Inzicht in de 7.2 aardbeving in Oost-Turkije (oktober 23, 2011)

Aardbeving informatie : Een zeer sterke schadelijke aardbeving vond plaats in de provincie Van in het oosten van Turkije. De aardbeving werd gevoeld in de buurlanden.

Lees ook : Zeer sterke schadelijke aardbeving in Oost-Turkije
Lees ook : Zeer sterke schadelijke aardbeving Oost-Turkije - Deel 1
Lees ook : Nieuwe inzichten in het oktobernummer 2011 Van (Turkije) Earthquake - gedetailleerde analyse door de CEDIM Forensic Earthquake Analysis Group
Lees ook : Het vergelijken van de huidige impact van de "Van" Aardbeving in het verleden aardbevingen in Oost-Turkije

Tektonische uitleg van wat er gebeurd is

Turkije is een tektonisch actieve land dat de ervaringen frequente destructieve aardbevingen. Op grote schaal, de seismtectonics van de regio in de buurt van oktober 23, worden 2011 aardbeving gecontroleerd door de botsing van de Arabische plaat en Euraziatische platen, Ter hoogte van dit evenement, de Arabische plaat samenloopt met Eurasia in noordelijke richting met een snelheid van ongeveer 24 mm / jr. Ten westen van de oktober 23, 2011, worden aardbeving tektoniek gedomineerd door strike-slip breuken op het Oosten (in het zuiden van Turkije) en Noord (in het noorden van Turkije) Anatolische fout zones. Deze grote, translationeel fout systemen uit te breiden in een groot deel van Midden-en West-Turkije en geschikt voor de westerse beweging van de Anatolische blok als het wordt gedrukt door de convergerende Arabische en Euraziatische platen.

Shaking kaart oktober 23, 2011 Ercis - Van aardbeving

Op het gebied van het Meer van Van en verder naar het oosten, zijn tektoniek gedomineerd door de Bitlis Suture Zone (In het oosten van Turkije) en Zagros vouwen en stuwkracht riem (In de richting van Iran). De aardbeving oktober 23, 2011 opgetreden in een breed gebied van de convergentie dan het oostelijke deel van de Anatolische strike-slip tektoniek. Het centrale mechanisme van de aardbeving van vandaag is consistent met schuine stuwkracht vastgelopen vergelijkbaar met fouten in kaart gebracht in de regio.

Seismic Hazard kaart met dank USGS

Dit aardbeving is een herinnering aan de vele dodelijke seismische gebeurtenissen die Turkije heeft geleden in het recente verleden. De verwoestende aardbeving van Izmit 1999 (M = 7.6) brak een deel van de Noord-Anatolische Fout 1000 km ten westen van de in oktober 23 evenement en gedood 17,000 mensen, Gewond 50,000, en links 500,000 dakloos. Ongeveer 70 km van deze aardbeving een M7.3 aardbeving op november 11, 1976 het vernietigen van een aantal dorpen in de buurt van de grens Turkije en Iran en het doden van enkele duizenden mensen.
A M7.8 aardbeving in Erzincan 1939, het doden van een geschatte 33,000 mensen.

Tekst en afbeeldingen met dank USGS

Comments

  1. verschrikkelijk gewoon verschrikkelijk