Actieve vulkanen in de wereld van 24 / 08 / 2011 om 30 / 08 / 2011

De Wekelijks Volcanic Activity Report is een samenwerkingsproject tussen de Smithsonian Global Vulkanisme Program en uw US Geological Survey's Volcano Gevaren Program.
bijgewerkt elke week (meestal op woensdag), berichten over vulkanische activiteit die op deze pagina's staan, zijn voorlopig en kunnen worden gewijzigd naarmate gebeurtenissen gedetailleerder worden bestudeerd. Dit is geen uitgebreide lijst van alle vulkanen van de aarde die tijdens de week uitbarsten, maar eerder een samenvatting van de activiteit van vulkanen die voldoen aan criteria die in detail worden besproken in de sectie "Criteria en disclaimers". Zorgvuldig herziene, gedetailleerde rapporten over verschillende vulkanen worden maandelijks gepubliceerd in het Bulletin of the Global Volcanism Network.

Nieuwe activiteit, Onrust of activiteit wijzigen

BAGANA Bougainville (Papoea-Nieuw-Guinea) - Satelliet kaart - Top elev. 1750 m
Op basis van analyses van satellietbeelden meldde de Darwin VAAC dat op 23 augustus steeg een aswolk uit Bagana op tot een hoogte van 3 km (10,000 ft) asl en dreef 93 km SW af.
Vulkaan Information : De vulkaan Bagana, die op een afgelegen deel van het centrale Bougainville-eiland ligt, is een van Melanesia's jongste en meest actieve vulkanen. Bagana is een massieve symmetrische lava-kegel die grotendeels is opgebouwd door een opeenstapeling van viskeuze andesitische lavastromen. De gehele lava-kegel kon in ongeveer 300-jaren zijn geconstrueerd met de huidige snelheid van de lava-productie. Ontwrichtende activiteit in Bagana wordt gekenmerkt door niet-explosieve uitstroming van viskeuze lava die een kleine lava-koepel in de topkrater onderhoudt, hoewel explosieve activiteit die af en toe pyroclastische stromingen produceert ook voorkomt. Lavastromen vormen dramatische, vers geconserveerde tongvormige lobben tot 50-m dik met prominente dijken die aan alle kanten de flanken van de vulkaan afdalen.

RANAKAH Flores Island (Indonesië) - Satelliet kaart - Top elev. 2350 m
CVGHM meldde dat waarnemers van Anak Ranakah, een lava-koepel die zich in 1987 aan de voet van de grote oudere lava-koepel van Ranakah had gevormd, opmerkten witte pluimen stijgen tot 10 m hoog tijdens januari-24 augustus. Aardbevingen aanvankelijk verhoogd in december 2010, maar weer gestegen in juni-augustus. Gebaseerd op visuele waarnemingen en seismische gegevensanalyses, CVGHM verhoogde het waarschuwingsniveau naar 2 (op een schaal van 1-4).
Vulkaan Information : Een nieuwe lavakoepel, genaamd Anak Ranakah (Child of Ranakah), werd gevormd in 1987 in een gebied zonder eerdere historische uitbarstingen aan de voet van de grote oudere lava-koepel van Gunung Ranakah. Een boogvormige groep lavakoepels die zich westwaarts uitstrekt van Gunung Ranakah vindt plaats op de buitenflanken van de slecht bekende Poco Leok-caldera op het westelijke eiland Flores. Pocok Mandosawa lava dome, op 2350 m het hoogste punt van het eiland Flores, ligt ten westen van Anak Ranakah.

TAMBORA Sumbawa Island (Indonesië) - Satelliet kaart - top elev. 2850 m
Gebaseerd op visuele observatie en seismische gegevens, CVGHM meldde een toename van de activiteit bij Tambora in de afgelopen vijf maanden. Waarnemers op de grond bij een observatiepost in het dorp Tambora dichte witte pluimen stijgen 50-75 m boven de rand van de krans in april en juni, Maar geen pluimen in mei of juli. In augustus stegen dichte witte pluimen 20 m boven de rand van de krans. Seismiciteit begon in april te stijgen en bleef stijgen tot en met augustus. Op 30 augustus werd het waarschuwingsniveau verhoogd naar 2 (op een schaal van 1-4).
Vulkaan Information : De gigantische Tambora-stratovulkaan vormt het gehele 60-km brede Sanggar-schiereiland op het noordelijke eiland Sumbawa. De grotendeels trachybasaltisch-trachy enesitische vulkaan groeide tot ongeveer 4000 m hoogte voordat hij een caldera vormde die meer dan 43,000 jaar geleden was. Late Pleistocene lavastromen vulden grotendeels de vroege caldera, waarna de activiteit veranderde in dominant explosieve uitbarstingen tijdens het vroege Holoceen. Tambora was de bron van de grootste explosieve uitbarsting in de geschiedenis, in april 1815. Pyroclastische stromingen bereikten de zee aan alle kanten van het schiereiland en zware tephra vallen verwoeste akkers, waardoor naar schatting 60,000 doden vielen. De uitbarsting van naar schatting meer dan 150 cu km tephra vormde een 6-km-brede, 1250-m-diepe caldera en produceerde wereldwijde klimaateffecten. In de 19TH- en 20TH-eeuw zijn op de caldera-vloer in Tambora kleine lavakoepels en -stromen geëxtrudeerd.

Gunung Tambora foto met dank aan Pirata Alado - http://www.panoramio.com/photo/36914449

PAPANDAYAN West-Java (Indonesië) - Satelliet kaart - top hoogte. 2665 m
Op 26 augustus meldde CVGHM dat Papandayan toonde kleine tot geen veranderingen in de recente seismiciteitvervorming, geochemie en visuele waarnemingen; Daarom, de Waarschuwingsniveau bleef bij 3 (op een schaal van 1-4). Seismiciteit bleef hoog, maar stabiel en werd gedomineerd door ondiepe vulkanische aardbevingen. Deformatiemetingen vertoonden geen verandering en de watertemperaturen in meerdere fumarolgebieden en meren bleven relatief onveranderd. Uitstoot van zwaveldioxide-gassen daalde van 8 ton per dag op 12 augustus tot 6 ton per dag op 23 augustus. Koolstofdioxide in de grond met een diepte van 1 m in meerdere gebieden nam niet toe. Bezoekers en bewoners werd geadviseerd zich niet binnen 2 km van de actieve krater wagen.
Vulkaan Information : Papandayan is een complexe stratovulkaan met vier grote topkraters, waarvan de jongste door een instorting tijdens een korte uitbarsting in 1772 is doorbroken naar de NE en actieve fumaroolvelden bevat. De brede 1.1-km-brede Alun-Alun krater met platte vloer beknot de top van Papandayan, en Gunung Puntang naar de N geeft de vulkaan een tweelingpiek. Verschillende afleveringen van instorting hebben de vulkaan een onregelmatig profiel gegeven en hebben puinlawines veroorzaakt die laaglandgebieden buiten de vulkaan hebben getroffen. Sinds de eerste historische uitbarsting in 1772, waarbij een catastrofale puinlawine 40-dorpen verwoestte, hebben slechts twee kleine freatische uitbarstingen plaatsgevonden van ventilatieopeningen in het NE-flank-fumaroolveld, Kawah Mas.

ETNA Sicilië (Italië) - Satelliet kaart - top hoogte. 3330 m
Sezione di Catania - Osservatorio Etneo meldde dat de New SE Crater negen dagen na de vorige aflevering zijn twaalfde paroxysmale uitbarstende episode van 2011 produceerde tijdens de vroege ochtend van 29 augustus. Het evenement werd voorafgegaan door een explosie bij 2252 op 27 augustus en een reeks asemissies van de New SE Crater bijna 15 uur later. Zwakke Stromboliaanse activiteit zichtbaar tijdens de avond op 28 Augustus 's nachts intensiever.
Op 0115 op 29 augustus lava overstroomde de rand door een bres in de E-kraterrand en reisde naar de Valle del Bove. Stromboliaanse activiteit werd progressief geïntensiveerd en twee ventilatieopeningen in de krater werden geëmitteerd pulserende lavafonteinen tot 100 m hoog. De lavafonteinen groeiden opnieuw in hoogte en een dichte pluim steeg een paar kilometer boven de top alvorens naar de SSE te drijven. Tegelijkertijd flankeert een kleine lavastroom die wordt veroorzaakt door het instorten van een deel van de ESE van de kegel tijdens het 20 augustus paroxysme. Bij 0220 is de SE-flank van de kegel gebroken en heeft een reeks nieuwe, uitbarstende ventilatieopeningen naar de onderkant van de kegel geleid die lavafonteinen heeft geproduceerd. Een brede lavastroom gevoed door de ventilatieopeningen daalde af naar de Valle del Bove, enigszins naar de S van de lavastroom die eerder tijdens de aflevering was uitgezonden. De lava die uit de openingen in de krater fonkelde, veranderde in asemissie net na 0220, terwijl de laagste opening van de nieuwe eruptieve breuk tot 0250 voortduurde tot de productie van gloei-stralen. De asemissie ging verder met een afnemende snelheid tot ongeveer 0315.
Lees ook : Een andere mooie uitbarsting van de Etna (Italië) op augustus 29 2011 + video
Vulkaan Information : De Etna, hoog boven Catania, de op één na grootste stad van Sicilië, heeft een van 's werelds langste gedocumenteerde records van historisch vulkanisme, daterend uit 1500 BC. Historische lavastromen bedekken een groot deel van het oppervlak van deze enorme basaltische stratovulkaan, de hoogste en meest volumineuze in Italië. Twee stijlen van eruptieve activiteit treden meestal op bij de Etna. Aanhoudende explosieve uitbarstingen, soms met minimale lava-uitstoot, vinden plaats vanaf een of meer van de drie prominente topkraters, de Central Crater, NE Crater en SE Crater. Flankuitbarstingen, meestal met hogere effusiesnelheden, komen minder vaak voor en zijn afkomstig van fissuren die progressief naar beneden van dichtbij de top openen. Een periode van meer intense intermitterende explosieve uitbarstingen van Etna's topkraters begon in 1995. De actieve vulkaan wordt gecontroleerd door het Instituto Nazionale di Geofisica e Volcanologia (INGV) in Catania.

KILAUEA Hawaii (USA) - satellietkaart - top hoogte. 1222 m
Tijdens 24-30 augustus meldde HVO dat het niveau van het lavameeroppervlak in de diepe kuil in de Kilema'uma'u-krater van Kilauea fluctueerde periodiek maar bleef onder de binnenste richel 75 m onder de kratervloer. Bij Pu'u 'O'o' krater wordt lava uit bronnen op de E- en S-delen van de kraterbodem gevoed een lava meer dat werd gevormd tijdens 25-26 augustus. Een nieuwe bron opende aan de W-kant van de kratervloer tijdens 29-30 augustus en lava verspreidde snel N en S langs de basis van de W-kraterwand.
Vulkaan Information : Kilauea, één van de vijf samenvloeiende vulkanen die het eiland Hawaii vormen, is een van 's werelds meest actieve vulkanen. Uitbarstingen in Kilauea komen voornamelijk voort uit de caldera van de top of langs een van de lange E- en SW-spleetzones die zich uitstrekken van de caldera tot de zee. Over 90% van het oppervlak van Kilauea wordt gevormd door lavastromen van minder dan ongeveer 1,100 jaar oud; 70% van het oppervlak van de vulkaan is jonger dan 600 jaar. Een langdurige uitbarsting van de Oost-kloofzone die begon in 1983 heeft lavastromen geproduceerd die meer dan 100 sq km bestrijken, bijna 200-huizen vernietigend en nieuwe kustlijn toevoegt aan het eiland.

Voor meer informatie over de vulkanen met Lopende activiteiten, Dan kunt u Klik hier

QuakeSOS is ontwikkeld om actief te helpen mensen die gevangen zitten in een aardbeving + levert "Earthquake Report" informatie op uw iPhoneQuakeSOS is een GRATIS iPhone applicatie ontwikkeld door Armand Vervaeck (SOS Aardbevingen), de maker en de belangrijkste bijdrage aan Aardbeving Report. De Application vereenvoudigt onmiddellijke groepscommunicatie met vrienden en familieleden (met uw exdaad GPS-locatie) en voedt de gebruikers voortdurend met nieuws over 'Aardbevingsrapporten'. Samen met je eigen familie en vrienden zal QuakeSOS je naaste aardbevingsvriend zijn.
a