Inzicht in de MMI-schaal (Modified Mercalli Intensity Scale)

De Mercalli Intensity Scale is een schaal voor het meten van de intensiteit van een aardbeving. De schaal kwantificeert de gevolgen van een aardbeving op het oppervlak van de aarde, mensen, voorwerpen van de natuur, en door de mens gemaakte structuren op een schaal van I (niet gevoeld) tot en met XII (totale vernietiging).

Ik MMI (Instrumental)
Niet gevoeld, behalve door een zeer klein aantal onder bijzonder gunstige voorwaarden.

II MMI (Zwak schudden)
Vilt slechts door enkele personen in rust, in het bijzonder op de bovenste verdiepingen van gebouwen.

III MMI (Zwak schudden)
Vilt heel merkbaar door personen binnenshuis, met name op de bovenste verdiepingen van gebouwen. Veel mensen weten niet herkennen als een aardbeving. Permanent auto's kunnen licht schommelen. Trillingen vergelijkbaar met het passeren van een vrachtwagen. Duur geschat.

IV MMI (Licht schudden)
Vilt binnenshuis door velen, buiten bij weinig gedurende de dag. 'S Nachts een paar wakker. Schotels, ramen, deuren verstoord; wanden te maken krakend geluid. Sensation zoals zware vrachtauto markant gebouw. Permanent auto's rocked merkbaar.

V MMI (Gemiddeld schudden)
Gevoeld wordt door bijna iedereen, veel wakker. Sommige gerechten, gebroken ramen. Instabiele objecten vernietigd. Pendulum klokken niet meer.

VI MMI (Strong schudden)
Vilt door alle, veel bang. Sommige zware meubels verhuisd, een paar voorbeelden van gevallen gips. Schade gering.

VII MMI (Zeer sterk schudden)
Schade te verwaarlozen in gebouwen van een goed ontwerp en constructie, licht tot matig in goed gebouwde gewone structuren; aanzienlijke schade in slecht gebouwde of slecht ontworpen structuren; gebroken sommige schoorstenen.

VIII MMI (Gewelddadige schudden)
Schade licht in speciaal ontworpen structuren; aanzienlijke schade in het gewone grote gebouwen met gedeeltelijke instorting. Schade groot in slecht gebouwde structuren. Val van schoorstenen, in de fabriek stacks, kolommen, monumenten, muren. Zware meubels gekanteld.

IX MMI (Violent schudden)
Schade aanzienlijk in speciaal ontworpen structuren; goed ontworpen frame structuren uit het lood gegooid. Schade groot in grote gebouwen, met gedeeltelijke instorting. Gebouwen worden verplaatst dan stichtingen.

X MMI (Extreme schudden)
Sommige goed gebouwde houten structuren vernietigd, de meeste metselwerk en het frame structuren vernietigd met stichtingen. Rails gebogen.

XI MMI
Weinig of geen (metselwerk) structuren blijven staan. Bruggen vernietigd. Rails gebogen sterk.

XII MMI
Schade totaal. Zichtlijnen en het niveau zijn vervormd. Objecten in de lucht geworpen.

Tekst: met dank USGS (Verenigde Staten)
Geweldige graphics: courtesy BMKG (Indonesië)
Inleiding: courtesy Wikipedia