismológico de Manizales gemeld dat tijdens 19-25 maart de seismiciteit in Nevado del Ruiz steeg en de gasemissies op een aanzienlijk niveau bleven. Gaspluimen stegen 2 km boven Arenas krater en zwaveldioxide geuren werden gemeld door de lokale bevolking. Het waarschuwingsniveau bleef op III (geel; "veranderingen in het gedrag van vulkanische activiteit").

Pacaya
Guatemala 14.381 ° N, 90.601 ° westerlengte, top ELEV. 2552 m
INSIVUMEH merkte in een speciaal rapport op dat op 20 maart patronen van seismiciteit en emissies van Pacaya's MacKenney-kegel veranderden, hoewel dit kenmerkend bleef voor normaal gedrag van de vulkaan. Op 26 werden maartlawines gedetecteerd en tijdens 26-27 maart dreven gaspluimen S en SW. Het rapport merkte op dat na de uitbarsting op 27 in mei 2010 alleen fumarole emissies, voornamelijk bestaande uit waterdamp, ontstonden uit de MacKenney-kegel.

Lopende activiteit werd vastgesteld tussen de volgende vulkanen :
Cleveland, Chuginadak Island, Alaska (VS) - Karymsky, Oost-Kamchatka (Rusland) - Kilauea, Hawaii (USA) - Kizimen, Oost-Kamchatka (Rusland) - Puyehue-Cordón Caulle (Chili) - Reventador (Ecuador) - Sakura-jima, Kyushu (Japan) - Sangay (Ecuador) - Santa María (Guatemala) - Shiveluch, Centraal Kamchatka (Rusland) - Tungurahua (Ecuador)


Maart 22, 2012

Niet in deze lijst, maar nog steeds actief is het Nyragongo-vulkaan in de Democratische Republiek Congo. Een wetenschapsteam van INVOLCAN, heeft het onderzoeksinstituut van het Canarische eiland de vulkaan bezocht en de volgende video op YouTube van het lava-kratermeer gepubliceerd. Video 1 toont de krater van een afstand, Video 2 zoomt in op de krater zelf en Video 3 toont een ingezoomd detail van de lavafonteinen.

Actieve vulkanen in de wereld
17 vulkanen hebben aangetoond veranderingen in de activiteit van vorige week. Nieuwe ongewone activiteit is opgevallen rond 5 vulkanen (onder).

Iliamna
Southwestern Alaska 60.032 ° N, 153.090 ° westerlengte, top ELEV. 3053 m
AVO rapporteerde dat tijdens 9-20 maart de seismiciteit op Iliamna boven het achtergrondniveau lag. Satellietfoto's die tijdens 9-16 maart werden gemaakt, toonden een pluim die 56 km beneden de wind dreef die waarschijnlijk waterdamp was. Het rapport meldde dat langlevende fumarolen op de top van Iliamna vaak zichtbare pluimen produceerden, maar de huidige pluim bleek robuuster dan normaal. Wetenschappers aan boord van een overvliegen op 17 maart observeerden krachtige en overvloedige fumarolen op de top, in overeenstemming met de verhoogde gasemissies. Gasmetingen gaven aan dat de vulkaan verhoogde niveaus van zwaveldioxide en koolstofdioxide uitzond. Het waarschuwingsniveau bleef op adviesniveau en de kleurcode van de luchtvaart bleef op geel.

Nevado del Ruiz
Colombia 4.895 ° N, 75.322 ° westerlengte, top ELEV. 5321 m
Volgens INGEOMINAS meldden Observatorio Vulcanológico en Sismológico de Manizales dat de seismiciteit bij Nevado del Ruiz tijdens 12-18 maart daalde, maar de gasemissies bleven op een aanzienlijk niveau. Gaspluimen stegen 2 km boven de krater en zwaveldioxyde geuren werden door de lokale bevolking gemeld. Het waarschuwingsniveau bleef op III (geel; "veranderingen in het gedrag van vulkanische activiteit").

Lopende activiteit werd vastgesteld tussen de volgende vulkanen :
Cleveland, Chuginadak Island, Alaska (VS) - Etna, Sicilië (Italië) - Karymsky, Oost-Kamchatka (Rusland) - Kilauea, Hawaii (USA) - Kizimen, Oost-Kamchatka (Rusland) - Popocatepetl (México) - Puyehue-Cordón Caulle (Chili) - Sakura-jima, Kyushu (Japan) - Shiveluch, Centraal Kamchatka (Rusland) - Soufrière Hills (Montserrat) - Tungurahua (Ecuador) - Villarrica (Centraal Chili)

Niet in deze lijst, maar nog steeds actief is het Nyragongo-vulkaan in de Democratische Republiek Congo. Een wetenschappelijk team van INVOLCAN, het onderzoeksinstituut van het Canarische eiland, heeft de vulkaan bezocht en de volgende video op YouTube gepubliceerd van het lava-kratermeer.


Maart 18, 2012

Etna, Sicilië, Italië
Etna barst opnieuw los! Sinds tenminste 2 uur spint de Etna hete as, lava en stoom de lucht in.
Klik hier voor de webcams van de Etna Observatory om de huidige actie te bekijken
Klik hier voor een van de vele 'actie'-webcams van Guide-Etna.com

Etna Eruption-actie op maart 18, 2012 - afbeelding met dank aan Etna-trekking.com


Maart 9 naar maart 17, 2012

Een week vakantie


Maart 8, 2012

Actieve vulkanen in de wereld
17 vulkanen hebben aangetoond veranderingen in de activiteit van vorige week. Nieuwe ongewone activiteit is opgevallen rond 5 vulkanen (onder).

BEZYMIANNY
Central Kamchatka (Rusland) 55.978 ° N, 160.587 ° E; top hoogte. 2882 m
KVERT meldde dat tijdens 24 in februari-2 maart seismische activiteit bij Bezymianny hoog bleef, met ongeveer 7-19 zwakke gebeurtenissen die dagelijks werden geregistreerd. Een thermische anomalie werd gedetecteerd in satellietbeelden. Gas- en stoomactiviteit werd waargenomen op 26 februari; wolken verduisterden de vulkaan op de andere dagen. Een korte episode van vulkanische tremor werd op 29 februari gedetecteerd. Over 40-seismische gebeurtenissen werden gedetecteerd op 1 maart en volgens satellietgegevensanalyse nam de omvang en helderheid van een thermische anomalie abrupt toe op 2 maart. De Aviation Color Code is verhoogd naar rood. Tijdens 2-5 maart waren er zwakke 25-40-seismische gebeurtenissen gedetecteerd; bewolking verhinderde observaties van de vulkaan.

Bezymianny vulkaan durung een 2004 uitbarsting - beeld met dank aan COPYRIGHT Alexander Belousov - kscnet.ru

CLEVELAND
Chuginadak Island 52.825 ° N, 169.944 ° westerlengte, top ELEV. 1730 m
AVO meldde dat tijdens 24 februari-2 maart satellietbeelden van Cleveland geen ongebruikelijke activiteit onthulden en geen significante veranderingen in de grootte van de lava-dome. Een zwakke thermische anomalie werd gedetecteerd in satellietbeelden op 3 maart. Het vulkaanalarmniveau bleef bij Watch en de kleurcode van de luchtvaart bleef bij Orange. Er was geen actuele seismische informatie beschikbaar omdat Cleveland geen realtime seismisch netwerk heeft.

ETNA
Sicilië (Italië) 37.734 ° N, 15.004 ° E; top hoogte. 3330 m
Sezione di Catania - Osservatorio Etneo meldde dat de derde aflevering van lavafontein uit de Etna's New Southeast Crater (nieuwe SEC) plaatsvond op de ochtend van 4 maart en explosiever was dan de vorige. Het begin van de uitbarsting werd gekenmerkt door een snelle toename van de vulkanische tremoramplitude samenvallend met Stromboliaanse explosies die in intensiteit en frequentie toenamen. Vlak na 0800 overstroomde lava de diepe bres in de SE-rand van de krater en bereikte de 15 minuten de SE-basis van de kegel, en reed vervolgens naar de W-rand van de Valle del Bove. Explosieve activiteit veranderde in continu lava-fonteing en een uitbarstingspluim ontwikkeld rond 0830. Grote pyroclasts vielen op de steile flanken van de kegel en veroorzaakten lawines.
Op ongeveer 0850 daalden voornamelijk kleine pyroclastische stromen gegenereerd door de gedeeltelijke ineenstorting van de uitbarstingskolom hoofdzakelijk af naar de NE-flank en enigszins naar beneden langs de S-flank. Een lavastroom werd uitgezonden door een nieuwe eruptieve luchtopening op de bovenste SW-flank van de nieuwe SEC-kegel en daalde af in het zadel tussen de oude en nieuwe SEC-kegels. De lava kreeg wisselwerking met sneeuw en veroorzaakte krachtige explosies en kleine pyroclastische stromingen. Deze freatische explosies genereerden dampstralen en lieten steenfragmenten op afstanden van enkele tientallen meters schieten. Er ontwikkelde zich een lahar die naar het controlestation "Belvedere" aan de W-rand van de Valle del Bove reisde en een paar tientallen meters naar de N van de meetinstrumenten passeerde.
Een lavastroom werd ook veroorzaakt door een uitbarstende spleet op de bovenste N-flank van de kegel en daalde een paar honderd meter naar het NO af, rond de N-basis van de kegel. Na het afdalen van de steile W-helling van de Valle del Bove, splitste de stroom zich in verschillende takken op het zacht glooiende terrein. Deze takken overschreden die van 9 februari in lengte, tot een totale afstand van ongeveer 3.5 km van de krater. Kort na 1000 begon de activiteit af te nemen; lavastromen hield op bij 1032, twee uur na het begin van de paroxismale fase. De lavastroom die uit de spleet op de SW-flank van de kegel kwam, bleef enkele uren na het stoppen van de activiteit verdergaan.
De uitbarstingskolom rees enkele kilometers boven de top van de Etna. Ash en lapilli werden gedragen door de wind en beïnvloedden de gebieden rond Piedimonte, Etneo en Taormina. Fijne as viel tot aan het gebied van Messina en het zuiden van Calabrië. Wederom was de pyroclastische kegel van de Nieuwe SEC in hoogte gegroeid, voornamelijk op de N-rand.

Kanaga
Andreanof Eilanden 51.923 ° N, 177.168 ° westerlengte, top ELEV. 1307 m
AVO meldde dat het niveau van onrust bij Kanaga daalde naar achtergrondniveaus. Op 2 maart werd het vulkaanalarmniveau verlaagd naar normaal en de luchtvaartkleurcode verlaagd naar groen.

Tungurahua
Ecuador 1.467 ° S, 78.442 ° westerlengte, top ELEV. 5023 m
IG meldde dat tijdens 29 februari-2 maart bewolking de blik op Tungurahua verhinderde. Op 3 maart nam de seismiciteit toe. Wolken verhinderden meestal observaties; tijdens pauzes in de bewolking bedekten zich aspluimen 3 km boven de krater en drijvende S en SW. Explosies gooiden blokken weg die langs de flanken rolden. Twee van de explosies produceerden geluiden die lijken op kanonschoten en trillende ramen. Ashfall werd gemeld in Choglontus (13 km WSW), Manzano (8 km SW), Cahuají (8 km SW) en Motilones (W). Op 4 maart werd asfall gemeld in Yuibug en waarnemers merkten hete afzettingen op van een kleine pyroclastische stroom die hoog optrad in de Achupashal drainage (NW). Aspluimen waargenomen tijdens onderbrekingen in de bewolking op 5 maart steeg 1 km en dreef W. Ash viel opnieuw in Choglontus. Wolken verhinderden observaties op 6 maart.

Lopende activiteit werd vastgesteld tussen de volgende vulkanen :
Bagana, Bougainville (Melanesia) - fuego (Guatemala) - El Hierro, Canarische Eilanden (Spanje) - Karymsky, Oost-Kamchatka (Rusland) - Kilauea, Hawaii (USA) - Kizimen, Oost-Kamchatka (Rusland) - Popocatepetl (México) - Puyehue-Cordón Caulle, Centraal Chili (Chili) - Sakura-jima, Kyushu (Japan) - Santa María (Guatemala) - Shiveluch, Centraal Kamchatka (Rusland) - Suwanose-jima, Ryukyu-eilanden (Japan)


Maart 7, 2012

Gaua vulkaan Vanuatu - afbeelding met dank aan pacificislands.com

Vanuatu-vulkanen / technologische hulp in Nieuw-Zeeland
Helpen verminderen het risico voor gemeenschappen van vulkaanuitbarstingen in Vanuatu is een van de doelen van een vijf jaar durend Nieuw Zeeland-gefinancierd project dat deze week is gelanceerd. Het wetenschappelijke $ 500,000-programma zal drie Vanuatu-vulkanen nauwlettend in de gaten houden om vroege tekenen van onrust op te vangen en tijd te geven om noodprocedures in te voeren. Nieuwe monitoringapparatuur zal worden geïnstalleerd op de vulkanen Tanna, Ambae en het eiland Gaua en zal gegevens terugsturen naar wetenschappers in Port Vila, waardoor waarschuwingen naar de eilanden kunnen worden gestuurd als de vulkanische activiteit verandert. $ $ $ $ $


Maart 6, 2012

Spanje / Canarische Eilanden / El Hierro onderzeese vulkaan
- Verander van ROOD in GELE waarschuwing voor vulkanisch gebied
- Gisteravond heeft het wetenschappelijk comité dat toezicht houdt op de uitbarsting van de onderzeeër de huidige uitbarsting verklaard als:afgelopenDe Spaanse autoriteiten zullen bathymetriesessies voortzetten tot de maand mei om de oceaanbodem en de vulkaankegel in kaart te brengen.De bewaking door wetenschappers zal doorgaan totdat pre-activiteitsvoorwaarden zijn verkregen (seismische en vervormingscondities zoals aanwezig vóór juli 17, 2011). $ $ $ $ $

USA / Hawaii / Kilauea / Royal Gardens
Jack Thompson, de laatst overgebleven bewoner van de met lava bedreigde onderverdeling van de Koninklijke Tuinen werd afgelopen vrijdagnacht geëvacueerd toen een verse lavastroom door het omliggende bos naar zijn huis werd gebrand. Thompson nam enkele vitale bezittingen in de twee helikopters, maar zijn huis en al zijn meubels zullen worden opgegeten door de Pāhoehoe-lavastroom. $ $ $ $ $


Maart 5, 2012

Italië / Sicilië / Etna
De video hieronder van Etna Walk toont een destructieve pyroclastische stroming die eruit ziet als een sneeuwlawine maar die in feite een temperatuur heeft van enkele honderden graden C. Gelukkig was er toen niets meer, anders zou het verbrand zijn tot as. Pyroclastische stromingen hebben de neiging de natuurlijke valleien te volgen.


Maart 4, 2012

Italië / Sicilië / Etna: 08: 40 UTC

Etna is momenteel aan het uitbarsten. Klik hier voor de LIVE-beelden van de ETNA WEBCAM-pagina.
De infraroodafbeelding hieronder toont de zeer hoge temperaturen in de uitbarstingspluim. Tijdens de duisternis zou de pluim rood kleuren, maar de kleuring is moeilijk te zien tijdens daglicht.
Voor meer Etna-webcams klik hier

Webcam afbeelding met dank aan INGV Catania - Italië

Infrarood ETNA-uitbarsting afbeelding met dank aan INGV Catania, Italië

Etna-Trekking webcambeeld met Catania vooraan (Catania ligt op zeeniveau)


Maart 1, 2012

Actieve vulkanen in de wereld
14 vulkanen hebben laten zien tekenen van activiteit van vorige week. Nieuwe ongewone activiteit is opgevallen rond 4 vulkanen (onder).

CLEVELAND
Chuginadak Island 52.825 ° N, 169.944 ° westerlengte, top ELEV. 1730 m
AVO rapporteerde dat satellietobservaties van Cleveland tijdens 22-28 februari onthulden dat de groei van de lavakoepel langzaam verliep. Wolkenbedekking over de vulkaan verhinderde het zicht op de lava-koepel tijdens 22 en 25-28 februari. Op 23 februari werd een thermische anomalie gedetecteerd in gedeeltelijk troebele satellietbeelden. Het vulkaanalarmniveau bleef bij Watch en de kleurcode van de luchtvaart bleef bij Orange. Er was geen actuele seismische informatie beschikbaar omdat Cleveland geen realtime seismisch netwerk heeft.

Kanaga
Andreanof Eilanden 51.923 ° N, 177.168 ° westerlengte, top ELEV. 1307 m
AVO meldde dat er geen ongebruikelijke activiteit werd gedetecteerd in seismische gegevens of in gedeeltelijk bewolkte satellietbeelden van Kanaga tijdens 22-24 en 26-28 februari. Low-level vulkanische tremor werd gedetecteerd op 25 februari. Het vulkaanalarmniveau bleef bij Advisory en de kleurcode van de luchtvaart bleef geel.

Kanaga-vulkaan tijdens een uitbarsting in 1994 - met dank aan Joe Meehan

RINCON DE LA VIEJA
Costa Rica 10.830 ° N, 85.324 ° westerlengte, top ELEV. 1916 m
OVSICORI-UNA meldde dat seismische gegevens twee uitbarstingen op 19 en 20 februari onthulden van de actieve krater van Rincón de la Vieja. Er vonden nog twee uitbarstingen plaats op 23 februari. Explosies waren te horen in Guachipelin (11 km SW) tussen 0400 en 0430.

Tungurahua
Ecuador 1.467 ° S, 78.442 ° westerlengte, top ELEV. 5023 m
IG meldde gematigde activiteit op Tungurahua tijdens 22-28 februari. Stoompluimen met wat asgehalte stegen tot hoogtes van 1-2 km (3,300-6,500 ft) asl en dreven W tijdens 22-24 februari. Ashfall werd gemeld in Palitahua (6 km SSW), Choglontus (13 km WSW) en Manzano (8 km SW) op 23 februari, en in de Mapayacu (SW) en Achupashal (NW) kloven op 24 februari. Strombolian activiteit werd waargenomen op 24 februari, en gloei materiaal dat zo hoog steeg als 500 m boven de krater viel op de W en NW flanken. Ashfall werd op 25 februari opnieuw gerapporteerd aan de SW in Manzano. Een stoom-en-as pluim steeg zo hoog als 800 m boven de krater en dreef W af op 26 februari. Kraterverspreiding werd waargenomen op 23 en 27 februari.

Lopende activiteit werd vastgesteld tussen de volgende vulkanen : Bezymianny, Centraal Kamchatka (Rusland) - El Hierro, Canarische Eilanden (Spanje) - Karymsky, Oost-Kamchatka (Rusland) - Kilauea, Hawaii (USA) - Kizimen, Oost-Kamchatka (Rusland) - Popocatepetl, México - Puyehue-Cordón Caulle, Centraal Chili - Sakura-jima, Kyushu (Japan) - Santa María, (Guatemala) - Shiveluch, Centraal Kamchatka (Rusland)