Luister naar een krachtige aardbeving

Krachtige seismometer die accele meet ...

Image via Wikipedia

Dank aan de geweldige service van USGS, we kunnen het geluid van een paar aardbevingen delen met onze lezers.
As Elke aardbeving heeft zijn eigen vingerafdruk, het geluid kan er anders uitzien. Afhankelijk van de Magnitude, rockmateriaal, breuklijnen, etc. kan de frequentie laag of hoog zijn en kan het geluid kort zijn of rollen.

Het is misschien makkelijker om de kleine getriggerde aardbevingen te horen dan om ze te zien. De aardbeving van Landers ligt ver van de seismometer, dus de meeste hoge frequenties zijn weggestorven voordat de golven de seismometer bereiken. Maar de kleine aardbevingen hebben kleine breukgebieden en produceerden daarom hoogfrequente energie en omdat ze in de buurt van de seismometer zijn, is deze energie niet weggestorven.

Luister naar het seismogram dat is opgenomen in de Caldera in de Long Valley en kijk of je de kleine aardbevingen (hoogfrequente uitbarstingen) kunt horen, ondanks het lage gerommel van de verre grote aardbeving. Klik op de zijwaartse driehoek (of afspeelknop) om het geluid te horen.

Long Valley Caldera Seismogram

Aardbevingengeluid 1

Als je problemen hebt met het uitzoeken van de kleine aardbevingen in de buurt, luister dan naar de twee dichtbij het einde en luister dan opnieuw naar het seismogram.


Hier zijn nog twee seismogrammen van de aardbeving in Landers. Eén wordt opgenomen op Parkfield bij Paso Robles en de andere wordt opgenomen in de Geysers ten noorden van San Francisco. Slechts een van deze gebieden had kleine aardbevingen veroorzaakt door het Landers-evenement. Kun je vertellen welke?

Parkfield Seismogram

Aardbevingengeluid 2

Geysers Seismogram

Aardbevingengeluid 3

Comments

  1. Wat een geweldige bron!