Wetenschappelijke paper toont enorme historische Tenerife vulkaan flank instorten

Geschreven door Dave Petley
Dave Petley is de Wilson hoogleraar gevaren en risico's bij de afdeling Geografie aan de Universiteit van Durham in het Verenigd Koninkrijk. Zijn blog is een commentaar op aardverschuiving gebeurtenissen die zich wereldwijd, inclusief de aardverschuivingen zelf, de nieuwste onderzoek, en conferenties en vergaderingen.

Laatste nieuws van de El Hierro vulkaanuitbarsting : Klik hier

Dit bericht geeft een kort overzicht van een nieuw papier met een beschrijving van nieuw ontdekte katastrofisch aardverschuiving storting in Tenerife.
Een van de meest intrigerende, maar slecht begrepen aardverschuiving soorten is die van de vulkaanflank instorting. In een vulkaanflank ineenstorting, de kant van een vulkaan niet, meestal catastrofaal, het genereren van een aardverschuiving. Deze dia's kunnen echt grote - tientallen of zelfs honderden kubieke kilometers - en ze kunnen enorme afstanden over de zeebodem afleggen. Dergelijke mislukkingen grepen een paar jaar geleden de aandacht vanwege het potentieel (naar mijn mening overdreven) voor het genereren van een catastrofale tsunami.

We begrijpen dergelijke verschijnselen echter echt slecht. Daar zijn een aantal redenen voor, voornamelijk:
a. Ze komen zelden (Wereldwijd ongeveer een op de 25 jaar gemiddeld), dus eigenlijk het opnemen van een is een uitdaging
b. de resten meestal in een gedispergeerde staat op de grond liggen van de diepzee. Veldwerk bij 4 km waterdiepte blijft moeilijk, zelfs als je echt goed bent in het vasthouden van je adem.

Het is echter een bepaald aspect van deze aardverschuivingen dat ongrijpbaar blijft, maar is van cruciaal belang. Dit is de trigger van de ineenstortingsgebeurtenis (dwz van de aardverschuiving zelf). Er zijn talloze mechanismen voorgesteld, waaronder veranderingen op zeeniveau, klimaatverandering, hydrothermale druk, indringing van vulkanisch materiaal en diverse andere. Het is erg moeilijk gebleken om het belang van elk van deze te achterhalen. Dit is een belangrijke vraag als we een betrouwbare inschatting kunnen maken van het gevaar dat gepaard gaat met toekomstige instortingen.

In een paper gepubliceerd in de geologie deze maand, Harris et al.. 2011 rapport een zeer interessant te vinden op het eiland Tenerife, Een van de Canarische Eilanden. Dit is de overblijfselen van een oude ineenstorting evenement op het zuid-oostelijk deel van Cañadas vulkaan. De aardverschuiving storting, dat wel tot 50 meter dik, in kaart is gebracht over een groot gebied - 90 vierkante kilometer - en dit is slechts de onshore-component van de massa, die nog eens 50 km offshore kan uitstrekken. De aanbetaling bestaat uit een klassiek materiaal van puinlawine, met grote (meestal tot 12 m lange as), verbrijzelde blokken in een sterk onderbroken, ongesorteerde matrix. Dit is typerend voor een zeer energieke, zeer grote instorting. Intrigerend is dat in het bovenste gedeelte van de afzetting enige fluviolacustrine (water / meer) sedimenten worden gevonden in de overblijfselen van holtes, wat aangeeft dat in de nasleep van de aardverschuivende ondiepe meren zich op het oppervlak vormden, vermoedelijk als een resultaat van blokkades veroorzaakt door de aardverschuiving . Geassocieerd met de aardverschuivingsafzetting zijn de overblijfselen van pyroclastische stromen.

Dit is op zich echt interessant, maar de zeer goed bewaarde aanbetaling maakt zowel zeer nauwkeurige dateringen mogelijk als een reconstructie van de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. De dating levert een datum van ongeveer 733,000 jaar geleden, met een fout van slechts 3,000 jaar. Dus de volgorde van gebeurtenissen wordt geïnterpreteerd als zijnde:
- Een uitbarsting evenement, Aangeduid als de Helecho uitbarsting begon in de vorm van een explosieve gebeurtenis die as en pyroclastisch materiaal douchen in de omgeving;
- Een koepel groeide op de vulkaan;
- Deze koepel ingestort catastrofaal, Het genereren van een aardverschuiving die 17 km reisde naar de kust, en dan waarschijnlijk nog veel verder in de oceaan;
- Na uitbarstingen gedrapeerd verder pyroclastische en puimsteen afzettingen op het oppervlak van de aardverschuiving en regenwater in hummocks kleine meren vormen;

Dus, in dit geval de vulkaanflank instorting werd veroorzaakt door een grote, explosieve vulkanische uitbarsting. Interessant is dat de auteurs dat opmerken de aardverschuiving ineenstorting laat een gat in de rand van de caldera die vervolgens pyroclastische afzettingen gekanaliseerd naar het zuid-oosten.

Natuurlijk dit papier niet oplossen van de vraag wat leidt tot vulkaanflank instort, maar het is een belangrijk gegevenspunt dat een van de meest waarschijnlijke mechanismen valideert. Het biedt ook een geweldige mogelijkheid om deze aardverschuivingen in detail te bestuderen, wat ons een veel groter inzicht zou moeten geven in de dynamiek van deze immense massabewegingen.

Referentie
Harris, PD, Branney, MJ, & Storey, M. (2011). Grote uitbarsting-triggered oceaan-eiland aardverschuiving op Tenerife: Onshore opnemen en lange termijn effecten op de gevaarlijke pyroclastische verspreiding Geologie, 39 (10), 951-954: 10.1130 / G31994.1

We moedigen onze lezers aan om regelmatig Dave Petley's te lezen "De Landslide Blog", Waarschijnlijk de beste in de wereld!
Copyright Dave Petley en "The Landslide Blog"

Comments

 1. Francisco Fernandez zegt:

  Hoeveel openingen worden geopend in die tijd??
  hoeveel kunnen we verwachten op de volgende dagen?
  zijn deze openingen geopend langs een lijn??
  kan El Hierro eiland worden geknipt in twee stukken?
  wetenschappers en Vulcano deskundigen hebben veel knowings over wat er gebeurt op dit moment tijd en verleden tijd,
  hoe zit het met toekomstige tijd?
  als het gebeurt, laten we u zien, niet vóór ..... coming soon !!!

  • Armand Vervaeck zegt:

   Moeilijk te zeggen omdat we alleen de vlekken en de kleuringen in de vlekken kunnen zien. We hebben satellietbeelden nodig om te zien of er extra ventilatieopeningen zijn geopend. Dat denken we op dit moment niet. Veel van je vragen kunnen alleen worden beantwoord door de vulkaan en ik ben bang dat hij niet zal antwoorden.

 2. Ik hoop dat je gelijk Armand. Ik heb een zoon in College in Virginia Beach en mijn dochter woont verder landinwaarts. Ik denk dat we zullen zien wat onze planeet in petto heeft voor ons.

 3. Zou zo'n grote ineenstorting gebeurt er met El Hierro?

  • Armand Vervaeck zegt:

   Normaal gesproken niet, zoals de huidige vulkanische aardbevingen, vervorming, gassen etc zijn niet kritisch of explosief. Als de uitbarsting gaande is onder de zeespiegel (zoals we verwachten), zullen we niets zien en het zal eindigen ... tenzij ze noemen in de onderwaterwereld robots (er zijn slechts een paar van hen in de wereld). Een instorting zou alleen mogelijk zijn als er een grote explosie plaatsvindt, maar dit is niet wat de wetenschappers verwachten

  • Bedankt voor die info.
   Ik was doodsbang.