El Hierro vulkaanuitbarsting (Canarische Eilanden): Deel 27 - januari 20 tot januari 25

Dit is deel 27 van de El Hierro vulkaanuitbarsting rapport

KLIK hier om te lezen HET LAATSTE NIEUWS

Met de medewerking van Joke Volta, Een El Hierro inwoner.
Lees ook: (28 / 7 - begin 09) - (25 / 09 - 10 / 10) - (11 / 10 - 13 / 10) - (14 / 10 - 17-10) - (18 / 10 - 21 / 10) - (22 / 10 - 26 / 10) - (27 / 10 - 31 / 10) - (01 / 11 - 03 / 11) - (04 / 11 - 06 / 11) - (07 / 11 - 08 / 11) - (09/11- 11 / 11) - (12 / 11 - 15 / 11) - (16 / 11 - 19 / 11) - (20 / 11 - 23 / 11) - (24 / 11 - 27 / 11) - (28 / 11 - 02 / 12) - (03 / 12 - 07 / 12) - (08 / 12 - 11 / 12) - (12 / 12 - 15 / 12) - (16 / 12 - 18 / 12) - (19 / 12 - 25 / 12) - (26 / 12 - 31 / 12) - (01 / 01 - 03 / 01) - (04 / 01 - 07 / 01) - (08 / 01 - 13 / 01) - (14 / 01 - 19 / 01) - (20 / 01 - 25 / 01) - deel 28 (26 / 01 - 30 / 01)
Handige links : @ VolcanoReport - El Hierro Picasa Photo Album
Onze Webcam pagina's : 3 in 1 pagina - Las Calmas Ustream - La Restinga dorp - Eruption webcam


Bijwerken 25 / 01 - 23: 11 UTC
- 2 meer aardbevingen vanavond en de sterkste sinds Nieuwjaar. De 2.8 versloeg de 2.5 al uren eerder dan 3. Anderen kunnen 's nachts volgen.
De M 2.8 gebeurde op 20: 22 op een diepte van 12 km - Epicenter hier
- De belangrijkste reden voor deze krachtige aardbevingen is dat de ventilatie nu 95% geblokkeerd is. Er blijven enkele zeer kleine HT-resten over die alleen te zien zijn in deze grafiek
- Grapbeelden van de dag - nog een geweldige reeks ventilatie-activiteiten en perifere onderwerpen.

Bijwerken 25 / 01 - 18: 46 UTC
- Zoals Julio del Castillo Vivero ons net vertelde: 102 aardbevingen sinds januari 1.
Vandaag al 6 aardbevingen. 4 zijn eerder beschreven. De 5e vandaag was de sterkste sinds Nieuwjaar, een grootte 2.5 op een diepte van 14 km vond plaats op 17: 01 met epicentrum hier.
- Harmonische trilling tuimelde plotseling (waarschijnlijk een nieuwe ineenstorting van de ventilatie) bij 16: 45. De aardbevingen kunnen een reactie zijn geweest op de plotselinge stopzetting van de magma-stroom zoals ze plaatsvonden na 17: 00

Bijwerken 25 / 01 - 16: 50 UTC
- Met nog steeds een jacuzzi en een stijgende HT, misschien meer vanavond.
- Een 4e aardbeving vond plaats op 13: 00 op een diepte van 13 km. Magnitude: 1.6 - Epicentrum hier (in de buurt van Tacaron)
- Joke neemt momenteel honderden foto's door die ze heeft gemaakt op zoek naar de grote Lava-ballon die we hebben gezien (eerdere update).
- Het eiland El Hierro krijgt steeds hogere koorts voor het bezoek van de kroonprins en zijn vrouw. Prinses Laetitia, zijn vrouw is een ex-prime-time tv-journalist.

Bijwerken 25 / 01 - 13: 14 UTC
- Ann-Kristin maakte de opmerkelijke webcamopname: Een man / vrouw die in de jacuzzi loopt!


Bijwerken 25 / 01 - 10: 51 UTC
- een beetje laat vandaag voor onze eerste rapportering vanwege een aardbeving in de buurt van Parma in Noord-Italië
- jacuzzi wateren sterk en een minderjarige harmonische tremor. Zoals we vele malen eerder hebben gezien, lijkt er GEEN directe relatie te zijn tussen HT en de activiteit aan de oppervlakte tijdens de normale voortdurende onderzeese uitbarsting. Alleen de gewelddadige fase begin november vormde hierop een uitzondering.
- heb je de .... gezien ZEER GROTE magmasteen in de jacuzzi wateren. Dit blok moet meters breed zijn!, Bijna als een rat. We kennen het aandeel sinds de blokken die we een paar weken geleden zagen er op de webcam klein uitzagen en waar ze 1.5 meter lang waren!
- 3 aardbevingen dusver vandaag. De aardbevingen tonen de voortdurende druk van het magma tegen de vulkaankegel van El Hierro. Het magma zoekt overal openingen en drukt tegen spleten, lavabuizen etc.

25 / 01 / 2012 04: 08: 11 27.6980 -18.0631 12 1.1 4 W EL PINAR.IHI
25 / 01 / 2012 04: 09: 48 27.7104 -18.0627 13 0.9 4 SW FRONTERA.IHI
25 / 01 / 2012 05: 00: 40 27.6638 -18.0352 13 0.5 4 SW EL PINAR.IHI

Bijwerken 24 / 01 - 23: 55 UTC
- Gisteren 6 aardbevingen in totaal. 2 meer tijdens de avonduren

Bijwerken 24 / 01 - 18: 26 UTC
- Deze afbeelding die Joke Volta vanmorgen fotografeerde, is een foto die alles zegt. Als je een appartement in La Restinga hebt, slaap je misschien niet goed vannacht, maar de zoomlens verliest de proportionele afstand van de opening naar La Restinga.
- De tweede foto laat duidelijk zien dat het water in de ventilatie NIET kookt zoals sommigen hier en daar zeggen. De vele rokende lava-ballonnen staan ​​zo dicht bij elkaar dat de webcam een ​​verkeerde indruk geeft.
Als u op een van de afbeeldingen klikt, ziet u ze allemaal.

Afbeelding met dank aan Joke Volta

Afbeelding met dank aan Joke Volta

Afbeelding met dank aan Joke Volta

Bijwerken 24 / 01 - 16: 56 UTC
- Geen nieuwe aardbevingen maar een prachtige jacuzzi
- IGN heeft schijnbaar problemen met de HT-grafiek

Bijwerken 24 / 01 - 11: 06 UTC
- Met een minderjarige harmonische tremor neemt geleidelijk op, komt er plots een grote hoeveelheid lava-ballonnen boven. Wederom een ​​fascinerende gebeurtenis. Hartelijk dank bij Monika om ons te waarschuwen.
- Op zaterdag heeft de bemanning van IGN / Savamar Adhara de gemeten temperatuur aan de binnenkant van de lava-ballonnen: het was 426 ° C !, genoeg om vulkanische gassen te doen ontbranden wanneer ze uiteenvallen en worden gemengd met zuurstof.

Een grote hoeveelheid Lava Balloons (SLS) dook op rond 11 AM UTC

Bijwerken 24 / 01 - 09: 12 UTC
- Een derde aardbeving (Magnitude 0.3) vond plaats op 06: 15 op een diepte van 12 km hier
- Een 4 aardbeving (Magnitude 0.5) vond plaats op 07: 25 op een diepte van 12 km hier

Bijwerken 24 / 01 - 08: 23 UTC
- Wat een vreemde situatie vanmorgen weer. Ik heb zeer zichtbare jacuzzi, maar waarschijnlijk vooral gas als de HT is bijna volledig verdwenen.
- 2 aardbevingen sinds middernacht UTC. De eerste is een 0.8-magnitude op een diepte van 13 km bij 02: 49 hier, de tweede een 1.0-magnitude op een diepte van 13 km bij 03: 39 hier
- zolang de aardbevingen blijven komen, kan de uitbarsting niet als gestopt worden genoemd
- de U-stream webcam toont tientallen meeuwen vanmorgen rond het water van de jacuzzi
- wat we missen tijdens deze uitbarsting zijn de documentairemakers van BBC en / of National Geographic. Het zou tot nu toe een buitengewone documentaire zijn geweest!

Schermopname van de betrekken / Guardia Civil-video van gisteren met de slavorm van de jacuzzi en het donkere gebied onder het oppervlak


Bijwerken 23 / 01 - 23: 58 UTC
Het video- hieronder gemaakt door de Involcan / Guardia Civil is vanmorgen opgenomen terwijl de jacuzzi nog steeds erg sterk was. Dat is te zien 2 verschillende ventilatieopeningen los van elkaar, een nieuw fenomeen tot de laatste paar dagen en weken. Video 2 (dichter bij de ventilatieopeningen en met de meeuwen en de slavorm van de jacuzzi met daaronder een donkerdere onderwaterzone (waarschijnlijk de as op weg naar het oppervlak) - Video 3 (in het begin erg onstabiel, maar na 20 seconden een heel mooie close-up van de uitstralende opening).

Bijwerken 23 / 01 - 23: 55 UTC
- Een 8th aardbeving gebeurde op 23: 05. De aardbeving had een kracht van 1.1 (diepte onbekend op dit moment). Epicenter hier
- Harmonische tremor minimaal maar overleven. Heel moeilijk om te zeggen wat er zal gebeuren.

Bijwerken 23 / 01 - 22: 55 UTC
- Harmonische tremor kwam opnieuw tot leven op 20: 43 UTC en overleeft nog steeds een klein beetje op het moment van schrijven van deze update. Net als vanmorgen zien we regelmatig sterke hydromagmatische uitbarstingen.
- 3 meer aardbevingen later vandaag, waardoor het vandaag een totaal van 7 aardbevingen is!

23 / 01 / 2012 15: 12: 28 27.7501 -18.0543 13 1.3 4 W FRONTERA.IHI
23 / 01 / 2012 15: 44: 08 27.7565 -18.0286 5 0.6 4 W FRONTERA.IHI
23 / 01 / 2012 20: 20: 35 27.6701 -18.0068 26 1.4 4 SW EL PINAR.IHI

Bijwerken 23 / 01 - 17: 15 UTC
- Joke Volta's beelden van de dag. Joke was dagelijks verrast dat AVCAN's Enrique altijd SLS noemde, zelfs toen we iets op de webcam zagen of zelfs met haar eigen ogen van La Restinga. Na maximaal inzoomen. en snijden in het grote geheel vond ze vanmorgen ook SLS! Enrique is nu haar held :), terwijl hij haar aandacht trok op iets dat tot nu toe niet zichtbaar was voor haar. Om het bewijs te zien: Klik op de afbeeldingen om de details te bekijken.

Bijwerken 23 / 01 - 13: 41 UTC
- HT weer terug naar minimum! MAAR toch gaat er een krachtige jacuzzi door! Update 15: 20 UTC: sinds kort bijna geen activiteit meer.
- 2 nieuwe aardbevingen sinds onze laatste rapportage.
05: 39: M 1.4 op 16 km diepte hier
07: 19: M 1.5 op 12 km diepte hier

Jacuzzi activiteit op januari 23 - 12: 11 UTC - gratis webcam Cabildo / Telefonica

Update 23 / 01-11: 57 GMT
Als we een steeds actievere jacuzzi zien, kunnen we snel aan de nieuwe fase beginnen te denken, de Surtseyan-fase (wanneer, is afhankelijk van de ventilatie-activiteit en kan van uren tot weken zijn als de uitbarsting doorgaat zoals het nu gaat).
We willen echter benadrukken dat op basis van de zojuist uitbarsting van de Rode Zee, de afstand van de opening tot de kust veilig genoeg zou zijn om La Restinga of een ander deel van het eiland niet te beschadigen. Een Surtseyan-fase zal normaal geleidelijk verlopen en met alle wetenschappers aan boord zullen mensen helemaal geen risico lopen.
Bovendien hebben IGN of INVOLCAN / ITER nog geen hoge concentraties van de typische uitbarstingsgassen gemeten. Het zou ons niet verbazen om het te zien gebeuren zodra de ventilatiediepte het punt bereikt waar de oververhitte stoomdruk van onderaf (magma (1100 °) C) / waterinteractie) kan groter worden dan de waterkolom erboven.
We hebben het eerder geschreven, maar het is misschien goed om de Wikipedia-beschrijving van de Surtseyan-uitbarsting te herhalen: A Surtseyan-uitbarsting (of hydrovulkanische) is een soort vulkaanuitbarsting veroorzaakt door ondiep water interacties tussen water en lava, zo genoemd naar zijn beroemdste voorbeeld, de uitbarsting en vorming van het eiland Surtsey voor de kust van IJsland in 1963. Surtseyan-uitbarstingen zijn het "natte" equivalent van op de grond gebaseerde Stromboliaanse uitbarstingen, maar vanwege waar ze plaatsvinden, zijn ze explosiever (ER lees: stoom- en askolommen). Dit komt omdat water, dat wordt verwarmd door lava, in stoom flitst en gewelddadig uitzet, waardoor het magma waarmee het in contact komt, wordt gefragmenteerd in as met fijne korrels.
- Joke heeft zojuist gemeld (je hebt het misschien op de webcam gezien) dat de Guardia Civil / Involcan-helikopter hing dicht bij de ventilatieopening om gassen en temperaturen te meten.
- Op zaterdagavond, de Sasemar vlucht heeft gemeld dat de het temperatuurverschil tussen het water van de jacuzzi en de rest van de oceaan was "slechts" 0.7 ° C (19.7 versus 19.0).

Update 23 / 01-10: 02 GMT
- Harmonische tremor is zeer onstabiel maar we hebben het gevoel dat er de laatste dagen meer jacuzzi aan de oppervlakte plaatsvindt. Het is een steeds veranderend patroon van activiteit. Grap die deze uitbarsting volgt sinds we in september begonnen met rapporteren, is nog steeds verbaasd over wat er gebeurt. Als kunstenaar ziet ze de veranderende patronen en de steeds veranderende kleuren als stukjes natuurkunst. Wij ook (en waarschijnlijk ook u).

Harmonische tremor grapg januari 23 - afbeelding met dank aan IGN

Update 23 / 01-08: 26 GMT
- Zeer sterke en brede jacuzzi vanmorgen, meestal ontgassend
- Harmonische tremor kwam opnieuw tot leven op 06: 15
- 2 aardbevingen sinds middernacht UTC: 05: 39: 1 M 1.1 op 15 km diepte hier en 07: 19: 1 M 1.6 op 15 km-diepte hier


Bijwerken 22 / 01 - 23: 55 UTC
- Daar gaan we weer. HT vertoont een duidelijk teken van instortende ventilatie, maar zal de vulkaan sterk genoeg zijn om te overleven? Er is nog een minimum signaal aanwezig, maar zoals we eerder vandaag weten, kan een minimumsignaal nog steeds een grote jacuzzi betekenen.
- Sinds 20: 21 vanavond 4 aardbevingen heeft plaatsgevonden. 20: 21 was na het instorten van de opening, wat betekent dat het magma nog steeds op zoek is naar een uitweg en dat de uitbarsting niet zo dicht bij het einde kan worden gelabeld. Deze meervoudige instortingen hebben echter een nadeel, omdat ze waarschijnlijk slecht zijn voor de verdere opbouw van de kegel. Hier zijn de details van de aardbevingen:
M 0.3 @ 20: 21 @ 12 km diepte hier
M 0.3 @ 20: 35 @ 16 km diepte hier
M 1.0 @ 21: 21 @ 15 km diepte hier
M 0.8 @ 22: 14 @ 13 km diepte hier

Bijwerken 22 / 01 - 18: 39 UTC
- nog steeds SLS Lava-ballonnen komen zo nu en dan op. Mini-vuurwerk misschien vanavond in de maak. We zouden natuurlijk het leuk vinden dat de uitbarstingswebcam zou worden ingezoomd op de ventilatieopening, maar misschien vragen we te veel van een webcam-operator die niet lijkt te begrijpen wat het allemaal een gevecht is.
- Joke Volta-afbeeldingen van eerder vandaag. Veel foto's van de vlek en voor de eventuele tweede opening. Ze heeft het bestudeerd, maar omdat het roeren niet continu is, is het moeilijk om te bepalen wat de exacte locatie is. Hetzelfde voor ons met de continu bewegende webcam!?! We denken dat de mogelijke locatie van de tweede opening meer richting La Restinga ligt en dichter bij de huidige opening.
ER-gezichtspunt : Gebaseerd op de schaal van de IEO-kaart (zie update 20 / 01 - 12: 50) de ventilatieopening is 430 meter meer naar de kust en bevindt zich momenteel op een diepte van 210 meter. Het enige dat we niet weten is de richting van deze nieuwe opening in relatie tot de altijd actieve ondiepere. Het komt min of meer overeen met de activiteit die we gisteren in de webcam hebben gezien, maar het is slechts een gok omdat de IEO-wetenschapsmensen niet alle details onthullen.

Bijwerken 22 / 01 - 17: 08 UTC
- Nog een keer sterkere en sterkere activiteit van een brede jacuzzi met roken lava ballonnen zoals een lezer het zei. Komt het op Surtseyan-niveau? We zullen zien, maar het minste wat we kunnen zeggen is dat de vulkaan niet snel opgeeft.
- Veel hydromagmatische werking op dit moment, wat de krachtige jacuzzi verklaart.

Bijwerken 22 / 01 - 12: 17 UTC
- Wat een bijzondere situatie vandaag. Bijna geen HT, alleen een heel zwak signaal (alleen zichtbaar als u op de afbeelding klikt) dat bewijst dat er nog steeds een zeer kleine stroom aan de gang is, maar in plaats daarvan een zeer sterke jacuzzi. Het uitgestoten gas bereikt het oppervlak zeer krachtig. Het zou echt jammer zijn als de uitbarsting hier zou stoppen, alleen 30 tot 50 meter van zeeoppervlakactie!

Harmonische tremor van middernacht UTC tot het middaguur

Bijwerken 22 / 01 - 07: 56 UTC
- Geen harmonische tremor vanmorgen na een nacht met grote veranderingen van klein naar bijna max. en opnieuw klein. De huidige kleine HT kwam zeker na een instorting van de ventilatieopening
- Sterke Jacuzzi ontgassen
- uitbarsting webcam weer aan het werk
-In totaal 5 aardbevingen gisteren. Het magma duwt nog steeds om zijn weg naar de oppervlakte te vinden
- GEEN aardbevingen vandaag tot nu toe


Bijwerken 21 / 01 - 18: 14 UTC
- Weer een aantal prachtige actiefoto's van Joke Volta. Omdat ze een grotere zoomcamera heeft, kan ze veel meer details uit de jacuzzi halen.

Bijwerken 21 / 01 - 17: 27 UTC
- Helaas is de Telefonica / Cabildo uitbarsting webcam werkt niet meer (nog een keer). We zullen vanavond in het donker zijn.
- HT zakt geleidelijk naar minimum vales. Geen plotselinge afname maar een langzaam afnemend signaal.
- Zelfs met een minimale HT, de jacuzzi wateren zijn nog steeds erg actief
- Geen nieuwe aardbevingen sinds onze 15: 06-update

Bijwerken 21 / 01 - 15: 06 UTC
- 2 nieuwe aardbevingen deed zich voor bij 11: 12 en 11: 13 met een grootte van 0.9 en 1.6 op een diepte van resp. 13 km en 9 km. Epicentrum aardbeving 1 hier en aardbeving 2 hier.

Bijwerken 21 / 01 - 14: 28 UTC - El Hierro-lava onder de microscoop
ER-lezer Birgit Hartinger is een vrouw met een missie !. Ze houdt van de natuur en nog meer vulkanen. Birgit werkt voor de Ars Electronica Centre, een museum van de toekomst- de plaats waar alle verschillende melanges van artistieke genres, wetenschappelijke domeinen en technologische richtingen worden weergegeven en verwerkt, zoals de site beweert in zijn website.
Birgit kreeg de toestemming van haar werkgever om (buiten haar normale werkuren) de ongelooflijk dure microscopen voor haar hobby te gebruiken, "microscopische afbeeldingen van lava van over de hele wereld".
Earthquake-Report.com bewondert Birgit nog meer voor haar inspanningen, omdat ze de resultaten publiceert in haar Flickr open source-bibliotheek en niet verstopt in een donkere hoek zoals de wetenschap meestal werkt (er zijn een aantal wetenschappers die tegen de stroom roeien die we ook bewonderen).
Nu, Birgit heeft uw medewerking nodig. We weten dat we veel vulkaanenthousiasten hebben onder onze lezers en we zouden hen om een ​​gunst vragen wanneer ze in de buurt van een vulkaan zijn (zelfs een vulkaan die al lang niet is uitgebroken zoals lava van de andere Canarische eilanden). Voor haar werk Birgit heeft alleen een theelepel materiaal nodig die gemakkelijk per envelop of klein pakket kunnen worden verzonden (stuur GEEN volledige lava-ballonnen 🙂). Vergeet niet zoveel mogelijk info toe te voegen. De lavastalen kunnen worden verzonden naar: ARS Electronica Centeratt. Mevrouw Birgit Hartinger, Ars Electronica Strasse 1 4040 Linz Oostenrijk.
Birgit heeft benadrukt dat hergebruik van haar afbeeldingen is toegestaan ​​voor niet-commerciële doeleinden en als de bron wordt vermeld.
Bedankt voor onze lezers, bedankt Birgit.

El hierro lava van vóór november 26

Microscopische foto's van El Hierro-lava gevangen in de zee van Las Calmas op november 27, 2011

Bijwerken 21 / 01 - 12: 02 UTC
- Deze korte ER-video toont de Salvamar âdhâra op zijn Lava Balloons-visexpeditie. Aan het einde van de video is te zien dat een groot blok komt plots vlak naast het schip boven en de kapitein navigeert er snel van weg. Met andere woorden, deze actie heeft een gevaarlijk potentieel voor de mensen die over de rand van de boot hangen omdat de blokken erg heet zijn en uit elkaar kunnen vallen met een flitsontsteking.
- Harmonische tremor is enorm toegenomen sinds onze eerste beschrijving vandaag.

Bijwerken 21 / 01 - 11: 16 UTC
- Nogmaals een opmerkelijke vlek, jacuzzi en soms wat SLS Lava-ballonnen vanmorgen. Het zou leuk geweest zijn om een ​​uur een Jonathan Livingstone te zijn. Zij (de meeuwen) genieten maximaal van de show, waarschijnlijk om andere redenen :).

IEO Volledig rapport Bimbache 1011-7, inclusief de details van de bathymetrie-studie
Deze link dankzij ER-lezer Martin Rey. Het rapport is in het Spaans (vertalen via Google vertaler) en beschrijft wat IEO heeft gedaan tijdens de laatste Ramon Margalef-missie op januari 10 en 11. Het nummer 7 achter 1011 geeft aan dat dit de zevende missie van de IEO was, omdat ze werden ingeschakeld om Pevolca te helpen met de uitbarsting.
- veel meeuwen op de jacuzzi

Deze kaart toont het gebied dat werd gescand op diepte van de zeebodem door de Ramon Margalef - kaart met dank IEO

Bijwerken 21 / 01 - 07: 54 UTC
- Telkens wanneer de vulkaan de neiging heeft te sluiten en niet meer uitbarst, is hij / zij dat weer energie opbouwen. Bijna platte HT om middernacht en een lage medium HT nu.
- Lava ballonnen kan worden gezien aan het begin van de jacuzzi, veel meer dan gisteren
- Gisteren: 4 aardbevingen ; Vandaag: 1, M 1.1 om 00:30 op 11 km diepte hier


Bijwerken 20 / 01 - 17: 26 UTC
Nieuwe reeks afbeeldingen van Joke Volta. De meeuwen op 2 van de foto's zijn gefotografeerd door een combinatie van een Panasonic Lumix 18x optische zoom en een verrekijker! Joke probeert haar materiaal voortdurend uit om te genieten van het if ......-moment op haar best:).


Bijwerken 20 / 01 - 16: 09 UTC
Gewoon een proef die we iets eerder hebben vastgelegd. We hebben de hulp van de Lava Balloon-spotters nodig om te bevestigen dat dit de nieuwe locatie is om naar te kijken.

Bijwerken 20 / 01 - 12: 50 UTC
Een van de afbeeldingen gepubliceerd door de IEO en gebruikt op de site van Canarias7 toont een tweede emissiepunt, dieper dan de huidige opening, maar zich bevindt in een platter gebied dat gemakkelijker magma kan verzamelen dan de huidige steile opening. We hebben echter geen jacuzzi op deze locatie gezien, omdat we de exacte positie van deze opening niet kennen. Veel van onze lezers (zie opmerking hieronder) hebben lava-ballonnen gezien op een nieuwe ventilatielocatie.
Met dank aan de vele lezers die de lava-ballon Roland en Max als eerste hebben gezien. Een site als de onze heeft de vele ogen van onze lezers nodig om veranderende patronen enz. Te zien.

met dank IGN

Bijwerken 20 / 01 - 12: 50 UTC
ER-lezer Max gaf een paar minuten geleden commentaar:
Er waren een paar lava-ballonnen op vreemde locatie verder naar het westen en dichter bij de kust die de Telefonica-camera heeft gevonden. Niet zeker of er een nieuwe ventilatie is.
Zijn er andere mensen die deze lava-ballonnen hebben gezien, en zo ja, op welke locatie? Beantwoord de reactie hieronder.

Bijwerken 20 / 01 - 12: 07 UTC
- Een derde zeer zwakke magnitude 0.4 aardbeving vond plaats om 10:34 uur hier
- We zijn een beetje verbaasd over de epicentra van de huidige aardbevingen. Alle 3 bevinden zich tussen 3 tot 5 km uit de kust in hetzelfde gebied als de huidige vent. Bovendien heeft IGN voor 2 aardbevingen geen scherptediepte gegeven (extreem ondiep? Of gewoon normaal?). Het bewijst in ieder geval dat het magma nog steeds onder de zee van Las Calmas duwt.

Harmonische tremor van middernacht UTC tot 10: 40 UTC - afbeelding met dank aan IGN

Bijwerken 20 / 01 - 10: 57 UTC
- Wakker worden met nieuwe actie, voor geweldig nieuws (zeker nadat de opening naar een kleinere diepte is gegroeid) maar voor een deel van de lokale bevolking en uitbreiding van de ellende.
- Na de 4 aardbevingen van gisteren (op één na de bijna totale verdwijning van HT) heeft IGN vermeld 2 nieuwe aardbevingen vandaag.
AM 0.9 vond plaats om 03:40 hier en nog een M 1.1 slechts 6 minuten later hier. Beide aardbevingen vonden ongeveer plaats. 20 minuten voordat HT vrij sterk terugkeerde.
- Op het moment van schrijven van deze update HT neemt geleidelijk af tot zeer lage waarden, hoewel we nog steeds roerwater op de webcam zien. We nemen aan dat dit weer een gedeeltelijke en geleidelijke instorting van de ventilatie is.


Lees ook : Wetenschappelijke paper toont enorme historische Tenerife Volcano flank instorting
Lees ook: Economische impact op El Hierro en de Canarische Eilanden als een antenne-uitbarsting zou plaatsvinden


Volcano Discussie Panel: Als u een persoon die wil om te discussiëren en over alle aspecten van vulkanen te lezen, kan deze discussie panel een zeer goede plek om rond te hangen. Vooral als we beginnen met speculeren over wat te gebeuren, dit paneel is een geweldige plek om naar te kijken. Geef het een kans.