Colombia: Rode waarschuwing voor mogelijke uitbarsting van de vulkaan Galeras

Volcán Galeras - Pasto - Colombia

Image via Wikipedia

De Colombiaanse autoriteiten hebben verklaard de maximale alert voor de vulkaan Galeras en gedwongen 8000-mensen die in en rond 7-dorpen in de buurt van de vulkaan wonen om hun huizen te verlaten en te evacueren voor veiliger terrein.

De Galeras vulkaan heeft een geschiedenis van korte maar hevige uitbarstingen.

De 'Red Alert' is genoemd na een singificant evenement vond plaats in 4 AM Columbiaanse tijd augustus 25, 2010.

Galeras (Urcunina onder de 16th-eeuwse inheemse bevolking) is een Andes stratovulkaan in het Colombiaanse departement Naria ± o, in de buurt van de departementale hoofdstad Pasto.
De top stijgt 4,276 meter (14,029 voet) boven de zeespiegel.

De Zuid-Amerikaanse vulkanen zijn producten van de tektonische interactie tussen de Nazca en Cocos platen en de Zuid-Amerikaanse plaat (subductie) .

Google-satellietkaart (slechte kwaliteit!) Van de vulkaan en de nabijgelegen stad Pasto.

Recente uitbarsting geschiedenis

Een 1993 uitbarsting doodde negen mensen, Waaronder zes wetenschappers die in de krater van de vulkaan was afgedaald om gassen te proeven. Het is op dit moment de meest actieve vulkaan in Colombia.

Meer dan 100Â lichte tremoren werden gevoeld tijdens een grote uitbarsting in april 2002, Hoewel er geen schade is gemeld.

Een uitbarsting in november 2005 gedwongen een evacuatie van het gevaarlijke gebied rond de vulkaan, en ongeveer 9,400 mensen uit nabijgelegen dorpen (de meeste boeren) werden bevolen om te vertrekken. De stad Pasto, van de vulkaan ongeveer 9 kilometer (5.6 km), werd bedekt door een laag as na de vulkanische explosie, waardoor de bewoners om een ​​veiligheidsbril en gezichtsmaskers don.

Tal van kleine bevingen en as uitstoot sinds maart 2006 culmineerde op 12 juli 2006 in drie explosieve uitbarstingen, het produceren van een as en gas kolom bereiken van een hoogte van 8 kilometer (5.0 km).
Rock valt en pyroclastische stromen werden gemeld uit steden zo ver als Consacá, 11.4 kilometer (7.1 km) ten westen van de belangrijkste krater.

On Januari 17, De vulkaan uitbarstte rond 20: 06 (lokaal) (01: 06 UTC). Er waren geen directe meldingen van gewonden of ernstige materiële schade. Later werd de deskundigen bevestigden gedeeltelijke beschadiging in de nationale en lokale tv-torens.

on Februari 14, de vulkaan barstte los rond 19: 10 (lokaal) (00: 10 UTC). Sommige 8,000-bewoners werden geëvacueerd en er waren geen onmiddellijke meldingen van verwondingen of ernstige materiële schade. Net als in 2005 werd de stad Pasto bedekt met een laag as na de vulkaanuitbarsting (vanwege de richting van de wind). De lokale autoriteiten bestelden twee waterzuiveringsinstallaties in de buurt van Galeras om te worden stilgelegd.

On Maart 13, 2009, Galeras uitbrak twee keer rond 15: 55 en 17: 00 (lokale tijd). As viel op Pasto en enkele andere steden in de buurt van de vulkaan, waar een evacuatie werd besteld maar naar verluidt genegeerd. Geen gewonden of schade werden gemeld.

De vulkaan uitbarstte op Januari 3, Waardoor de evacuatie van 8,000 mensen. Dit is de 10th dergelijke uitbarsting van de vulkaan in het afgelopen jaar, en de eerste van 2010. Colombiaanse autoriteiten verklaarde ook dat het in de komende weken volatiel kunnen blijven komen.

Wat tekst: Wikipedia.org