Shelter rapport voor Oost-Turkije Earthquake (status 26 / 10) door de CEDIM Forensic Earthquake Analysis Group

Centrum voor Ramp Management en Risk Reduction Technology

Lees ook : Het vergelijken van de huidige impact van de "Van" Aardbeving in het verleden aardbevingen in Oost-Turkije

CEDIM Forensisch Aardbeving Analysis Group

Shelter rapport voor de oktober 23 2011 Oost-Turkije Aardbeving

(Status: Woensdag Oktober 26, 2011 @ 15: 00 CET)
Met de steun van aardbeving report.com

Tented opvangkamp - met dank ObjectifHaber.com

Tienduizenden mensen brachten een derde nacht in een tent, in auto's of ineengedoken ronde een kleine brand in de steden rammelde door de naschokken van een zware aardbeving in het oosten van Turkije, dat honderden (Reuters, 25 oktober) gedood. Hoewel er op dit moment geen betrouwbare schattingen van het aantal mensen dat dakloos geworden van de oktober 23 aardbeving op dit punt, is de Turkse Rode Halve Maan bereidt zich voor bieden tijdelijk onderdak voor ongeveer 50,000 mensen (26.10 07: 00CET). Vanaf oktober 26th, 17,836 tenten zijn vervoerd naar het aardbevingsgebied. De Rode Halve Maan heeft ook gemobiliseerd 76,560 dekens, 1120 voedselpakketten, 10,064 voedselpakketten, 36 mobiele keukens, 3051 keuken sets, 5139 katalytische kachels (Earthquake verslag). De hulporganisatie werd bekritiseerd voor het niet ervoor te zorgen dat een aantal van de meest behoeftige, met name in de dorpen, tenten ontvangen als de temperatuur kelderde 's nachts.

De huidige dodental is 461, met 1352 gewond vanaf 09: 00 Turkse Tijd gisteren. 100s blijven vermist. 200 technisch personeel ondernemen voorlopige beoordeling van gebouwen.

In totaal in het gebied zijn er 3,755 zoek-en reddingsacties personeel, 860 medisch personeel, 16 speurhonden, 595 bouwmachines en voertuigen, met inbegrip van 140 ambulances, 7 redding choppers, 33 generatoren en 95 draagbare toilettenen 60 geprefabriceerde huizen met een voorziening voor 3000 meer.

Niet alle ontheemde bevolking zal proberen het publiek onderdak, En sommige kunnen vinden alternatief onderdak accommodaties, blijven met familie en vrienden, of laat het getroffen gebied. De beslissing voor het zoeken naar onderdak is ook een kwestie van de mate van zelfredzaamheid van de getroffen gemeenschappen en de betrokken autoriteiten. Toch is de echte opvang behoeften en strategieën zal ontvouwen in de komende dagen. In het ergste geval de barre weersomstandigheden en aanhoudende naschokken verlengt herstel inspanningen en de mensen zullen leven nog steeds in noodopvang (bijv. wintertenten, geïmproviseerde woningen, etc.) Voordat de tussentijdse opvang en permanente bouw wordt begonnen. In het verleden aardbevingen van vergelijkbare omvang en in vergelijkbare klimatologische omstandigheden in het oosten van Turkije Om verschillende directe lessen voor de noodopvang strategie in Van-Ercis.

1. Veel slachtoffers zullen niet terugkeren naar matig of licht beschadigde huizen uit angst voor naschokken het vergroten van de vraag naar opvang en het risico op meer schade aan de matig en licht beïnvloed huizen omdat ze bleven niet gerepareerd en blootgesteld aan extreme weersomstandigheden.

2. Omdat Turkije in het laatste decennium geen grote aardbeving als Izmit 1999 heeft gehad een aanzienlijke voorraad van prefab woningen bestaanEchter gebeurtenissen uit het verleden tonen aan dat het versnellen van de wederopbouw tot prefab huisvesting kan averechts werken als deze te negeren klimatologische, materiële en culturele omstandigheden.

3. Gebeurtenissen uit het verleden hebben ook aangetoond dat de ontheemden niet wilde verhuizen en wilde blijven dicht bij hun oorspronkelijke huizen. Deze gebeurtenissen tonen aan dat tijdelijke onderkomens gebouwd door lokale middelen werden zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke huizen van de slachtoffers of een land behoren tot de families.

4. Met meer dan 50% van de getroffen bevolking het onder 20 jaren hebben veel sociale problemen, waarvoor als jonge populaties zijn blootgesteld aan zware aardbevingen voorgedaan. Scholing en universitair onderwijs voortzetting, veiligheid, minderjarige verzorging en voeding / gezondheid kwesties zijn enkele van de eerdere bezorgdheid.

Huidige situatie in de Van-Ercis

Figuur 1 Overnachten buiten met een paar dekens en een kampvuur met name vanwege de angst voor naschokken

In deze eerste snelle beoordeling wordt de huidige situatie in Van-Ercis met betrekking tot de verschillende factoren die doorgaans ingesteld het traject voor de opvang van strategieën besproken. Dit wordt gevolgd door de belangrijkste lessen voor nood-onderdak in een vergelijkende analyse van verschillende vergelijkbare Oost-Turkije aardbevingen.

Vernietigd en zwaar beschadigd woningen: De laatste berichten geven aan dat 2,262 huizen / gebouwen zijn ingestort (Earthquake-Report.com). Eerste dodelijk ongeval schattingen (eler methode, prof. dr. Mustafa Erdik, Kandilli Observatorium, Istanbul) waren van 700 tot 1,000 personen. Op basis van deze vroege schattingen KOERI had geplaatst van het aantal dak-en thuislozen van het bouwen van schade in het bereik van 5,000 naar 10,000.

Blootstelling aan koud weer: Koud weer zal leiden tot extra belasting voor daklozen, en degenen die bang zijn om terug te keren naar hun huizen. Gezien de zeer jonge bevolking in Van (40% is tussen 0-14 jaar oud en 13% of 138,000 in de leeftijd van 0-4 volgens de 2010 ABPRS Database, State Instituut voor de Statistiek, Turkije) de koude temperaturen maken het moeilijk om de zorg voor de behoeften van kinderen en gezinnen in de opvang. Interessant is dat slechts 3% van de bevolking in Van oud is 65 of ouder. Rond deze tijd van het jaar 's nachts temperaturen te bereiken een gemiddelde van 5 ° Celsius (Figuur 2). De huidige prognoses geven temperaturen aan 14 ° C hoge en 5 ° C laag is voor woensdag, 26th van oktober. Vooruitlopend op de schuilplaats situatie in de komende dagen regen wordt voorspeld voor een groot deel van het gebied op donderdag en sneeuw in de bergen met dag temperaturen daalt tot tussen 6 en 8 ° C (Figuur 3). De temperaturen zijn ongewijzigd op vrijdag met nachtvorst, maar een lichte verbetering ten opzichte van het weekend. Een volledig verslag van de weersomstandigheden in Oost-Turkije is samengesteld door Bernhard Muehr bij het KIT (http://www.wettergefahren-fruehwarnung.de/Ereignis/20111025_e.html). Te zien is dat de gemiddelde temperaturen in november voor het getroffen gebied schommelen rond 0 ° C en neerslag varieert tussen 60-120mm met sneeuw in de bergen (figuur 3).

Figuur 2 Gemiddelde waarden (1966-1990) en Extreme waarden voor Van Station, Turkije (Bron, Bernhard Muehr) - rel Feuchte = relatieve vochtigheid, Niederschlag - neerslag (mm), Niederschlagstage - regendagen, Sonne pro Tag - zon per dag in uur.

Figuur 3 Gemodelleerd sneeuw en neerslag voor de 48 uur om donderdag oktober 27th 2011. Bron Bernhard Muehr, KIT. http://www.wettergefahren-fruehwarnung.de/Ereignis/20111025_e.html


Angst voor naschokken
: Het getroffen gebied is nog steeds getroffen door naschokken continue. Er zijn meer dan 600 naschokken van meer dan magnitude 3 binnen 72 uur na de aardbeving. Meer dan 7 van deze groter geweest zijn dan magnitude 5, waaronder een M5.6 en M5.9 kort na de aardbeving, een M6.0, 10 uur na de aardbeving, en een M5.7 die veel extra schade met inbegrip van ingestorte huizen veroorzaakt, eind van de middag gisteren (25.10 15: 00UTC ), 50 uur na de oorspronkelijke aardbeving. Deze opeenvolging van gebeurtenissen heeft gehouden mensen op straat met meldingen van veel meer mensen verlaten hun huizen na de laatste naschok. Zoals hieronder te zien is, voelde naschokken zijn verspreid over een groot gebied, wat betekent dat het grootste deel van de Van provincie bevolking wezenlijk is aangetast. Daarnaast zijn er naschokken geleid tot opschorting zoek-en reddingsacties activiteiten.

In veel historische aardbevingen, naschokken zijn de belangrijkste reden voor mensen blijven uit hun huizen, in combinatie met de angst voor instortende gebouwen tot een goede beoordeling wordt gedaan. In deze aardbeving, net als de 2011 Japanse aardbeving heeft de naschok volgorde leverde een groter dan normaal aantal mensen naar hun huizen, die niet ernstig zijn beschadigd of vernietigd woningen te verlaten. Mensen worden buiten hun huizen te blijven opwarmen in de warmte van een kampvuur en bedekt met lakens.

Figuur 4 Aftershock distributie van EMSC die meer dan 600 naschokken op M> 3 (Courtesy: EMSC, http://www.emsc-csem.org/Earthquake/202/Earthquake-M7-2-Eastern-Turkey)


Leeftijd:
Volgens de ABPRS Databank (Staat Instituut voor de Statistiek, Turkije), 52% van de bevolking van Van de provincie zijn onder 20 jaar oud, slechts 3% is ouder dan 65 jaar oud. 40% zijn kinderen onder 15, een derde van hen (13% van de totale Van provincie bevolking) zijn afkomstig uit 0-4 jaar oud. Uit deze cijfers kan worden verwacht dat een aanzienlijk deel van die in de openbare schuilplaatsen zijn kinderen met specifieke behoeften (babyvoeding, een warme plek om te verblijven, geschikte ruimte voor gezinnen in de opvang, zodat gezinnen met een gevoel van veiligheid te creëren) . Gezien het hoge aantal kinderen dat nodig is om naar school te gaan en het feit dat schoolgebouwen ingestort, is het belangrijk om de kinderen toe te wijzen aan andere scholen in de regio of andere regio's als de scholen weer worden geopend.

Figuur 5 Leeftijdsverdeling van mannen en vrouwen in Van Province, Turkije in 2010.


Omgaan mechanismen van de Gemeenschap
: Het vermogen van de sociale coping-mechanismen van de gemeenschap om noodopvang te bieden, de haalbaarheid en waarschijnlijkheid van overlevenden om eigen noodopvang te organiseren van geborgen materialen, zijn belangrijke bepalende factoren voor de nood aan noodopvang. Verdubbeling van wat de lokale gemeenschappen zelf kunnen bieden, zal niet alleen de afhankelijkheid vergroten, maar ook de kosten van hulpverlening na rampen.

De HDI (Human Development Index) in de getroffen regio (Van, Hakkari, Bitlis, Mus) behoort tot de laagste in Turkije. Let op: dit is de 2009 definitie van HDI en niet de huidige UNDP 2nd versie. HDI is een combinatie van geletterdheid, levensverwachting en het BBP (per hoofd van de bevolking). In de Van gebied (0.630), de HDI is gelijk aan Bhutan, India of Congo, in vergelijking met de gemiddelde HDI van Turkije is 0.810. Daarom is de ontwikkeling van het gebied voor tal problemen gezondheid.

Figuur 6 Human Development Index van de provincies in Turkije, met een maat van coping capaciteit.


Omgaan mechanismen van Responders:
Verschillende factoren zullen hier van belang worden bij het bepalen van het opvangbeleid in de komende dagen.

1. deel van de overlevenden dat de toegang tot noodopvang die door de autoriteiten in de eerste 24 om 48 uur hebben; (Momenteel in Van, met het aantal 15000 tenten en dekens 50000 verstrekt, bijna 100% van de overlevenden hebben toegang.)
2. De meest geschikte en toegankelijke noodopvang die beschikbaar zijn voor de overlevenden zonder onderdak; (Tenten zijn op dit moment de keuze echter prefab woningen en andere tijdelijke huisvesting is al gepland voor de bouw)
3. De toegankelijkheid van de ramp website; (Voor de hulpdiensten, problemen kwam als gevolg van vuil in de eerste 24 uur, maar straten zijn ontruimd en rond 595 bouwmachines en voertuigen zijn op de site, om de 140 ambulances toe te staan ​​en meer dan 3000 hulpverleners duidelijk toegang)
4. Risico's van het voortgezet rampen die invloed kunnen hebben op onderdak behoeften, en (Momenteel is er een risico van sterke effecten van de winter weer, en extra schade als gevolg van naschokken, gezien de hoogte van Van de provincie, kan aardverschuivingen soms een probleem)
5. De beschikbare menskracht in plaats van de ramp, in staat te assisteren in de bouw noodopvang (Veel mankracht is en blijft toenemen volgens de bovenstaande getallen.)

Onmiddellijke Lessen voor Van in vergelijking met historische aardbevingen

De Oktoberrevolutie 23, 2011 aardbeving in Van aandelen is vergelijkbaar met de volgende historische aardbevingen in het oosten van Turkije op het gebied van seismische energie gemeten in dit moment magnitude (Mw) en surface wave grootte (MS) (zie onderstaande tabel). Hieronder volgen de details van de CATDAT Schadelijke Aardbevingen Database van de verschillende onderdak, gebouw en slachtoffers van de geselecteerde historische Turkse aardbevingen.

Tabel 1: Geselecteerde CATDAT Schadelijke Aardbevingen Database mediane Data - Provincies getroffen en hypocentral informatie

Datum, UTC-tijd

Magnitude, diepte

Dit probleem kan optreden Belangrijke steden

Primaire provincie

Andere in te slagen Provincies / Landen

23.10.2011, 10: 41

7.2Mw, 5-20km

Van, Ercis

busje

Hakkari, Mus, Bitlis

19.08.1966, 12: 22

6.8Mw, 17km

Varto

Mus

Bingol, Erzerum

22.05.1971, 16: 44

6.7Ms, 4km

Bingol

Bingol

Elazig

06.09.1975, 09: 20

6.7Ms, 39km

Luizen

Diyarbakir

Bingol, Elazig

24.11.1976, 12: 22

7Mw, 9km

Muradiye

busje

Agri, Hakkari, Iran, Armenië

30.10.1983, 04: 12

6.6Mw, 16km

Narman-Horasan

Erzurum

Kars, Agri, Artvin

13.03.1992, 17: 18

6.6Mw, 26km

Erzincan

Erzincan

Gümüşhane, Bayburt, Tunceli

01.05.2003, 00: 27

6.3Mw, 14km

Bingol

Bingol

Tunceli, Elazig, Diyarkabir

Tabel 2: Geselecteerde CATDAT Schadelijke Aardbevingen Database mediane Data-Gezondheids-en bouwkundige aspecten

JAAR Event Sterfgevallen gewond Dakloos Beïnvloed

Gebouwen Vernietigd

Gebouwen Beschadigde

Tenten **

Tijdelijke huisvesting **

2011

Van-Ercis

459 *

1352 *

50000 *

700000 + *

2262 *

n / a

17836 *

3000+

1966

Varto

2517

1420

108000

217000

20007

n / a

n / a

11140

1971

Bingol

995

1900

45000

88665

5617

6726

9035

tbc

1975

Luizen

2385

4500

5000 + +

53372

8149

8453

4144

5805

1976

Muradiye

3840

15000

51000

216000

9552

10175

5000

10000

1983

Narman-Horasan

1400

1137

25000

130000

3241

7092

5473

3000+

1992

Erzincan

652

3850

95000

322000

4783

13385

27250

16000

2003

Bingöl

177

530

45000

245000

5367

12073

14000

tbc

* Gegevens nog steeds worden bijgewerkt - zie aardbeving report.com voor de meest recente updates, ** grootte van de tijdelijke huisvesting en tenten verschilt, en omvat ook de tijdelijke huisvesting en prefab woningen in gebouwd veel gevallen.

Angst voor naschokken:

Als gevolg van de aanhoudende naschokken in de gebeurtenissen die zich tijdens koude en regenachtige weer (1975 Luizen, 1976 Muradiye en 1983 Narman-Horasan) de meerderheid van de slachtoffers waren bang van het herstellen en te blijven, zelfs in de minder beschadigde huizen. Extreme weersomstandigheden veroorzaakt meer schade aan de matig en licht getroffen huizen.

Naschokken zijn ook een belangrijke factor in het houden van personen in de getroffen regio terug te keren naar hun huizen. Benaderen winterse omstandigheden en toegenomen neerslag als in de 1976 en 1983 evenement is er een risico van verdere verslechtering van licht en matig beschadigd gebouwen als ze niet worden gerepareerd.

Weersomstandigheden in de:

In de gebeurtenissen die plaatsvonden in weersomstandigheden die de winter naderen (1975 Lice, 1976 Muradiye en 1983 Narman-Horasan) was het opvangbeleid om tijdelijk onderdak te bieden. De 1976 Muradiye-aardbeving vond eind november plaats in de ergste winterbeving in Turkije voor 40-jaren en de autoriteiten vreesden dat grote aantallen overlevenden zouden sterven aan blootstelling aan een ruw klimaat. Zo werden winterverwarmde tenten, met verwarming en isolatie gevraagd bij bronnen over de hele wereld, maar er waren problemen bij het verkrijgen van wintertenten, de hele wereldvoorraad was ontoereikend. De veronderstelde behoefte was waarschijnlijk ook onjuist, zoals blijkt uit de vindingrijkheid van overlevende gezinnen die geïmproviseerd zijn door half onderdompelbare geïmproviseerde schuilplaatsen in de grond. Na de aardbeving met 1983 Narman-Horasan waren de meeste tenten op hun plaats binnen 2-weken, waarvan de meest dringende behoefte was binnen 2-dagen. In de 1975 Lice-aardbevingstenten, waaronder winterklaar gemaakte modellen, werden binnen 6-weken geleverd. In alle drie gevallen werden overlevenden aangemoedigd door de overheid om weg te gaan van het getroffen gebied. Een andere benadering om met de weersomstandigheden om te gaan, was het versnellen van de reconstructie met behulp van prefab woningen.

Het verstrekken van winterklaar tenten en andere benodigdheden, zoals slaapzakken, dekens en verwarming kachels voor de duizenden dakloos ook de hoogste prioriteit in de recente Van aardbeving. Een bijzonder aandachtspunt is het hoge aandeel van de jongeren en kinderen die getroffen zijn in deze aardbeving, die het risico lopen ziek van het koude weer. Terwijl de naschokken verdwijnen en meer mensen terugkeren naar hun huizen, zal het herstel van levenslijnen (gas en elektriciteit) in de zwaarst getroffen gebieden ook een rol spelen in hoe mensen omgaan met winterse omstandigheden.

Self-Gebouw:

Met het oog op de tenten, die niet geschikt waren voor de winter te vervangen, werd de meerderheid van de dorpelingen het bouwen van single-room hutjes uit enige materialen die zij gekocht, geborgen of verzameld in het gebied. De ervaring van de ingestorte daken en angst van de naschokken geleid dorpelingen om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen in de bouw van make-shift tijdelijke woningen (bijvoorbeeld inheemse maatregelen op het gebied was op te zetten boarding op de binnenmuren, om de hutten instortende naar binnen te voorkomen Bij een aardbeving). Echter verstandig deze voorzorgsmaatregelen waren, waren er geen inspanningen om mensen op te leiden in de bouw methoden om permanente huizen aardbeving bestendige later te maken.

Net als bij de vorige aardbevingen in het oosten van Turkije, de getroffen gemeenschappen zijn vindingrijk in het omgaan met de behoefte aan tijdelijk onderdak met behulp van eigen methoden. Duplicatie van wat de lokale gemeenschappen kunnen zich zal toenemen, niet alleen afhankelijkheid, maar ook de kosten van post-ramp opluchting. Herstel-en wederopbouwprogramma's moeten zelf-hulp in aanmerking!

Bouwen voor verandering:

De verwoestende schade in al deze gebeurtenissen werden veroorzaakt door factoren die vaak aangehaald in aardbeving literatuur: onvoldoende materiaal, onjuiste wijze van constructie, het gebrek aan herstel van eerdere schade en onvoldoende stichtingen. Een verbetering van de lokale bouwmaterialen en bouwwijze zowel voor reparaties en voor nieuwbouw is te verkiezen boven de verplaatsing van de dorpen en steden. In deze gebeurtenissen uit het verleden geen inspanningen werden gedaan om mensen op te leiden in de bouw methoden om permanente huizen aardbeving bestendige later te maken. Zonder voldoende kennis van plaatselijk aan te passen aardbeving bestendige constructie technieken, financiële prikkels en het onderwijs in nieuwe vaardigheden, zal de toekomst kwetsbaarheid van het gebied hoog blijven.

Net als bij eerdere gebeurtenissen in het oosten van Turkije en wederopbouw na de aardbeving programma's wereldwijd de beste ontwerpen naar voren gebracht door goedbedoelende hulporganisaties en NGO's zullen niet levens redden als ze niet goed gebouwd, of de lokale ingenieurs blijven zeker weet hoe ze te ontwerpen. Nu is het tijd om te plannen voor de wederopbouw-programma's, waardoor het betaalbaar, eenvoudig te implementeren, en maken gebruik van de window of opportunity dat recht bestaat na een aardbeving ramp. Het is makkelijker om te maken kleine, lage of geen kosten wijzigingen in bestaande manieren van bouwen dan de invoering van een volledig nieuwe technologie, of opnieuw een traditionele bouwmethode. Er is behoefte aan benaderingen, zoals die van BuildChange om permanente wijzigingen in de constructie de praktijk plaats na de aardbeving door het bouwen van lokale vaardigheden en het stimuleren van de lokale vraag.

In-plaats Sheltering:

De meeste ontheemden willen niet verhuizen en wilde blijven dicht bij hun oorspronkelijke huizen. In de 1983 Narman-Horasan aardbeving tijdelijke onderkomens gebouwd door lokale middelen werden zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke huizen van de slachtoffers of een land behoren tot de families (bijv. slachtoffer tuinen, dorp commons, landbouwgrond en iedere andere geschikte open ruimte ). 60% van de dorpelingen wilde blijven dicht bij hun oorspronkelijke land en slechts 15% wilde de overheid verhuizing. De resterende 25% ofwel wilde zelfstandige lokale hervestiging of vestiging in andere steden.

Zoals in deze gebeurtenissen uit het verleden van de belangrijkste kwesties in de overgang van noodhulp naar onderdak en tussenhuis in Van kan ook de terughoudendheid van mensen om te verhuizen naar schuilplaatsen ver weg van hun bron van levensonderhoud en sociale netwerken. De noodzaak dat tijdelijke schuilplaatsen en intermediaire structuren worden geplaatst zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke huizen van de slachtoffers of een land behoren tot de families moeten worden overwogen. Ervaringen uit het verleden hebben aangetoond dat dure en goed gebouwde project linksaf onder-bezette toen als arena van sociale en economische leven wordt niet beschouwd.

Prefab Behuizing:

Na de 1983 Narman-Horasan aardbeving prefab huizen werden geïmporteerd uit Ankara nadat mensen werden geplaatst in tenten en lege gebouwen in en rond de stedelijke centra. Voor de 1975 Lice-aardbeving, de capaciteit van de Turkse regering om prefab huizen te bouwen zo snel (54 dagen, 1568 eenheden) was een prestatie, maar omgekeerd de huizen had vele gebreken: klimatologische en culturele ongeschiktheid, niet voorzien voor dieren, ze waren te klein en ze deden weinig voor het genereren van werken (UNDRO, 1982). In wezen hebben op een stedelijke middenklasse set van waarden in scherp contrast met het platteland waarden en prioriteiten. Net als in Luizen in 1975 keurde de regering een beleid om geprefabriceerde huisvesting, met plannen om 10000 eenheden te bouwen. Prefab Woningbouw gestart 4 maanden later na de 1976 Muradiye aardbeving en de bouwwerkzaamheden niet mogelijk was tijdens de wintermaanden. Er werd geen poging gedaan om middelen voor opleiding van lokale bouwers in aardbevingsbestendig bouw van een traditioneel gebouw.

Aangezien Turkije niet heeft gehad een grote aardbeving, zoals Izmit 1999 in het laatste decennium een ​​aanzienlijke voorraad van prefab woningen kunnen bestaan, maar gebeurtenissen uit het verleden tonen aan dat het versnellen van de wederopbouw tot prefab huisvesting kan averechts werken als deze te negeren klimatologische, materiële en culturele omstandigheden.

Hervestiging:

Het ministerie van Wederopbouw en hervestiging verhuisde de stad Lice 2km van het zuiden vanwege het risico van afstortingen van de oude site. De stad van luizen was gepland voor een bevolking van 20,000 (twee keer de pre-aardbeving totaal). Mitchell merkte op dat "de beslissing om Luizen verplaatsen was zeer impopulair bij de bewoners, en is gemaakt zonder hun deelname. De nieuwe site heeft klimatologische schuilplaats niet in het bezit van de heuvel, heeft waardevolle landbouwgrond buiten gebruik en was in eerste instantie zonder watervoorziening. De nieuwe keuze van platte site kunnen zijn beïnvloed door de eisen van de prefab-woningen."Het regeringsbeleid om gezinnen naar andere delen van Turkije te verplaatsen na de 1976 Muradiye-aardbeving werd door sommige critici geïnterpreteerd als zijnde politiek gemotiveerd. Het lijkt erop dat maar weinig gezinnen gebruik hebben gemaakt van verhuiskosten, nieuw land en aanvankelijke verlening van dieren. Met Van, Ercis en de getroffen dorpen rond, hopelijk zullen dezelfde fouten niet gemaakt worden.

Het kopen van Vee:

Vergeleken met de vorige situatie na de ramp in Oost-Turkije, leek er minder vraag naar ruimte voor vee en de opslag van hooi na de 1983 Narman-Horasan aardbeving zijn, omdat de regering Vlees Samenwerking en particuliere ondernemers kocht de dieren. Het kopen van dieren of landbouwgrond voor de plattelandsbevolking in Van een topprioriteit moet zijn en in werkelijkheid minimaal huishoudelijke beleggingen ook daadwerkelijk gaat naar verbetering van de kwaliteit van de bouw. Gedetailleerde ramingen van de veestapel verlies in de landelijke gebieden zijn nog niet beschikbaar.

Tabel 3: Geselecteerde CATDAT Schadelijke Aardbevingen Database mediane Data-verliezen aan

JAAR

Event

Vee Dead

Schapen / Geiten Dead

2011

Van-Ercis

Onbekend, sommige

Onbekend, sommige

1983

Narman-Horasan

7483

22864

1992

Erzincan

11000

2003

Bingöl

288+

1374+

Referenties

Ambrayses, A., Zatopek (1967), Earthquake Reconnaissance Mission, de Varto-Usturkan (e Anatolia) aardbeving van 19 augustus 1966, UNESCO-rapport WS> 0267, 81 AVS, Parijs, februari 1967

Aysan, Y., (1984), "De Erzurum-Kars Aardbeving van Oost-Turkije", Rampen, augustus 1984, p.21-33

Aysan, Y., (1985), "De Erzurum-Kars Aardbeving revisited", Rampen, september 1985, p. 23-32

Daniell, JE, Khazai, B., Wenzel, F., Vervaeck, A. [2011] "De CATDAT-database met schadelijke aardbevingen", Nat. Gevaren Earth Syst. Sci., 11, 2235-2251, doi: 10.5194 / nhess-11-2235-2011, 2011.

Daniell, JE [2011] "De ontwikkeling van sociaal-economische kwetsbaarheid functies voor gebruik in de hele wereld snel aardbeving geraamde verlies procedures", PhD Thesis (niet gepubliceerd), KIT, Karlsruhe.

Mitchell, de luizen Aardbeving in Zuidoost-Turkije, een geografie van de Ramp, VS. Air Force Academy, Colorado, 1976

Case Reports, Van de provincie, Bureau van de Verenigde Naties Ramp Relief-coördinator (UNDRO), Genève, 1977

. Pelling, M., Maskrey, A., Ruiz, P., Hall, L., "Vermindering van ramp risico - een uitdaging voor ontwikkeling", de UNDP-rapport 2004

http://earthquake-report.comVan aardbeving updates.

http://www.trust.org/alertnet/news/turkish-quake-survivors-camp-out-death-toll-279/

medewerkers

Bijan Khazai, James Daniell, Tina Kunz-Plapp en Friedemann Wenzel (CEDIM) met extra hulp van Armand Vervaeck (aardbeving-report.com).

PDF Bekijk / Download