Inzicht in de Magnitude 7.6 Kermadec-eilanden aardbeving (juli 6, 2011)

Hoewel we al een poging hebben gedaan om veel uit te leggen in ons diepgaande artikel waar we de aardbeving en Tsunami-waarschuwingen op juli 6 (UTC) / juli 7 (lokale tijd) (Klik hier om het te lezen), willen we ook de visie van de USGS-seismologen geven op wat er precies is gebeurd.

De aardbeving in de regio 6, 2011 op de XNUMX in de buurt van de Kermadec Trench waarbij de Pacific Plate begint zijn afdaling in de mantel onder de oostelijke rand van de Australian Plate. Op de breedtegraad van deze aardbeving, de Pacific Plate convergeert met Australië in westelijke richting met een snelheid van ongeveer 61 mm / jr.
Het voorlopige mechanisme en de diepte van de gebeurtenis suggereren dat het een normale fout binnen de ondiepe oceanische lithosfeer van de Pacifische plaat; de oorspronkelijke locatie suggereert een bron iets ten westen van de geul, binnen de neergaande plaat, in plaats van naar het oosten en in de uiterlijke opkomst.

De 6-aardbeving in juli vond plaats in een oceaangebied met weinig nabijgelegen populaties, ongeveer 550 km ten zuiden van Tonga en 650 km ten noorden van Nieuw-Zeeland. Deze regio van de subductiezone Tonga-Kermadec ondervindt redelijk hoge niveaus van seismische activiteit, met bijna 50-evenementen van M 6.5 en hoger in de afgelopen 38 jaar, en 4 groter dan M 7.5. Twee van deze, M 7.8 en M 8.2 aardbevingen op dezelfde dag in 1976, vonden plaats iets meer dan 150 km ten noordwesten van het evenement van vandaag; een M 7.8-evenement in 1978 trof bijna 200 km naar het zuidwesten en een M 8.3-evenement vond plaats in oktober 1986, ongeveer 130 km naar het noorden. Geen van deze gebeurtenissen heeft schade of slachtoffers geregistreerd.

Tekst: met dank USGS
Foto's: USGS en aardbeving-Report.com