Wetenschappelijke paper toont enorme historische Tenerife vulkaan flank instorten

Laatste wijziging: November 7, 2011 op 4: 36 pm door door

Geschreven door Dave Petley
Dave Petley is de Wilson hoogleraar gevaren en risico's bij de afdeling Geografie aan de Universiteit van Durham in het Verenigd Koninkrijk. Zijn blog is een commentaar op aardverschuiving gebeurtenissen die zich wereldwijd, inclusief de aardverschuivingen zelf, de nieuwste onderzoek, en conferenties en vergaderingen.

Laatste nieuws van de El Hierro vulkaanuitbarsting : Klik hier

Dit bericht geeft een kort overzicht van een nieuw papier met een beschrijving van nieuw ontdekte katastrofisch aardverschuiving storting in Tenerife.
Een van de meest intrigerende, maar slecht begrepen aardverschuiving soorten is die van de vulkaanflank instorting. In een vulkaanflank ineenstorting, de kant van een vulkaan niet, meestal catastrofaal, het genereren van een aardverschuiving. Deze dia's kunnen echt grote - Tientallen of zelfs honderden kubieke kilometers - en ze kunnen reizen grote afstanden langs de zeebodem. Dergelijke storingen pakte de aandacht een paar jaar geleden vanwege het mogelijke (overdreven, naar mijn mening) voor het genereren van een katastrofisch tsunami.

We begrijpen echter zulke verschijnselen echt slecht. Er zijn een aantal redenen, in hoofdzaak:
a. Ze komen zelden (Wereldwijd ongeveer een op de 25 jaar gemiddeld), dus eigenlijk het opnemen van een is een uitdaging
b. de resten meestal in een gedispergeerde staat op de grond liggen van de diepzee. Veldwerk op 4 km diepte blijft moeilijk, zelfs als u echt goed in het houden van uw adem.

Het is echter een bijzonder aspect van deze aardverschuivingen dat blijft ongrijpbaar, maar is van cruciaal belang. Dit is de trigger van de instorting evenement (dat wil zeggen van de aardverschuiving zelf). Tal van mechanismen die zijn voorgesteld, met inbegrip van verandering van de zeespiegel, klimaatverandering, hydrothermale druk, binnendringen van vulkanisch materiaal, en diverse anderen. Het is bijzonder moeilijk gebleken om het belang van elk van deze vast te stellen. Dit is een belangrijke vraag als we om een ​​betrouwbare schatting van de risico's in verband met toekomstig potentieel instort.

In een paper gepubliceerd in de geologie deze maand, Harris et al.. 2011 rapport een zeer interessant te vinden op het eiland Tenerife, Een van de Canarische Eilanden. Dit is de overblijfselen van een oude ineenstorting evenement op het zuid-oostelijk deel van Cañadas vulkaan. De aardverschuiving storting, dat wel tot 50 meter dik, in kaart is gebracht over een groot gebied - 90 vierkante kilometer - En dit is slechts de onshore-component van de massa, die een andere 50 km uit de kust kan zich uitstrekken. Het depot bestaat uit een klassieke puin lawine materiaal met grote (typisch tot 12 m lange as), verbrijzeld blokken een zeer verstoord ongesorteerd matrix. Dit is typisch een hoogenergetische zeer grote instorting event. Interessant genoeg in het bovenste deel van het depot bepaalde fluviolacustrine (water / meer) sedimenten worden in de overblijfselen van holten, aangevende dat in het na de aardverschuiving ondiepe meren gevormd op het oppervlak, waarschijnlijk als gevolg van verstoppingen gemaakt door de lawine . In verband met de aardverschuiving depot zijn de overblijfselen van pyroclastische stromen.

Dit is echt interessant op zich, maar de zeer goed bewaard gebleven borg kan zowel zeer precieze datering en een reconstructie van de gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan. De dating levert een datum van ongeveer 733,000 jaar geleden, met een fout van slechts 3,000 jaar. Dus is de volgorde van geïnterpreteerd als:
- Een uitbarsting evenement, Aangeduid als de Helecho uitbarsting begon in de vorm van een explosieve gebeurtenis die as en pyroclastisch materiaal douchen in de omgeving;
- Een koepel groeide op de vulkaan;
- Deze koepel ingestort catastrofaal, Het genereren van een aardverschuiving die 17 km reisde naar de kust, en dan waarschijnlijk nog veel verder in de oceaan;
- Na uitbarstingen gedrapeerd verder pyroclastische en puimsteen afzettingen op het oppervlak van de aardverschuiving en regenwater in hummocks kleine meren vormen;

Dus, in dit geval de vulkaanflank instorting werd veroorzaakt door een grote, explosieve vulkanische uitbarsting. Interessant is dat de auteurs merken op dat de aardverschuiving ineenstorting laat een gat in de rand van de caldera die vervolgens pyroclastische afzettingen gekanaliseerd naar het zuid-oosten.

Natuurlijk dit papier niet oplossen van de vraag wat leidt tot vulkaanflank instort, Maar het is een belangrijk gegeven punt dat een van de meest waarschijnlijke mechanismen valideert. Het biedt ook een geweldige kans om deze aardverschuivingen te bestuderen in detail, dat moet ons een veel groter inzicht in de dynamiek van deze immense massabewegingen.

Referentie
Harris, PD, Branney, MJ, & Storey, M. (2011). Grote uitbarsting-triggered oceaan-eiland aardverschuiving op Tenerife: Onshore opnemen en lange termijn effecten op de gevaarlijke pyroclastische verspreiding Geologie, 39 (10), 951-954: 10.1130 / G31994.1

We moedigen onze lezers om regelmatig te lezen Dave Petley's "De Landslide Blog", Waarschijnlijk de beste in de wereld!
Copyright Dave Petley en "The Landslide Blog"

Comments

 1. Francisco Fernandez zegt:

  Hoeveel openingen worden geopend in die tijd??
  hoeveel kunnen we verwachten op de volgende dagen?
  zijn deze openingen geopend langs een lijn??
  kan El Hierro eiland worden geknipt in twee stukken?
  wetenschappers en Vulcano deskundigen hebben veel knowings over wat er gebeurt op dit moment tijd en verleden tijd,
  hoe zit het met toekomstige tijd?
  als het gebeurt, laten we u zien, niet vóór ..... coming soon !!!

  • Armand Vervaeck zegt:

   Moeilijk te zeggen als we alleen de vlekken en de kleur van de vlekken te zien. We moeten nodig satellietbeelden om te zien of er extra ventilatieopeningen geopend. Wij denken van niet op dit moment. Veel van uw vragen kunnen alleen beantwoord worden door de vulkaan, en ik ben bang dat hij zal niet antwoorden. :)

 2. Ik hoop dat je gelijk Armand. Ik heb een zoon in College in Virginia Beach en mijn dochter woont verder landinwaarts. Ik denk dat we zullen zien wat onze planeet in petto heeft voor ons.

 3. Zou zo'n grote ineenstorting gebeurt er met El Hierro?

  • Armand Vervaeck zegt:

   Normaal gesproken niet, zoals de huidige vulkanische aardbevingen, vervorming, gassen etc zijn niet kritisch of explosief. Als de uitbarsting gaande is onder de zeespiegel (zoals we verwachten), zullen we niets zien en het zal eindigen ... tenzij ze noemen in de onderwaterwereld robots (er zijn slechts een paar van hen in de wereld). Een instorting zou alleen mogelijk zijn als er een grote explosie plaatsvindt, maar dit is niet wat de wetenschappers verwachten

  • Bedankt voor die info.
   Ik was doodsbang.

Spreek je gedachten

*