Inzicht in de Magnitude 7.2 Alaska aardbeving (juni 23, 2011)

Hoewel ik maakte al een inspanning in het verklaren van een partij in ons verslag juni 23 / 24 (Klik hier om het te lezen), willen we ook de USGS-seismologen een beeld geven van wat er precies is gebeurd.
De datum van het optreden was juni 23 (lokaal) en juni 24 (GMT - gebruikt door de seismologie agentschappen)

Van juni 24, 2011 Fox Eilanden (Aleoeten, Alaska) aardbeving voorgedaan als gevolg van vastgelopen binnen de naar beneden lopende Pacific plaat als het duwt onder de Noord-Amerika plaat bij de Aleutian Trench, in de subductie zone in het zuidwesten van Alaska. Hoewel de in juni 24 aardbeving is de buurt van de subductie stuwkracht-interface in de regio, de diepte (momenteel geschat op 63 km) en het mechanisme (zeer ondiepe of steile normale breuken), zowel suggereren dat de aardbeving in het 'zinkende' plaat, verder dan de down-dip rand van de gekoppelde zone tussen Noord-Amerika en de Pacific. Ter plaatse van deze gebeurtenis, de Pacifische plaat convergeert met Noord-Amerika met een snelheid van ongeveer 71 mm / jaar in noordwestelijke richting.

Historische Alaska aardbevingen in de buurt van de juni-23 2011 epicentrum

Historisch gezien is de sectie van de Aleoeten boog in de nabijheid van de in juni 24 aardbeving is minder actief dan andere delen van deze subductiezone, Hoewel het heeft gehost 11 gebeurtenissen van magnitude 6 of meer sinds het begin van 1970's, alle ondieper dan de juni 24 aardbeving.
Er zijn maar weinig instrumentaal opgenomen aardbevingen in de diepte van de in juni 24 hoe dan ook zo groot als M6, hoewel twee nabijgelegen schokken van M> 7 aan het begin van de twintigste eeuw werden ook gedacht te hebben plaatsgevonden binnen het 'zinkende' Pacific plaat.
De ondiepe subductiezone up-dip van de juni 24 aardbeving scheurde in de M 8.6 Centraal Aleutians aardbeving van 1957, die een grote en schadelijke tsunami voortgebracht lokaal, dat ook de kusten van Hawaï en Californië beïnvloed.

Meer aandacht wordt besteed aan deze gebeurtenis te wijten aan het feit dat de recente M 9 Tohoku, Japan aardbeving werd twee dagen eerder voorafgegaan door een nabijgelegen M 7.3 foreshock. Wij merken op dat terwijl beide van die Japanse aardbevingen opgetreden op de subductie stuwkracht plaat grens tussen de Pacifische en Noord-Amerikaanse platen, de in juni 24 Fox Islands aardbeving is waarschijnlijk te hebben plaatsgevonden binnen de lithosfeer van de naar beneden lopende Pacific plaat, en dus een link naar toekomstige gebeurtenissen op het bord grens zelf is minder duidelijk.

Statistisch gezien, elke grote aardbeving verhoogt de kans dat andere evenementen in de buurt kunnen optreden (meestal binnen twee schuld lengtes, of ongeveer 100 km in dit geval). Hoewel we niet in staat zijn een nauwkeurige raming van de kans op een grotere aardbeving die zich in de nabije toekomst in de buurt van de juni-24 gebeurtenis, zoals kansen zijn doorgaans laag. De USGS zal nauwgezet blijven volgen seismische activiteit in het gebied, met bijzondere aandacht voor het aantal en de grootte van de daaropvolgende aardbevingen die ons begrip van de aardbeving in volgorde en van de kans dat grotere, meer schadelijke voorvallen kan volgen kan toenemen.

Tekst: met dank USGS
Foto's: USGS en aardbeving-Report.com