El Hierro vulkaanuitbarsting (Canarische Eilanden): Deel 10 - November 7 tot november 8, 2011

Dit is deel 10 van de El Hierro vulkaanuitbarsting rapport

KLIK hier om te lezen HET LAATSTE NIEUWS

Een deel van deze informatie wordt ook geplaatst in onze Facebook Pagina Volcano - Google + Vulkanen - Google + Vulkanen en aardbevingen
Met de medewerking van JOke Volta, een El Hierro inwoner

Lees ook: Wetenschappelijke paper toont enorme historische Tenerife vulkaan flank instorten
Lees ook: Economische impact op El Hierro en de Canarische Eilanden als een antenne-uitbarsting zou plaatsvinden
Lees ook
: Deel 1 (van juli 28 tot begin september)
Lees ook: Deel 2 (van september tot en met oktober 25 10)
Lees ook: Deel 3 (van oktober tot oktober 11 13)
Lees ook: Deel 4 (van oktober tot oktober 14 17)
Lees ook: Deel 5 (van oktober tot oktober 18 21)
Lees ook: Deel 6 (van oktober tot oktober 22 26)
Lees ook: Deel 7 (van oktober tot oktober 27 31)
Lees ook: Deel 8 (van november tot 1 november 3
)
Lees ook: Deel 9 (van november tot 4 november 6
)
Lees ook: Deel 10 (van november tot 7 november 8)
Lees ook: Deel 11 (van november tot 9 november 11)
Lees ook: Deel 12 (van november tot 12 november 15)
Lees ook: Deel 13 (van november tot 16 november 19)
Lees ook: Deel 14 (van november tot 20 november 23)
Lees ook: Deel 15 (van november tot 24 november 27)


Bijwerken 08 / 11 - 23: 50 UTC :
Op 22: 58 UTC (ook lokale tijd) een aardbeving met epicentrum 3.7 in de baai van El Golfo werd gevoeld door de mensen als een zwakke schudden

Bijwerken 08 / 11 - 21: 20 UTC - De La Restinga Webcam verhaal (vervolg) :
Joke Volta heeft opgeroepen deze avond de heer Atilano, de webcam eigenaar en kreeg een heel ander verhaal dan de persoon die "tweeted" dat de president van El Hierro verbood het gebruik van de webcam.
De heer Atilano zei (Helaas te laat) dat de president verhaal was totaal onzin. Een typisch gerucht die begint te leven zijn eigen leven en was waarschijnlijk een setup door politieke tegenstanders van Alpidio Armas.
Hij zei dat de echte reden is gewoon TE VEEL BEZOEKERS. In slechts 1 uur tijd had de webcam meer dan 35,000 bezoekers!  (Het spijt ons, hadden we geschreven 350000, een 0 te veel, maar zelfs 35000 is enorm!)
De heer Atilano zei dat ze werken aan een oplossing. Een sterkere server en meer verkeer capaciteit kan het probleem oplossen morgen of overmorgen.

Bijwerken 08 / 11 - 20: 55 UTC :
- de 53 mensen geëvacueerd uit het El Golfo / Frontera gebied zijn nog steeds niet toegestaan ​​naar huis te gaan
- de politie is het controleren van alle bagage op de luchthaven heel voorzichtig van mensen verlaten het eiland. De actie is besloten om voorkomen smokkel van vulkaan stenen. Sommige eilanders zijn begonnen met een online bedrijf in de verkoop van de magmatische stenen voor meer dan 300 € / stuk!
- De toeristische sector op het eiland klaagt dat wetenschappers en de media personeel worden niet maken voor het verlies van geannuleerde toeristische accommodaties

Bijwerken 08 / 11 - 16: 41 UTC :
La Provincia schrijft: De vulkaan had zijn grootste explosie dusver - Dit komt overeen met de opmerkingen van Joke. De krant meldt dat de kolom van gas-as-water klom 25 meter uit de zee.
- Televisie Canarias is net uitgezonden videobeelden van deze krachtige uitbarsting

Bijwerken 08 / 11 - 16: 32 UTC :
Hoe werkt een uitbarstende vulkaan onder water ziet eruit als ? Deze prachtige foto genomen vanuit een helikopter van de Guardia Civil en Involcan gisteren shows geeft het antwoord.

Bijwerken 08 / 11 - 16: 04 UTC :
Met betrekking tot het commentaar van Patrick Allard, kunnen we melden dat de wind waait uit het noorden of uit het noordwesten, dit kan zijn mede de reden waarom ruiken meer de gassen zoals hij gisteravond deed. Dus, zal een eventuele as-stoom-gas kolom op dit moment te blazen naar het zuiden en zal worden vallen in de Las Calmas zee, waardoor staande aan de rand van het eiland minder gevaarlijk dan voorheen beweerde.

Advies van Patrick Allard van de huidige situatie
We hebben gevraagd naar het oordeel van Patrick Allard op de de video-en andere informatie online beschikbaar.
Patrick Allard is Directeur de recherche CNRS, Parijs, Frankrijk. Hij heeft gewerkt aan munerous uitbarstende vulkanen wereldwijd in de afgelopen 40 jaar en heeft zorgvuldig volgde de evolutie van El Hierro gebeurtenissen op een afstand. De heer Allard is geen lid van een van de lokale wetenschapper teams. Hij kan alleen maar geven zijn ideeën over wat er gebeurt op basis van de open source beschikbare informatie op het internet.

De nieuwe video die u op de site plaatst, is eigenlijk een bron van zorg. Ja, de situatie kan snel bedreigen La Restinga en eventueel mensen kijken op de heuvels op 150 m hoogte, als het gas-water-as jets beginnen, zullen belangrijke (Dat wil zeggen hoog) genoeg en als de wind waait in de verkeerde richting (Zie hierboven voor de wind richting in de 16: 04 update)).
In ieder geval, het klinkt me zeer redelijk dat evacuatie van La Restinga worden gehandhaafd en dat externe waarnemers worden geïnformeerd over mogelijke risico's van vulkanische gassen en as neerslag. Vreemd voor mij het gebrek aan zwavel geur! Men moet voorzichtig zijn, want H2S niet meer kan worden gedetecteerd door de neus (verzadiging van de detector) boven een drempelwaarde van enkele honderden ppmv ... Anders kooldioxide moet geen risico voor mensen die een verblijf in 150 m hoogte, Gezien de atmosferische verdunning tijdens de vulkanische wolk uitbreiding en vervoer.
In tegenstelling, als gevolg van de hogere dichtheid dan lucht (molgewicht 44, in vergelijking met 29) vulkanische CO2 zal een plaatselijke vormen geconcentreerde gas vellen over de zee en wordt een gevaar als deze stap in de richting van de kust.

Wanneer verast over de waarschijnlijk dezelfde stijl Capelinhos, de Azoren uitbarsting, Patrick Allard schrijft het volgende :
Dit type uitbarsting begint gewoonlijk met een fase van geleidelijke toename in intensiteit, bepaald door de diepte van de opening magma-gas debietEn gebouw tarief van de kegel tot aan de opkomst bij de open lucht.
Daarna raakt de hoogte van eruptie kolommen geregeld door de mate van magma zeewater interacties (Phreato-magmatische fragmentatie, het genereren van stoom kolom van verdampte zeewater, as kolommen en ballistische blokken (Cypressoid jets). Het gevaar wordt bepaald door de hoogte van deze kolommen, hun gas en as dichtheid, en uiteraard de windrichting.
Zodra de opening wordt geïsoleerd uit zeewater, dan pure magmatische uitbarsting begon. Dit kan meer of minder explosief, afhankelijk van de samenstelling magma (viscositeit) en vluchtige bestanddelen (overdruk).

Webcam gesloten door de voorzitter van El Hierro?
We moeten voorzichtig zijn in de rapportage, maar willen we deze tweet te publiceren door iemand in de Jonfr.com discussieplatform. Het kan verklaren waarom niet alleen het beeld niet wordt bereikt, maar alle webcam configuratie is verloren!

Van El Hierro twitter
Nos informan que Presidencia geen quiere Instalar webcam porque perjudicaría el turismo, da imagen de inseguridad y Peligro
vertaald
We melden dat de president geen webcam wilt omdat het pijn zou doen toerisme als het zou het gevoel van onveiligheid en gevaar geven

 

 

De La Restinga Jacuzzi in actie

Bijwerken 08 / 11 - 13: 17 UTC :
- We hebben verloren van het signaal van de La Restinga webcam. Mogen wij u vragen Telefonica, de Spaanse telecommunicatie reus, aan de heer Atilano helpen met onbeperkte capaciteit als honderden of zelfs duizenden mensen proberen om de webcam te kijken. Wij vertrouwen erop dat het beeld zal snel terug zijn.

Bijwerken 08 / 11 - 12: 45 UTC :
- Joke Volta meldt dat de jacuzzi flares zijn ca. voorkomen. elke 10 minuten
- De Guardia Civil helikopter is onlangs gespot in overvliegen van de jacuzzi gebied. Foto's zal waarschijnlijk worden gepubliceerd vanmiddag
- Grap is op zoek om de activiteit op de klif boven Puerto Naos, Ca.. 150 meter boven de zeespiegel. Ze is niet alleen daar meer en meer journalisten en fotografen hebben zich aangesloten bij haar en ze kregen een ijsje van de TVE (Spaans National Television) bemanning. TVE is ter plaatse met een satelliet-drager, zal dat uiteindelijk spectaculaire actie waarschijnlijk te zien in HD op de televisie later.
- De lokale Canarias TV onderbreekt alle programma's en live gaan naar El Hierro in het geval de volgende fase moet beginnen.
- Pevolca ontmoet vanavond op 18: 00 (Lokale tijd)
- De pers mensen zijn bezig met de voorbereidingen om op het uitzichtspunt blijven Donderdagavond omdat het volle maan.

Momentopname van de grotere webcam-afbeelding die wordt verzameld door de heer Atilano

Waarom Thank You Mr Atilano?
De heer Atilano, een El Hierro bestuurslid leven op Frontera en geoloog, de eigenaar van het El Golfo webcam op meteolaspuntas.com, werd gevraagd door aardbeving-report.com om samen te werken en leiding hebben over een webcam naar de Las Calmas zee. De heer Atilano vertelde ons dat hij zijn uiterste best doen om het gedaan te krijgen binnen een paar dagen.
Nou, we zijn zo blij dat hij zijn woord gehouden.
De actie op dit moment beperkt is Maar we hebben een live image vanuit de jacuzzi die het dichtst bij La Restinga nu. Het beeld is van uitstekende kwaliteit.
Wij zullen de informatie nog steeds van Joke natuurlijk om ons te vertellen in detail wat er gebeurt, maar we kunnen zien wat er aan de hand met onze eigen ogen.
Als u de jacuzzi niet ziet, kan het even zijn, maar het beeld wordt ca. elke minuut en wanneer een nieuwe uitbarsting de geiser-achtige kolom naar de zeespiegel stuurt, is de jacuzzi goed te zien.
Hoe kan ik de webcam afbeelding te zien? Klik hier  Succes.
Een welgemeende dank aan Max Wiltenburg die trok onze aandacht op de nieuwe webcam.
Belangrijk voor die mensen te kijken naar de webcam 1 : Joke ons net verteld, dat op het moment dat de Jacuzzi sterker wordt ongeveer om de minuut 10. De webcam beeld ververst ten minste om de minuut en we hebben gezien de jacuzzi vaak al. Zo proberen om geduldig te zijn voor ten minste 10 minuten !
Belangrijk voor die mensen te kijken naar de webcam 2: Als u in het laspuntas website met de meteo info, moet je op de La Restinga foto om een ​​beter geïsoleerde beeld in een tabblad van de browser te krijgen.

Zeer Belangrijke update 08 / 11 - 09: 20 UTC :
- Joke meldt dat grote stenen worden uitgeworpen uit het water. Dit is nu zichtbaar vanaf hier de tuin in El Pinar, Zelfs zonder verrekijker! Dit is de eerste keer dat een dergelijke activiteit plaatsvond.
- Onze zo lang gewacht webcam toont een zwart scherm. We weten echter dat het daglicht op El Hierro op dit moment.

Bijwerken 08 / 11 - 08: 35 UTC :
Just in van Joke Volta : veel sterker jacuzzi actie deze morgen

Bijwerken 07 / 11 - 23: 59 UTC :
We hebben een sterke afname van harmonische tremor opgemerkt. Omdat het momenteel donker is, weten we niet of deze afnemende harmonische tremor de activiteit van de uitbarstende ventilatieopeningen heeft beïnvloed, maar normaal had dit het geval moeten zijn.

Sterke harmonische tremor daling bij 21: 00 op november 7 2011

Bijwerken 07 / 11 - 22: 28 UTC :

Joke Volta : Het lijkt alsof ik een schip aan de rand van de vlek zie varen (of liever, wat ik veronderstel dat het de rand van de vlek is). Het schijnt zijn schijnwerper over het water. Joke denkt dat het waarschijnlijk het oceanografische schip van Roman Margaleff zal zijn. Als het inderdaad de Romein Margaleff is, verwachten we dat hij de gassen analyseert en een nieuwe topografische kaart maakt van de uitbarstende ventilatieopeningen.

NASA Earth Observatory beeld gemaakt op 2
Met alle huidige gebeurtenissen, alles gaat zo snel, dat een beeld 5 dagen oud misschien wel mooi om te zien, maar heeft geen toegevoegde waarde meer om uit te zoeken wat er vandaag gebeurt. De resolutie is, in tegenstelling tot de RapidEye foto's, niet gedefinieerd genoeg om de uitbarstende openingen te zien.
De Advanced Land Imager (ALI) op NASA's Earth Observing-1 (EO-1) satelliet verwierf deze natuurlijke kleuren beeld van El Hierro en een pluim van vulkanisch materiaal in de omringende wateren november 2, 2011.

NASA Earth Observatory Image verworven op november 2, 2011

Bijwerken 07 / 11 - 18: 09 UTC :
- Joke Volta stuurt een bericht dat de grootte van de jacuzzi is voortdurend in beweging momenteel (ze kunt zien dat de jacuzzi nu uit haar tuin bij El Pinar)
- De webcam ze hebben geïnstalleerd in El Pinar is van geen enkel nut als enige grote erupties kan gezien worden met het.

Bijwerken 07 / 11 - 17: 57 UTC :
De op soja gebaseerde whirlpool activiteit is nog steeds erg sterk en zo is het harmonische tremor grafiek die nog verzadigd. De grafiek laat bijna zien continue onderzeeër explosies. De huidige activiteit is nodig om voeden op zijn minst 3 actieve luchtopeningen die spuwen magmatische materiaal in de zee. Enige tijd later vandaag of later deze week, op voorwaarde dat de huidige activiteit voortduurt, zal de explosieve fase of Capelinho's / Surtseyan-fase beginnen.

Verzadigde harmonische tremor grafiek van middernacht november 7 tot 18: 00 - de bijbehorende actie is te zien in de Las Calmas zee jacuzzi

Bijwerken 07 / 11 - 16: 04 UTC :
We hebben eindelijk een webcam van het El Pinar omgeving bij de Las Calmas zee. We konden niet realiseren, maar sommige andere mensen deden. Wij danken hen voor ons eindelijk de ogen te geven aan de zee. Alleen ..... zullen we een bril kopen. We denk dat de webcam zal oogchirurgie snel te krijgen, zodat de wereld weer duidelijk zal zijn :)). We zullen proberen om de webcam in te bedden in deze pagina, maar voor degenen onder u die niet kunnen wachten om het te zien, hier is de link  (toen we de link implementeerden, ging de wamera naar een operatie waarvan we denken omdat het beeld zwart werd - maar we hebben de Las Calmaszee live gezien!)

Nieuwe jacuzzi dichter bij La Restinga (07 / 11 / 2011) - met dank Guardia Civil en Involcan

Bijwerken 07 / 11 - 15: 30 UTC :
Jacuzzi activiteit informatie
Om foto rechts is een nieuwe jacuzzi die gestart zijn activiteit vandaag.
De 2 anderen zijn nog steeds actief en bevinden zich ca. 1 mijl uit de kust van La Restinga.
De vorige was ongeveer een mijl van de Restinga, het is nog steeds actief ...
Voor meer foto's van de nieuwe jacuzzi, Klik op deze link

Bijwerken 07 / 11 - 15: 04 UTC :
PEVOLCA (Vergadering vanmiddag) doet laat La Restinga mensen naar het dorp in te voeren overdag.
Opmerking earthquake-report.com: hopelijk zijn mensen gepost op het onderscheid over verschillende uitgestoten gassen. Het besluit van Pevolca, dat gebaseerd zal zijn op alle belangrijke gegevens, is in tegenspraak met recente activiteiten.

Belangrijke update 07 / 11 - 11: 55 UTC :
- Joke rapporten dat de mensen terugkomen van La Restinga vertelde haar dat de ontluchting activiteit wordt geleidelijk aan steeds dichter bij La Restinga. De rotte eieren geur verdwenen. Alstublieft Controleer of er onder voor de exacte uitleg over de geuren om uitleg te geven nota van Patrick Allard.

Zeer sterke harmonische trilling met regelmatige uitbarstingen - image 07 / 11 van 12: 00 naar 13: 40 - met dank IGN - klik op de afbeelding om te vergroten

Bijwerken 07 / 11 - 11: 55 UTC :
- Laagwater vandaag zal op 17: 19. Het verschil tussen eb en vloed is ongeveer. 1.5 meter

Zeer Belangrijke update 07 / 11 - 11: 12 UTC:
Involcan Canarische Eilanden heeft een zeer belangrijke foto toont de temperatuur van het water in de jacuzzi ter plekke. Het bevestigt alleen onze verwachtingen, maar we zijn erg blij dat deze foto is vrijgegeven voor het publiek (we hadden het al een paar dagen intern over het ontbreken van deze hittebeeld). Het temperatuurverschil tussen het normale zeewater en de jacuzzi-spot is 11 graden Celsius

Watertemperatuur bij de jacuzzi punt - met dank Involcan en Guardia Civil

Bijwerken 07 / 11 - 10: 55 UTC :
PEVOLCA zal voldoen aan tot de huidige situatie te bespreken op 12: 00 middag.

Joke Volta rapporten :
- Veel mensen voelde de toegenomen aardbeving schokken deze morgen
- gisteren Wij hebben kijken naar de Burbuja - Jacuzzi hele dag
- De mensen die niet in La Resinga tijdens de evacuatie zijn toegestaan ​​een kort bezoek (30 minuten) om wat spullen uit hun huizen.
- Meer en El Hierro bewoners het verlaten van het eiland naar andere Canarische Eilanden en zelfs naar het vasteland
- De NO GO punt bewaakt door de Guardia Civil is een beetje hoger verplaatst (Niet meer het verkeer plein leidt tot Tacaron) naar El Pinar voor zogenaamde "organisatorische redenen"
- Pevolca en alle instanties zijn ons te vertellen om rustig te blijven en doorgaan met onze normale dagelijkse leven. Zijn ze geloven wat ze vragen van ons ...
- Er is veel op mensen zijn het annuleren van de huur in La Restinga en anderen sluiten hun huizen
- Sommige mensen wel meer verwachten activiteit at laagwater
- Zien we meer en meer toeristen komen opdagen bij het uitzichtpunt
- Deze morgen maandag, de eerste inwoner van El Pinar heeft ontvangen een bericht dat een vrijgestelde van de

TVE, de Spaanse staatstelevisie netwerk, heeft een amost permanent uitzichtpunt plek aan de NO GO punt - met dank Joke Volta

Bijwerken 07 / 11 - 09: 28 UTC :
- Lezer Marco Schaapherder vertelde ons net dat we sinds middernacht misschien geen verschuiving in aardbevingsdiepte hebben gezien. Hij had gelijk! Magma kan hebben vond zijn weg naar boven nog een paar km, als middelpunt diepte krijgen tot 14 km nu.

Overzicht en Data update 07 / 11 - 08: 33 UTC :
- 12 M + 1.5 aardbevingen sinds middernacht, De sterkste die een M 3.8 aardbeving 02: 34 GMT
- Het M 3.8 werd niet op het eiland, omdat het zich ca. 100 km ten westen van El Hierro en heeft, denken we, niets te maken met de huidige activiteit hieronder El Hierro.
- Interessant om te weten over de 02: 34 3.8 aardbeving, is dat de aardbeving (geen diepte gegeven) trad op 45 km van een onderzeese bergen (een onderwater vulkaan) stijgende 500 meter van de zeebodem, maar nog steeds 4000 meter van het oppervlak
- Harmonische tremor zakte een beetje in de vroege uren van november 7, maar gas weer opgepakt sinds 05: 40 UTC. De grafieken zijn nog steeds weergegeven bursts tussen 20 te 50 minuten.
Inzicht in de huidige en volgende fase van de uitbarsting (06 / 11 / 2011)
Earthquake-report.com ontving een briefje van Patrick Allard, Directeur de recherche CNRS, Parijs, over de huidige en verwachte El Hierro-evenementen, en deelt het graag met onze lezers.

Volgens de huidige laatste waarnemingen, Ik ga akkoord dat de uitbarsting is in een overgangsfase tussen zuiver onderzeeër en Surtseyan-type subaerialEn dat de relatieve rust in de middag kunnen volstaan ​​gevolg van de gedeeltelijke verwijdering (instorting?) Van het bovenste deel van de nieuwe vulkaankegel.
Vanuit mijn ervaring, een duidelijke verandering in de richting subaerial activiteit zal worden geassocieerd met een verandering van de gassamenstelling, Dat komt tot uiting in de gaslucht: in plaats van 'rotte eieren' (dat wil zeggen H2S emissie), zullen de lokale mensen beginnen te ruiken SO2 emissie (dat wil zeggen zwavel uit opvallende matchstick).
Zwaveldioxide is charactersitic van hoge temperatuur magmatische gassen, terwijl H2S is meer typisch voor lagere temperatuur hydrothermale gassen of nog aanwezige magmatische gassen die eerder gereageerd hebben met vloeibaar water.
De belangrijkste voorloper gas vrijkomt bij zo'n diepe seismogenic fase van een basaltische uitbarsting is kooldioxide, de vroegste exsolving magmatische volatiel. Enorme hoeveelheden magma-afgeleide CO2 shoud op dit moment vrij uit de vulkanische openingen en door zeewater, het genereren van de jacuzzi en de miljarden van gasbellen barsten aan het zeeoppervlak. daarom mETEN / toezicht zowel de chemische samenstelling en de massa productie van uitgestoten vulkanische gassen moet een belangrijke prioriteit worden tijdens de komende dagen en weken.

FYI - Wikipedia beschrijving van de Harmonische tremor : Harmonische tremor beschrijft een langdurige afgifte van seismische energie, met verschillende spectrale (harmonische) lijnen, die vaak voorafgaan aan of gepaard gaan met een vulkaanuitbarsting. Meer in het algemeen is een vulkanische tremor een aanhoudend signaal dat al dan niet deze harmonische spectrale kenmerken bezit.
Een harmonische trilling is een vertraagde afgifte van seismische en / of infrasoongolven energie doorgaans geassocieerd met de ondergrondse beweging van magma en / of afvoer van vulkanische gassen uit magma. Omdat het een langdurige continue signaal van een tijdelijk uitgebreide bron, een vulkanische tremor contrasteert duidelijk met tijdelijke bronnen van seismische straling, zoals tremoren die typisch geassocieerd worden met aardbevingen en explosies.

Museu da Horta, Faial evocatie van de Capelinho uitbarsting van 1957-1958 - met dank galenfrysinger.com

bijwerken  - Een zeer vergelijkbare situatie als bij Faial (tot nu toe)
Diario de Avisos heeft een artikel geschreven dat, voor degenen die weten het Spaans is erg interessant om te lezen en voor mensen die niet lezen Spaanse interessant om naar te kijken. De geboorte van een Azoren Island. De overeenkomsten met de huidige situatie @ El Hierro is verbazingwekkend. De vlek jacuzzi en een surtseyan uitbarsting met de oprichting van een nieuw eiland waren allemaal aanwezig op Faial, een van de Azoren.  Klik hier om dit uitstekende artikel te lezen.
De explosieve uitbarsting vond plaats in de voorkant van het dorp Capelinho, Faial. @ Capelinho Alles begon met 10 dagen van seismische activiteit. Daarna verscheen er een groene vlek gevolgd door een jacuzzi en verscheen er een grijze vlek in de oceaan (identieke verschijnselen zijn tot nu toe waargenomen bij La Restinga (zie hieronder)).
On September 27 1957, een enorme kolom van gecombineerde stoom, gassen en as heeft barsten tot 1000 meter hoog uit de oceaan. De diameter van de explosief gebied was ca. 300 meter! De volgende dagen 3 kleine eilanden werden gevormd. De continue activiteit toegevoegd meer materiaal naar de eilanden, die groeiden samen in 1 grotere eiland ca. 400 meter uit de kust. De uitbarsting fase eindelijk gestopt in oktober 24 1958Meer dan 1 jaar later. Na de uitbarsting een groot deel van het eiland is bedekt met as en de eerder gevormde eiland heeft geleidelijk aan uitgroeien tot een deel van het belangrijkste eiland te worden. Een deel van 2.4 vierkante kilometer werden toegevoegd op Faial.

Video van de Capelinho Faial surtseyan uitbarsting