Soputan vulkaan Sulawesi, Indonesië: augustus 14-15 uitbarsting + video + augustus 17-update

UPDATE 08 / 09 : PVMBG, de Indonesische officiële Volcano Alert-service heeft het waarschuwingsniveau van 3 naar 2 verlaagd (waspada).

UPDATE 17 / 08-14: 54 : PVMBG, de Indonesische officiële Volcano Alert-service heeft onderhouden van niveau 3.

UPDATE 16 / 08-07: 11: De huidige activiteit van de vulkaan Soputan nam af ondanks dat zijn status nog steeds op III stond (op een schaal van I tot IV). Grote uitbarstingen gingen niet langer door. 11 vulkanische aardbevingen en 21-lawines zijn gemeld rond de krater. Een dunne witte rookkolom die zo hoog opliep als 150-meters naar het westen is nog steeds zichtbaar. Aardbevingen tremoren blijven nog steeds optreden met een amplitude kleiner dan 0.52.

UPDATE 15 / 08-07: 20 UTC: De uitbarsting is nog steeds aan de gang, maar verzwakt een beetje. Visuele observatie van de vulkaan heeft minstens 40 puinlawines rond de kraters ontdekt. Dit betekent dat de vulkanische activiteit nog steeds voortduurt. De veilige No-Go-straal is gisteren vergroot tot 6 km. Het dichtstbijzijnde dorp net buiten de gevaarlijke perimeter is Desa Kota Menara. Die mensen die nachtelijke lavastromen willen zien, zouden dat moeten doen klik hier voor de foto's van de Tribun Manado.

UPDATE 14 / 08-17: 30 UTC: Een paar minuten geleden heeft "TheBuracho69" een video van de uitbarsting op YouTube geüpload. De kwaliteit is niet super, maar de videobeelden laten heel goed de kracht van de aswolk zien. De laatste afbeeldingen laten het sterkste deel van de uitbarsting zien.

"TheBuracho69" heeft ook een tweede en derde video met de titel 'Soputan vulkaanuitbarsting"En"Impact van vulkaanuitbarstingen van Soputan"maar helaas zonder commentaar. Het is vermoedelijk dichter bij de vulkaan geschoten (in de No-Go-straal?). Je zult mensen het met as bedekte gebied zien schoonmaken en andere mensen die omgevallen bomen en bamboe van de weg halen. Nogmaals, Houd er rekening mee dat we niet zeker weten of de schade aan het bos is veroorzaakt door deze uitbarsting (het ziet er echter naar uit dat dit nu is gebeurd aangezien de laatste uitbarsting op 3 juli was), wanneer de video werd opgenomen en hoe dicht bij de vulkaan. De video is 2 uur na de uitbarstingswolk geüpload.

UPDATE 14 / 08-17: 03 UTC: Ambtenaren vertelden de pers dat de alarmstatus van Mt Soputan ook verhoogd 1-niveau naar III was. Dit brengt het aantal vulkanen naar het op een na hoogste alarmniveau voor 5.
GEEN vulkaan heeft het hoogste alarmniveau tot nu toe.

HERNIEUWDE ACTIVITEIT UPDATE 14 / 08-16: 07 UTC: De De vulkaan Soputan begon opnieuw met het spuiten van aswolken in de lucht zoals hij deed op juli 3. De boeren in de omliggende dorpen maken zich grote zorgen over hun gewassen.
Het kan worden genoemd dat de Indonesische autoriteiten slechts een waarschuwingsniveau II actief hebben voor deze vulkaan (op een schaal van 1 tot 4), hoewel een lokale Sulawesi-woordvoerder de pers vertelde dat de alarmstatus waarschijnlijk vandaag naar niveau III zal worden verhoogd. De 1784-meter is hoog vulkaan spuit as tot een niveau van 12,000-poten (3,700-meter). De dichtheid blijft matig gevaarlijk voor vliegverkeer gedurende ca. 55 nm (zeemijl) in westelijke richting (bron VAAC).
De Indonesische NDMA meldt dat de eerste van 2 krachtige uitbarstingen begon bij 09: 27 lokale tijd (de aswolk beklom 1,200 boven de topkrater). 7 uur later volgde een tweede burst van as.
Autoriteiten hebben een 4 km No-Go radius besteld terwijl de NDMA vreest voor lawines en pyroclastische stromingen. Tot nu toe zijn er GEEN meldingen van verwondingen of ernstige schade.

UPDATE 04 / 07-10: 19 UTC: De mensen die werken voor de Mount Soputan Geological Survey hebben bevestigd dat de vulkaan geen verder uitbarstingspatroon vertoonde. Omdat de berg werd bedekt door dikke wolken, hebben wetenschappers geen kleurverandering waargenomen in vergelijking met normale wolken. Daarom concluderen ze dat de activiteit is gestopt.
Daarnaast kunnen we melden dat de (explosieve) activiteit van de vulkaan (aswolken) ertoe heeft geleid dat 16-vluchten gisteren zijn uitgesteld of geannuleerd op Manado International Airport.

UPDATE 04 / 07-08: 32 UTC: Zoals hieronder beschreven (laatste update van juli 3) is de uitbarsting bijna voorbij. VAAC heeft vandaag GEEN aswolken ontdekt en zal, tenzij de vulkaan weer uitbarst, geen nieuwe rapporten publiceren.

VAAC Ash-advies voor het gebied: De aswolk van de aanvankelijke explosie / uitbarsting drijft verder naar het zuidwesten. Het beeld bevestigt de verzakkende activiteit van de vulkaan. Klik op de foto om direct naar de VAAC-pagina in Darwin, Australië te gaan. Het onderstaande rapport dateert van 14: 22 UTC op juli 3, 2011.
De meest getroffen sector voor de komende uren is Kalimantan (Borneo), Indonesië.
VAAC geeft commentaar op dit laatste rapport: DE UITBARSTING VAN HET HOOG NIVEAU IS GEDAAN EN IS VERSPREID. LAGE NIVEAU VA NIET IDENTIFICEERBAAR OP SAT IMAGERY DOOR METEOROLOGISCHE CLOUD, MAAR VERWACHT DAT ZE NOG IN DE ZONE ZIJN.

UPDATE: Rond middernacht lokale tijd (18 uur na de eerste uitbarsting) nam de activiteit van de vulkaan drastisch af. De activiteit is aan de gang met enkele beperkte geïsoleerde uitbarstingen van as. Mensen die in het grotere vulkaangebied wonen, hebben te horen gekregen dat ze de straal van 8 km rond de vulkaan niet mogen betreden.
Het waarschuwingsniveau is niet verhoogd vanwege de uitbarsting. De autoriteiten verwachten geen verdere verslechtering van de uitbarsting.

Een explosie begon de uitbarsting van de vulkaan Soputan, gevestigd in Noord-Sulawesi, vroeg in de ochtend (lokale tijd).

De nederzettingen rond de vulkaan zijn niet geëvacueerd als de uitbarsting is gecentreerd rond de krater met in de titel beperkte impact op het omliggende landschap.
De Indonesische autoriteiten volgen de uitbarsting continu en zullen een evacuatie bevelen als de vulkaan zijn uitbarstingspatroon zou veranderen.

sommige regionale luchthavens zijn gesloten vanaf de uitbarsting tot de namiddag vanwege aswolken. De maximale hoogte van de aswolk was ongeveer. 5 km.

De laatste uitbarsting van de vulkaan Soputan was in juni 6, 2008.

Beschrijving vulkaan Soputan)
De kleine Soputan stratovulkaan op de zuidelijke rand van de Quaternair Tondano caldera op de noordelijke arm van Sulawesi Island is een van de meest actieve vulkanen van Sulawesi. De jeugdige, grotendeels niet-gevegeteerde vulkaan stijgt tot 1784 m en ligt ten ZW van de Sempu-vulkaan. Het was gebouwd aan het zuidelijke einde van een SSW-NNE trending lijn van ventilatieopeningen. In historische tijden omvatte de uitbarsting van uitbarstingen zowel de topkrater als Aeseput, een prominente NE-flankopening die in 1906 was gevormd en de bron was van intermitterende grote lavastromen tot 1924. (tekst en afbeelding: Smitsonian Institution)

Soputan-uitbarstingsgegevens : 1785, 1819, 1833, 1845, 1890, 1901, 1906, 1907, 1908-09, 1910, 1911-12, 1913, 1915, 1917, 1923-24, 1947, 1953, 1966-67, 1968, 1970, 1971 , 1973, 1982, 1984, 1985, 1989, 1991-96, 2000-03, 2004, 2005, 2007 en 2008.