Het begrijpen van de schepping en de aardbevingen van de Galapagos Eilanden

Galapagos tektoniek
Darwin had een deel van het antwoord op de Galapagos eilanden.
Het antwoord op de oorsprong van de Galápagos was alleen beschikbaar na 1958, toen continentale drift of platentektoniek werd ontdekt. ​​We begrijpen nu dat het oppervlak van de aarde is verdeeld in massieve tektonische platen die langzaam over de aarde drijven. De formatie van de Galápagos is nauw verbonden met de geschiedenis van de Nazca-plaat, waarop ze liegen.

De Galápagos bevinden zich aan de zeer noordelijke rand van de Nazca-plaat, die wordt begrensd door de platen Cocos (noord) en de Pacific (west) (zie kaart). De Nazca-plaat zelf drijft momenteel naar het zuidoosten, weg van de Cocos-plaat en de Pacifische plaat. Deze beweging van de Nazca-plaat ten opzichte van de Cocos-plaat is verantwoordelijk voor de productie van de cluster van vulkanische eilanden die we Galápagos noemen.

Uiteenlopende en transformeren grenzen tussen de Cocos en Nazca borden - Grafische; hoffelijkheid NOAA OceanExplorer

Er is een grote hoeveelheid geofysische bewijs voor het bestaan ​​van grote pluimen hete mantelmateriaal afkomstig nabij kern van de aarde en stijgt tot aan de korst. Deze pluimen lijkt stabiel te zijn over vele miljoenen jaren. en met de tijd, ze branden door de korst om een ​​onderwater vulkaan die uiteindelijk groot genoeg om een ​​eiland geworden, kunnen groeien vormen.
Maar omdat de plaat van de aardkorst constant in beweging is, zal het eiland uiteindelijk van de hotspot afkomen. daarmee ruimte maken voor een tweede vulkanisch eiland. En een derde en een vierde ... Zo zijn er archipels zoals de Galápagos gevormd.

Foto: Armand Vervaeck

In gebieden van uitgebreide en herhaalde spleet uitbarstingen worden ruggen gevormd. Vaak zijn deze onderwater ruggen hebben aanzienlijke hoogte (zoveel 2,000 naar meters 3,000) en worden beschouwd als de langste bergketens in de wereld behoren. Als nieuwe oceanische korst vormen op de ruggen, is ouder korst geleidelijk verplaatst verder en verder van de kam, kruipend langs met een snelheid van enkele centimeters per jaar. Dit proces wordt aangeduid als zeebodemspreiding. Daarom verwijzen we vaak divergente grenzen het spreiden grenzen. Aangezien de nieuwe oceanische korstgesteente beweegt weg van de verwarmde nok, koelt en contracten, het verminderen van de nokhoogte (dat wil zeggen, het verhogen van de waterdiepte) van de nok flanken.
Onlangs heeft het gebruik van onderzeese duikboten een venster naar de mid-oceanische ruggen bekijken verstrekt. Wetenschappers hebben werkelijk waargenomen nieuwe oceaanbodem wordt geproduceerd als gloeiend hete lava extrudeert uit actieve spleten, Direct œfreezing, ?? of koeling, in de 2Â ° C bodem water. Geassocieerd met de ruggen zijn hydrothermale bronnen, waar super-verwarmd water, gassen en mineralen ontsnappen uit diep in de Aarde.

Foto: Armand Vervaeck

Eilanden het verst van de hot spot zijn oudere en meer uitgehold, terwijl eilanden in de buurt of op de hot spot zijn jonger en steiler. Zo Isla San Cristóbal, het dichtst bij het vasteland, is ongeveer vier miljoen jaar oud en bestaat uit uitgehold, afgerond kegels, terwijl Isla Fernandina dateert van minder dan 7000 jaar en wordt beschouwd als een van de meest actieve vulkanen in de wereld. Onlangs voormalige Galápagos eilanden, nu onder water, zijn ontdekt tussen Isla San Cristóbal en het vasteland. Deze ontdekking kan de leeftijd van de eilanden verdubbelen. Inderdaad, een paar miljoen jaar vanaf nu de huidige eilanden kan eveneens zinken onder de golven alleen te worden vervangen door een nieuwe set van Galápagos Islands. Wie kan zich voorstellen wat natuurlijk verdere evolutie zal nemen !?

Galapagos Aardbevingen.
Hoewel de Galapagos gebied is vooral een Hot Spot waar de Nazca bord en de Cocos plaat worden weggedrukt van elkaar (afwijkende grenzen), die het mogelijk maakt gesmolten lava naar het aardoppervlak bereiken, een klein deel van de breuklijn is een Transformbreuk waar de 2 platen zijn opvallend langs elkaar regelmatig aardbevingen als gevolg (Zie grafiek)

Galapagos vulkanen
Mid-oceanische eilanden zoals de Galapagos zijn gevormd uit basalt, de meest fundamentele van alle soorten lava.
Bazalt heeft een heel andere chemische samenstelling van de lava die uitbarsten van continentale vulkanen, en is veel vloeiender. Aangezien de lavastromen te bouwen tot een vulkanische kegel te produceren, het eiland kegels hebben een veel ondieper helling dan die op het vasteland.
Deze ondiepe-hellende vulkanen zijn schild vulkanen genoemd en in de Galapagos, worden ze vaak vergeleken met over-draaide soepkommen.
Dergelijke schildvulkanen is duidelijk te zien in de jongere westelijke eilanden Isabela en Fernandina. In het oosten, de vulkanen zijn lager en meer uitgehold.

Galapagos vulkanen creatie, erosie en constante beweging - Grafisch: met dank Dr. Robert Rothman

(Wat tekst Hoffelijkheid - Dr Robert Rothman, hoogleraar Biologische Wetenschappen)
(Foto's en afbeeldingen: Dr. Robert Rothman, Armand Vervaeck en NOAA oceanexplorer)

Comments

  1. Great site. Veel nuttige informatie hier. Ik ™ m het verzenden naar vrienden!