Inzicht in de M 8.6 enorme Indische Oceaan / Sumatra aardbeving

Lees ook onze uitgebreide diepgaande rapport met tal van getuigenissen over dit enorme aardbeving

De april 11, 2012, M8.6 en M8.2 aardbevingen voor de westkust van Noord-Sumatra, Indonesië, zich als een gevolg van de strike-slip breuken in de oceanische lithosfeer van de Indo-Australië plaat. De aardbevingen bevonden zich respectievelijk 100 km en 200 km ten zuidwesten van de grote subductie zone die de plaat grens tussen de definieert India / Australië en Soenda platen offshore-Sumatra. Op die plaats de India / Australië platen bewegen ten noord-noordoosten met betrekking tot de Sunda plaat met een snelheid van ongeveer 52 mm / jr.

Focus mechanisme van de Mw8.6 aardbeving

Grote strike-slip aardbevingen zijn niet ongekend in de diffuse grens regio scheiden India en Australië platen, Ten zuidwesten van de Sumatra subductie zone. Sinds de grote M 9.1 aardbeving die een 1300 km lange segment van de Sumatraanse mega-stootplaat grens scheurde in december van 2004, drie eerdere grote strike-slip gebeurtenissen hadden plaatsgevonden binnen 50 km van de eerste grote april 11, 2012 evenement. Deze aardbevingen zich op April 19 2006 (Mw6.2) Oktober 4 2007 (Mw6.2) en 10 januari 2012 (Mw7.2).

Het focal-mechanismen van de drie eerdere aardbevingen en de twee grote aardbevingen van april 11, 2012, consistent zijn in wat impliceert dat elke aardbeving had kunnen gebeuren als gevolg van links-laterale slip op een noord-noordoosten opvallende fout of rechts-laterale slip op een west- ten noordwesten opvallende fout. De twee verschillende oriëntaties van strike-slip vastgelopen zijn beide mogelijk onder dezelfde tektonische spanningsveld; loodrecht strike-slip fouten die zowel compatibel zijn met hetzelfde spanningsveld zijn worden "conjugaat fouten".
Mogelijk fouten van zowel oriëntatie betrokken zijn geweest bij de recente aardbeving activiteit.

Beeld dat we in januari 10 gemaakt na een vergelijkbare Mw7.2 aardbeving deed zich voor in hetzelfde gebied

In welke landen werd de aardbeving gevoeld?
Ik voelde me in veel van Sumatra, Maleisië, Singapore en Sri Lanki. Ook gevoeld in veel landen zo ver uit als Malé, Malediven in het westen, Dacca, Bangladesh; Calcutta, India; Rangoon, Myanmar; Bangkok, Thailand en Ho Chi Minh-stad, Vietnam in het noorden.
Eenendertig cm. (top tot dal) tsunami op Meulaboh.

Ik heb gevoeld Het in kaart te brengen met dank USGS

Tekst en een aantal foto's: met dank USGS