Wereldwijd VOLCANO nieuws - nu verplaatst naar een speciale categorie

2012: januari- - februari - Maart - april -
Onder het teken $ om $ $ $ $ $ je de links naar het artikel in de pers. $: Weinig belang $ $ $ $ $: een must read!
Wil je zien een vulkaan leven? - Probeer onze Volcano WEBCAM pagina

Dit artikel is geschreven door Richard Wilson en Armand Vervaeck


-

Belangrijk Nieuws
Door de grote dagelijkse bijdragen van de activiteit van de Vulkanen van de beide Amerikaanse continenten door geoloog Richard Wilson, wordt deze pagina worden omgevormd tot een (bijna) dagelijks pagina te beginnen volgende week.
Onze meer gedetailleerde vulkaan activiteitenverslagen zijn verplaatst naar een nieuwe categorie "Daily Volcano Activity"

22 juni 2012

Nog steeds vrij rustig op de vulkaan voorkant.

Sterke tremor op Nevado del Ruiz vulkaan (Colombia) heeft weer gekookt, maar vulkanische aardbevingen zijn duidelijk zichtbaar in de afgelopen Seismogrammen er (station OLLE).

Peulvruchten van tremor zijn verdwenen uit de administratie op Galeras vulkaan (Colombia), Maar kleine aardbevingen blijven (station ANGV).

Jon Frimann (IJsland Aardbevingen en Vulkanen blog) meldt een cluster van 30 aardbevingen op Katla vulkaan.

Krampachtige tremor is momenteel rammelen Popocatepetl vulkaan (Mexico)Maar oppervlakteactiviteit relatief laag is.

Popocatepetl vulkaan Mexico


21 juni 2012

Een vrij trage dag in volcanoland vandaag.

Interessante (wetenschappelijk) activiteit traden op bij Nevado del Ruiz (Colombia) waar sterke tremor abrupt afnam tussen 2 UTC en 12 UTC vandaag voordat het weer toenam. De vulkaan geeft nu een indrukwekkende pluim SO2.

S02 pluim van de Nevado del Ruiz, Colombia

At Tungurahua (Ecuador) tremor is ook op de toename van (station RETU).

Elders, kleine aardbevingen nog steeds op of nabij Mount Martin (AK), Mount Saint Helens (WA), Kilauea vulkaan (HI) en Galeras (Colombia) (Station ANGV).


juni 20, 2012

Vandaag de dag, de aardbeving zwerm op Popocatepetl (Mexico) die gisteren aan de vulkaan slonk, opnieuw werd gedood en samengevoegd tot sterke krampachtige tremor. We hebben geen toegang tot de CENAPRED-website om eruptieve activiteit te verifiëren, maar het zou geen verrassing zijn.

In het zuiden, een uitbarsting van tremor suggereert eruptieve activiteit op Fuego (Guatemala).

Sterke tremor met rotsen bezaaide aardbevingen blijft op Nevado del Ruiz (Colombia) (Station OLLE).

Tremor is afgenomen bij Galeras (Colombia) de afgelopen dagen, maar kleine aardbevingen voort te zetten.

Episodes van de uitbarsting tremor ga verder met Tungurahua (Ecuador) ook (station RETU).

De intra-krater lava koepel die was gestopt met groeien op Cleveland vulkaan (AK) een aantal maanden geleden ontplofte (zoals ze vaak doen) gisteren. De explosie veroorzaakte een aswolk die steeg tot ongeveer 35,000 ft. Asl ..

MANAM
Ten noordoosten van Papoea-Nieuw-Guinea (SW Pacific) 4.080 ° ZB, 145.037 ° OL; top ELEV. 1807 m
RVO gemeld lage tot matige activiteit van Southern Crater Manam tijdens 1-15 juni. Emissies bestond uit grijs en soms zwarte aswolken die steeg van de krater op de meeste dagen. Pluimen dreef SE op 2 juni en NW tijdens 6-15 juni. Ash viel in gebieden downwind tussen Yassa (WSW) en Baliau (NNW), en Warisi (ESE). Gloeiend materiaal werd uitgeworpen uit de krater, en brullende en rommelende geluiden werden genoteerd. Pyroclastische stromen op 16 juni (in 0700, 0720, 0722 en 0729) gekanaliseerd in de vallei SE. De laatste pyroclastische stroom was misschien wel de grootste als het bereikte de laagste waterstand, 300-400 m boven de zeespiegel, maar was verre van bevolkte gebieden. Ash pluimen uit de pyroclastische stromen dreef WSW en WNW; as viel in Bogia (22 km SSW, op het vasteland). Emissies van Main Crater was milder en meestal gekenmerkt door witte en blauwe pluimen. Lichtgrijs pluimen werden geconstateerd tijdens 2 en 8-9 juni. Fluctuerende gloed werd met tussenpozen geobserveerd en as viel in de NW deel van het eiland.

SIRUNG
Pantar Island (Indonesië) 8.508 ° ZB, 124.13 ° OL; top ELEV. 862 m
CVGHM gemeld dat tijdens 1-13 juni diffuse witte pluimen uit Sirung 30-70 m steeg boven de krater. Een zwavel geur was zo nu en dan waargenomen bij de Sirung observatiepost. Op basis van seismische activiteit en visuele waarnemingen, op 15 juni CVGHM herhaalde dat de Alert Level bleef op 2 (op een schaal van 1-4). Bezoekers en toeristen werden niet toegestaan ​​om te gaan binnen een 1.5 km straal van Sirung.


juni 19, 2012

De vulkanische activiteit lijkt relatief laag in vergelijking met de afgelopen weken. Vandaag eindigde een kleine, 1-2 dagenlange vulkaan-tektonische aardbevingszwerm op of in de buurt van Popocatepetl (Mexico). Het was ook een periode waarin krampachtige tremor en as uitstoot had ebde.

Sterke tremor op Nevado del Ruiz (Colombia) gaat verder, maar is ook meer staccato geworden met afgewisselde vulkanische aardbevingen. Erik Klemetti (Eruptions Blog) heeft gemeld dat de as die tot nu toe bij Ruiz is uitgebarsten niet-juveniel is. Dus, uitbarstingen bij de vulkaan (tot nu toe!) Zijn strikt hydrothermisch van aard. SO2-output en sterke vulkanische tremor opgenomen in de vulkaan in de afgelopen weken bevestigen "actief" magma op ondiepe diepte onder de berg. (station OLLE)

Uitbarstingen lijken oprapen ten Tungurahua (Ecuador). Meer gebeurde vandaag. (station RETU)

Kleine aardbevingen nog steeds rond Long Valley Caldera (CA) en Galeras vulkaan (Colombia).


juni 18, 2012

Kleine aardbevingen verder in en rond de Zuid-Moat van Long Valley Caldera (CA, USA) vandaag (station MCS en diagrammen)

Aardbevingen op Long Valley Caldera, California, USA juni 18

Long Valley Caldera, Mammoth Lakes, Californië - Plaats van de aardbevingen juni 18

Long Valley Caldera California, Verenigde Staten - aardbeving diepten van de voorgaande dag

Een enkele M2.7 aardbeving onder de wilde eend Lake (noordoosten) oplevende koepel op Yellowstone Caldera (WY, USA).

Een andere aflevering van een sterke beving deden zich eerder vandaag op Fuego vulkaan (Guatemala) suggereert extra vulkanische activiteit is er (station FG3).

Tremor bij Fuego vulkaan, Guatemala juni 18

Peulvruchten van tremor en kleine aardbevingen blijven rammelen Galeras vulkaan in Colombia (Station ANG).

Aardbevingen en tremor op Galeras Vulkaan Colombia

In de buurt Nevado del Ruiz vulkaan blijft rommelen met sterke tremor en stoten wolken van SO2 (station OLLE en diagram).

Tremor en SO2 emissie bij Nevado del Ruiz Colombia

At Popocatepetl (Mexico), Intermitterende tremor suggereert kleine as-uitstoot verder op de vulkaan, ook al slecht weer is vulkaan-kijken is er belemmerd (foto).

Juni 18 Popocatepetl, Mexico as explosies

Een lopende (sinds juni 10) aflevering van kleine aardbevingen blijft de buurt van Mount Martin, een deel van de Katmai groep vulkanen (AK).


juni 17, 2012

Een beetje meer vulkanische activiteit te melden vandaag.

Samen met de gebruikelijke sterke tremor op Nevado del Ruiz (Colombia), Intermitterende tremor en kleine aardbevingen op Galeras (Colombia)Alsmede intermitterende tremor en kleine ash emissie aan Popocatepetl (Mexico), ...

Tremor en licht verbeterde SO2 uitgang suggereren eruptieve activiteit op Tungurahua (Ecuador) (Station RETU seismogram).

Een episode van een sterke beving suggereert ook een uitbarsting plaatsgevonden op Fuego (Guatemala) eerder vandaag (station FG3 seismogram).

Jon Frimmann (IJslandse vulkaan en Aardbeving Blog) meldt een mogelijke jokulhaup uit het kratermeer op Grimsvotn vulkaan.

Af en toe kleine aardbevingen voort te zetten onder de Zuid-Moat van Long Valley Caldera (CA), Met inbegrip van een cluster van gebeurtenissen langs de zuidelijke rand van oplevende koepel van de caldera's eerder vandaag (station MCS).

Tungurahua juni 17 - SO2 detectie kaart

Tungurahua Ecuador juni 17 - seismogram

Fuego Guatemala vulkaan - juni 16-17 seismogram

Long Valley Caldera, California USA - seismogram


juni 16, 2012

Nevado del Ruiz (Colombia) nog steeds te beven met een sterke vulkanische tremor en volumes van SO2 (beide een indicatie van de mogelijkheden voor een sterkere vulkanische activiteit in de nabije toekomst!) uit te zenden.

Galeras (Colombia) Ook blijft de onrust vertonen met pulsen van tremor en kleine aardbevingen.

Popocatepetl (Mexico) wordt verduisterd in de wolken vandaag, maar de vulkaan waarschijnlijk uitzendt wat as, in overleg met pulsen van krampachtige tremor gedetecteerd door de seismische netwerk.

Periodes van sterke tremor en af ​​en toe een aardbeving zwermen in de afgelopen week impliceren verhoogde vulkanische activiteit op Concepcion vulkaan (Nicaragua), Maar er is geen berichtgeving over een dergelijke activiteit gezien.

Diepe lage frequentie aardbevingen (in verband met magma beweging) zijn opgenomen onder de Kraters van de Maan (USQA, Idaho) in de afgelopen jaren, dus ze zijn zeker nog steeds actief!

SO2 emissie kaart van de Nevado del Ruiz juni 16, 2012


juni 15, 2012

Sterk tremor blijft (waarbij af en toe aardbevingen) op Nevado del Ruiz (Colombia).

Intermitterende tremor en kleine aardbevingen blijven ook in Colombia Galeras vulkaan.

In Mexico, Popocatepetl vulkaan is chugging, met periodes van krampachtige tremor en kleine as uitbarstingen, zoals het heeft gedaan voor de afgelopen weken.

In de westerse VS, een kortstondige zwerm van aardbevingen voorgedaan in de Tehama Caldera (Direct ten zuiden van Lassen Peak vulkaan, (CA) de afgelopen dag. De regio Lassen is het afgelopen jaar (ongebruikelijk) seismisch stil geweest.

Een lopend (sinds 10 juni) cluster van kleine aardbevingen wordt ook voorkomen onder de Zuid-Moat van Long Valley Caldera (CA), Waarschijnlijk gerelateerd aan de inflatie van de nabijgelegen weer oplevende koepel in-progress is er sinds vorig jaar.

Een cluster van vijf kleine aardbevingen ook voorgedaan in de Mallard Lake (Noordoosten) oplevende koepel in Yellowstone Caldera (WY) tijdens de afgelopen week ook.

Aardbeving zwerm locaties ten zuiden van Lassen Volcano (Tehama Caldera)

Tehama Caldera ten zuiden van Lassen Volcano - aardbeving diepten

En alod het volgende nieuws extrected van het Smithsonian Wekelijks overzicht

FUEGO
Guatemala 14.473 ° N, 90.880 ° westerlengte, top ELEV. 3763 m
INSIVUMEH gemeld dat op 6 juni lahars afgedaald Fuego El Jute (SE), Las Lajas (SE), Ceniza (SSW), Santa Teresa (S), en Taniluyá (SW) drainages, en vernietigd wegen in Yepocapa (8 km WNW). Tijdens 6-7 juni explosies geproduceerd ash pluimen die 200-500 m steeg boven de krater en dreef N en 12 km S en SW. Lavastromen op de SE flank waren ongeveer 800-900 m lang in het Las Lajas drainage, 600 m lang in de El Jute drainage en 250 m lang aan de SW flank, en geproduceerd blokken die opgerold en bereikte begroeide gebieden. De explosies werden begeleid door rommelende geluiden en schokgolven die werden ontdekt in gebieden 10 km afstand, met inbegrip van Panimaché en Morelia (~ 8 km SW).

Tijdens 10-11 juni een aswolk steeg 1.5 km boven de krater en dreef 15 km W en NW. Ashfall werd gemeld in Panimaché I en II, Sangre de Cristo (8 km WSW), Yepocápa, en andere dorpen in de buurt. Lava stroomt reisde 1.6 km naar beneden Taniluyá drainage, 1 km verder Ceniza drainage, en 1.5 km naar beneden Las Lajas. Pyroclastische stromen daalde Las Lajas. Tijdens 11-12 juni explosies gegenereerd as pluimen die 300 m steeg boven de krater en dreef W. lavastromen reisde 300 meter verder de Taniluyá drainage. Incandescence steeg 100 meter.

POAS
Costa Rica 10.20 ° N, 84.233 ° westerlengte, top ELEV. 2708 m
OVSICORI-UNA gemeld dat freatische uitbarstingen op Poás vond plaats op 6, 15, 20 en 26 mei. De uitbarsting op 15 mei werd voorafgegaan door ongeveer 6 uur van zeer-lage amplitude harmonische tremor. Beheerders van de Poas Volcano National Park was getuige van de uitbarsting en meldde dat sediment, water, rock fragmenten, en de pluimen werden 500 m uitgeworpen boven het oppervlakte van het meer. Het niveau van het meer gedaald ~ 0.9 m tussen 8 en 29 mei.

Kilauea
Hawaii (VS) 19.421 ° N, 155.287 ° westerlengte, top ELEV. 1222 m
Tijdens 6-12 meldde juni HVO dat de circulerende lava meer periodiek steeg en viel in de diepe put in Kilauea's Halema'uma'u Crater, stijgt zo hoog als de innerlijke richel over 60 m onder de krater vloer. Periodieke metingen aangegeven dat het gas pluim van de vent bleef variabele hoeveelheden as en Pele's haar te zetten op de nabijgelegen gebieden. De lava vijver in een kleine put op de E rand van Pu'u 'O'o krater vloer was zichtbaar met het web camera. Lavastromen periodiek uitgegeven van ventilatieopeningen op de S en zuid-centrale delen van Pu'u 'O'o krater vloer. Lavastromen waren actief op de kustvlakte en reisde zo ver 1.6 km van de oceaan. Lavastromen waren soms ook actief op de Pali.

Sangay
Ecuador 2.002 ° S, 78.341 ° westerlengte, top ELEV. 5230 m
Volgens de Washington VAAC, een pilot waargenomen een aswolk van de Sangay op 6 juni dat gestegen tot een hoogte van 6.1 km (20,000 ft) boven de zeespiegel en dreef N. Meteorologische wolken voorkomen satellietbeeld uitzicht. Een pilot waargenomen as drifting E op 10 juni.

SANTA MARIA
Guatemala 14.756 ° N, 91.552 ° westerlengte, top ELEV. 3772 m
Op basis van de seismische data en visuele waarnemingen, INSIVUMEH gemeld dat op 6 juni een lahar reisde Santa María's Rio Nima ik drainage. Tijdens 6-7 en 10-12 juni explosies van Santiaguito lava-dome complex geproduceerd ash pluimen die 400-800 m steeg boven de krater en dreef SW. Lavastromen geproduceerd blok lawines.


juni 14, 2012

Activiteit blijft laag bij de meeste van de vulkanen we regelmatig kijken.

Tremor heeft versterkt (met enkele aardbevingen en) weer op Nevado del Ruiz (Colombia). SO2-output bij de vulkaan blijft ook hoog.

Kleine aardbevingen zijn geclusterd op of nabij Mount Martin (AK), Mount Saint Helens (WA)en Mount Shasta (CA) in de afgelopen week (eigenlijk het grootste deel van dit jaar op Mount Saint Helens).


juni 13, 2012

Na nog sterk in de afgelopen dagen, tremor op Nevado del Ruiz (Colombia) is wat weggeëbd. Een geprononceerde SO2-pluim werd gedetecteerd (via satelliet) gisteren vanuit de vulkaan.

Ook Colombia, Galeras vulkaan blijft produceren kleine aardbevingen en enkele minuten durende uitbarstingen van tremor.

Oppervlakte activiteit blijft verminderd Popocatepetl (Mexico) vandaag weer, hoewel tremor en kleine as-uitstoot blijven een paar keer per dag.

KVERT (Kamchatka) Meldt een as uitbarsting (om 8,000 m boven de zeespiegel) uit Shiveluch vandaag en matige seismische activiteit op Gorely en Karymsky vulkanen (dit type activiteit is aan de gang op deze drie vulkanen voor enige tijd).

All-in-all, een mooie rustige dag vulkaan-gewijs in vergelijking met vorige week.


juni 12, 2012

Beide Fuego (Guatemala) en Nevado del Ruiz (Colombia) lijken te "fietsen" tussen perioden van sterkere bevingen en perioden van lagere seismiciteit. Tremor in Ruiz blijft vanmorgen sterk, terwijl het bij Fuego relatief stil is na een langdurige periode van trilling gisteren.

Tremor lijkt ook oprapen (in amplitude tenminste) op Galeras (Colombia) kan je op dezelfde manier verder doorklikken.

Relatief grote spasmodische tremor blijft in optreden met Popocatepetl (Mexico) met een aanhoudende verminderde oppervlakte-activiteit daar.


juni 11, 2012

Guatemala / Fuego en Colombia / Nevado del Ruiz
Tremor amplitude is doorgegaan met klimmen op Ruiz (Colombia), en bij Fuego (Guatemala), de stijgende tremor er culmineerde met meer energie vulkanische activiteit vroeg vandaag.

Mexico / Popocatepetl
Popocatepetl (Mexico) kan verbinden met in een toename van seismische en emissies dan de laatste dag.


juni 10, 2012

Guatemala / Fuego en Colombia / Nevado del Ruiz
- Vulkanische tremor is langzaam weer in de lift, zowel op Fuego (Guatemala) en Ruiz (Colombia).

Mexico / Popocatepetl
- Vulkanische activiteit blijft gematigd (in vergelijking met de afgelopen weken!) Bij Popocatepetl (Mexico).

California / Mammoth Mountain
- Mammoth Mountain (CA) is teruggekeerd naar rust na vrijdag korte uitbarsting van seismische activiteit.

Chili
We hebben geen nieuwe informatie over het uiteenspatten van seismische activiteit in de buurt van de Chileense vulkaan, met uitzondering van die Chileense seismologen had het gevoel dat de aflevering was puur tektonische in de natuur.


juni 9, 2012

USA / California / Mammoth Mountain / Long Valley
Een opwindend bericht over Long Valley Caldera - Mammoth Mountain. Gisteren, rond het middaguur, was er een opvallende uitbarsting van vulkanische seismiciteit onder de vulkaan Mammoth Mountain, gelegen aan de zuidwestrand van Long Valley Caldera, CA ... Evenementen (via 30) definiëren een kruisingspatroon met als middelpunt het gebouw, kennelijk langs een lijn. NW-SE trendringfout evenals langs een NE-SW-trend die zich uitstrekt tot in de caldera. Sommige activiteiten gaan door. Nogmaals, dit is niets om je zorgen over te maken, zoals het van tijd tot tijd bij Mammoet gebeurt. Maar als het frequenter zou worden, dan ...
Ik heb een tijd / diepteschema van USGS opgenomen met het "channeling" patroon van de seismiciteit in de ondiepe korst onder de vulkaan. Ook detecteerden lokale strainmeters de gebeurtenis zoals getoond door verbuigingen in achtergrondtrends die optreden ten tijde van de burst van tremor.Colombia / Galeras
Uitbarstingen van tremor met kleine aardbevingen opnieuw verschenen op Galeras vulkaan gisteren, de voortzetting van hun on-weer, off-weer patroon van de afgelopen maand

Bronvermelding: Ingeominas, Colombia

Colombia / Nevado del Ruiz
Vulkanische tremor abrupt afgenomen bij Nevado del Ruiz (maar niet geheel verdwenen!) Eerder vandaag

Alaska / Iliamna
Een paar ondiepe, te lokaliseren (M1-M2) aardbevingen en een diepe lage frequentie aardbeving (d = 24 km) zijn opgetreden bij Iliamna vulkaan, AK de afgelopen dagen, accentuerende zeer low-level onrust daar.

Italië / Stromboli
Stromboli vulkaan bevindt zich in een fase van sterke activiteit. Verslagen van bezoekers en foto's gemaakt met de webcams tonen aan dat in het bijzonder vaak de noordwestelijke vleugel in de top krater sterke explosies die douche de krater terras met gloeiend lava produceert. Sinds de laatste zijwaartse uitbarsting maart 2007, is Stromboli is in een verhoogde staat van het algemeen onderschat het grootste deel van de afgelopen jaren, wat aangeeft dat magma niveaus binnen de leiding relatief hoog zijn. De vraag is wanneer opnieuw het magma zijn weg vindt door middel van een spleet op de flank op Sciara del Fuoco voor de productie van een andere uitbundige uitbarsting met een nieuwe lavastroom (Bron VolcanoDiscovery)

Hawaii / Kilauea
In de afgelopen week, hebben lavastromen op kustvlakte Kīlauea's zijn voortdurend vooruit naar de oceaan, maar in een trager tempo tijdens een mid-week druk daling, het verhogen van de afgelopen dag met hernieuwde druk. De stroom voorzijde wordt geschat op ongeveer 2km / 1mi van de oceaan nog steeds, dus we wachten op de effecten van deze hernieuwde druk op de kust! Een reeks van webcam vangt van de USGS-HVO toont de progressie van deze stromen de afgelopen week.
Ondertussen is de druk nog steeds hoog over andere delen van de vulkaan, met kleine lavastromen en een lavavijver die steeds meer aanwezig is in de Pu'u'ŌŌō-krater (niet direct toegankelijk, maar op een afstand met helder weer gloed te zien), en het top-lava-meer in Halema'uma'u nog steeds op hoog niveau en met een sterke gloed zichtbaar vanaf de Jaggar Overlook in het donker. Binnen deze nieuwste krater, maar nog steeds uit het zicht, zijn er spillovers geweest van het lavameer terwijl het zijn vorige hoogstaande banken overtreft! (Source VolcanoDiscovery)

IJsland / Katla
De aardbeving zwerm in het zuidelijke deel van de ijskap van de Katla vulkaan die was gestart op 5 juni gaat verder met 30 meer bevingen geregistreerd in de afgelopen 48 uur.
De aardbevingen zijn meestal erg klein, maar een paar waren tussen magnitude 2 en 3, en de meeste bevinden zich op ondiepe diepten van minder dan 5 km. (Source VolcanoDiscovery)


juni 8, 2012

- Vandaag de dag worden verschillende websites rapportage over een aardbeving volgorde die zich in de nabijheid van de Tatara-San Pedro vulkanische complex in Chili. Hoewel het gebouw bestaat uit jeugdige vulkanische kenmerken in de vorm van lavastromen, koepels en kraters, heeft de vulkaan geen historisch gerapporteerde activiteit. De seismiciteit vertoont momenteel trekken van zowel tektonische als vulkanische seismiciteit (altijd een nachtmerrie voor vulkanologen!). Tectonische kenmerken zijn onder meer: ​​een initiële (?) -Gebeurtenis van grote omvang (M5.7) en op zijn minst ruwe uitlijning van epicentraders die structurele (fout) controle suggereren. Aan de vulkanische kant: Er zijn nog steeds tal van (> 600 totale evenementen) relatief grote magnitude (M3.0> M4.0 +) extra evenementen in de nabijheid van een duidelijk actieve vulkaan. Hoewel de epicentra volgens een lineaire structuur lijken uit te lijnen, loopt hun trend (WNW-ESE) parallel aan de maximale horizontale drukspanning in de regio, waardoor mogelijke dijkinflatie loodrecht (NNE-SSW) op die trend kan plaatsvinden. Zoals gebruikelijk bij deze gebeurtenissen, zal de tijd uitwijzen hoe het zich afspeelt. Langs de binnen een jeugdige vulkanische regio.

- Verschillende internationale seismische monitors hebben melding gemaakt van aardbevingsactiviteit (M4.8) in de DR Congo op de 6th. Dit komt overeen met een grote pluim SO2 afkomstig van dat vulkanische gebied gedurende dezelfde periode (zie hieronder). Toch is er nog geen bevestiging op de grond van deze vulkanische gebeurtenis (waarschijnlijk van beide Nyragongo of Nyamlagira vulkanen).


juni 7, 2012

- Zoals gewoonlijk gebeurt als één noemt "verminderde activiteit" op een vulkaan (zie punt gisteren), Fuego (Guatemala) kende een grote uitbarsting gisteren (seismogram hieronder).
- Satellietbeelden tonen een grote SO2 wolk boven de DR Congo (Nyamlagira of Nyragongo vulkanen?), Maar geen eruptie bevestiging nog niet.
- Volgens John Seach, Manam vulkaan (Papoea-Nieuw-Guinea) wordt steeds actiever met luide explosieve uitbarstingen (typisch voor die vulkaan).

- Een nieuwe zwerm van aardbevingen is begonnen dinsdag (5 juni) 's avonds op Katla vulkaan. Tot nu toe hebben 34 aardbevingen tot magnitude 2 is opgenomen onder de vulkaan, bij zo geringe diepte rond 3-7 km. De aardbevingen zijn geclusterd in de SE deel van de caldera, en zou erop kunnen wijzen dat er een magmatische intrusie plaatsvindt op dit gebied. Of dit is een voorloper van een mogelijke uitbarsting van de vulkaan blijft speculatie. (Met dank aan vulkaan Discovery en ER-lezer Tom)

Seismogram met dank Insivumeh


juni 6, 2012

Vulkanische activiteit van het Amerikaanse westen tot Colombia
- Volcano-tektonische aardbeving zwerm blijft op Popocatepetl (Mexico) met wat minder gas en as uitstoot van de afgelopen week op de vulkaan.
- Uitbarstingen zijn kleiner geworden en minder vaak als goed op Fuego (Guatemala) tijdens de afgelopen dagen.
- Tremor met kleine aardbevingen hebben opnieuw verscheen (na een paar dagen onderbreking) op Galeras (Colombia).
- Sterk, maar minder amplitude (opzichte van vorige week) hydrothermale tremor blijft op Ruiz (Met enkele kleine as-uitstoot).
- De meest opwindende vulkaan-nieuws uit de westen van de VS dat een inflatie episode (die begon rond deze tijd vorig jaar) blijft aan de oplevende koepel in Long Valley Caldera, CA. De inflatie blijft ook nabij de Three Sisters vulkaan in Oregon (Maar op een zeer gering in vergelijking met de Long Valley).


31 mei 2012

Colombia / Nevado del Ruiz

Colombia beruchte vulkaan Nevado del Ruiz is gestart met een nieuwe uitbarstingen fase. De vulkaan produceerde een reeks van kleine explosieve uitbarstingen op 29 mei, na een aardbeving zwerm die begon op 3 ben die dag. De explosies waren waarschijnlijk freatische (veroorzaakt door exploderende oververhitte grondwater zo vers magma waarschijnlijk stijgen in de vulkaan) en veroorzaakte as vallen op de stad Manizales op ongeveer 30 km afstand van de vulkaan, evenals in vele andere steden en dorpen in de omgeving de vulkaan, met inbegrip van de departementen Risaralda en El Àguila.
Op dit moment is een sterke ontgassing en waarschijnlijk lopende explosieve activiteit het maken van een pluim van gas, stoom en as stijgende 500-1000 m boven de krater, en een sterke geur van zwavel wordt genoteerd in de steden en dorpen rond de vulkaan. (Tekst: vulkaan ontdekking)


25 mei 2012

Japan / Sakura-Jima
Sakurajima vulkaan op Kyushu, Japan, blijft in een toestand van verhoogde activiteit. Tijdens de afgelopen week, sterke vulcanian explosies van de Showa Crater kwamen dikwijls meerdere keren per dag, en genereerde hoge as pluimen bereiken 4 km hoogte. Een kleine pyroclastische stroom bereiken 300 m lengte is opgetreden tijdens een explosie op 21 mei. Tokyo VAAC vaak gerapporteerd pluimen tot 1.8-3.7 km hoogte tijdens 16-20 en 22 mei, en piloten as pluimen waargenomen tijdens 16-17 mei dat steeg tot een hoogte van 2.7-4 km (9,000-13,000 ft) boven de zeespiegel en dreven E en SE.
Zeer kleine uitbarstingen werden ook gemeld uit de tweede krater Minami-dake op 18 en 19 mei. (Tekst: vulkaan ontdekking)

Griekenland / Santorini
Een nieuwe studie gepubliceerd over de recente uplift gedetecteerd op het vulkanische eiland Nea Kameni in het centrum van de Santorini caldera. De gegevens werden verkregen met behulp van ESA's Envisat satelliet en de metingen blijkt dat het noordoostelijke deel van Nea Kameni ervaren een verhoging van ongeveer 5 cm in 2011, terwijl andere gebieden van de vulkaan steeg sommige 3-4 cm. Deze inflatie werd geassocieerd met de verhoogde seismische activiteit in de afgelopen maanden en kan geïnterpreteerd worden veroorzaakt door de injectie van vers magma onder de vulkaan. De laatste gegevens tonen ook aan dat tijdens de eerste maanden van 2012 de snelheid van uplift afgenomen. Dit correleert met een afname van seismische.
Een mogelijke interpretatie zou kunnen zijn dat het binnendringen van magma komt een einde, en een uitbarsting in de nabije en middellange toekomst is minder en minder waarschijnlijk.


24 mei 2012

Actieve vulkanen in de wereld (May16 tot mei 22)
8 vulkanen hebben aangetoond veranderingen in de activiteit van vorige week. Nieuwe ongewone activiteit is opgevallen rond 5 vulkanen

FUEGO
Guatemala 14.473 ° N, 90.880 ° westerlengte, top ELEV. 3763 m
Op 19 mei seismische activiteit op Fuego verhoogd en explosies zijn gehoord ter 5-10 minuten. Een 600 meter lange lavastroom daalde de W-flank, en een 1 km lange en 20-m-brede lavastroom daalde de E flank, het bereiken van de voet van de vulkaan. Explosies uitgeworpen gloeilampen tefra 400 m boven de krater, en produceerde as pluimen die 5 km steeg boven de krater en dreef 30 km S en SW. Coordinadora Nacional para la Reducción de Desastres (CONRED) verhoogde de alarmfase naar Orange (de op een na hoogste niveau op een 4-kleuren-schaal). Pyroclastische stromen ook daalde de flanken, wordt gevraagd autoriteiten passage over een deel van een snelweg te beperken. Ash pluimen van de pyroclastische stromen steeg 3 km boven de krater. Ashfall werd gemeld in Morelia (7 km SW), Panimaché I en II (9 km SW), Sangre de Cristo (8 km WSW) en Yepocapa (8 km WNW). Dertien mensen van El Porvenir in Alotenango (8 km ENE) geëvacueerd naar de lokale schuilplaatsen. Visuele waarnemingen en seismische activiteit gaf aan dat een verminderde activiteit later op de dag.
Op 20 kan een paar explosies gegenereerd as pluimen die 500 m steeg boven de krater en dreef 8 km SW. De volgende dag bewolking voorkomen waarnemingen, maar ontploffingen, gerommel, en ontgassen geluiden werden gemeld. Op 22 mei explosies gegenereerd as pluimen die roos zo hoog als 1 km en dreef 10 km S en SE. Gerommel werd gehoord en schokgolven werden gedetecteerd. De lavastromen niet actief zijn geweest en alleen gloed van blok lawines waargenomen.

MARAPI
Sumatra (Indonesië) 0.381 ° ZB, 100.473 ° OL; top ELEV. 2891 m
Volgens een nieuwsartikel, een ongeveer 10 minuten durende uitbarsting van Marapi produceerde een aswolk die 600 m roos op 18 mei. Het artikel merkte op dat de Alert Level bleef op 2 (op een schaal van 1-4).

Lopende activiteit werd vastgesteld tussen de volgende vulkanen :
Batu Tara, Komba Island (Indonesië) - Cleveland, Chuginadak Island (Alaska) - Dukono, Halmahera (Indonesië) - Karymsky, Oost-Kamchatka (Rusland) - Kilauea, Hawaii (USA) - Popocatépetl (México) - Sakura-jima, Kyushu (Japan) - Santa María (Guatemala) - Shiveluch, Centraal Kamchatka (Rusland) - Tungurahua (Ecuador)


22 mei 2012

Guatemala / Fuego uitbarsting
Fuego vulkaan in Guatemala had een grote uitbarsting op zaterdag (19 mei). De uitbarsting was een van de grootste in de afgelopen jaren sinds het begin van de buurt activiteit in 2002. De uitbarsting was zowel explosief en uitbundig. Volgens nieuws, de uitbarsting begon op 2: 45 ben met grote explosies en lavafonteinen mogelijk tot 1 km hoog van de top krater. Grote gloeilampen bommen werden uitgeworpen aanzienlijke afstanden en gedoucht de top kegel van de vulkaan. Een 500 m lange lavastroom reisde naar beneden op de SW flank naar de Ceniza ravijn. De uitbarsting produceerde ook een as column bereiken 5 km (16,000 ft hoogte) en pyroclastische stromen waarschijnlijk voornamelijk gegenereerd door trapsgewijze lava blokken reizen op de flank van de steile kegel's in Las Lajas, El Jute y Ceniza valleien. Ash daling werd gemeld van nabijgelegen dorpen voornamelijk op de S en SW waaronder Morelia, Panimaché I en II, Sangre Cristo en Yepocapa. (Tekst: vulkaan ontdekking)


18 mei 2012

Japan / Kyuchu / Sakura-Jima
De video hieronder toont de timelapse van 4 webcams gericht op verschillende kanten van de vulkaan. Sakurajima vulkaan is een van de meest explosieve vulkanen in de wereld en breekt zeer regelmatig. De explosies zijn soms zeer krachtig, zoals in de video hieronder.

Actieve vulkanen in de wereld (May9 tot mei 15)
8 vulkanen hebben aangetoond veranderingen in de activiteit van vorige week. Nieuwe ongewone activiteit is opgevallen rond 5 vulkanen

Ijen
Oost-Java (Indonesië) 8.058 ° ZB, 114.242 ° OL; top ELEV. 2799 m
CVGHM gemeld dat tijdens 1-30 april witte pluimen uit Ijen 100-200 m steeg boven de krater, tijdens 1-11 kan diffunderen witte pluimen steeg 50-100 m. Vanaf het begin van april tot en met 13 mei de amplitude en het aantal aardbevingen geleidelijk afgenomen en het kratermeer temperatuur van het water daalde met acht graden Celsius. Het alarmniveau werd verlaagd tot 2 (op een schaal van 1-4) op 13 mei.

KARANGETANG
Ik merk SIAU 2.78 ° N, 125.40 ° E; top ELEV. 1784 m
Op basis van analyses van satellietbeelden, de Darwin VAAC gemeld dat op 14 Kan een aswolk van Karangetang steeg tot een hoogte van 3.7 km (12,000 ft) boven de zeespiegel en 130 km ten ZO dreef. Op 16 Kan een aswolk opnieuw gestegen tot een hoogte van 3.7 km (12,000 ft) boven de zeespiegel dan dreef ongeveer 110 km ten ZO.

Karthala
Grote Comore Island 11.75 ° ZB, 43.38 ° OL; top ELEV. 2361 m
Waarnemers in de dorpen van de MDE en Mkazi, op de W flank van Karthala, meldde gestegen gloed van de top in de nacht van 9-10 mei.

Popocatepetl
Mexico 19.023 ° N, 98.622 ° westerlengte, top ELEV. 5426 m
CENAPRED meldde dat tijdens 8-10 mei meerdere gas-en-ash pluimen steeg 1.5 km boven Popocatépetl de krater en dreven NE. Gloeilamp fragmenten uitgeworpen uit de krater landde op de N en E flanken zover 500 m afstand. Volgens een nieuwsartikel een luchthaven in Puebla was gesloten wegens as pluimen op 8 en 10 mei. Seismische verhoogd 11 mei. Ash pluimen steeg 3 km boven de krater en dreven NE en gloeilampen fragmenten uitgeworpen uit de krater gerold 1 km langs de flanken. Gas-en-ash pluimen steeg 2.5 km en dreef ONO. Op 12 mei gas-en-ash pluimen steeg 4 km boven de krater. Gloeilamp tephra werd uitgeworpen 2 km boven de krater en weer gerold 1 km langs de flanken. Ashfall werd gemeld in de meeste gemeenten in de staat Tlaxcala (50 km NO van de vulkaan), in aanvulling op de kleinere steden dichter bij de vulkaan, zoals Santiago Xalitzintla (15 km NO) en San Nicolás de los Ranchos (16 km ENE). Een luchthaven in Puebla werd opnieuw gesloten vanwege as. Tijdens 13-15 mei gas-en-ash pluimen steeg van de krater en dreven NE en gloeilampen tephra werd uitgeworpen uit de krater. De Alert Level bleef op Yellow Fase Drie.

SIRUNG
Pantar Island (Indonesië) 8.508 ° ZB, 124.13 ° OL; top ELEV. 862 m
CVGHM gemeld dat op 8 mei een drie uur durende as uitbarsting van Sirung ging gepaard met harde geluiden en gloed die 10 m bereikt boven de krater. Een aswolk stijgt 3.5 km boven de krater en dreef N, het produceren van ashfall tot 4 mm dik in de buurt van de krater. Tijdens 9-12 mei witte pluimen steeg 30-50 m boven de krater. Een zwavel geur werd gemeld in gebieden tot 3 km op 12 mei. Diezelfde dag CVGHM verhoogde de alarmfase naar 3 (op een schaal van 1-4) en aanbevolen dat de bezoekers niet de vulkaan te benaderen binnen een 2.5 km straal.
Op basis van een rapport van een ground-based waarnemer en analyses van satellietbeelden, de Darwin VAAC opgemerkt dat op 12 Kan een aswolk steeg tot een hoogte van 3 km (10,000 ft) boven de zeespiegel en dreef over 95 km SW.

Lopende activiteit werd vastgesteld tussen de volgende vulkanen :
Cleveland, Chuginadak Island (Alaska) - Karymsky, Oost-Kamchatka (Rusland) - Kilauea, Hawaii (USA) - Heiden (Mariana Islands) - Sakura-jima, Kyushu (Japan) - Santa María (Guatemala) - Shiveluch, Centraal Kamchatka (Rusland) - Soufrière Hills (Montserrat) - Tungurahua (Ecuador)


17 mei 2012

IJsland / Askja Caldera
Een kleine seismische zwerm deed zich voor op 14-15 mei de buurt van de Askja caldera in het centrum van IJsland, net ten zuidwesten van Herðubreið vulkaan. Herðubreið vulkaan, gelegen in de hooglanden van IJsland in het midden van de Ódáðahraun woestijn, is een op zichzelf staand, tafel-berg de vorm van een brede kegel die gevormd onder het ijs vel dat IJsland behandeld tijdens de laatste ijstijd, dat is wanneer de vulkaan had zijn laatste uitbarsting.
Of de recente seismische zwerm verwant is met hetzelfde magmatische systeem dat Herðubreið of liever de grotere Askja caldera-vulkaan vormde, is moeilijk te beoordelen. (tekst: vulkaan ontdekking)

IJsland / Katla vulkaan
Katla vulkaan blijft tekenen van toegenomen onrust tonen. Een kleine ijzige overstromingen voorgedaan van onder de vulkaan Katla ijskap rond april 28 2012 en eventueel opnieuw rond 7-8 mei, beide keren begeleid door verhoogde niveaus van harmonische tremor. Dit suggereert dat de bewegingen magma in de vulkaan zou kunnen opwarmen van de grond, waardoor verhoogde smelten. Een kleine seismische zwerm op een diepte van 1-2 km opgetreden gisteren 15 mei. (Tekst: vulkaan ontdekking)


15 mei 2012

Verenigde Staten / Yellowstone Volcano Observatory
De Yellowstone Volcano Observatory heeft een nieuw vernieuwde website (http://volcanoes.usgs.gov/observatories/yvo/). De nieuwe versie bevat veel van dezelfde informatie als de vorige website met verbeteringen aan multimedia, monitoringgegevens en gevareninformatie. Een bijgewerkte lay-out maakt gebruik van de huidige webtechnologieën en bevat een interactieve kaart om real-time monitoringgegevens te bekijken via de sectie "Monitoring".


14 mei 2012

Tonga / onderzeese vulkaan onderzoek
De gewelddadige opkomst en ondergang van een onderwater vulkaan in de Stille Oceaan wordt gevangen in verrassende helderheid voor de eerste keer. Onderzoekers bestuderen van de Monowai vulkaan, in de buurt van Tonga, grote veranderingen in de hoogte opgenomen in slechts twee weken. De beelden, verzameld door sonar van een onderzoeksschip, nieuw licht werpen op de turbulente lot van onderzeese bergen. Gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience, werden de bevindingen tijdens een bodem onderzoek van vorig jaar. $ $ $ $ $


12 mei 2012

Mexico / Popocatepetl (08: 55 UTC)
De vulkaan is redelijk weer actief en as wordt uitgespuwd in de lucht. De activiteit is goed te zien op de webcam.

Activiteit is goed te zien op de live webcam van Cenapred, Mexico (deze foto is van 09: 00 GMT - Klik op deze foto om naar te kijken de webcam te leven

Indonesië / Java / Salak
Gewoon een paar regels om te melden dat de vliegtuigcrash die plaatsvond op de hellingen van de slapende vulkaan, Gunung Salak, niets te maken met de vulkaan zelf. De nieuwe Russische Sukhoi Superjet-100 vliegtuig, met 45 journalisten en potentiële kopers aan boord, crashte op de vulkaan loopt net na het vragen verkeersleiding toestemming om te vliegen op een lagere hoogte.


10 mei 2012

Griekenland / Santorini
Aardbeving zwerm op de Kolumbus lijn. Een andere seismische zwerm is die zich op Santorini vulkaan in de afgelopen dagen, gelegen op de ZW-NO lijn die door de caldera en de Kolumbos onderzeeër vulkaan (aangeduid als de Kolumbos lijn), en de ten ZW van het eiland langs dezelfde gelaatstrek . De grootste aardbeving was een 2.2 magnitude op 11.3 km diepte Kolumbos vulkaan op 8 mei. (Tekst: vulkaan ontdekking)

Actieve vulkanen in de wereld (May2 tot mei 8)
8 vulkanen hebben aangetoond veranderingen in de activiteit van vorige week. Nieuwe ongewone activiteit is opgevallen rond 5 vulkanen

BATU TARA
Komba Island (Indonesië) 7.792 ° ZB, 123.579 ° OL; top ELEV. 748 m
Op basis van analyses van satellietbeelden, de Darwin VAAC gemeld dat tijdens 2-4 mei as pluimen van Batu Tara steeg tot een hoogte van 2.4 km (8,000 ft) boven de zeespiegel en dreef 37 km ten NW.

CLEVELAND
Chuginadak Island (Alaska) 52.825 ° N, 169.944 ° westerlengte, top ELEV. 1730 m
Gebaseerd op analyses van satellietbeelden, AVO gemeld op 4 mei dat de kleine lavakoepel onlangs emplaced in Cleveland's top krater was laat in de vorige week verwoest, maar de explosie was te klein om te worden gedetecteerd door verre infrageluid en seismische netwerken. Een kleine nieuwe koepel werd geëxtrudeerd na de explosie en was de vijfde dome worden waargenomen in deze eruptieve episode die in juli 2011 begon. Tijdens 4-5 mei werden twee kleine explosies gedetecteerd. Geen as werd waargenomen met de meestal-bewolkte omstandigheden. Satelliet waarnemingen werden verduisterd door wolken tijdens 6-8 mei.

PAGO
New Britain (Papoea-Nieuw-Guinea) 5.58 ° ZB, 150.52 ° OL; top ELEV. 742 m
Op basis van analyses van satellietbeelden, de Darwin VAAC gemeld dat ash-en-stoom pluimen van Pago steeg tot een hoogte van 13.7 km (45,000 ft) boven de zeespiegel en 75 km ten NO dreef.

Popocatepetl
Mexico 19.023 ° N, 98.622 ° westerlengte, top ELEV. 5426 m
CENAPRED gemeld dat tijdens 2-3 mei activiteit bij Popocatepetl aanzienlijk toegenomen. Krampachtige tremor werd ontdekt, samen met een dichte en continue pluim van gas en as die W, NW en NNO dreef. Ash viel in meerdere gebieden, waaronder Amecameca (20 km ten NW), Atlautla, Ozumba (18 km ten westen), Ecatzingo (15 km SW), Chalco (35 km ten NW), en sommige delen van SE Mexico City (70 km ten NW). Op 3 mei gas-en-as pluimen stegen 1.5 km boven de krater en dreef W en NE. Gloeilamp fragmenten uitgeworpen uit de krater geland op de flanken voor zover 800 m afstand. Ex-gegenereerde gas-en-as pluimen de volgende dag steeg 2.5 km boven de krater en dreef NW. Krampachtige tremor werd ontdekt, samen met een dichte en continue pluim van gas en as die WNW afgedreven. Later op de dag gas-en-as pluimen steeg 1 km. Tijdens 5-6 mei gas-en-as pluimen stegen 1.5 km boven de krater en dreef N, NO, en E. Light ashfall werd gemeld bij Atlixco (25 km ten ZO), San Juan Tianguismanalco (22 km ten ZO), Tochimilco (16 km SSE), San Pedro Benito Juárez (10 km ten ZO), en San Nicolás de los Ranchos (16 km ENE). Tijdens 5-7 mei gloeilampen fragmenten uitgeworpen uit de krater geland op de flanken voor zover 500 m afstand. Een gas-en aswolk dreef ESE op 7 mei. De volgende dag bleven op een hoog; seismische gebeurtenissen werden vergezeld door dichte en continue pluimen van stoom, gas en as die vooral dreef ESE. De Alert Level bleef op Yellow Fase Drie.

SEMERU
Oost-Java (Indonesië) 8.108 ° ZB, 112.92 ° OL; top ELEV. 3676 m
CVGHM gemeld dat tijdens 1-29 februari meerdere pyroclastische stromen van Semeru 500 en 2,500 m reisde in de Besuk Kembar en Besuk Kobokan rivieren (op de S flank), respectievelijk. Tijdens 1 februari-april 30 dicht grijs-naar-witte pluimen roos 100-500 m boven Jongring Seloko krater en dreven W en N. Incandescence zichtbaar was tot 50 m boven de krater tijdens 1 februari-31 maart. Aardbevingen daalde van maart tot april. Waarnemingen aangegeven dat de lava koepel groeide in april. Op 2 mei CVGHM verlaagde de Alert Level om 2 (op een schaal van 1-4) en herinnerde het publiek niet naar de krater te benaderen binnen een 4 km straal ..

Lopende activiteit werd vastgesteld tussen de volgende vulkanen :
Dukono, Halmahera (Indonesië) - Karymsky, Oost-Kamchatka (Rusland) - Kilauea, Hawaii (USA) - Nevado del Ruiz (Colombia) - Sakura-jima, Kyushu (Japan) - Shiveluch, Centraal Kamchatka (Rusland) - Soufrière Hills (Montserrat) - Tungurahua (Ecuador)
De video hieronder geeft een glimp als krater en een fumarole activiteit Soufrière Hills (Montserrat). Telkens wanneer je in het gebied en de vulkaan is minder actief dan vandaag, kunt u het reggae-achtige gidsen aan te sluiten.


9 mei 2012

USA / Hawaii / Kilauea
Kīlauea's lavastromen hebben steeg in de activiteit op de kustvlakte bij de inflatie op de top, maar na ongeveer 24 uur. Deze activiteit is verder van de oceaan dan voorheen, relatief dicht bij de basis van Pali maar snel bewegen over koeling stroomt van de voorgaande twee maanden. Bekijk onze nieuwe time-lapse film toont de hoogte van de activiteiten! (Tekst: vulkaan ontdekking)

Thermische webcam USGS op Halema'uma'u over het hoofd - met dank USGS


6 mei 2012

USA / Hawaii / Hawaii / Kilauea vulkaan
Sinds het invoeren van het Nationaal Park, hebben lavastromen steeds langzaam vooruit naar de oceaan, maar hebben niet veel grond. Drukvariaties verspreiden via Kilauea vulkaan hebben gehouden van de stromen uit de bouw momentum, maar ze zijn traag bleef en lavastromen zijn nog steeds zichtbaar door middel van een 6-7mi / 9-11km round-trip wandeling van de Kalapana kant. Wanneer de lava langzamer stroomt (zoals nu), het geeft eigenlijk ons ​​een kans te benaderen en te communiceren met het gemakkelijker, terwijl de krachtiger stromen extra veiligheid overwegingen. Voor niet-wandelaars, sterke gloed blijft van de top, zichtbaar vanaf Jaggar Overlook & Museum! (Tekst: vulkaan ontdekking)


4 mei 2012

Nicaragua / Masaya
Nicaragua Masaya vulkaan, ligt ongeveer 20 km ten zuiden van Managua stad, heeft een nieuwe uitbarstingen fase ingegaan. Het laatste rapport van het Instituto de Estudios Nicaragüense Territoriales (INETER) noemt 24 kleine as en stoom explosies die werden opgenomen tussen april 30 en 1 mei. 9 van deze explosies geproduceerd aswolken die steeg over 500 m boven de Santiago kraterrand.
De activiteit volgde op een toename van verhoogde SO2 emissies en seismische activiteit waargenomen in eind april. Naar verluidt werd de ontgassing van een scheur in de grote krater vergezeld van jet-achtige klanken, en interne gerommel is te horen op de vulkaan.
Latina Press meldt dat wetenschappers nauw met elkaar de nieuwe activiteit controle, maar tot nu toe, geen nood is verklaard en het Masaya Volcano National Park blijft open. (Tekst: vulkaan ontdekking)

South Sandwich Islands / Zavodovski
Een nieuwe uitbarsting op de afstandsbediening Zavodovski eiland in de Zuid Sandwich eiland keten werd ontdekt door NASA's Aqua satelliet op 27 april 2012.
De satelliet foto toont een pluim afkomstig van actieve krater van het eiland bekend als Mt Curry, of soms ook wel aangeduid als Mt Asphyxia. Het is mogelijk dat de pluim wordt gecreëerd door lava stroomt in contact met zeewater, zoals lijkt voornamelijk stoom.
Niet veel anders is er bekend over de uitbarsting, want het eiland is onbewoond en zeer afgelegen en heeft geen controle op het eiland. Het merendeel van de informatie over deze uitbarsting zal afhangen van remote sensing (satelliet waarnemingen). (Tekst: vulkaan ontdekking)

Actieve vulkanen in de wereld
10 vulkanen hebben aangetoond veranderingen in de activiteit van vorige week. Nieuwe ongewone activiteit is opgevallen rond 5 vulkanen.

BATU TARA
Komba Island (Indonesië) 7.792 ° ZB, 123.579 ° OL; top ELEV. 748 m
Op basis van analyses van satellietbeelden, de Darwin VAAC gemeld dat tijdens 25-26 april as pluimen van Batu Tara steeg tot een hoogte van 2.4 km (8,000 ft) boven de zeespiegel en dreef 37 km ten westen en SW. Tijdens 30 april-1 mei as pluimen weer gestegen tot een hoogte van 2.4 km (8,000 ft) boven zeeniveau vervolgens afgedreven 37-55 km ten NW.

CLEVELAND
Chuginadak Island 52.825 ° N, 169.944 ° westerlengte, top ELEV. 1730 m
AVO gemeld dat verhoogde oppervlakte-temperaturen werden ontdekt over Cleveland in satellietbeelden tijdens 25-29 april en eventueel op 30 april. Waarnemingen laten zien dat een kleine lava koepel, 25 m breed, kort tevoren waren emplaced.

IOTO [IWO-jima]
Volcano-eilanden (Japan) 24.754 ° N, 141.290 ° E; top ELEV. 161 m
Volgens een JMA verslag over 2 mei, een uitbarsting op Ioto (Iwo-Jima) veroorzaakt verkleuring van het water aan de NE. Een nieuwe fumarole werd ook bevestigd.

Lokon-EMPUNG
Sulawesi 1.358 ° N, 124.792 ° E; top ELEV. 1580 m
Volgens de Darwin VAAC, zijn as pluimen uit Lokon-Empung, die steeg tot een hoogte van 3.7 km (12,000 ft) boven de zeespiegel en dreef 75 km N, gedetecteerd in satellietbeelden en gerapporteerd door op de grond waarnemers.

Popocatepetl
Mexico 19.023 ° N, 98.622 ° westerlengte, top ELEV. 5426 m
CENAPRED gemeld dat gas-en stoom pluimen, zo nu en dan met as, is gestegen van Popocatepetl tijdens 25-29 april. Gas-en-as pluimen stegen 1.5 km boven de krater op 25 en 27 april. Op 28 april gloeilampen fragmenten uitgeworpen uit de krater geland op E flank zo ver 1 km. De volgende dag stoom-en gas pluim stond op uit de krater. Op 1 mei gas-en stoom pluimen, die af en toe die kleine hoeveelheden as, en steeg 1 km boven de krater. De Alert Level bleef op Yellow Fase Drie.

Lopende activiteit werd vastgesteld tussen de volgende vulkanen :
Bulusan, Luzon (Filippijnen), Etna, Sicilië (Italië), Karymsky, Oost Kamchatka (Rusland), Kilauea, Hawaii (USA), Nevado del Ruiz (Colombia), Sakura-jima, Kyushu (Japan), Santa María (Guatemala), Shiveluch, Centraal Kamchatka (Rusland), Soufrière Hills (Montserrat) Tungurahua (Ecuador)


3 mei 2012

Mexico / Popocatepetl
Popocatepetl vulkaan blijft produceren as en stoom uitbarstingen meerdere keren per dag, dat pluimen oplopend tot 1-2 km boven de krater te genereren. Een krachtigere emissie aan de gang is op het moment van schrijven (zie afbeelding). (Tekst: vulkaan ontdekking)


2 mei 2012

Indonesië / Merapi
Na de vernietigende uitbarsting die in november 2010 honderden mensen heeft gedood, ziet de pers Merapi opnieuw als een geweldig verhaal vanwege een hernieuwde activiteit. Het Indonesische vulkanische instituut benadrukt echter dat er GEEN gelijkenis is met de omstandigheden die werden opgemerkt voordat de Merapi met geweld uitbrak. Op dat moment was de vervorming van de vulkaan nu in sommige delen gemonteerd op 3-meter versus 10 cm. Hetzelfde met vulkanische aardbevingen, op het moment dat het aantal nu naar 100 / dag tov 10 was gemount. GPS-gegevens en satelliet volgen hebben geen aanwijzingen gegeven voor een ernstige hernieuwde activiteit. De gespecialiseerde autoriteiten zijn te allen tijde waakzaam maar hebben het niveau van Merapi niet verhoogd. Een hoger niveau zou een aantal voorbereidingen starten om klaar te staan ​​om mensen te evacueren indien nodig. Het huidige niveau van Merapi is Normaal (het laagst op 4-niveaus). Er is nog geen NO GO-radius geroepen. (bron lokale druk op 16: 30 UTC)

Comments

 1. Hoi,
  Mount Ruapehu in het Centraal Vulkanisch Plateau van Nieuw-Zeeland's Noordereiland is op nauwlettend in de gaten en een uitbarsting werd verwacht, mogelijk voor het weekend. Wat gebeurde er vandaag de dag was echter een uitbarsting van de naburige Mount Tongariro's Te Maari Crater (dezelfde die eind augustus uitbrak). Met een beetje geluk kunnen we ervaren een zeldzame twin uitbarsting dit weekend!
  cheers,
  Joerg uit Nieuw-Zeeland

 2. ETNA: lavastroom SE krater, mooi te Zien op webcams

 3. Hallo Armand,
  Vandaag gezien op IJSLAND Review Online EEN-Artikel voldaan EEN-video van 4 min. welke EEN-OVERZICHT Registrar van de aardbevingen en vulkaanuitbarstingen gedurende De Laatste 15 Jaar.
  www

 4. Ettna op Het Punt van uitbarsten. Tremor Verhoogt rossen MAAR en warmtefoto (s Geven duidelijk Aan DAT EEN-uitbarsting begint.

 5. Hallo Armand,
  Gewoon ter info:
  Het Meer Oskjuvatn van de Askja-krater (Ijsland) is nu ijsvrij, terwijl DIT Normaal in this Periode Van het Jaar Helemaal Nog niet ijsvrij is. Fumarolen franchise niet opgemerkt, MAAR WEL iETS meer De aardbevingen Dan eneke Jaren geleden.
  Gezien de Askjavulkaan in de 19de Eeuw catastrofaal uitbarstte (laatste uitbarsting 1961) toch WEL EEN-Vulkaan OM Binnen afzienbare Tijd in Het Oog te Houden.
  http://www.grapevine.is/Home/ReadArticle/Lake-Oskjuvatn-No-Longer-Ice-Covered

  • Armand Vervaeck zegt

   Hartelijk dank Roland - Zelf ben al in Ijsland en Groenland Geweest en DIT is inderdaaad Een vreemd fenomeen. Zeker interessant OM op te volgen.

  • IK was op Heimaey in 1976. Jammer genoeg 3 Jaar te Laat, MAAR toch Nog Interessant gnoeg.