Surtseyan uitbarsting langs de kust van Jemen vormt een nieuw eiland - image januari 15 nieuwe ALI satelliet

Jorgen Aabech, Een Noorse vulkaan liefhebber schrijven al een lange tijd in zijn blog vulkaner.no, wrote us an email on  December 20 to attract our attention on a probably new eruption of the Jebel Zubair volcano, which is an island formation on the territory of Yemen. Jorgen asked us if we had any mention of earthquakes in the area, which was negative.
When looking at the Modis Terra and Aqua satellite picture on December 20, we saw indeed a very small cloud in the island area, but nothing important to us.  We also followed the Sat24 weather satellite pictures for a while to eventually detect heat on their Infrared images, but also this was negative.  This whole eruption, actually found by the scanning of Jorgen Aalbach (if we are right), was almost forgotten until NASA's Earth Observatory publiceerde een veel betere satellietfoto toont meer detail van de uitbarsting. Net als tijdens de Eritrea Nabro uitbarsting, satellietbeelden zijn de enige bron in dit deel van de wereld (met andere woorden, deze landen hebben andere zorgen dan het volgen van een actieve vulkaan gebied de hele tijd)

Update januari 17, 2012
The eruption appears to have stopped, leaving behind a newborn island.  The Advanced Land Imager (ALI) aboard the Earth Observing-1 (EO-1) satellite acquired this natural-color image on January 15, 2011. Click here for our in-depth report.

Afbeeldingen met dank aan NASA Earth Observatory

Update januari 10, 2012
Deze nieuwe satellietbeeld, verworven januari 7, 2012, suggereert dat de uitbarsting is vrijwel geheel boven water gestegen. Een pluim van stoom, andere vulkanische gassen en as spews van een duidelijke kegel. Het land rondom de opening is gegroeid, en is nu ongeveer 530 door 710 meter (1,700 door 2,300 voet) over te brengen. Eenmaal boven water, langs uitbarstingen in de Zubair eilanden waren vooral uitbundig, met een relatief loopneus lava het vormen van dunne lavastromen. In tegenstelling tot de gefragmenteerde rots die zich vormt wanneer lava direct met water, lava die stolt op het land is zwaar, dus dit nieuwe eiland is waarschijnlijk blijven hangen. (Tekst NASA Earth Observatory).

NASA afbeelding met behulp van ALI gegevens van de EO-1 Team

Update januari 4, 2012
Julio del Castillo Vivero vonden dit Arabisch video van wat vrijwel zeker zal de Surtseyan uitbarsting van de nieuwe eiland van de Zubair vulkaan. It was shot out of an helicopter from the navy (thats what the text says). Hard to say who made the video.  We have to stress than we are only 99.99% sure that it is the current eruption. Why : the earlier eruption which was spotted by a Dutch navy ship, the HRMS Evertsen in 2007 was only photographed during the night, but was the activity of an already mapped volcano. The current eruption was detected by a satellite and after fisherman reported the activity.  The video below has been uploaded to YouTube on January 2 2012.
Update 19: 31 GMT : We hebben toegevoegd een tweede video. We kunnen er nu zeker van dat we het hebben over het nieuwe eiland worden geboren te zijn. De eerste video (net toegevoegd) is zeer goed met de hele groep van vulkanische eilanden.

Update december 31
- De nieuwe Zubair vulkaan activiteit is sterk afgenomen vandaag. Op de nieuwe dagelijkse terra satellietfoto we niet kunnen zien de wolk die zou kunnen worden opgemerkt de laatste paar dagen.

Update december 30
- NASA Modis Aqua satelliet foto toont meer activiteit vandaag. De kwaliteit van de Satellietbeelden verschilt als gevolg van indirecte omstandigheden, zoals hoge wolk, enz. (visuele beeld)

 

Wijziging December 29 (alle andere info hieronder).
- Zoals u kunt zien op de foto hierboven, De uitbarsting is nog niet afgerond (witte wolk en blauwe vlek)
- Het is jammer dat de niemand was om mooie foto's te maken van deze Surtseyan uitbarsting (Niet te laat al - om alle natuurfotografen: neem uw rugzak en reizen naar Jemen (vergeet niet om te huren sommige gewapende bewakers als het land heeft nog steeds veel van gewapende rebellen en als bijna iedereen draagt ​​een mes en een pistool).

NASA MODIS Aqua december 29 satellietfoto toont uitbarsting wolk en vlek - courtsey NASA

- De Jemen keer, Een lokale Jemenitische krant (die maakt geen melding van de oprichting van een nieuw eiland) schreef het volgende:
De Monitoring Centrum voor de Studie van Aardbevingen en Vulkanen heeft meldde de aanwezigheid van licht vulkanische activiteit op één van de onbewoonde eilanden 'Jabal Al-Zubair' archipel, 120 km ten noordwesten van Hodeida gouvernement. Jamal Sha'alan, de manager van het centrum zei dat de eerste aanwijzingen zijn dat de vulkaanuitbarsting was licht en zal een bedreiging voor de zeevaart niet opleveren. Saleh Al-Maflahi, de assistent-manager van het centrum, ook bevestigd dat de eerste indicaties van de vulkaanuitbarsting zijn geruststellend, zeggen dat het centrum heeft opdracht gegeven technische experts om te reizen naar de plaats van de vulkaan om studies uit te voeren. Het team heeft een seismisch meldkamer er om hen te waarschuwen voor seismische activiteit die de voorloper van vulkanische activiteit kan worden geïnstalleerd, volgens Al-Maflahi. "De vulkanische activiteit en de stijgende rook werd bijgewoond door een aantal bezoekers," zei hij, eraan toevoegend dat een groot deel van de seismische activiteit onlangs had plaatsgevonden. Hij zei dat de resultaten van een enquête van de vulkanische geschiedenis van het gebied bleek dat Jabal Al-Zubair is een actieve vulkanische plaats, en dat deze getuige vulkanische activiteit 187 jaar geleden. In september 2007, een vulkaan op Jabal Al-Tair Island - 20 km ten zuidwesten van Al-Zubair en 140 kilometer uit westelijke kust van Jemen - veroorzaakte de dood van acht Jemenitische soldaten in aanvulling op het verwonden van anderen gestationeerd op een militaire basis. Lees het volledige artikel hier

Distance from the new created island to "Rugged Island", part of the Zubair volcano group

De tekst hieronder is hoffelijkheid Jorgen Aabech vulkaner.no en een paar andere bronnen waarnaar wordt verwezen als het gebruikt wordt

December 19 - Jorgen Aabech schreef in zijn blog:
A mogelijke uitbarsting vond plaats in Az Zubair archipel op 19th december 2011. Vissers van Salif havenstad in het westen van Jemen meldde het zien van een uitbarsting met rood lava stijgt tot een hoogte van 30 meter. Dit was de eerste uitbarsting van de visser kan herinneren uit het gebied. Satellietbeelden toonden verhoogde uitstoot van zwaveldioxide in de buurt van de vulkaan op de volgende dag.
In december 19 de NASA Aura / OMI SO ² satelliet gevangen een beeld dat een geopenbaarde sterke SO ² wolk kolom. Deze satelliet is van groot belang om op afstand gelegen vulkanen op te sporen.

Aura / OMI NASA SO2 satellietbeeld van de in december 19 2011 Zubair vulkaan groep Surtseyan uitbarsting

Aura / OMI NASA SO2 satellietbeeld van de in december 19 2011 Zubair vulkaan groep Surtseyan uitbarsting

Surtseyan uitbarsting in Jemen - met dank vulkaner.no

Surtseyan uitbarsting in Jemen - met dank vulkaner.no

December 20 - Jorgen Aabech Update (op basis van wat hij las ook Erik Klemetti Wired hoek)
Het lijkt erop dat er veel verwarring over precies waar de uitbarsting plaatsvindt. Een aantal bronnen zet de uitbarsting in Jebel Zubair, een ander eiland vulkaan die deel uitmaakt van een archipel die laatste uitbarsting was in 1824. Jebel Zubair is net ten zuiden van Jebel bij Tair, dus kijken naar de OMI kaart en de nieuwe MODIS afbeelding gevonden door Uitbarstingen lezer Kirby dat lijkt op een kleine pluim hebben (zie hierboven), is de kans groter Jebel Zubair. Er is echter nog steeds niet veel informatie die er op deze uitbarsting.

December 22 - Jorgen Aabech
Op 19 december is een SO2 wolk werd ontdekt in een OMI satellietbeeld. MODIS beelden uit 20 december toont een rookpluim is die opstijgt uit een onderzeeër uitbarsting ongeveer 1.5 km ten ZW van Haycock en N van robuuste (nabij de N einde van de Az-Zubair eilandengroep), en ongeveer 12 km ten NO van Jebel Zubair eiland.
Een bathymetrische schets kaart in 1973 wijst op een waterdiepte van ongeveer 100 m in dat gebied.

Yemen TV showed an unstable and bad colored report in their news. We cannot trace whether this report is from this eruption, but it was published as it on You Tube.  It is however hard to believe that the December 19 eruption (no other SO2 traces on the satellite maps) have build the island in only a week. A possibility is that the eruption had started a lot earlier in his submarine phase.

December 28 - Smithsonian Institution Global Vulkanisme programma schrijft:
Een uitbarsting van het noordelijke deel van de Zubair Groep bleef tijdens 21-27 december. MODIS beelden van satellieten NASA's op 22 december liet een pluim, eventueel met as, het toenemen van wat werd gedacht aan een onderzeeër uitbarsting zijn. Beeldspraak van de Advanced Land Imager (ALI) verkregen op 23 december op NASA's EO-1 satelliet toonde een nieuw eiland op de locatie met een pluim stijgen van het, ongeveer 500 m N van Rugged Island en meer dan 500 m in diameter. Het eiland was niet aanwezig in een soortgelijk beeld verkregen op 24 2007 oktober.

December 28 - Observatory NASA Earth - Bewijs van een nieuw eiland
De Picture onderstaande combinatie van NASA Earth Observatory toont de geboorte van het nieuwe eiland. De wolk foto werd overgenomen door de Advanced Land Imager (ALI) op NASA's Earth Observing-1 (EO-1) satelliet. Een dikke pluim stijgt van het eiland, donkere buurt van de bodem en het licht in de buurt van de top, misschien een mengsel van vulkanische as en waterdamp.

NASA Earth Observatory toont de geboorte van de nieuwe Zubair vulkaan groep eiland

NASA Earth Observatory toont de geboorte van de nieuwe Zubair vulkaan groep eiland

 

Zubair groep Rode Zee verspreiden nok is goed te zien op deze Google Earth foto

Zubair groep Rode Zee verspreiden nok is goed te zien op deze Google Earth foto

Volcano informatie over de Zubair groep
De 5 km lange Jebel Zubair Island is het grootste van een groep 10 kleine eilanden en ondergedompeld scholen die ontstaan ​​uit een ondiep platform in de Rode Zee kloof (ER: de kloof wordt gecreëerd door 2 scheiden van tektonische platen - in dit geval de Afrikaanse (of Nubische) Plate en de Arabische Plaat) . Het platform en de eruptieve openingen vormen de eilanden en zandbanken zijn gericht NNW-ZZO, parallel aan de breuk. Een vroege explosieve fase werd gevolgd door een korte periode van mariene erosie, en vervolgens door hernieuwde explosieve activiteit gepaard gaan met de extrusie van basalt Pahoehoe lavastromen. Deze laatste fase van activiteit vond plaats op het morfologisch jongste eilanden van Zubair, Centre Peak, Saba en Haycock. Historische explosieve activiteit werd gemeld van Saddle Island in de 19th eeuw. Spatten kegels en pyroclastische kegels werden uitgebarsten langs spleten dat de lage rug van Zubair Island te vormen.

2007 uitbarsting
As most of our readers know, NATO has been patrolling the Red Sea waters for quiet a few yers now. During one of their missions, the Dutch frigate HRMS Evertsen was able to rescue the survivors of a violent eruption in one of the Zubair volcano group vents.  9 people lost their lives during the eruption.  While coming to rescue the survivors, the HRMS Evertsen was able to take some outstanding pictures from this explosive event. The 2 first images are showing the eruption pictures taken from the HRMS Evertsen. The third picture was photographed from the US Navy ship USS Bainbridge

2007 Zubair vulkaan uitbarsting groep - met dank HRMS Evertsen

 

2007 Zubair vulkaan uitbarsting groep - met dank HRMS Evertsen

2007 Zubair vulkaan uitbarsting groep - met dank US Navy